Kullanıcı Deneyimi Eğitimi – Mustafa DALCI (Userspots)

Merhaba! Sevgili Okurlar,

Gününüz bol neşeli olsun. Yazımıza başlamadan önce sizlere ufak bir bilgi vermek isterim. Eğitimlere bizler ile birlikte katılabilmek için yazımızın altında bulunan formu doldurmanız yeterlidir. Bugün ki yazımızda ekibimizden Aylin ÖZCAN ile birlikte katıldığım eğitimden söz edeceğim. Eğitim Mustafa DALCI tarafından İTÜ Arı Teknokent’te Kullanıcı deneyimi konusu üzerinde gerçekleşti. Eğitimin içeriğinin çok yararlı olduğunu düşündüğümüzden ve sizlerle paylaşmak istediğimizden bu yazıyı yazıyorum. Kendisi bir girişimci olmadan önce ODTÜ’de öğretim görevlisi olarak çalışıyordu fakat girişimcilik ile öğretim üyesi olmak arasında bir seçim yapmak durumunda kaldı ve yolunu girişimcilik üzerine devam etme kararı aldı.

 

IMG_5088Şu an başında bulunduğu userspots adlı şirketi kurdu. Şirket UX mantığı ile ilerliyor. Sizin için ufak bahsetmek gerekirse UX; site, kurum gibi kullanıcı ile birlikte çalışma sürdüren çalışma ortamını daha düzenli hale getirip kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkartmaktır. Bunun içeriği ister tasarım ister yeni bir hizmet oluşturmadır. Burada asıl önemli olan nokta müşterinin ihtiyaçlarını iyi analiz etmek ve istenilen hizmeti ortaya çıkartmaktır. Mustafa Bey’e göre müşteri isteğini tam olarak söylemez ya da gerçekçi olmaz bunun için kullanıcı deneyimi işi biraz zorlaşıyor ve müşterinin davranışlarından çıkarım yapmak ve en iyi hizmeti sunmak gerekiyor. Eğitimde FORD markasının kurucusu Henry FORD’un sözünü bizler ile paylaşmıştı Mustafa Bey. Söz ise şöyleydi; “İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim”. Fakat Henry FORD bu yoldan değil, asıl istenilen yoldan devam ederek lüks araçlar üretmiştir. Ürün tasarlanırken tanıdıklarımızdan değil de asıl önemli olan tanımadıklarımızdan örneklem alarak ilerlenmeli. Steve JOBS’un sözü ile devam etti sözlerine Mustafa Bey, “Müşteriler biz onlara göstermeden ne istediklerini bilmez”. Konuşması sırasında verdiği iki örnekle de kullanıcı deneyimi konusunda şu bilgileri çıkarabiliriz. Müşterinin ne istediğine dikkat etmekle, sürekli müşteriye ne istediğini sormak farklı şeyler.

Yazımızın başında UX’den bahsetmiştik. Startuplarına baktığımızda 3 aşama karşımıza çıkıyor;

  • Doğru Ürünü Yap
  • Müşterini Bul / Tanı
  • Destek Ol / Ölçümle

Doğru ürünü yap aşaması için Mustafa Bey bizlere 3 noktadan söz etti. Bunlar; Ürün Yönetimi, Agile Geliştirme, UX Metodoloji.

İşte bu aşamada kendi yaşadığı bir deneyimden bahsetmişti ki Amazon şirketinin kullanıcı memnuniyeti konusunda hassasiyetini gösteriyor. Mustafa Bey Amazon şirketinde kitap sipariş vermişti fakat Mustafa Bey’e kitap ulaşmadı Amazon şirketiyle görüştüğünde hiçbir sorun yaratmadan direk tekrar gönderebileceklerini söyledi. Oysaki diğer kitapta Mustafa Bey’e ulaşmadı. Ulaşmamasının asıl sebebi kitapların gümrükte takılı kalmasıymış. Amazon şirketiyle görüşüp iki kitap elini geçtiğini söyleyince şirket ise diğer kitabı bir yere bağışlayabilirsiniz cevabı vermiş. Sanırım kullanıcı memnuniyeti bu olsa gerek.

 

IMG_5085+İkinci aşama olan müşterini bul ve tanı aşaması için ise Mustafa Bey geliştirilecek olan ürünü mikro parçalarına bölerek daha hızlı karar verme ve gerçekleştirme dipnotlarını geçti.

Tabi ki yapılacak girişimcilik için Lean UX denilen tabir ile ürünü erken aşamada valide etmeniz gerekir. Mustafa Bey bunu daha iyi açıklayabilmek için bir örnekle bizlere açıkladı. Bir tanıdığı kurmak istediği sistemi deneme adı altında bir domain adresi ve bununla ilgili fake bir sayfa oluşturdu. Kullanıcının direk TCKN’sini istedi siteye giren 1000 kişinde 600 kişi TCKN’sini verdi. Bunun yüzdesi çok önemliydi nedeni ise TCKN eşittir güvenirlikti. Kullanıcının karşısına yaklaşık değerlerde fake fiyatlar çıkardı ve TCKN’sini paylaşan 600 kişiden 200 kişisi ise satın ala tıkladı. Tıkladığında teşekkürler pop-up’ı çıkardı. Buda demek oluyor ki sistem kurulu ve çalışıyor olsaydı 1000 kişiden 200 kişi o siteden alışveriş yapacaktı. Bu şekilde bir yol izleyerek kuracağınız sistemin başarılı olup olmayacağını görebilirsiniz. Asıl önemli olan hedef kitlemiz aşağıda verilen grafikte early adapters’ın yarısını sağlarsanız bu başarılı olacağınızın bir gösteridir.

metin

Bir başka önemli nokta ise müşteri yolculuğudur. Müşterinizi tanımalısınız, siteye giren her müşteriden data toplamalı ve onlara göre bir sonuç çıkartmalısınız. Örneğin Amazon; önceki aramalarınızı topluyor ve bu aramada yeni bir sonuç var diye sonra girdiğinizde karşınıza çıkarıyor. Yani site sizinle birlikte etkileşim kuruyor. Önemli olan müşteriden bir şeyler beklemek değil müşteriyi tanıyıp siz onu müşteri söylemeden yapmanız.

IMG_5090+

Üçüncü nokta ise destek ol ve ölçümle idi. Mustafa Bey bunun örnek olarak bizlere dugun.com’u verdi. Eskiden form doldurarak bilgi talebinde bulunuyordunuz. Fakat sonrasında mobilde altta bir pop-up çıkartarak direk arama butonu koydular ve etkileşim önemli ölçüde arttı. Yani aslında yine müşteriden bir şey istemiyoruz eskiden yazdırıyordular şimdi ise direk bir butonlar arattırıyorlar. Önemli olan müşteriyi anlamak ve tanımak.

Son olarak Mustafa Bey’in bizlere üstüne basa basa söylediği şeyi söylemek isterim. “Hedef kitlenin söylediklerine göre değil, davranışlarına göre davranılmalı.”

 

Etkinliklere katılma formu için tıklayınız…

Botekariyer.com Ekibinden

Büşra DİNÇEL

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir