Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Mustafa TARAN
Mezun Olduğu Üniversite: Trakya Üniversitesi
Mesleği: Mobile Application Developer (Mobil Uygulama Geliştirici)
Çalıştığı Şirket:Mobisem Teknoloji
Geziye Katılanlar: Elif BARCA, Gürkan İLİŞEN
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Mustafa Bey Çorum Anadolu Lisesi çıkışlıdır. Bilgisayar Mühendisliği isteyen Mustafa Bey puanı yetmediği için 2008-2012 yılları arasında Trakya Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği’nde okuyor. Üniversite hayatında dersleri çok fazla kafasına takmadan üniversite hayatını geçirdiğini söyledi. Buna rağmen hiçbir derste de başarısız olmadığını dile getirdi. Onu sadece tarih dersinin zorladığını söyledi.Ne olmak istediğine en başta karar veremiyor. Öğretmenlik yapmak istemeyen Mustafa Bey, üniversite bitiminde ailesinin isteğiyle KPSS giriyor ve 80 puan alıyor. Sonrasında mobil alanında çalışmak istediğine karar veriyor. Mobilin çalışma alanının İstanbul’da fazla olduğunu görünce İstanbul’a gelme kararı alıyor.
Okulun verdiği eğitimin yetersiz ve eksik olduğunu düşünen Mustafa Bey bir kursa gitmek istediğine karar veriyor. O arada sosyal medyadan Bahçeşehir Üniversite’sinde kurs olduğunu görüyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nde BAUSEM Akedemi’de 1 yıl boyunca eğitim alıyor. İlk Java eğitimi alarak temelini oluşturmak istemiş. Bu eğitim kapsamında 6 ay Java eğitimi alıyor. Daha sonrasında Android-1 ve Android-2 eğitimi alıyor. Ayrıca kursta 2 haftada iş görüşmesinde nasıl davranılması konusunda bir eğitim alıyor.Aldığı bu eğitimler sayesinde daha iyi bir yere geldiğini dile getirdi. Bizim için de okul hayatının yetersiz olduğunu kendimizi geliştirmek için bu tarz eğitimlere katılmamız gerektiğini söyledi.
Kurstan sonra araya askerlik dönemi giriyor. Askerlikten döndükten sonra ilk düşüncesi olan Back-End tarafında çalışıp daha sonrasında mobil tarafına geçmeyi planlıyor. Ama daha sonrasında ikisinin çok farklı şeyler olduğunu anlıyor. Bundan sonra mobilde çalışmaya karar veriyor. Fakat mobil tarafındada çalışma alanlarının farklı olduğunu görüyor. Mobil programlamanın da sadece Andorid’ten ibaret olmadığını görüyor ama kendisinin Android’e yönelmek istediğine karar verdiğini söyledi.
Daha sonrasında iş hayatına nasıl başladığına ve şuan ki iş hayatından bahsetti:
“Şuan bile yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum.”
Askerlikten geldikten sonraki dönemde işsiz kalmamak adına özel bir hastanede veri tabanı üzerine çalışmaya başlıyor. 6 ay kadar hastanede çalışan Mustafa bey gerçekten yapmak istediği iş olan Mobil Programlama alanında iş arayışlarına başlıyor. İnternetten araştıran Mustafa Bey şuan çalışmakta olduğu Mobisem Teknoloji’nin iş başvurusunu görüyor ve iş başvurusunda bulunuyor.
İş başvurusuna kabul edilen Mustafa Bey, hafta içleri hastanede çalıştığı için hafta içi iş başvurusuna gidemeyeceği için iş yerinden rica ederek cumartesi günü iş görüşmesine gidiyor. İşe girme süreçlerinin sıkıntılı olduğunu, CV’lerde okul deneyimi dışında kursların çok önemli olduğunu söylüyor. Firmaların, kişilerin bir şeyler çabaladığını gördüğünü dile getiriyor. İşe çağrılma süreçlerinde çok fazla başvuru olduğunu CV’lerdeki bu tecrübeler üniversitelerden yeni mezun olanlara göre avantaj olduğunu söylüyor.
Görüşme bitiminde Mustafa Bey’e 1 hafta içinde yapması için bir kütüphane projesi veriliyor. Mustafa Bey hafta içi tekrar hastanede işe gideceği için projeyi Pazartesi bitiriyor ve iş yerine gönderiyor. İş yeri bu kadar çabuk bitirdiği için Mustafa Bey’i işe alıyorlar.
Mustafa Bey ayrıca IOS’ da çalışmayı da deneyimlemek için çalıştığı iş yerinde bulunan IOS’ta çalışan grup arkadaşlarıyla, 6 ay ortak çalışmalarda yer aldığını söylüyor.
Android ve IOS hakkındaki görüşlerinden bahsetti;
Yaptığı bu ortak çalışma sayesinde Android ile IOS arasındaki farkı daha iyi gördüğünü söylüyor. Bize “şu iyi bu iyi “ diyemiyor. İkisinin de avantajlı yönlerinin olduğunu, birinin öğrendikten sonra diğerine geçişin daha kolay olduğunu benzer işleyişlerinin olduğunu söylüyor.
İş yerindeki memnuniyetinden ve çalışmalarından ise söyle bahsetti;
Mustafa Bey yaklaşık 4 yıldır Mobisem Teknoloji’de çalıştığını söyledi. Şuanki iş ortamında gayet memnun olduğunu başka iş yerinde çalışmak istemediğini söylüyor. Yurt dışıyla ilgili planlarının da şuan olmadığını söyledi. Belki ilerde düşünebileceğini söyledi.
Mustafa Bey şuan yaptığı projeleri Kotlin diliyle yazdığını söyledi. Elinde olan çalışmalardan bir tanesini bizimle paylaştı. Yaptıkları proje hazır mobil program oluşturmak için yapılan projeydi. Bu projenin global bir çalışma olduğunu söyledi.
İngilizcenin öneminden şöyle bahsetti;
İşyerinde her yıl yanına stajer geldiğini söyledi. Stajerlere sürekli araştırma yapmaları için konu verdiğini söyledi. Ve stajerlerin yaptığı en büyük hatanın verdiği konuları sürekli Türkçe kaynaklardan aramaya çalışmaları olduğunu söyledi. Bunun çok yanlış olduğunu bilişim sektörünün global bir sektör olduğunu bu yüzden İngilizce diline hakim olmamız gerektiğini söylüyor. Kendisinin de İngilizce dilini kendi çabalarıyla öğrendiğini ve iş hayatındaki tecrübeler sayesinde geliştirdiği söyledi.
Ve son olarak bize tavsiyelerine geçiyor:
“İşi öğrenmek için proje yapmak gerek.”
İlk olarak ilgi alanımızı seçmemiz gerektiğini söyledi. Seçim yaparken eğer yazdığımız programda uygulamayı hemen görmek istiyorsak mobil tarafını kesinlikle düşünmemiz gerektiğini söyledi. Seçtiğimiz alanla ilgili çok küçükte olsa projelerimizin olmasını gerektiğini söyledi. İngilizcemizi geliştirmemiz gerektiğini, bizim için çok avantajlı olacağını belirtti. Kendimize ait projelerimizin olması gerektiğini ve bunun iş bulmamızda bize faydalı olacağını söyledi.
Bu gezinin bize kazandırdıkları;
Biz bilişimcilerin aslında çok fazla alanda çalışabileceğini ve sürekli kendilerini geliştirmeleri gerekmekte olduğunu gördük. Yeniliklere açık olup, global bir şekilde ilerlemeliyiz. İngilizcenin sektörümüzle bağlantısını bir kez daha iyi anlamış olduk.
Bu kariyer projemizde bize tüm yardımlarından dolayı Mustafa Taran’a ve Mobisem Teknoloji şirketine tekrardan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ayrıca bizi bu projeye teşvik eden Mehmet hocamıza da teşekkür ederiz.