Adı Soyadı: | Nihat UZUN |
Mezun Olduğu Üniversite: | Yıldız Teknik Üniversitesi – BÖTE |
Mesleği: | Uygulama Geliştirme Uzmanı |
Çalıştığı Şirket: | Aktif Bank |
Geziye Katılanlar: | Efe Naci Akyüz, Emre Ihlamur, Oğuzhan Bayraktar, Onurcan Songer |
Merhaba botekariyer.com okurları:
Bugün yapmış olduğumuz gezimizde Aktif Bank’ta Uygulama Geliştirme Uzmanı ve aynı zaman da yazılım departmanının müdür yardımcı olan Nihat Bey’i ziyaret ettik. Öncelikle zamanını bize ayırıp bize sektörü ve bölüm hakkında değerli bilgilerini paylaştığını için Nihat Bey’e teşekkürlerimizi sunarız.
Nihat Bey Anadolu Teknik Lisesi’nde Bilgisayar bölümü okumuş. Bu tarz liselerden mezun olunca tek seçenek BÖTE okumakmış. BÖTE okumasına rağmen öğretmen olmak istememiş. Üçüncü sınıfta yazılımcı olmaya kesin olarak karar vermiş. 3. sınıfta part time olarak Tekno Park’ta part time çalışmaya başlamış. Stajyer olarak kabul edilmesin de büyük etken okulda yaptığı projeler olmuş. Kendisi, “Okulda gördüğünüz programlama dersleriyle iş hayatında karşılaştığınız sorunlar bambaşka, o yüzden ben yazılımı çok iyi biliyorum üniversitede çok şey öğrendim demeyin gerçek hayatta işler öyle olmuyor.” dedi. Her şeyi bildiğinizi düşünmeyip, hiçbir şey bilmiyor gibi mezun olunması gerektiğini düşünüyor.
Bu Aktif Banktaki geçirdiği 3. yılı. Burada ki ünvanı ise Uygulama Geliştirme Müdür Yardımcısı olarak geçmektedir. Görevi 8 kişilik ekipten oluşan ekibin 4 kişisinden sorumlu ve yazılımsal olarak projelerin içinde değil süreç nasıl ilerlemeli, nasıl yapmalıyız, nerede neyi kullanmalıyız, hangi teknoloji bu proje için daha uygundur gibi sorunların çözümlerine kavuşturmak. Çalıştığı bölüm bir Ar-Ge kısmı olduğu için daha çok ileriye dönük geliştirmeler ve yeni çözümler aranmaktadır.
Nihat Bey bölümde gördüğü derslerin kendi mesleği için pek yararının bulunmadığını düşünüyor. Ama BÖTE bölümü çok farklı alanlara doğru meslek eğilimi olduğu için yine burada kişinin kendini nasıl ve hangi yönde geliştirdiğinin önemli olduğu vurgusunda bulundu. Yazılım sektörünün önümüzde daha 15 yılı olduğunu ve kendimizi mobil yazılım yönünde geliştirmemizin bu zamanlar için daha uygun olacağını söyledi.
İngilizcenin önemini sorduğumuzda aldığımız cevap, “Eğer yurtdışına çıkacaksanız veya yurt dışı hayalleriniz varsa öğrenmek zorundasınız ama Türkiye sınırları içerisinde çalışmayı düşünüyorsanız ingilizcenin pek bir önemi yok benim gözümde.” şeklinde oldu. Bizi etkileyen bir diğer sözü ise, “Bu tarz büyük şirketlerde çalışanlar, inanın sizden farklı değiller. Ben dahil. Burada önemli olan sizin ne kadar istekli olduğunuz, kendinizi ne kadar iyi pazarladığınız. İş hayatı böyle.” oldu.
Bir hayaliniz var mı diye sorduğumuzda, “Şu anda bir projem var, onunla yurtdışına açılmayı düşünüyorum” diye yanıt aldık. Ardından bizi yurtdışına çıkmaya teşvik etti. Sonrasında ise iş bulma kaygılarından bahsettik. “Zamanında ben de korkuyordum, iş bulabilir miyim, açıkta kalır mıyım? gibi sorular kafamı çok kurcalıyordu. Oraya başvur çağırmazlar, buraya başvur çağırmazlar! İnsanın psikolojisi bozuluyor. Ama merak etmeyin, hedefinizi doğru belirledikten sonra en iyi konuma zaten geliyorsunuz.” diyerek bizi biraz da rahatlattı. Edindiğimiz bilgilere göre, kariyer adımlarımızı atmak için yarın bile çok geç. Nihat Bey çalışma hayatında üniversite 3. sınıfta başlamış. Sonrasında kesintisiz olarak devam etmiş.
Nihat Bey’in çalışma ortamı biraz kalabalık. Bunun üzerine kendisine kalabalık ortamda çalışmanın zorluğunu sorduk. Aldığımız cevap ise “Zor değil, aksine daha iyi. Herkesle iç içe işleri rahatça takip edebiliyorsun. Herkesten bilgi alarak işler daha kolay yürüyor. Nihat Bey’in çalışmaları saatleri ise esnek. 08:00 – 17:00 veya 09:00 – 18:00 arası seçebiliyor. Aktif Bank’tan önce ise Halk Bankası, Milliyet Gazetesi ve Citibank şirketlerinde çalışmış.
Nihat Bey gezi sırasında bize her türlü yardım sağladı. Gezi bitiminde arkadaşlarımızla beraber yeni bilgiler öğrenmiş olduk. Bize sektörün aslında oldukça canlı ve iş potansiyelinin fazla olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, geziyi yapmamıza ön ayak olan Mehmet hocamıza teşekkür ederiz.