Degasu Bilişim Çözümleri – Ömer Faruk AYDIN – Teknik Danışman – Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu


Adı Soyadı: Ömer Faruk AYDIN
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Teknik Danışman
Çalıştığı Şirket: Degasu Bilişim Çözümleri
Görüşmeyi Düzenleyenler: D.Ersin Güleç, Oğuzhan Tezcan


Screenshot from 2020-12-09 17-13-21

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Başlangıç olarak eğitim geçmişimden sonra, mesleki hayatımdan özet geçeyim. Ben Anadolu Teknik Lisesi web tasarım ve programlama bölümünden mezunum. Yazılımı ilk lise yıllarında öğrenmeye başladım. Ağırlıklı olarak PHP,C,MySQL dillerini öğrendim. Meslek lisesi öğrencileri için mühendislik fakültesi kazanmak biraz zordu. YGS ile girebileceğim bana uygun lisans bölümü olarak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim bölümünü buldum. Tercihlerime yazdım. Bölümü tercihlerime yazarken öğretmen olmak aklımda yoktu; araştırdım öğretmenlik bölümü ama teknik derslerin de müfredatta olduğunu öğrendim. Yazılım üzerine bu bölümden ilerleyebilirim diye düşündüm. Üniversiteyi bitirdiğimde yazılımcı olurum diye düşünüyordum. “Dr. Mehmet ELİBOL” hocanız, benimde hocamdı. Bölümde kısmı zamanlı çalışan öğrenci olarak çalışıyordum. Bu sayede iletişimimiz kuvvetlendi. BÖTE Kariyer projesi bizim zamanımızda da vardı. Bu sayede bir gün Mehmet Hocamızın üniversite arkadaşıyla tanıştım. BÖTE mezunu ve Ziraat Teknoloji’ de IT departmanında Kıdemli Sistem Mühendisi olarak çalışıyor. Bu tanışma ben son sınıftayken oldu. Bize sistemle ilgili bir işten bahsetti. Daha önce duymuştum, ara ara bu sektörde çalışanlarla denk gelmiştim ama tam olarak ne olduğunu bilmiyordum. Ağ temelleri dersimiz vardı, şu an çalıştığım sektörde network tarafında çalışanların temeli diyebiliriz. İş tanımını araştırdım, öğrendim. İlgimi çekti. Mezun olmamıza az kalmıştı, ben yazılım ile ilgili iş ilanlarına başvururken İŞKUR’un nitelikli Bilişim uzmanı yetiştirme programını buldum. Araştırdım üç farklı alanda nitelikli Bilişim uzmanı yetiştiriyorlar. Bunlar Yazılım, Sistem ve Erp kurs programları. Kursa burslu olarak gidiyorsunuz. Eğitimi Bilge Adam tarzı sektörel eğitim veren firmalar veriyor. Yeni mezun biri olarak böyle bir program bulmuşken değerlendirmek istedim. Sistem, network ve güvenlik olanına başvurdum. Süreç 4-5 aşamadan oluşuyor. Adayları 4-5 aylık bir eleme sürecinden geçiriyorlar, sözlü ve yazılı olarak elemelere ve mülakatlara giriyorsunuz. Bursu kazanıp toplamda 800 saaten oluşan 5 aylık bir eğitim aldım. Kursum akşam üzeridi. Gündüz boş vaktimi değerlendirmek için gönüllü stajyer olarak aldığım eğitim ile ilgibi bir işe girdim. Hocamın arkadaşı Eyüp Bey bu süreçte bana mentörlük yapıyordu, halen de yapıyor. Kendisine her konuda danışıyordum, sağolsun bana çok yardımcı oldu. Firmaya stajyer olarak beni Eyüp Bey yönlendirdi. Ben de işe girebilmek için öğrenme/çalışma hırsımı elimden geldiğince gösterdim. Bir ücret talebim yok kursta öğrendiklerimi pekiştirelim benim için yeterli diyerek sektöre girişimi yapmış oldum. İlk başta son kullanıcı desteği ile başladım. Kurs bittikten sonra sistem tarafına geçtim. Sistem tarafında sunucu kurulumları, sanallaştırma, sunucu yedekleme, depolama servisi kurulumu, Microsoft sunucu rollerinin kurulumu ve yönetimini yaptım. Sektöre bu şekilde başlamış oldum.

Şu an çalıştığınız şirkette ne gibi görevleriniz var?

Şuan çalıştığım firmada ağırlıklı olarak system& network güvenliği kısmında çalışıyorum. Şirketteki görevlerim şunlar; Müşteriler için ağ ve güvenlik çözümlerinin tasarlanması ve konuşlandırılması, teknik danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, müşterilere kurulum sonrası destek sağlanması, iş ortakları ile müşterilerimiz arasında iletişim kurmak.

Şu an çalıştığınız işten memnun musunuz?

Bu iş ilgimi çekmişti zaten o yüzden memnunum. Yaptığım iş kıymetli bir iş o yüzden severek yapıyorum. Aksamaması gereken çok kritik sistemler var. Bu yüzden biraz stresli ama olsun. Örneğin; firmanın tüm internet trafiği Proxy-Firewall dediğimiz cihazlar üzerinden geçiyor. Hatalı bir işlem yaparsanız şirketin tüm internet trafiği durabilir. Firmanın güvenlik cihazlarını yönetiyorsunuz, sisteminize sızılmasını engellemeye çalışıyorsunuz.

İşlerinizi yaparken hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

SQL dilleri işimize yarıyor. Özellikle MSSQL ve PGSQL. Ürünlerin kurulumlarında database gerekli. Temel komutları ve SQL yönetim araçlarını bilmek kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda bir çok güvenlik ürünü centos, linux, Ubuntu işletim sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Temel komutları kullanım komutlarını bilmek işime yarıyor. İşletim sistemleri dersinde öğrendiklerimi şu an kullanıyorum.

Üniversite hayatınızdan bahseder misiniz? (Dersler/kulüp faaliyetleri/Stajlar/parttime çalışma)

Üniversitede ilk kısmi zamanlı asistan öğrenciliğime kendi bölümümüzde başladım. Başladığım sene laboratuvarlar ve sınıflar yenilendi. Son teknoloji projeksiyonlar ve Mac laboratuvarı kuruldu. Bölüm başkanımız bu ürünlerin özelliklerini öğrenip, devreye alabilecek bir öğrenci istedi. Bu işe gönüllü oldum. Araştırdım, özelliklerini öğrendim. Bu teknik araştırma şuan ki çalışma hayatıma öncü oldu. Bizim sektörde herşey teknik döküman ve teknik araştırma. 3. ve 4. sınıfta dekanlıkta çalıştım. Atatürk Eğitim Fakültesi bölümlerinde tüm bölüm hocalarına destek oldum. Bir nevi IT’ de karşılığı son kullanıcı desteği. Çok fazla şeye müdahale edemiyorduk ama yazıcıdan çıktı alamıyorum, yazıcı çalışmıyor, bilgisayarım çok yavaş, kitlendi, excell çalışmıyor vb. Konularda deskek oldum. Son kullanıcı desteği, bizim IT sektöründe başlangıç işi diyebilirim. Kulüp faaliyetlerim Ultrasla üni kulubüne üyeydim. Sınıf arkadaşımla beraber Dr. Mehmet ELİBOL ve Abdullah BAL hocalarımızın danışmanlığında Oyun Geliştirme Kulübünü kurduk. Kulüp faaliyetlerimize gelince oyun geliştirme workshoplarını katıldık, oyun fuarlarlarına katıldık ve kulüp üyelerine Unity 3D ile Oyun Geliştirme eğitimleri verdik. 

Kısmi zamanlı olarak çalışmanın işe yaradığını söylediğiniz yerde, sizin açınızdan mı rahat oldu yoksa beni  almalarına bir etken oldu da onlar için mi rahat oldu?

İlk iş tecrübeniz hayata yeni atılmışsınız ister istemez stres oluyorsunuz. Yeri geldiğinde hem mücadele ediyorsunuz, yapamıyorum, yapabilecek miyim. Tabii yaptıkça, tecrübe kazandıkça ne kadar basit olduğunu görüyorsunuz. Son kullanıcı desteği mesela kısmi zamanlı çalışan öğrenci olarak edindiğim tecrübeler bizim sektörde IT Help desk olarak işe girmenize olanak sağlar. Dolayısıyla benim açımdan yardımcı oldu diyebilirim. Sizi işe alacak firma içinde bir albenisi var. Hiç bilmeyen birini yetiştirmektense, tecrübesi olan fikir sahibi kişiyi yetiştirmek isteyeceklerdir.

Bu işi yapmak için üniversitede hangi derslerin faydası oldu & hangi dersler daha önemli?

Ağ temelleri dersi, işletim sistemleri dersi ve SQL dersi. Bu dersler benim çalıştığım iş dalında bana faydası oluyor ve olmaya devam da ediyor.

Yaptığınız mesleğin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajı çalışmaya evden devam ediyorum. Uzaktan çalışma ile iş süreçlerimi devam ettirebiliyorum. Alanım uzaktan çalışmaya elverişli. Kullandığımız sistemler var, tüm güvenlik yönetimini uzaktan yapabiliyoruz. Sunucular, sistemler, cihazlar IT altyapısı 7/24/365 çalışmak zorunda yoksa hayat durur. Bu yüzden ihtiyaç duyulan bir iş alanı. Dezavantajı genelde 09:00 – 18:00 arasında herkes mesaide olduğu için sistemlerin çalışması lazım, kesinti olmaması lazım. Bu yüzden kritik bir durum oluşmadıkça müdahale edemiyoruz bazı bakım çalışmalarına. Mesai sonrası yapılması gerekiyor. Çok olmasada ara ara mesaiye kalmanız gerekebiliyor.

Peki mesela Erasmus tarzında ya da Mevlana uygulaması gibi uygulamaları önerir misiniz ?

Tabii ki, bir dönem boyunca yurt dışında kalmanız ingilizce öğrenebileceğiniz en hızlı yol. Bir dil kursu size gramer öğretiyor ve sınırlı konuşturuyor ama bu şekilde her gün her an ingilizce konuşmaya mecbursunuz. Buda öğrenmeyi zorunlu kılıyor. Hatta imkanınız varsa Work and Travel tarzı şeyler de deneyebilirsiniz. Bizim zamanımızda çok pahalı değillerdi ancak kur şuan biraz yüksek bu yüzden pahalı olabilir. Erasmusu kesinlikle öneriyorum. İngilizce öğrenmek için kendinizi, imkanlarınızı zorlayın. İş hayatı olsun günlük yaşam olsun ingilizcenin kişinin kendisine büyük katkısı var. Bizim bölümümüze değinicek olursak okuduğunuz bölüm gayet iyi. Tecrübelerle sabit, ben ilk karşılaştığımda çok şaşırmıştım ancak Marmara BÖTE piyasada gayet albenisi olan iyi bir bölüm. Bizim sektörde Marmara BÖTE bölümü birçok firmanın insan kaynakları tarafından sıcak karşılanıyor .

Üniversitede unutamadığınız bir anınız var mı ?

Kısmi zamanlı çalışan öğrencilerden biriydim. En çok o zamanlar aklıma geliyor diyebilirim. Birlikte çalıştığım arkadaşlarımla çok güzel vakitler geçirmiştik. Bazen derslerle beraber zor oluyor tabii ama genele baktığımda çok olumlu bir şekilde hatırlıyorum. En eğlendiğim zamanlardan biriydi. Arkadaşlarımla birlikte güzel zamanlar geçirdim, bir çok anıyı paylaştım. Çalıştığım arkadaşlarımızla ekip kurup izin alarak bir gece üniversitede çalışma odasında kalmışlığımız bile var. Birlikte bir uygulama geliştirdik. Uygulama bitti ama arkasını devam ettirmedik ama ben o uygulama fikrinin hala çok başarılı olacağına inanıyorum belki de devam etmeliyim :).

Son olarak BÖTE öğrencilerine bir tavsiyeniz var mı ?

İş hayatına atılacaksınız, hayatımızı devam ettirebilmek için iş hayatı önemli. O yüzden İngilizce konusunu mezun olmadan halledin. Hemen yapın demiyorum ama kariyer hedeflerinizde olsun. Önce öğretmen mi olacaksınız? özel sektörde mi çalışacaksınız? Mesleğinizi seçin. Seçiminizi yaptıktan sonra mesleğinize uygun kariyer hedeflerinizi planlayın. Yavaş yavaş o adımları gerçekleştirin. İş hayatına başadıktan sonra zor gelebilir ama yılmayın, devam edin. Mezun olduktan sonraki ilk 10 sene çok sıkı çalışıp kariyer hedeflerinizi tamamlayın ve kendinizi sosyal olarak geliştirin. CV’ nizde bu kariyer hedeflerinizden bahsedin. Mesela; ben kariyer hedeflerimde yüksek lisansı şu bölümden tamamlayıp kendimi bu yönde geliştirmek istediğimi yazmıştım. Bir iş mülakatına davet edilmemi sağladı. Yüksek lisansda olup/olmadığımı sordular. Hedeflerinizi belirtmeyi unutmayın CV hazırlarken. Yükseklisans yapmanızı da öneriyorum. Karıyeriniz doğrultusunda işe alım sırasında lisans mezunu ile sizin aranızda kalırlarsa seçilen siz olacaksınız. Yönetici olmanızı da kolaylaştırır. Kendinizi yapmayı istediğiniz meslek doğrultusunda geliştirin. Örneğin; benim sınıf arkadaşlarımdan biri Unity oyun motoruyla yakından ilgiliydi, kendini geliştirdi ve bununla alakalı mobil oyun geliştirme uzmanı olarak iyi bir şirkette çalışmakta.

Katıldığınız için tekrar çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim bana da yardımı oldu. Mülakatlar için biraz pratik yapmış oldum. Mülakatlarda insanın kendini ifade edebilmesi çok büyük bir kriter. Sayenizde kendimi bu konuda gözlemleme fırsatı buldum. Umarım istediğiniz kariyer hedeflerinde, istediğiniz yerlerde olursunuz. Hepinize başarılar diliyorum. Kendinize iyi bakın.


Kariyer görüşmesi bize ne kattı?

Görüşme esnasındaki samimiyetinden dolayı Ömer Bey’e çok teşekkür ediyorum.Bu görüşmeyi gerçekleştirdiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Şuan bizim okulda çalıştığımız işin sektörde bir geçerliliği olduğu öğrendim ve bu beni mutlu etti.
-Dursun Ersin Güleç.

Bizimle görüşmeyi kabul ettiği için öncelikle çok teşekkür ediyorum Ömer Bey’e. Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojilei Eğitimi bölümünün sektörde hiç de azımsanamayacak düzeyde albenisi olduğunu öğrendim.
-Oğuzhan Tezcan


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir