Sabancı Üniversitesi – Saime YAKUPOĞLU TATLI(Instructional Designer) – Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu

Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri

Adı Soyadı: Saime YAKUPOĞLU TATLI

Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Mesleği: Öğretim Tasarımcısı (Instructional Designer)

Çalıştığı Şirket: Sabancı Üniversitesi

Görüşmeyi Düzenleyenler: Tuğba SOYTÜRK, Fatma AKDEMİR

Yayına Katılanlar: Elif İrem Buğday, Ayça Efe, Zülal Varol, Edanur Hasanoğlu


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Bugün online kariyer görüşmeleri kapsamında, Sabancı Üniversitesi’nde Öğretim Tasarımcısı (Instructional Designer) olarak çalışan Saime YAKUPOĞLU TATLI’nın kariyerinize yön verebilecek iş hayatını ve bu iş hayatına geçiş serüvenini anlatan yazımızı paylaşacağız. Öncelikle bizimle görüşmeyi kabul ettiği ve tecrübelerini samimiyetle aktardığı için kendisine teşekkür ederiz.

fotograf1

Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Adım Saime Tatlı. Sabancı üniversitesinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Marmara üniversitesi BÖTE mezunuyum.

Üniversite de BÖTE’yi seçme sebebiniz neydi?

Aslında ben Anadolu Teknik Meslek Lisesi mezunuyum. Dolayısıyla çok tercih edebileceğim bir bölüm yoktu. Seçebileceğim bölümler arasında BÖTE iyi bir tercih gibi gözükmüştü. Bu şekilde ilerledim.

Bu bölümü seçecek kişilerin Anadolu Teknik Meslek Lisesi mezunu olması daha mı iyi?

Anadolu Teknik Meslek Lisesi mezunu olunca bazı şeyler biraz daha önceden öğrenilmiş oluyor. Mesela programlama biliyorduk. Bunlar tabi ki avantaj oluyor ama yeniden de öğrenilebilir.

Deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?

Mezun olduktan sonra ilk iş deneyimim Apple’da oldu. Apple’dan sonra daha farklı yerlerde çalıştım. İSMEK’te öğretmenlik yaptım. Daha sonra birkaç farklı kolejde de çalıştım. Eğitim teknolojileri ajansında çalıştım. Sonrasında Sabancı Üniversitesinde çalışmaya başladım ve 3 senedir buradayım. Yani çok farklı pozisyonlarda çalıştım denilebilir.

Farklı deneyimlerinizin olması sizin için iyi oldu mu?

Bu tarz deneyimler insanın kendini tanımasına yardımcı oluyor. Yani neyi yapmak istiyorsunuz neyi yapmak istemiyorsunuz daha iyi anlamış oluyorsunuz bu süreç içerisinde.

BÖTE den mezun olduğunuzda aklınızda bir meslek var mıydı?

Öğretmenlik yapacağımı düşünüyordum ama öyle olmadı. Çok farklı yerlerde bulundum. İlk o fikirle yola çıkmış olsam da deneye deneye buldum denilebilir.

fotograf

 

Üniversite hayatınız nasıl geçti?

Erasmus ofisinde part-time öğrenci olarak çalıştım. Benim için güzel bir deneyim oldu.

Apple deneyiminizden biraz bahsedebilir misiniz?

Apple’da uzman olarak çalıştım. Açık konuşmak gerekirse BÖTE’yle pek bir alakası yoktu ama benim için güzel bir deneyim oldu. Apple çapında büyük bir şirkette çalışmak bana çok şey kattı. Şirket etiği ve çalışma etiği adına da çok şey kattı. Daha farklı firmada nasıl çalışılabileceğini ve nasıl olması gerektiğini gördüm. İnsan ilişkileri bana çok şey kattı. Farklı etkinliklerde bulundum. Çocuklara ipad de bazı eğitimler verdik.

Şu an yaptığınız işi nasıl yapmaya karar verdiniz?

Aklımın bir köşesinde mezun olurken tasarımla eğitimi birleştirmek vardı. Çünkü eğitim teknolojileri derslerini aldım ama tasarım yapmak, dizayn etmek, yaratıcı olmak ise benim merakımın olduğu alanlardı. Bu yüzden böyle bir iş teklifi geldiğinde kabul ettim.

Sabancı üniversitesinde çalışabilmek için hangi yeterliklere sahip olmak gerek

Pozisyondan pozisyona değişiyor ama benim pozisyonum için konuşursak ilk önce tabi ki yaratıcı olmak önemli. Aslında yaratıcı olmak bir problem çözmek ve bu problemlere farklı yaklaşımlarla çözmeniz gerekiyor. Mesela ben en son geçtiğimiz yıl içerisinde bütün temel geliştirme dersleri için infografikler tasarladım. İnfografiklerin her bir ders için nasıl tasarlanması gerektiği ve bilginin nasıl sunulması gerektiği önemli. Burada da tabi ki BÖTE içerisindeki detaylar devreye giriyor. Materyal tasarımı, çoklu ortam tasarımı, bilgisayar okuryazarlığı gibi dersler önemli oluyor bu durumda. İngilizce çok önemli özellikle büyük kurumlarda çalıştığınız zaman. Onun için üzerinde durmanızı tavsiye ederim.

Şu anda yaptığınız mesleği biraz anlatabilir misiniz? Mesleğinizde neler yapıyorsunuz? Hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

Öğretim tasarımı (Instructional designer) ve Multimedya tasarımı (Multimedia designer) da diyebiliriz. Sabancı üniversitesinde Temel Geliştirme Direktörlüğü birimi var. Sabancı üniversitesine gelen öğrenciler ilk sene ortak dersler alıyorlar. Bu ortak derslere teknolojik olarak destek oluyorum. Videoları düzenliyorum, animasyonlar yapıyorum, infografik yapıyorum, posterlerini yapıyorum. Sabancı üniversitesi içerisinde yıllık eğitim konferansımız oluyor onun için materyal tasarlıyorum. Bu gibi işler yapıyorum, bu gibi işler yaparken ben daha çok adobe creative suite, illustrator, photoshop, indesign premiere, after effects gibi ve bunların yan programları da var onları kullanıyorum. Tabi ki kullandığım farklı açık kaynak ya da Google yazılımlarını ofis içerisinde sıkça kullanıyorum. Google Docs, Moodle, Sakai tabi ki biraz html css bunlar da işin içine giriyor.

Bu programları öğrenmek için sadece okul mu etkili oldu? Ya da ekstradan kursa mı gittiniz?

Dediğim gibi benim önceden yaratıcı tarafım olduğu için üniversiteye başlamadan Adobe programlarını deneyerek kullanmayı öğrenmiştim. İlgi alanımdı. Ama tabi ki okul da bunun üzerine farklı konularda bana yardımcı oldu. Mesela lisede html,php gibi farklı programlama dillerini öğrendim. Üniversite de pekiştirdim daha sonradan bu şekilde bir katkı sağladı benim için. “Çok duymuşsunuzdur bunu biliyorum ama kendinizi geliştirmek gerçekten çok önemli”. BÖTE çok farklı kapılar açabilecek bir bölüm. Yani yazılımcı da olabilirsiniz, öğretmen de olabilirsiniz benim gibi tasarımcı da olabilirsiniz. Bunu seçmek size kalmış ve kendinizi ne alanda geliştirdiğinize bağlı olarak ilerliyor.

Bir işe başvurduğumuzda neler yapmalıyız?

Bir işe başvurduğunuz zamanlar insanlara bu işi para için yapmadığınızı belirtin. Bu işi onlara severek yaptığınızı gösterin. Bu işe girmek için çaba gösterin. Çünkü sizi kimse çaba göstermeden işe almaz. Bazı şirketler işe aldığı kişileri yatırım olarak görürler ve sizi kaybetmek istemezler. Size öğrettikten sonra burada devam etmenizi isterler. Yani demem o ki meraklı ve istekli davranın.

CV oluşturma konusunda bize öneriniz var mı? CV ‘mizi nasıl oluşturmalıyız?

Hangi pozisyon için başvurduğunuz önemli. Mesela ben yaratıcılığımı ön plana çıkarıyordum. Daha yaratıcı CV’ler yapmaya çalışıyordum. Çok uzun olmaması, gereksiz detay içermemesi, yazım ve imla kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. Portfolyo’nuz web siteniz varsa eklerseniz sizin için daha iyi olur.

Kariyer hayatınız boyunca yaptığınız hatalar var mı?

Tabi ki var. Herkesin hatası olabiliyor ama hatalar insanın kendini tanıması için çok iyi tecrübeler oluyor. Çünkü nerde yanlış yaptığınızı görüyorsunuz ve bunu anladıktan sonra “demek ki bunu düzeltmeliymişim “diyorsunuz. Teknik hatalar yaptığım da oldu çıkardığım dersler de oldu.

Kendimi daha iyi tanımaya çalışırdım ve insanların benden beklentilerini gerçekleştirmeyi değil kendim ne istiyorsam, ne hissediyorsam daha çok onun üzerine gitmeye çalışırdım. Kendinizi tanıyıp kendi ilgi alanlarınızın üzerine gitmeniz ve bu konuda kendinizi geliştirmeniz benim verebileceğim güzel bir tavsiye.

Bir projenin ortaya çıkma ve geliştirme süreci nasıl ilerliyor?

Farklı koşullarda farklı şekilde ilerliyor. Mesela küçük bir eğitim teknolojileri ajansında çalışıyorsanız eğer aynı gün o projeye başlamanız gerekir ama büyük bir kurumda çalışıyorsanız o proje üzerinde konuşulması, toplantılar, bütçelendirilmesi birkaç ayı bulabiliyor. Ama asıl önemli nokta bir projenin en başından bütün ihtimallerin düşünülmesi ve bu konuda bilirkişilere danışmak.

Kariyer görüşmesi bize ne kazandırdı?

Saime hanımla gerçekleştirdiğimiz bu kariyer görüşmesi bana hedeflerim ve geleceğim konusunda çok şey kazandırdı. Bize deneyim ve tecrübelerinden bahsederek geleceğimize ışık tuttu. Farklı deneyimlerimizin olması kendimizi tanımamıza daha çok yardımcı olduğunu öğrendim. Kendimizi geliştirmenin çok önemli olduğunu öğrendim. insanların benden beklentilerini gerçekleştirmeyi değil kendim ne istiyorsam ne hissediyorsam daha çok onun üzerine gitmeyi kendimi tanıyıp kendi ilgi alanlarımın üzerine gitmem gerektiğini ve bu konuda kendimi geliştirmem gerektiğini öğrendim.

Bize bazı güzel tavsiyelerde bulundu:

Gerçekten sevdiğimiz ve istediğimiz mesleği yapmayı bize tavsiye etti. Bize bir mesleği yapmak için çaba göstermemiz gerektiğini, meraklı ve istekli olmamız gerektiğini tavsiye etti.

-FATMA AKDEMİR

Saime Hanımın samimi ve sıcakkanlı tavrı ile kariyer görüşmemizi tamamladık. Saime Hanım’a kafamızda soru işaretleri olan sorularımızı sorduk. Bunun sonucunda aldığımız cevaplar ise bizim gelecekte nasıl planlar yaparak ilerlememiz gerektiği konusunda yol gösterici olacaktır. Kariyer görüşmesi sonucunda; yaşanılan kaygıların, kafa karışıklıklarının herkesin zamanında yaşadığını anladım. bu kaygıları ve soru işaretlerini gidermek açısından bu kariyer görüşmeleri çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Önümüzde bizi anlayan, bizim geçtiğimiz yollardan geçerek bir yere varan kişilerle konuşmak daha iyi hissettirdi.

-Tuğba SOYTÜRK

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir