InGame Group- Fatmanur Zengin (Proje Yöneticisi)-Balıkesir Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Mezunu

Adı Soyadı: Fatmanur Zengin 

Mezun olduğu üniversite: Balıkesir Üniversitesi 

Mesleği: Proje yöneticisi

Çalıştığı şirket: InGame Group

Kariyer gezisini düzenleyenler: Fatma Göven 

Merhaba sevgili botekariyer.com okurları,

Kariyer gezisi kapsamında Balıkesir Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü mezunu Fatmanur Zengin ile online olarak görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmeyi kariyerimize yön verirken Fatmanur hanımın deneyimlerinden faydalanabilmek için yazıya aktardım. Öncelikle yoğun iş temposuna rağmen zaman ayırdığı için Fatmanur hanıma çok teşekkür ederim. 

Kendinizden biraz bahseden misiniz, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümüne nasıl karar verdiniz?

 BÖTE okumak gibi bir niyetim yoktu. Annem ve babamın isteği doğrultusunda tercih ettim. Bölüme başladıktan sonra bölümü sevmeye başladım ve öğretmenlikten çok mühendislik kısmı ilgimi çekti. Özellikle staj zamanında öğretmenlik yetersiz geldi. Bir çok kodlama dili gördükten sonra okullarda klavye mouse word gibi konuları anlatmak beni biraz sıkmıştı. Staj gördüğüm okulda derste scratch anlattım program dışına çıktığım için uyarı almıştım. Bu sebeplerden dolayı öğrencileri sevdiğim halde öğretmen olmak istemedim daha çok mühendislik ve yazılım alanına kaydı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra neler yaptınız iş deneyimleriniz anlatır mısınız? 

Mezun olduktan sonra 8 ay işsiz kaldım benim için zor bir süreçti. İlk iş deneyimim Gaziosmanpaşa belediyesinde oldu. Vadi kurumsal bilgi sistemleri taşeron yazılım firması aracılığıyla işe başladım. Belediyenin kullandığı bir ürünün yazılım destek tarafında işe başlamamı istediler. Sıfırdan başlayacağım için benim için güzel bir fırsattı o yüzden kabul ettim. 2 ay Avcılar belediyesinde  yazılım destek uzmanı olarak başladım. Belediyede Dijikentin Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) diye bir modül var, o zamanlar Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlanmıştı. Bütün belediyelerin kullanması zorunlu hale getirilmişti.  Belediyede EBYS kullanımına yönelik eğitim vermeye başladık. Yazılımda çıkan hataların çözülmesi için IT destek birimine iletiyordum.  Avcılarda 2 aylık deneme sürecim bitti tekrar Gaziosmanpaşa belediyesine geldim. Daha sonra burda dijikent ürününün birden fazla modülüne destek vermeye başladım. Boş kaldığım zamanlarda analiz yapmak ve yeni modüller oluşturmaya başladım. Çalışmalarımı gören işverenim beni yazılım destekten alıp görev pozisyonumu analist olarak değiştirdi. Böylece yazılım dünyasına giriş yaptım.

Üniversitede aldığın derslerin ilk iş deneyimine nasıl bir katkısı oldu?

Üniversitede öğrendiğim birçok şeyin bana tam olarak bir katkısı olduğunu söyleyemem. Özellikle veritabanı dersi bu anlamda çok önemli. Üniversitede  temellerini öğrendim konu hakkında bilgim oldu. İş hayatına atıldıktan sonra deneyimleyerek bir çok şeyi kurcalayarak çok daha iyi öğrendim diyebilirim.

Belediyeden sonra nerelerde çalıştınız?

2 yıl gibi bir süre vadi kurumsalda çalıştıktan sonra çok şey öğrendim ve çok farklı belediyelerde görev aldım. Daha sonra Kartaca firmasına başvuru yaptım 2 aylık deneme sürecinden sonra işe başladım. Kartaca’da 1 yıl çalıştım ve çok teknik bilgiler öğrendim. Boynerin Hopi uygulaması üzerine çalıştık. Hopi büyük bir uygulama sunucu ve server tarafı tamamiyle benim yönetimimdeydi. Burda ilk kez bir ekibin yönetimini Kartaca’da deneyimledim. Burda proje yöneticisi olarak işe başladım. 6 kişiden oluşan bir ekibim vardı, toplamda 4 takım var 3 tanesine ben proje yöneticiliği yapıyordum. 

Nuevo Softwarehouse firmasından iş teklifi aldım denemek istedim. Burda da 2 sene çalıştım. Geçiş yaptığım firmalar hepsi her ne kadar yazılım sektörü olsa da işleyişleri, kullandıkları araçlar birbirinden çok farklı oluyor. Bu yüzden her girdiğim firmada sanki sıfırdan başlıyormuşsun gibi oluyor. Nuevo’da çalışmanın en güzel yanı Türkiye’de önde gelen gelen bütün firmaların projelerini biz yapıyorduk. Benim projelerini yürüttüğüm firmalardan bazıları Mercedes, Teknosa, Carrefour gibi büyük firmalardı. Yürüttüğüm yaklaşık 10 tane proje vardı ve her projenin yazılım dili farklı bu sayede çok farklı diler öğrendim ve farklı projeler geliştirdim. Çok fazla insanla iletişim kurmak zorunda oluyordum çok yorucu oluyordu ama bana katkısı çok fazla oldu. Çok yoğun bir çalışma temposu olduğu için yeni iş arayışına başladım.

Şimdi de InGame Group adında oyun geliştiren bir firmada çalışıyorum. Burda mobil tarafının proje yöneticiliğini yapıyorum. Yine benim için farklı bir tecrübe çünkü oyun hakkında hiçbir bilgim yok daha önce oyun projesi yönetmemiştim. Burda zorlandığım durumlardan biri her şeyin Ingilizce olması 5 yıldır İngilizceyi aktif kullanmamıştım. Almanya’da çalışan bir ekibin yönetimini de ben yapıyorum o yüzden dil konusunda biraz sıkıntı yaşıyorum.

Üniversitede BÖTE okuyan öğrencilere ne tavsiye edersiniz?

Okurken benim en büyük problemim ileriye dönük planımın olmaması ve ne yapacağımı bilmememdi. O yüzden mezun olmadan önce ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Hayatın sizi yönlendirmesini beklemeden gideceğiniz yolu belirleyip ben ne yapacam ne olmak istiyorum bunlara karar vermek gerekiyor. BÖTEde okuyorsunuz diye illa bilgisayar alanında bir şey yapmak zorunda değilsiniz herkesin yeteneği farklıdır bunları keşfetmek gerekiyor.

Okurken çalışmak çok önemli bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. İşe girerken tecrübe çok önemli. Öğrenciyken derslerden ödevlerden zaman yetmiyor gibi geliyor ama iş hayatına atıldıktan sonra yeterli zaman olduğunu anlıyorsun.

Okul zamanlarımda şimdiki aklım olsaydı SQLi çok iyi öğrenirdim basit komutlardan ziyade tüm komutlarını çok iyi çalıştırmaya çalışırdım. Eğer özellikle yazılım tarafına yönelecekseniz bunları iyi öğrenmek şart.

Verebileceğim bir başka tavsiye de yabancı dil özellikle İngilizce bilmek çok önemli.

Bu gezi bana ne kattı 

Benim açımdan çok samimi güzel bir görüşme oldu.Farklı yerlerde iş deneyimleri olmuş biriyle sohbet etmek ufukumu açtı. Kariyerimle ilgili rota belirlerken neler dikkat etmem gerektiğini öğrendim.

Kariyer gezisi için bizi teşvik eden Mehmet hocama ve bana vakit ayırdığı için Fatmanur Zengin’e teşekkürlerimi sunarım.

Yazar: Fatma Göven

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir