LC Waikiki-Oğuzhan Öz(Merchandising Planning Operational Excellence Specialist)-Marmara Üniversitesi-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu


Adı Soyadı: Oğuzhan Öz
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi
Mesleği: Mağazacılık Planlama Operasyon Mükemmeliyet Uzmanı
Çalıştığı Şirket: LC Waikiki
Görüşmeyi Düzenleyen: Mehmet Nuri Erhan
Görüşmeye Katılanlar: Ümmühan Çalışkan,Nejat Gürsel,Fatih Artan  , Zülal Varol,Eda Nur Hasanoğlu,Emre Karayakupoğlu,Faruk Çağan,Juma,Murad,Turgay Altındağ


 

Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Kariyer görüşmesi kapsamında, Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu Oğuzhan ÖZ ile bir görüşme gerçekleştirdim. Oğuzhan Bey, LC Waikiki şirketinde Merchandising Planning Operational Excellence Specialist olarak çalışmaktadır.

Covid-19 sebebiyle kendisiyle yüz yüze görüşme sağlayamadık. Ancak Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi görüşmeyle sorularımızı sorduk. İletişime geçtiğim andan itibaren sorularımı yanıtsız bırakmayan, bana vaktini ayırıp tecrübelerini, önerilerini paylaşan Oğuzhan Bey’e teşekkürlerimi iletiyorum.

Keyifli Okumalar…

 

BÖTEKARİYER

 

 

1) Öncelikle bize üniversite hayatınızdan ve size kattıklarından bahseder misiniz?

2014 girişliyim Marmara Üniversitesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünde okudum. 4 yıllık üniversite hayatım boyunca Mehmet hocamın da desteğiyle birinci sınıftan itibaren asistan öğrencilik görevinde bulundum. Bu bana ilk olarak maddi anlamda katkı sağladı. Maddi katkısının yanında teknik anlamda da donanımsal bilgiyi deneyimleme ortamı buldum. Öğrenciliğim devam ederken bazı özel şirketlerde üniversite temsilcisi olarak çalıştım ve bazı firmalarda ise dijital pazarlama ve yazılımcı olarak bulundum. Üniversitenin son senesinde kodlama atölyesinde robotik eğitmenliğine başladım. 2019 Şubat çıkışlıyım. Okulum birkaç dersten dolayı 6 ay uzadı ama o sırada ben işe girmiş çalışmaya başlamıştım.


2)Şu an yaptığınız işi yapmaya nasıl karar verdiniz?

Robotik eğitmeni olarak çalışmaya başladığım dönemde hem yetişkinlere hem de çocuklara kodlama ve robotik dersi verdiğimiz “Maker Codes” adlı bir firma ile başladım. Bu firmada çalışırken LC Waikiki’de hafta sonları yetişkinlere kodlama ve robotik dersi vermek üzere 8 haftalık bir yetenek kampı düzenledik. LC Waikiki’nin genel merkezine giderek çalışanlara ve çalışanların çocuklarına Html, CSS Mblock Mbot ve Arduino ders içeriklerinden oluşan bir programımız vardı. Bu programla LC Waikiki ile tanıştım ve o an anladım ki burada çalışmak istiyordum. Bir şekilde LC Waikiki kadrosuna dahil olmalıydım. Ve öyle de oldu.  Ardından mağazada part-time olarak çalışmaya başladım. Sizinle bir anımı paylaşmak istiyorum. Mağazada çalışmaya başladığımda müdürüm, para mı kazanmak istiyorsun Oğuzhan yoksa iş mi öğrenmek istiyorsun? Diye bir soru sordu bende hiç bilmediğim perakende sektörünü öğrenmek istediğimi söylemiştim ve iki ay kasada, iki ay depoda ve iki ay reyonda olmak üzere işin mutfağında çalıştım. Altı ayın sonunda şansıma merkez sınavları açıldı ve merkeze geçmeye hak kazandım. Yaklaşık 1.5 sene yurt dışı mağazalarıyla ilgilendim. 1.5 senenin sonunda ekipte projesel işlerde de bulunduğum ve bana daha yatkın olduğunu düşündüğüm için strateji ve süreç geliştirmeye geçtim. Yaklaşık 2.5 senedir de LC Waikiki genel merkezindeyim.


3)İş hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz bir hedefiniz var mı?

Evet, var tabi ki… Bir hayalim birde hedefim var. Hedefim için bir rotam ve pusulam var. Bunu söylerken sizlere de bir şeyler katmak isterim arkadaşlar. Her zaman bir hayaliniz olsun. Bir hedefiniz olsun ve bu hedefe giderken de bir rota ve pusulanız olsun. Pusulanız kişisel değerleriniz olsun yani. Google’da iyi bir yazılımcı olmak sizin hayaliniz olmasın, sizin hedefiniz olsun. Hayaliniz hedefinize ulaşma yolunda ilerlerken sizi tatmin eden süreçtir. Bunu açıklamak isterim ki öncelikle kişisel değerlerinizi göz önünde bulundurun, kendinizi tanıyın ve nasıl bir insan olduğunuzu keşfedin. Ve bir not defteriniz olsun. Kendinizle swot analizi yapın. Çünkü ben hayatım boyunca hep farklı şeyleri denedim. Fark ettiyseniz yaklaşık 3 ay bir e ticaret firmasında dijital pazarlama alanında çalıştım. Kodlama atölyesine girdim ve sonrasında mağazacılık sektörüne girdim. Daha sonra LC Waikiki’nin içerisinde kendi istediğim alanı bulmaya başladım. İş hayatında özellikle veri bilimi konusunda kendimi ilerletmek istiyorum. O yüzden önce hayaliniz ve hedefiniz olsun. Bu hedefe giderken de kendinize minik adımlar koyun. Ulaşılabilir hedefleriniz olsun. Mesela 100 günde Python öğrenmeyi hedefleyin ve küçük görünen büyük başlangıçlar yapın.


4)Çalıştığınız şirkette hangi yazılımsal dilleri kullanıyorsunuz ve hangi derslere ağırlık verilmesi gerekli?

Ben şirkete ilk başladığım zaman operasyonda olduğum için yazılım ekibinde değildim. Kullandığım yazılım bakımından en fazla Excel de makro yazmaktı. Bizim amacımız mağazadaki satışları stokları analiz edip sezon içi ve sezon öncesi süreçleri yönetmek ve planlamaktı. Ben burada şunu söyleyebilirim başlangıç olarak excelinizi en iyi seviyeye getirmeniz şart. Çoğu şirket Excel kullandığı için analiz yapıldığı zaman raporlarda bu tarz otomatikleştirebilecek kişilere ihtiyaç oluyor. Bu kişilerin yetkinlikleri arasında en temelde Visual Basic (makro) bulunmakta. Bunu bir tık daha öteye götürmek istersek Python veya R öğrenmemin faydalı olacağını düşünüyorum. Okulda öğrendiğim dillerden Php, Java (Android Studio) , Html-Css Javascript derslerinde kulanmış olduğum işler oldu. Mehmet Hocanın web tasarım dersinde öğrendiğimiz Balsamiq  programı sayesinde şirkette üç tane geliştirilecek ara yüzün mockup tasarımını yapabildim. Veri biliminde özellikle kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Çünkü eğitime teknolojiyi entegre etmeyi öğrendiğimiz bu bölüme veri bilimini kullanarak yapay zekâ ve makine öğrenmesi modelleri de kurabilmeyi öğrenmemiz gerekli. Güncel teknolojiyi de takip ederek kendimizi sürekli geliştirmeye odaklanmalıyız.


 

5.Şu anda benim yerimde olsaydınız bize ne gibi önerileriniz olurdu ne yapmamızı isterdiniz ne yapmamızı istemezdiniz?

Öncelikle her şeyi denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar. Kendi yolunuzu bulmak için farklı farklı sektörlerde çalışmayı deneyimlemeniz gerekiyor. Öğrenmek ve proje geliştirmek için yeterince zamanınız var ve bu zamanı iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim. Github ve stack overflow gibi platformlarda geliştirilen projeleri ve bu projelerde ki kodları inceleyin ve kendinize uyarlayın. Medium ve Reddit gibi platformlardan da aktif olarak ilgili olduğunuz alanlardaki yazıları takip edin. Eğer yazılımda ilerlemek istiyorsanız ilk önceliğiniz ingilizcenizi literatür araştırması yapabilecek kadar geliştirmek olsun. Sonra Github ve Stack Overflow platformlarını not defteriniz gibi kullanın ve bu platformlarda aktif olun. Pes etmeyin, girişimleriniz varsa peşinden gidin ve projelendirin. Multidisipliner bir bölümde okuyorsunuz ve bunların da faydasını göreceksiniz. Kendinize güvenirseniz, kendinizi geliştirirseniz okuduğunuz bölümün ve okuduğunuz okulun sadece geçeceğiniz kapıyı aralamakta faydasının olduğunu anlayacaksınız.


6)Okurken hangi kulüplere yazıldınız ve sosyal faaliyet alanlarınız nelerdi?

Bilişim teknolojileri kulübü, oyunculuk kulübü ve robotik kulübünde bulundum. Mehmet hocamın önderliğinde farklı konseptlerde konferanslar düzenledik. Farklı sektörlerden insanları tanıdık bu da bizim network yönünden bilgimizin artmasını sağladı. Network çok önemli arkadaşlar. İnsanlarla tanışın ve soru sormayı alışkanlık haline getirin, unutmayın ve öğrenmeyi öğrenin. Meraklı olursanız neyi isteyip neyi istemediğinizi anlamanız daha kolay olur.


Kariyer Görüşmesi bana ne kazandırdı ?

Okulda öğrendiğimiz derslerin gerçek hayattaki iş için yeterli olmadığını her zaman kendimizi geliştirmemiz ve sürekli yeni şeyler öğrenmemiz gerektiğini öğrenmiş olduk. Okulda öğrendiğimiz dersler sadece temel düzeyde kaldığı için hangi mesleği seçeceksek o alanda projeler yapmamız ve projelerimizi yayınlayıp ilerdeki iş hayatımızda “ben böyle projeler yaptım.” diyebilmek için neler yapmamız gerektiğini öğrenmiş olduk.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir