Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Şevket POLAN
Mezun Olduğu Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Eğitim Tasarımcısı
Çalıştığı Şirket: Yaşar Üniversitesi
Görüşmeyi Düzenleyenler: Aslıhan FİDAN , Berkan Nihat YILDIZ
Görüşmeye Katılanlar: İrem BUĞDAY, Zehra FEYZOĞLU , Emre KARAYAKUP
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Bugün yazımızda sizlere kariyer görüşmeleri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında fikir sağlayacak keyifli bir kariyer görüşmesi kaleme aldık.Yaşar Üniversitesinde Eğitim Tasarımcısı (Instructional designer) olarak çalışan Şevket Bey ile bir görüşme gerçekleştirdik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve tavsiyelerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Şevket Bey’ e teşekkürlerimizi iletiriz.
Şevket bey hoşgeldiniz. Böyle bir davet daha önce almış mıydınız?
Teşekkür ederim. Böyle bir davet almadım daha önce ama dediğim gibi ben katılımcı olarak daha önce bu tarz etkinliklere gidiyordum. Üniversite çapında olan etkinliklere dahil olup dinlemeyi tercih ediyorum ama konuşmacı olarak hiç yer almamıştım.
Üniversite hayatınızda hangi kulüplere katıldınız? hangi sertifikaları aldınız?
Ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi mezunuyum. Oraya 2006 yılında girdim 2010 yılında mezun oldum. Eskişehir’de uzaktan eğitim Anadolu Üniversitesi sayesinde hep güncel konulardan biri. Ortada hiç uzaktan eğitim konusu yokken bile Anadolu Üniversitesinde bunun dersleri veriliyordu. Mezun olduktan sonra Eskişehir’de çalışmaya başladım. İlk yaptığım iş eğitmenlikti. Sonrasında Kütahya’da eğitmenlik yaptım. Daha sonra Yaşar Üniversitesinde Uzaktan Eğitim Birimi kurulduğunda uzaktan eğitim sistemleri ve içerik geliştirme ile ilgilendiğim için Yaşar Üniversitesi’nde işe başladım. Üniversitede bir dersimiz vardı: Öğrenme Yönetim Sistemleri. Bu derste Moodle, Sakai, Canvas gibi öğrenme yönetim sistemlerinin işleyişi anlatılıyordu. Bu ders kapsamında Sakai ile ilgileniyordum daha sonrasında da ilgilenmeye devam ettim.
Profilinizde grafik tasarım ile ilgilendiğiniz de görülüyor. Zannediyorum ki bu konuda da bir işte çalıştınız?
Evet. Bu konuda eğitmenlik düzeyinde çalıştım. Aslında ilk yaptığım iş grafik tasarımcılığı. Illustrator kullanıyorduk. Sonrasında eğitim içerikleri hazırlamaya başladım. Aslında Yaşar Üniversitesi’ndeki görevim çoklu ortam tasarımı ve içerik geliştirme olarak geçiyor. Çoklu ortam da biliyorsunuz kullandığımız video, ses, ve ya görsellerin bir arada kullanılarak eğitim içeriklerinin hazırlanmasıdır. Bunların hazırlanması yönünde de daha önce edinmiş olduğum tasarım bilgim beni ön plana çıkardı.
Sadece okul döneminde edindiğiniz bilgilerle mi grafik tasarıma geçtiniz yoksa ek olarak bir sertifika istediler mi?
Üniversite hayatınızda yaptığınız işleri, iş hayatına atıldığınızda ortaya koyabiliyorsunuz. Bu da sizin kendinizi kanıtlamanızı sağlıyor. Sertifika konusunda da üniversitemizin bütün etkinliklerine katılmaya çalışıyorum. Orada etkinlikler düzenleniyor. Bunlar çok faydalı oluyor çünkü bu sayede eksikliklerinizi görüyorsunuz, yeni şeyler öğreniyorsunuz. O yüzden bu tarz etkinlikler çok etkili oluyor.
Şu anda çalışmış olduğunuz üniversitede tam olarak ne yapıyorsunuz?
Şu an çalışmış olduğum üniversitede uzak eğitim sistemlerinin entegrasyonu ve uzak eğitim içeriklerinin
geliştirilmesi ile ilgileniyorum. Örneğin bir hoca bize geldiğinde “şu eğitimi vermek istiyorum” dediğinde biz onlara bu eğitimin uzaktan nasıl verilmesi gerektiğini, nelere ihtiyaç olduğunu konunun uzmanıyla birlikte onlara gösteriyoruz. Daha sonra bunları dijital ortamda sunulması için hazırlıyoruz.
Neden başka bir alan değil de Uzaktan Eğitim Sistemi’ni seçtiniz?
Aslında benim yazılım üzerine bir ilgim vardı. Bu alan da bir fırsattı benim için. Akademik olarak da ilerlemek istediğim için ve bu konuda da ilgim olduğu için Yaşar Üniversitesi’nde uzaktan eğitim alanında çalışmaya başladım.
Şu anki çalıştığınız sektörde hangi teknojileri daha çok kullanıyorsunuz
Şu anda kullandığımız sistem Sakai birçok üniversite tarafından kullanılıyor. Bunun benzeri olarak da Moodle, Canvas gibi öğrenme yönetim sistemleri de var. Bunlar tabii içerisine belirli dijital içerikleri, kaynakları, videoları paylaşmamıza yarayan araçları var. Bunun yanında canlı ders sistemleri var. Zoom, Teams, BigBlueButton gibi, öğrenme yönetim sistemlerine bunların entegrasyonunu gerçekleştiriyoruz.
Peki biz bu sektörde ilerlemeli miyiz ya da bu sektöre geçmeli miyiz? Avantaj ve dezavantaj olarak bize neler söyleyebilirsiniz?
Bu sektörün önümüzdeki yıllarda daha çok gündeme geleceğini düşünüyorum. Zaten iş ilanlarına baktığınızda da görmeye başlamışsınızdır. Bireylerin kendi kendilerine öğrenmesi hiçbir zaman popülerliğini kaybetmeyecek. Zaten başlamıştı, insanlar internetten videolar izleyerek kendi kendilerine bir şeyler öğreniyorlardı. Buna artık eğitmenler de entegre oldu. Üniversiteler, okullar da entegre oldu. Bunun sürekliliği mutlaka gelecek. Avantajları var. Şu anda popüler bir sektör olması bir avantaj. Dezavantajı çok olduğunu düşünmüyorum. Çünkü içinde yer aldıktan sonra kendinizi ilerletebileceğiniz birçok alanı var.
Diyelim ki biz de ilerde Uzaktan Eğitim sektöründe çalışmak istedik ve bu alana yöneldik. Bize bu alanla ilgili şimdiden “Şu derse yönelmelisiniz” ya da “şu konuyu iyi öğrenmelisiniz” diyebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı?
Evet öncelikle uzaktan eğitim ile ilgili dersiniz varmış. Öğrenme ortamlarına da hakimsiniz en azından isimlerine. Mesela Moodle’ı birçok üniversite kullanıyor. Bunun içerisinde ders açma ve kapatma, dosya yükleme, sınav hazırlama gibi konulara aşina olduğunuz zaman bu sizin için bir avantaj. Bunun yanında içerik geliştirme kısmında da bununla ilgili kuramları okuyabilirsiniz. Biraz da yazılım bilgisi gerekiyor. Kullanılan sistem Moodle ise PHP, Sakai ise Java programlama dilini biliyor olmanız gerekebilir.
“Şevket Bey ile görüşmemizden bir kare”
“Ben çok fazla etkinliklere katıldım üniversitedeyken” demiştiniz. Bunları biraz daha açabilir misiniz?
Bir kulüp üyeliğim yoktu ama kulüplerin yaptıkları etkinliklere katılmaya çalıştım. Yazılım etkinliklerine katılıyordum, Anadolu Üniversitesi’nin hemen hemen her yıl Adobe etkinliği oluyordu ona katılıyordum çünkü orada da tasarım ile ilgili etkinlikler vardı. Eskiden BÖTE kurultayları oluyordu onlara katılıyordum. Buralarda başka kişilerle tanışıp etkileşimde bulunuyorsunuz. Bu tarz etkinlikleri kovalamanızı öneririm. Bir de şunu da söyleyebilirim mutlaka yaptığınız eğitimin devamı olarak bir yüksek lisans düşünmelisiniz. Çünkü bunu lisans eğitiminin tamamlayıcısı olarak düşünüyorum.
Siz bu yüksek lisans eğitimini tezli mi tezsiz mi yaptınız?
Yüksek Lisansımı Ege Üniversitesi’nde tezli yaptım. Şimdi doktoramı da yine Ege Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri üzerine yapıyorum. Ben biraz geç başladım. Başladıktan sonra daha erken başlamam gerektiğini farkettim.
Bizim yaşımızda olsaydınız ne yapmamızı önerirdiniz? Keşke yapsaydım dediğiniz bir şey var mı?
Ben o dönemde şundan dolayı bir eksiklik hissediyorum; keşke KPSS yönelmek yerine doğrudan yüksek lisansa yönelseydim diyorum. Bir şekilde yabancı dilinizi halledip bir de ALES’e girdiğiniz zaman hemen yüksek lisansa kaydolun. Çünkü şu anda firmalar ve eğitim kurumları buna önem vermeye başladılar.
“Özgeçmişinizde yüksek lisansın yer alması sizi öne geçiriyor.”
Biz bu zamana kadar her sınıf atladığımızda hep 3 aylık tatil sürecine girdik. Fakat siz üniversiteden mezun olup o kapıdan diploma ile ayrıldığınız zaman bir 3 aylık tatil süreciniz olmadı. Biz bu duyguyu ve tecrübeyi hiç yaşamadık. Bu konu hakkında ne önerirsiniz? Neler düşündünüz o an?
İşte o noktada kazandığınız şeyleri uygulamaya geçirmek istiyorsunuz bir şekilde. Bu süreçte üniversite döneminde edindiğin arkadaşların, iş ortamı, iş arkadaşları bir avantaj. Ben mesela mezun olduktan sonra 3 ay tatil yaptım sonrasında Eskişehir’de işe başladım. Bir arkadaşım beni oraya önerdi ve ben eğitmen olarak çalışmaya başladım. Eğitimimiz öğretmenlik olduğu için en kolay yapabileceğiniz iş bildiğimiz şeyleri başkasına aktarabilmek. Bu konuda office eğitimi olur, grafik eğitimi olabilir ya da yazılım eğitimi olabilir. Bunlardan birinin eğitimini verebilir hale gelmeniz gerekiyor diye düşünüyorum.
Bilişimle ilgili ufkumuzu açacak film ya da kitap tavsiyeniz var mı? “Keşke bunu öğrencilikte izleseydim” ya da “görseydim” dediğiniz?
Ben dizi olarak “Halt and Catch Fire” vardı onu çok seviyorum. İnternetin doğuşunu anlatıyor. Bu diziyi mutlaka izlemenizi öneririm.
Kariyer Görüşmesi bize ne kazandırdı?
Bu görüşmede Şevket POLAN beyin, sorularımıza verdiği değerli bilgiler bana birçok açıdan kazanç sağladı. Bu kazancı geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman olarak üçe ayırabilirim. Geçmişte yaptığım hataların daha net farkına vardım. Bunların erkenden telafisini yaparsam hangi gelişmeleri ne kadar sürede sağlayacağımı daha iyi anladım. Şu anki gidişatım hakkında uzaktan bir bakışa açısına sahip oldum. Şu anki ülkemizde bulunan teknoloji durumu, iş imkanları, aranan nitelikler ve çalışanın verebileceği hizmetler konusunda daha kararlı bilgiler edindim. Gelecek zaman için ise, nasıl bir kariyer planı yapılması gerektiğini daha net kavradım. Çünkü kariyer planlarının, çalışan kişiyi hayatının sonuna kadar etkileyecek uzun bir döneme tekabül etmektedir. Bu sürenin ne kadar keyifli ve yararlı olacağına ise erken zamanda yaptığımız planlar belirlemektedir. Tüm bu konularda bizlere verdiği tavsiyeler ve gösterdiği yollar için Şevket POLAN’a sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim.-Berkan Nihat Yıldız
Bu görüşme benim için daha önce hiç aklımda bulunmayan uzaktan eğitim alanında fikir sahibi olmamı sağladı.Web tasarım ve grafik tasarım yönünde ilerlemek dışında bir düşüncem yok iken.Bu işte çalışan tecrübeli bir kişinin yorumlarını almak ve söyleşide bulunmak, avantaj dezavantaj konusunda fikir sahibi olmamı ve eğitim tasarımcılarının tam olarak ne iş yaptıklarını öğrenmeme yardımcı oldu.Eğitim tasarımının da benim ilgilendiğim alanlarla oldukça yakın olduğunu fark ettim.Şevket Bey’e, bize verdiği tavsiyeler ve gelecekte severek çalışacağım bir iş kolunu farketmemi sağladığı için teşekkürlerimi sunarım.-Aslıhan Fidan