Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Yasin Acar
Mezun Olduğu Üniversite: Atatürk Üniversitesi BÖTE Bölümü
Mesleği: TEKNOMAT Yazılım Kurucu&Yönetici
Çalıştığı Kurum: TEKNOMAT YAZILIM
Geziye Katılanlar: Erdoğan İNCESU, Abdulkadir PALANCI, Turgay ALTINDAĞ
Merhaba BÖTEKARİYER Okurları;
Değerli okurlarımız, bugünkü yazımızda; 2011 yılında BÖTE ile tanışmış olan, Yasin ACAR beyefendi ile yaptığımız keyifli görüşmemizden arda kalanları aktaracağız. Kendisi ile yaptığımız sohbet havasındaki röportajımızı siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz.
Sohbetimize Yasin Acar Beyi tanımakla başlıyoruz. Yasin Bey kendisini, “MÜSİAD’ da başkan yardımcılığı görevini yapıyorum, 3 yıl önce kurulan Teknomat Yazılım firmasının sahibiyim. Firmamızda 2 çalışanımız var. Firmamız dahilinde Erzurum da ve şehir dışında yürüttüğümüz birçok projemiz mevcut.” şeklinde tanıtıyor.
Yasin Bey Böte Bölümü ile ilgili düşüncelerini ‘Anadolu Teknik lisesi Bilgisayar bölümü mezunu olduğum için teknik konularda belli bir altyapıya sahip olarak Böte bölümüne başladım. Böte bölümünün bana sağladığı en büyük fayda bizlere öğrenmeyi öğretmesi oldu. Öğretim tasarımcısının nasıl olması gerektiğini, insanlara eğitimin nasıl verilmesi gerektiğini Böte ile öğrenmiş olduk. Bunun katkılarını ticari hayatta da görüyorum. Bötenin sağladığı bu faydalardan dolayı karşımızda ki insanların isteklerini çok rahat bir şekilde anlayabiliyor ve müşteriye çözüm odaklı yaklaşabiliyoruz. Bu sayede işimizi çok rahat şekilde sürdürebiliyoruz. Tüm bunların yanında Böte, araştırma becerisini fazlasıyla geliştiren bir bölüm. Bu da araştırdığınız bir bilgiye çok rahat ulaşmanızı sağlıyor’ şeklinde ifade ediyor.
Bölümün avantaj ve dezavantajları noktasında ise; Böte Bölümünün en büyük avantajının doğru bilgiye nasıl ulaşılacağını öğretmesi, karşıdaki kişilere çözüm odaklı yaklaşmayı sağlaması olduğunu belirtiyor. Dezavantajı noktasında ise bölüme giren öğrencilerin kendini öğretmen olmak için şartladıklarından, ticaret boyutu düşünmediklerinden bahsediyor. Aslında alınan eğitimle iyi bir projenin nasıl hazırlanacağını, öğretim tasarımı noktasında bir sistemin nasıl yönetilebileceğini , tasarım yapmayı ve bunun gibi birçok alandan farklı bilgiler öğreniyoruz diye de ekliyor.
Şuan yaptığınız mesleğinizin içeriğinden bahseder misiniz dediğimizde ‘Şu an ağırlıklı olarak Web Yazılımı üzerine çalışıyorum. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ise 2 yıldır Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Teknolojileri üzerine projeler yürütüyoruz. Artırılmış Gerçeklik teknolojisi üzerine Tübitak projesinde yer aldık. Farklı sektörlerdeki öncü firmalara kurumsal danışmanlık yapmaktayız. Yine Tasarım, Video Kurgu Montaj Hizmeti, Video Çekim hizmeti yaptığımız işler arasında. Ayrıca şuan yapılan Ramazan Etkinliklerinin gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Yazılım firmasıyız fakat bir manada organizasyon işlerini de gerçekleştirebiliyoruz.’ şeklinde mesleğinin detaylarından bahsediyor.
Bulunduğunuz alana nasıl yöneldiniz:
‘Ticari hayatta şuan yaptığımız işlere müşterilerimizin yönelttiğini belirtebilirim. Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda biraz önce belirttiğim tüm işleri yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Örneğin logo yaptırmak isteyen müşterilerimize logo tasarladık, sosyal medya danışmanlığına ihtiyacı olan müşterilerimize sosyal medya danışmanlığı yaptık’
Tercih edeceklere öneriler:
Yasin bey üniversiteye hazırlık yapan öğrencilere ise; ‘Bilgisayara, problem çözmeye, algoritmaya yatkınlığı-yeterliliği olan kişilerin kesinlikle Böte bölümünü tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de bu konularda fazlasıyla katkı sağladığı ve öğrencileri donanımlı olarak yetiştirdiği için Atatürk Üniversitesi Böte bölümünü tercih edebilirler’ önerilerini sunuyor.
Öğrenimine devam eden ve mezunlara öneriler:
Böte bölümü okuyanlara ve mezunlarına ise ‘Mutlaka kendilerini geliştirebilecekleri bir alan belirlesinler. Böte bölümünde okuyan/mezun olan kişiler istedikleri bilgilere internetten rahat bir şekilde ulaşabiliyorlar. Bu sayede de kendilerini geliştirme imkânlarına sahipler. Eğer ticarete atılmayı düşünüyorlarsa yaz tatillerinde ilgili firmalarda çalışabilirler ya da bakanlığın açtığı sosyal aktivitelere, projelere, kamplara, sosyal etkinliklere katılabilirler. Ben üniversitede okuduğum dönemde Böte Kulübünü kurduk. Bu kulübün çok faydasını gördüm. Kulüp zamanında sponsorluk yapması için gittiğim sürücü kursu ticaret hayatına atıldıktan sonra bana iş yaptırmaya başladı. Bu bir referanstır’ diyerek değerli önerilerini sunuyor.
Son olarak bizlere başarı dileklerini ve teşekkürlerini sundu. Bizlerde bu güzel sohbetinden dolayı Yasin Acar beye ve bizi bu gezilere teşvik eden hocamız Engin Kurşun’a teşekkür ederiz. Bir sonraki kariyer gezimizde ve yazımızda görüşmek üzere…