Turkcell- Kadir Caner Ergün(Senior Full Stack Developer)– İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu

Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri

Adı Soyadı: Kadir Caner ERGÜN

Mezun Olduğu Üniversite: İstanbul Üniversitesi – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Mesleği: Kıdemli Tam Kod Geliştiricisi ( Senior Full Stack Developer )

Çalıştığı Şirket: Turkcell

Görüşmeyi Düzenleyenler: Ceren Ceylan, Elif İrem Buğday, Öznur Yılmaz

Yayına Katılanlar: Mücahit Arslan, Ece Öztürk, Bedirhan Aksoy, Abdullah Kahraman, Zehra Feyzoğlu, Ayşenur Kayış


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Bugün online kariyer görüşmeleri ödevi kapsamında, Turkcell şirketinde Senior Full Stack Developer olarak çalışan Kadir Caner Ergün’ün ilham verici ve kariyerinizi şekillendirebilecek iş hayatını ve bu iş hayatına geçiş sürecini anlatan yazımızı paylaşacağız. Öncelikle bizimle görüşmeyi kabul ettiği ve tecrübelerini samimiyetle aktardığı için kendisine teşekkür ederiz.

Kadir Bey, 2009-2013 yılları arasında İstanbul Üniversitesi BÖTE bölümünden mezun olmuş. Şu anda Turkcell’de Full Stack Developer olarak çalışmaktadır.

resim

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Kadir Caner Ergün. 1990 doğumluyum. İstanbul üniversitesi BÖTE’den 2013 yılı mezunuyum. Şu anda Turkcell’de Full Stack Developer olarak çalışmaktayım. Hem javascript hem de Back end tarafında görev almaktayım. Daha önceden mynet.com da çalıştım. Şu anda Turkcell’de Yaanimail sistemi üzerinde çalışmaktayım.

Üniversitede BÖTE’yi neden seçtiniz?

Ben küçük yaşımda bu mesleği yapmaya karar vermiştim çünkü bilgisayarları seviyordum. Aslında üniversite sınavına pek çalışamadım. Çünkü o zamanda bir oyuna kafayı takmıştım. Sonrasında ise son aylarda çalışmaya başladım. Aslında zaten sınav notumda çok iyiydi. O zamanlar fizik tedavide çok ilgimi çekiyordu. Fizik tedaviyi 0.5 puan ile kaçırarak 7. Tercihim olan İstanbul Üniversitesi – BÖTE’yi kazandım.

Bize biraz iş deneyimlerinizden bahseder misiniz? Üniversiteden bu yana ne gibi işlerde çalıştınız, anlatabilir misiniz?

Ben zaten yazılıma çok meraklıydım ve bunu gören hocalarım beni bir ajansa yönlendirdiler. Bu sayede çalışmaya başladım. Cumartesi ve Pazar çalışıyordum. Orda ilk defa php’ye giriş yaptım. Üniversiteyi bitirdiğimde full-time bir iş ile başlayıp ve sonrasında Mynet’de 3 yıl Android Mobil Yazılımı yaptıktan sonra Turkcell’de yerimi aldım.

Üniversiteye başladığınızda hiç bilginiz var mıydı?

Hayır, hiçbir bilgim yoktu fakat ama üniversiteyi kazandığımı öğrendiğim yaz kendi kendime c# öğrenmeye başladım.

Aldığınız eğitimlerin, derslerin şu anki iş hayatınıza etkisi oldu mu?

Tabi ki etkisi oldu ama kendimi geliştirmesem, bir yerlere gelemezdim. Sadece öğrenmiş olurdum. Bir şeye etki etmezdi.

Kariyer hayatınızda mezun olduğunuz bölümün Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi olması size engel oldu mu?

Ben üniversiteden beridir çalıştığım için hiçbir zaman boşluğum olmadı. Eğer işe beni BÖTE mezunuyum diye almadılarsa da ben bilmiyorum. 😊

0

Yüksek lisans yaptınız mı ve seçtiğiniz bölüme nasıl karar verdiniz?

Üniversite bittikten sonra 2013’te enformatik yüksek lisansına başladım. Fakat bazı nedenlerden dolayı tez aşamasında bırakmak zorunda kaldım. Enformatik diğer bilim dallarının bilgisayar ile olan etkileşimini konu alan bir bilim dalıdır. Yazılım ve teknoloji ile alakalı bölümdür. Benim hocalarımın aldığı yüksek lisans olarak eğitim aldığı bölümdü. Hocalarımı çok sevdiğim için onların seçtiği yüksek lisansı bende seçtim açıkçası.

Şu an çalıştığınız şirkette hangi teknolojiler kullanılıyor? (Örneğin; yazılım dilleri, kullandığı programlar vb.)

Javascript, php, mobil ve web clientların erişebileceği web servisleri oluşturuyoruz.

Hayatınızda benim dönüm noktam dediğiniz bir yer var mı?

Benim hocalarımın referansı ile bir işe başlamış olmak, benim için dönüm noktasıydı. Bu şirkette çalışarak aslında ne yapmak istediğimi farkettim ve bu alanda kendimi daha çok geliştirmeye başladım.

Turkcell’de çalışmak nasıl bir duygu?

Turkcell gerçekten çok iyi bir şirket. Buraya geldiğimden beridir niye geldim diye hiç düşünmedim. Hem de şansıma çok iyi bir yönetici ile denk geldim. Ondan dolayı şu anda çok memnunum. Hem de kendimizi geliştirmemize fırsat sunuyorlar. Bunun için birçok eğitimleri mevcut. İsterseniz bunları izleyip kendinizi yenileyebilir ve güncelleyebilirsiniz.

Udemy gibi platformlardaki eğitimleri yararlı buluyor musunuz, tavsiyeniz var mıdır?

Evet tabi ki vardır. Üniversiteden ilk mezun olduğumda belgeler okumuştum. Bunlar benim hayatımda çok büyük bir etki sağladı. Bir şey anlamasanız bile kelimelere aşina oluyorsunuz. Bu yüzden bu gibi platformlarda gezinmeniz tavsiyemdir.

Üniversitede olsaydınız “Keşke sunuda yapsaydım” dediğiniz ne vardı?

Keşke kendime daha çok zaman ayırsaydım diyorum sadece.

Bir işe başvurduğumuzda neler yapmalıyız?

Bir işe başvurduğunuz zamanlar insanlara bu işi para için yapmadığınızı belirtin. Bu işi onlara severek yaptığınızı gösterin. Bu işe girmek için çaba gösterin. Çünkü sizi kimse çaba göstermeden işe almaz. Bazı şirketler işe aldığı kişileri yatırım olarak görürler ve sizi kaybetmek istemezler. Size öğrettikten sonra burada devam etmenizi isterler. Yani demem o ki meraklı ve istekli davranın.

Mesleğin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajlarını aslında pandemi sürecinde görmüş olduk. Bizim sektörümüz ayakta dururken bazı sektörler buna devam edemediler. İnsanların illa ofiste çalışması gerekmediğini evde de çalışabileceğini gördük. Bu en büyük avantajlarından biri. Hiçbir zaman açıkta kalmazsınız. Yazılımcıya her an her zaman ihtiyaç vardır. Dezavantajlarından biri ise eğer kendinizi geliştirmeyi sevmiyorsanız sektörde ayakta kalmanız pek mümkün değil. Sürekli gelişmeye açık biri olmalısınız. Okuduğumuz bölümün aslında burada bize fayda sağlayan en önemli özelliği biz nasıl öğreneceğimizi biliyoruz ve gelişmeye açığız.

Hiç öğretmenlik yapmayı düşünüyor musunuz?

Bir keresinde KPSS sınavına girmiştim ama nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. 😊 Öğretmenlik kötüdür diye demiyorum kesinlikle. Benim bunun için bir yeteneğim yok çünkü ben bildiğim şeyi başkasına aktaramıyorum.

Kariyerimiz için ne yapmalıyız?

Olabildiğince Github hesaplarınız üzerinde aktif olmaya çalışın. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alın. Linkedin hesabınızı kurun insanlarla sohbet edin. Başvurmak istediğiniz şirketleri inceleyin onlar hakkında bilgi edinin.


Bu gezi bize neler kattı?
Bu düzenlediğimiz kariyer görüşmesinde Kadir Bey’in anlattıklarını çok içten ve samimi bulduk. Anlattığı kariyer yolculuğuyla bize yeni bakış açıları kazandırdı. BÖTE bölümünden mezun olduğumuzda sadece öğretmenlik yapmayacağımızı, farklı alanlarda da meslek sahibi olabileceğimizi öğrendik. Bizim en büyük avantajımızın bir bilgiyi nasıl öğreneceğimizi bilmemizin iş açısından çok önemli olduğunu öğrendik. Kariyerimizi planlarken istediğimiz alana göre ne yapmamız gerektiğini Kadir Bey’in anlattıklarıyla öğrenerek biz de kariyer yolculuğumuzda güzel bir adım atmış olduk. (Ceren Ceylan, Elif İrem Buğday, Öznur Yılmaz)
Kariyer gezisi için bizi teşvik eden Mehmet hocamıza ve bize vakit ayırdığı için Kadir Caner Ergün’e teşekkürlerimizi sunarız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir