Enocta – Onur Armutcuoğlu (Müşteri Başarı Yöneticisi )– Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu

örüşme Gerçekleştirdiğimiz Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler


Adı Soyadı: Onur Armutçuoğlu

Mezun Olduğu Üniversite: Başkent Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Yüksek Lisans Yaptığı Üniversite: Başkent Üniversitesi – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Mesleği: Müşteri Başarı Yöneticisi

Görüşmeyi Düzenleyenler: Elif Kuşcu – Ege Çandır – Hatice Ayça Efe

Katılımcılar: Zülal Varol, Gamze Akpınar, Zeynep Olgun, Zehra Demirtaş, Mert Kandemir, Juma Murad Qaderi, İlhan Bozcan, Cansu Turhan, Ayşenur Kayış, İsmail Şener, Nehire Demir, Yasemin Er, Eda Nur Hasanoğlu


Merhabalar değerli botekariyer.com okurları;

Kariyer gezileri kapsamında Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu olan Onur Armutçuoğlu ile görüşme gerçekleştirdik. Eğitim ve sektör tecrübesini konuştuğumuz bu görüşmede Onur Bey bizlere faydalı olacak birçok önemli noktaya değindi. Kendisi şu an Enocta şirketinde Müşteri Başarı Yöneticisi olarak çalışıyor.

Yazımıza devam etmeden önce, iletişime geçtiğimiz andan itibaren tüm samimiyetiyle bize destek olmak istediğini belirten Onur Bey’e çok teşekkür ederiz. Biz hikâyesini dinlemekten ve kendisini tanımaktan çok keyif aldık. Tüm BÖTE bölümündeki arkadaşlarımızın kariyer yolculuğuna ışık tutması dileğiyle😊

Onur Bey bize kendinizden bahseder misiniz?

Liseyi Ankara Çağrıbey Anadolu Lisesi’nde okuduktan sonra Başkent Üniversitesi BÖTE bölümünü kazandım. Yine aynı bölümde yüksek lisans yaptım. Üniversite 2. Sınıfta iş hayatına atıldım. YD yazılım, Kodobur, Sebit, Öner Yayınları, tekrar YD Yazılım ve Enocta olmak üzere gibi birçok firmada çalıştım. Şu an Enocta’da çalışmaya devam ediyorum. Bölümümü bilerek ve isteyerek yazdım. Severek okudum, severek de çalışmaya devam ediyorum. Üniversite yıllarımı da saydığımda mesleğe başlayalı 10 yıl olduğunu görüyorum. Sizler gibi birçok arkadaşıma rehberlik ettim, bu benim için büyük bir zevk. Meslektaşlarımı iyi yerlerde görmek harika!

WhatsApp Image 2020-12-01 at 15.12.03 (1)

Üniversite yıllarınızda farkındalık kazandığınız konulardan bahsedebilir misiniz?

Biz BÖTE öğrencileri olarak, okurken birçok şey öğreniyoruz. Bizden; öğretmen, yazılımcı, web uzmanı, içerik geliştirici, uzaktan eğitim uzmanı ve görsel tasarımcı da oluyor. Biz bu alanlara dair konuların temelini üniversitede alıyoruz. Hangi alana yöneleceğimize karar vermek okurken şekillenmeye başlıyor. Ben yazılım tarafından çok hoşlanmadığımı fakat İçerik geliştirme, eğitim senaryosu yazma, görsel tasarım gibi işleri daha çok severek yaptığımı fark ettim. Okul hocalarım olan Ümmühan Avcı, Filiz Kalelioğlu, Nida Temiz ve Kemal Koç’da gelişim sürecimde beni desteklediler. Özetle ilk farkındalığım, görsel tasarım alanında kendimi geliştirmek istediğimi anlamamla oldu. “Yazılımcı olup dünyanın kahrını çekeceğine, tasarımcı ol dünya senin kahrını çeksin!” mottosundan yola çıktım . (Şaka tabii 😊)

Yüksek Lisansta Hangi Konu Üzerine Çalıştınız?

Ben yüksek lisansımı yaparken Öner Yayınları’nda çalışıyordum. Akıllı tahta uygulamaları ve onlar için eğitim içeriği hazırlıyordum. Bu uygulamaları; yayının dijital versiyonu, ekstra görsel içerikler, video ve ses içerikleriyle zenginleştirilmiş, içini kendim doldurduğum eğitim materyalleri olarak düşünebilirsiniz. Akıllı tahtalar o yıllarda (2014) ülkemizde henüz çok yeniydi. Türkiye’nin her yerinde yoktu. Ben de yüksek lisansımda, branşlar bazında, öğretmenlerin akıllı tahta kullanım alışkanlıklarını araştırdım. Çalıştığım yayınevinin 81 ilde bayilerinin olması avantajını da kullanarak, araştırma konum için geniş kapsamlı anketlerimi de rahatça uygulayabildim.

Eğitim Teknoloğu olarak çalıştığınız dönemden ve kurumdan bahseder misiniz?

Eğitim Teknoloğu olarak görevime ilk defa üniversite 2. Sınıfta, hocalarım Ümmühan Avcı, Nida Temiz ve Filiz Kalelioğlu’nun yönlendirmeleriyle, ODTÜ Teknokent’te YD Yazılım’da başladım. Okulda öğrendiğim bilgileri iş yerinde uyguladığım, işyerinde öğrendiğim bilgileri de okula aktardığım bir dönemdi. Benim için harika bir tecrübeydi. YD Yazılım’ın üzerimde çok büyük emeği ve gönlümde apayrı bir yeri vardır. Burada yaptığım işe gelirsek; büyük kamu kurumlarının uzun uzun anlatılan yönetmeliklerini ve kanunlarını okuyup hikâyeleştiriyorduk. Yani eğitim senaryosu yazıyorduk. Görselleştirerek, ses, video ve animasyon katarak hikâye haline getirip sade vatandaşın kolayca ve keyif alarak anlayabileceği hale getiriyorduk. Aynı zamanda lisede seslendirme geçmişim vardı. Buna istinaden eğitim senaryolarının seslendirmelerini de ben yaptım.

WhatsApp Image 2020-12-01 at 15.00.16

Bize şu an çalıştığınız Enocta firmasından ve buradaki pozisyonunuzdan bahseder misiniz?

Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı yapmak, içerik geliştirmek ve üretmek, video ve görsel tasarımı yapmak gibi birçok konuda zamanla tecrübe kazandığınızda bir yerden sonra uzaktan eğitim projelerini yönetebilir hale geliyorsunuz. Artık bir ekibe yol çizebilen, mentorlük yapabilen seviyede oluyorsunuz. Şu an Enocta’daki unvanım Müşteri Başarı Yöneticisi olarak geçiyor. Türkiye’de çok fazla bilinmeyen yeni bir unvan aslında. Proje Yöneticisi gibi düşünebilirsiniz bu pozisyonu. Biraz daha detaylandırırsak; Enocta Türkiye’nin en eski uzaktan eğitim firmasıdır. Şu an Enocta’nın uzaktan eğitim platformunu kullanan 400 civarı firma/kurum var. Bu da 400 farklı proje demek. Bizden hizmet alan kurumlara uzaktan eğitim platformu sağlamak, istediği eğitimlere göre onlara danışmanlık vermek, yol çizmek ve projenin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamaya yönelik bir pozisyon. Kısacası şu an yaptığım iş verdiğimiz uzaktan eğitim hizmetinin verimli ve kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak diyebiliriz.

WhatsApp Image 2020-12-01 at 14.55.05

“Onur Bey ile görüşmemizden bir kare”

Kariyeriniz boyunca birçok alanda görev almışsınız, sizce en başında bir konu hakkında mı uzmanlaşmalı ya da birçok alanda fikir sahibi olmak mı önemlidir?

Aslında bilgi sahibi olduğum alanların ana unvanı Eğitim Teknoloğu’dur. Görsel tasarım, içerik geliştirme, test uzmanlığı gibi görevleri Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı’nın alt dalları gibi düşünebilirsiniz. Hepsi birbirine bağlı şeylerdir. Eğitim teknoloğu olarak çalıştığınız zaman eğitim senaryosu yazarsınız, senaryo yazarken görsel tasarım yaparsınız, bu ikisini yaparken de içerik geliştirmiş oluyorsunuz. Aslında hepsi tek bir çatı altında. Beni farklı unvanlarda görmeniz bambaşka işler yapmışım gibi yanlış bir anlaşılmaya sebep olmasın. Bunların hepsi birbirine bağlı ve tek bir çatı altındaki görevler. Şu anda yaptığım ise benzer şeylerin yöneticiliği.

Bize biraz da ENOCTA’dan ve şu anki pozisyonunuzdan bahseder misiniz?

Deneyim kazandıkça uzaktan eğitim projelerini A’dan Z’ye yönetebilir hale geliyorsunuz. Artık yol çizen, bir ekibe veya hizmet alan kuruma liderlik edebilecek, yol çizebilecek pozisyona geliyorsunuz. Şu an ki unvanım ise bu görevleri yerine getirmekle alakalı Müşteri Başarı Yöneticiliği. Bu unvan ülkemizde yeni sayılabilecek bir unvan aslında, proje yöneticisi gibi düşünebilirsiniz. Müşterilerimizin aldığı uzaktan eğitim platformu var, katalog eğitimleri var. Bu eğitimlerin içerisinde kişisel gelişim eğitimlerden tutun özel alan eğitimlerine, firmaların kendi iç eğitimlerinden tutun iş sağlığı güvenliği eğitimlerine varana kadar çok çeşitli eğitimler mevcut. Bu sistemlerin ilk kurulumu, ihtiyaç analizi ve bu uzaktan eğitim sürecinin kusursuz işlemesini sağlamak ve kurumun bu uzaktan eğitim gelişim yolculuğunda danışmanlık yapmak gibi görevlere sahibim. Enocta Türkiye’nin en eski uzaktan eğitim hizmeti veren şirketlerinden biridir. Eğitim teknoloğu olmak, içerik geliştirmek, içerik üretmek, video tasarım, seslendirmeler vb. tüm tecrübeler birikti. Bizler uzaktan eğitim sektörünün içindeyiz.

WhatsApp Image 2020-12-01 at 14.57.58

Dördüncü sınıfta yaptığınız okul stajından bahseder misiniz, devlette mi yoksa özel okulda mı yaptınız?

Hocalarımızdan Yrd. Doç. Talip Can bizi 2 farklı devlet okuluna gönderdi. Bir dönem sosyo-ekonomik düzeyi yüksek bir semtteki nezih bir okula, diğer dönem ise tam tersi duruma ve imkânlara hatta imkansızlıklara sahip olan bir okula göndermişti. İki okul arasında büyük farklar vardı. Tabi aileler ve yetiştirdiği çocuklar arasında da büyük farklar vardı. İki zıt durum arasındaki uçurumu görmemiz ve farklı sınıf krizlerini tecrübe edebilmemiz için böyle yapmıştı. Bunu öğrenmiş olduk. Bir tarafta bilgisayar görmemiş öğrenciler vardı diğer tarafta ise çok yeni ve lüks akıllı telefona sahip öğrenciler vardı. Staj enteresan ve keyifliydi, güzel tecrübeler edindiğimi söyleyebilirim.

Mesleğe başlamadan önce staj yaptınız mı, bu staj arayışınız nasıl oldu?

Hocalarımın yönlendirmesiyle YD Yazılımı buldum, staj değildi aslında. Part Time çalışma da demek doğru olmadığı için ben ona “sometimes” çalışma diyordum 😊 Okuldan arta kalan zamanlarda ve yaz aylarında müsait oldukça YD Yazılım’ın gönderdiği projeler için senaryolar yazıp görselleştirme yaptım. Sizlere tavsiyem; ilk etapta maddi konuları ikinci-üçüncü planda tutarak tecrübe kazanmaya gayret etmenizdir. Kazanılan para ilk etapta büyük olmasa da edinilen çevre ve tecrübe çok büyük oluyor. Çünkü işi öğrendim, alan performansımı çok arttırdı, bir çevre edindim. Bu edindiğiniz deneyimler size sonraki kapıları açıyor zaten. Her zaman severek gidip geldim ve bu güzel bir tecrübe oldu. Sonraki yıllarda yayınevindeki çalışmam firma iflası ile sona erince YD Yazılım hemen gel bizle devam et dedi. Demek ki iyi etki bırakıp güzel şeyler yapmışız. İletişimimizi hiç koparmadık. YD Yazılım Yönetim Kurulu Başkanları Erkan Dilekçi ve Oğuz Yılmaz birer şirket sahibinden öte abi gibi baba gibi insanlardı.

Yaptığınız iş ile ilgili kullandığınız veya bize bunu mutlaka öğrenin diyebileceğiniz programlar nelerdir?

Adobe’nin tüm ürünlerini bilmek, her yerde size iş yaptırır. Her yerde Illustrator, Photoshop, Premiere Pro gibi programlar işinize yarayacaktır. Eğer öğrenebiliyorsanız After Effects öğrenin, Edge Animate öğrenin. Bunlar sizi animasyon ve video efekti hazırlama konusunda öne çıkaracaktır.

Çalışmaya başlandığında tecrübesizlikten gelen bir özgüven kaybı oluyor. İlk yıllarınızda sizin motivenizi düşüren bir anınız oldu mu?

İlk çalıştığım yerdeki yöneticim Emre Aktülün; bu yaptığın kötü olmuş demeyen, gel şurayı beraber şöyle yapalım daha güzel olacak diyen bir insandı. Tecrübesizken böyle bir yaklaşıma sahip birine denk gelmek iyi bir şans oldu. Bende benimle paralelde veya alt pozisyonlarda çalışanlara veya stajyerlere hep böyle davrandım ki kimsenin aklında tecrübesizliği veya hatası ile alakalı kötü bir anı kalmasın. Umarım size de hep böyle davranan mentorler/yöneticiler denk gelir. Ama kötü tecrübe oluyor mu? Tabii ki oluyor. Muhakkak bir hata yaparsınız, insanız sonuçta. Motivasyonu kaybetmemek önemli. Hatasızlık diye bir şey yok.

“Moral bozukluğu yaşadım zaman zaman ama hatalarımdan ders çıkarttım ve daha iyisini yapmaya odaklandım.”

İlham aldığınız kitaplar, filmler veya kişiler var mı?

Karakter olarak sizi aşağılayıp hatalarınızı yüzünüze vuranları değil de gel beraber hataları çözelim diyen insanları örnek aldım. Tanınmış iş insanlarından Süreyye Ciliv ve Bülent Eczacıbaşı’nın röportajlarını okuyup videolarını izleyebilirsiniz. Bir de ben pek çok eğitime ve etkinliğe de katıldım. O topluluklarda belki şu an ismini unuttuğum birçok kişiden ufak ufak da olsa bir şeyleri kendime almaya çalıştım.

Sizin bize söylemek istediğiniz veya konuşmaya eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İş görüşmelerinde sizi öne çıkaran şey de düzgün Türkçe ve kendinizi düzgün ifade etmek olacaktır. Her ne kadar ülkemizde farklı ağızlar olsa da, iş hayatında dikkat edilecek olan İstanbul Türkçesi’dir. Kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz CV’niz eksik olsa bile tercih edilen siz olacaksınız. Çünkü hiçbir firma müşterilerinin önüne çıkaramayacağı birini tercih etmez. Bu konuda size nasıl yol gösterebilirim? İhsan Ataöv’ün eğitimleri var, hatta takma adı Bay Protokol. Onun eğitimlerini aldım, etkinliklerini takip ettim. Dersleri çok keyifli geçer, nezaket ve protokol eğitimi verir. Bu size sosyal hayatta da çok şey katar. İyi bir yere görüşmeye gittiğinizde sizi direk 2-0 önde başlatır.

Düzgün Türkçe ve düzgün ifade çok önemli.”

Sosyal hayatınızla çalışma hayatınızı nasıl dengeliyorsunuz?

Çok dengede kaldığını söyleyemem. Hele ki şu aralar iş yerinde çok yoğunluk oluyor, hepinizde de olacak. İş arkadaşlarınızla güzel bir iletişim kurabiliyorsanız, çıktığınız bir öğle yemeği bile gerçekten rahatlatıcı oluyor. Fakat bu durum asla dengede kalmayacaktır. Bence %60 iş, %40 sosyal hayatsa bu denge çok iyi, %80’den fazla iş biraz sıkar.

WhatsApp Image 2020-12-01 at 15.29.10

İş hayatınızda taviz vermediğiniz, bu benim prensibim asla değiştirmem dediğiniz bir şey var mı?

Üstlerim bile söylese yanlışa yanlış derim. Bunu çok kez yaptım. Eğer bir şeyin sonucu iyi olmayacaksa ve bende bunu %100 görüyorsam, anlamamakta ısrar etseler bile bir şekilde onu yapmam ve doğrusunu anlatıp ikna ederim. Ama tabi bunu tecrübeniz yokken de yapmayın 😊

Bu Görüşmenin Bize Kazandırdıkları

Bu görüşmeden sonra “Eğitim Teknoloğu ne iş yapar” sorusunun cevabını çok iyi kavradım.
BÖTE bölümünün farklı sektörlerde iş imkanı olduğuna bir kez daha emin oldum ve iyi ki bu bölümdeyim dedim. Tasarım alanında ilerlemek için kendimize katmamız gereken yetkinlikleri öğrendim. Bizimle aynı yollardan geçip alanında uzman olmuş biriyle tanışmak motivasyonumu ve çalışma azmimi arttırdı. Bu yüzden Onur Armutçuoğlu’na ve bizleri botekariyer.com platformunda buluşturan Mehmet hocama teşekkür ederim. – H. Ayça Efe

Bu görüşmeden sonra mesleğimi yapabileceğim birçok farklı alan olduğunu gördüm. Eğitim teknoloğunun ne tür yeterliliklere sahip olması gerektiğini öğrendim. Bu görüşme kendimin ve yeteneklerimin farkına varmama neden oldu. Aynı zamanda kariyerimi sürdürebileceğim güzel bir yol olduğunu görmüş oldum.

Bu görüşme için öncelikle Onur ARMUTÇUOĞLU’ na ve böyle güzel bir çalışma için her an yanımızda olan ve bizi destekleyen Mehmet hocamıza içten teşekkür eder, iyi dileklerimi sunmak isterim. – Ege Çandır

Görüşmemiz ilk olarak çok keyifliydi ve güzel zaman geçirdim. Bölümümle ilgili iş alanları arasından tasarım kısmında neler yapmam gerektiğini ve hangi uygulamaları kullanmam gerektiğini öğrendim. Kendini düzgün ifade etmenin ve doğru Türkçe kullanmanın iş hayatındaki önemini anladım.

Onur ARMUTÇUOĞLU’ na vermiş olduğu kıymetli bilgilerle yol gösterdiği için ve kariyer yolumuzda bu imkanı bizlere sunan ve destek veren MEHMET hocamıza teşekkürlerimi sunarım. – Elif Kuşcu

Yazar: Ege Çandır

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir