Üsküdar Üniversitesi – Zeyneb UYLAŞ AKSU – Öğretim Görevlisi – Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu

 

  • Adı Soyadı: Zeyneb UYLAŞ AKSU
  • Mezun Olduğu Üniversite: Marmara üniversitesi-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
  • Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim Programı
  • Mesleği: Öğretim Görevlisi
  • Görüşmeyi Düzenleyen: Deniz HAZIR
  • Görüşmeye Katılanlar: Berfin Sönmez,Ege Çandır, Edanur Hasanoğlu, Kadir Palancı, Zehra Demirtaş, Hatice Ayça Efe, Zeynep Arpacık, Nehire Demir, Rasim Yiğithan Oğuz, Yılmaz Buğra Türk, Onur Sarıbaş

Merhaba değerli botekariyer.com okurları,

Bugünkü görüşmemizde çok değerli bir konuğumuz var. Marmara Üniversitesi BÖTE bölümü mezunu, Üsküdar Üniversitesi’nde Öğr. Gör. Zeyneb UYLAŞ AKSU hocamız ile deneyimlerini paylaşması için iletişime geçtim ve talebimi kabul etti.

Zeyneb UYLAŞ AKSU, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü’nde tamamlamış.

Görüşmemizdeki ilk sorum BÖTE öğrencilerinin öğretmenlik ile diğer iş alanları arasında kalması hakkında oluyor. Zeyneb hocamız bu soruma şu şekilde yanıtladı.
WhatsApp Image 2020-12-06 at 16.22.29
“BÖTE’de öğrenci iseniz kafanız çok karışıktır. Çünkü çok fazla ders alıyorsunuz ve hepsi birbirinden bağımsız. Yazılım, formasyon, tasarım derslerinin hepsini almak çok kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu sebeple iş hayatına kafayı uzatıp bir bakmak gerekir. Ben okurken 4 yıl boyunca Marmara Üniversitesi’nin hastanesi bilgi işlem biriminde çalıştım. İş hayatını görmek bana çok şey kattı. Okurken çalışırsanız ne iş yapabileceğinizi az çok görmüş oluyorsunuz. BÖTE’de her alandan çokça ders var fakat hepsinden biraz biraz var. Çalışmak bu anlamda ne iş yaparım sorusunun cevabını bulmaya yardımcı olabilir. Mesela lisans dönemindeki ödevler ve yoğunluk sebebi ile yüksek lisans yapmayı hiç düşünmemiştim ve mezun olduktan sonra üç ay iş aramakla geçmişti. Bu süreç hep böyledir, belirli bir süre kolay iş bulunamaz. O süreçte bir Sosyal Medya Uzmanlığı ile ilgili bir kursa katıldım. O kurs bana bir sürü şeyin kapısını araladı.


Zeyneb Hocamıza bu kursun ve Sosyal Medya Uzmanlığının E-ticaret alanında çalışmasında etkili olup olmadığını soruyorum.

“Bu kurs 3 ay sürdü, bana çok fazla çevre kattı. O kursta çok farklı alanlardan birçok öğrenci vardı. İletişimcilerin daha çok olduğunu söyleyebilirim. Kursta teknolojiye hâkim daha az insan vardı ve teknolojiye hakim olanlardan biri de bendim. Sosyal Medya Uzmanlığı birçok alanı içerisinde barındırır fakat bu alandan başlayıp devamında E-ticaret, Dijital Pazarlama gibi alanlara kayarsanız sizler için daha yararlı olabilir. E-ticaret uzmanlığı pozisyonum da aslında burada başladı. Kurs bittikten sonra bir e-ticaret şirketinde işe girdim. Oradaki performansım ile yöneticimin dikkatini çektim, kısa zamanda pozisyonum değişti ve bir ekip yönetmeye başlamıştım.”

Bu kısımda iş alanında BÖTE’nin bize kattığı birçok şeyi duymaya başlıyoruz. Zeyneb Hocamıza E-ticaret alanında kısa sürede pozisyonunun ilerlemesinde nelerin etkisi olduğunu soruyorum.

“BÖTE aslında zor bir bölüm gibi. Her şeyden biraz biraz olduğunu belirtmiştim ama bunu iş alanında avantaja çevirebilirsiniz. Bizler aslında çok iyi Proje Yöneticisi olabiliriz. Çünkü yazılımı, tasarımı, süreç yönetimini, işin eğitim kısmı ve iletişimi gibi alanlara hakimiz. BÖTE kıymetli bir bölüm ama bizden özveri isteyen bir bölüm.”


Bu kısımda Zeyneb hocamızdan Sosyal Medya Uzmanlığının iş tanımını ve iş verenler Sosyal Medya Uzmanından ne bekler sorularına cevap istedim.

“Sosyal Medya Uzmanı biraz kapsamlı bir kavram. Çok büyük şirketler sadece günlük sosyal medya gönderileri tasarımı, paylaşımı ve planlaması ister. Daha küçük şirketler de çok daha fazla iş yükü olabilir. Raporlama kısmı bu anlamda işin içine girebilir. Günümüzde müşteriler taleplerini sosyal medyadan yönlendiriyor. Bu açıdan Sosyal Medya Uzmanı oradan müşterilerle iletişimde olmak durumunda olabilir.”

Dijital Pazarlama Uzmanlığı hakkında da şunları ekliyor.

“Dijital Pazarlama Uzmanlığı bambaşka bir konudur. Sosyal Medya Uzmanlığından yavaş yavaş bir geçiş olabilir fakat direkt geçmek söz konusu değil. Çünkü o kısımda bir para yönetimi var, internet reklamcılığı işin içine giriyor ve istatistik söz konusu. Ciddi anlamda burayı yönetebilmek de zahmetli bir süreç.”


Zeyneb hocamıza geçmişte yöneticilik yaptığı E-ticaret Uzmanlığı alanında da soru sordum, E-ticaret Uzmanlığının tanımı nedir ve ne iş yaparlar?

“E-ticaret uzmanının genel olarak görevi şirkete göre değişir. Örnek olarak büyük bir e-ticaret sitesini ele alırsak orada birçok web içerik editörü, fotoğrafçı tasarımcı, dijital pazarlama uzmanı ve onları yöneten kişi vardır. O kişi de E-ticaret yöneticisidir. Küçük şirketlerde ise e-ticaret uzmanı birçok işi bir arada yapabilir. Bu kişi hem ürün kategorisi belirler, hem ürün girişlerini yönetir. Aynı zamanda dijital pazarlama kısmını yönetir. Hangi dönemlere, nerelere reklam çıkılacağına karar verir. Ayrıca SEO yönetimi de vardır.”

Zeyneb Hocamız bize SEO kavramı hakkında bilgiler vermeye başlıyor.

“İnternettte bir E-ticaret sitesinin başarılı olması için Google’da çıkmanız bir mecburiyettir. Bu tamamen Google’a ödediğiniz para ile doğru orantılı değildir. Burada SEO uzmanları devreye girer. SEO dediğimiz şey biraz kelime oyunu diyebiliriz. İçerikteki metinleri, görselleri linkleri Google’da çıkacak şekilde ayarlamaktır. Bu aslında ciddi bir çalışmadır ve bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız tamamen SEO kurallarına uygun kurmalısınız. SEO desteğini şirketler dışardan danışmanlık şeklinde satın alabiliyor.”


Özel sektörde bilgi ve deneyimi bu kadar çok olan bir BÖTE mezunun sonrasında yüksek lisans yaparak Öğretim Görevlisi olması hakkında kafamda sorular oluşmuştu. Bu konuda da iş hayatındaki zorlukların mı kararlarını değiştirdiğini sormak istedim.

“İş deneyimlerim hakkında iyi veya kötü demek yanlış olur.  Bu kişiye özel bir süreç. Hangi işi yaparsanız yapın hiçbir işin iyisi veya kötüsü yoktur. Aslında yeni mezunlar hangi işte çok para kazanılacaksa oraya yönelmek ister. Bu doğru bir algı değildir çünkü hangi işte başarılı olursanız o alanda kendinizi geliştirip çok iyi paralar kazanabilirsiniz. Özel sektörün zor yanları çoktur ama bu yüzden akademiye yönelmedim. E-ticarette çok keyif aldım, ürünler daima yenileniyor, sistem değişiyordu, dinamikti. E-ticaret alanında çalışırken yüksek lisans yapmaya başladım ve orada yapmak istediğim mesleği fark ettim. İstediğim meslek okuldu, akademik süreçti. Bu tamamen sizin ne istediğinizle ilgiliydi. Bunu fark edince rotamı akademi dünyasına çevirdim ve yaklaşık 6 yıldır akademisyen olarak mesleğime devam etmekteyim.”


Bu bölümde artık katılımcılarımızın aldığı bilgi ve deneyimler sonrasında bu alanda ilerlemek isteyenlerin hangi program, yazılım bilgileri olması gerektiği hakkında bir soru yönelttim.

“Sosyal Medya Uzmanı olmak istiyorsanız şuan BÖTE’de edindiğiniz bilgiler genel anlamıyla yeterli olacaktır. Bu alan sizin için hafif. Sonrasında kendinizi geliştirip daha iyi yerlere gelmeniz gerekir. Dijital Pazarlama kısmı için Google Adwords gereklidir. Aslında bu kısımda biraz işletme bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Birçok sertifika programı var buralardan yeterli eğitimi alabilirsiniz. E-ticaret kısmında ise BÖTE’deki bilgileriniz yine yeterli. Fakat bu kısım çok dinamik ve sürekli güncel kalmanız gerekiyor. Yeni trendleri takip etmeniz ve sürekli aktif olmanız gerekiyor. Diğer taraftan yazılım bilginizin kısmen de olsa olması iyi olacaktır. Genel anlamda tasarım programları bilmeniz elzemdir. Kişinin BÖTE’den aldığı bilgiler haricinde o işin kültürü açısından geliştirmesi yeterli olacaktır.”

Yazar: Deniz Hazır

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir