Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgiler
Adı Soyadı:Pelin Doğan
Mezun Olduğu Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
Mesleği: Eğitim Teknolojileri Uzmanı
Çalıştığı Şirket:Yapı Kredi Bankacılık Üssü
Geziye Katılanlar: Seda Dinçer, Perihan Demir
Kariyer gezileri kapsamında yapmış olduğumuz ziyaretimizi sizlerle paylaşarak, kariyer planlama yolunuza bir parça ışık tutmayı, kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun gidermeyi hedefliyoruz.
Birçok BÖTE öğrencisi için en zor süreçlerden biridir kariyer planlaması yapmak.Hem eğitim hem teknoloji olunca işler bir parça karmaşıklaşıyor.Bu bölüme öğretmen olma hayaliyle gelen de var, yazılımcı olmak isteyen de.1.sınıfta bambaşka hayallerle gelip, mezuniyete yakın kendimizin bile daha yeni öğrenmiş olduğu bir mesleğin peşinde bulabiliyoruz kendimizi.Aldığımız çok çeşitli dersler bizi bu konularda yönlendiriyor kuşkusuz. İkinci sınıfta Öğretim Tasarımında güzel projeler yapıyoruz ve “aa, evet işte bu,hem eğitim hem tasarım” ya da “Sanırım yanlış yerdeyim ben daha teknik şeyler düşünmüştüm” diyebiliyoruz.Programlama dersine giriyoruz ve bazılarımız “Tamamdır, işte olmak istediğim yerdeyim.Bekle beni silikon vadisi ben geliyorum” diyebiliyor.Bilgisayar Ağları dersi alıyoruz ve eksiğimizin sadece bir Cisco Belgesi ve mezuniyet olduğunu düşünebiliyoruz. İşte bu kadar çeşitli alanlara yönelme imkanımız varken seçim yapmamız da zorlaşıyor. Ee durum böyle olunca da birilerinin bize yol göstermesi gerekiyor.
İşte Yapı Kredi Bankacılık Üssü’nde “Eğitim Teknolojileri Uzmanı” olan Pelin DOĞAN ile sohbetimiz de böyle başlıyor.Pelin Hanım Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE mezunu. Üniversiteye ilk başladığımızda bankalarda çalışabileceğimizi bilmiyorduk diyor ve devam ediyor.
“İlk başlarda çok yönlendiren yoktu o yüzden daha çok öğretmenliğe ya da yazılıma yöneldik birçoğumuz.Daha sonra okullarda yalnız öğretmen olarak değil, öğretim tasarımcısı olarak da çalışabileceğimizi,bankalarda eğitim teknolojileri uzmanı olabileceğimizi yavaş yavaş anladık. Mezun olmadan önceki yıl okulda staj yaptık.Okulun da yönlendirilmesiyle staj yaptığımız okuldaki öğretmenlere, öğretim tasarımı alanlarında yardımcı olduk”
Pelin Hanımın, mezuniyet sonrası aktif çalışma hayatına geçmeden 6 ay kadar bir süre boşluk dönemi olmuş.Bu süre içinde daha çok kendini geliştirme adına küçük işler yapmış.Daha sonra bir Uzaktan Eğitim Firması olan bilgikurdu’nda Eğitim Teknolojileri Uzmanı olarak işe başlamış.İçeriklere uygun olarak Uzaktan Eğitim materyalleri hazırlıyorlarmış.
Pelin Hanım’ın bir sonraki iş deneyimi, şuan çalışmış olduğu Yapı Kredi Bankacılık Akademisi.Burada da Eğitim Teknolojileri Uzmanı olarak çalışıyor fakat daha tecrübeli olmasının yanında daha geniş kesime hitap eden çalışmalar yapıyor. “İş çok değişmedi ama daha kapsamlı bir hal aldı.Burada 18-20 bin kişiye bakıyoruz.” Diye ifade ediyor Pelin Hanım. İşler bu şekilde büyük olduğundan işin arkasındaki ekibi de merak ediyoruz tabii. Eğitim Teknolojileri alanında 5 kişilik bir ekip var.Bu ekibin müdürü de yine Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE mezunu olup, Pelin Hanım ile görüşmemizde bize yardımcı olan Turhan Erbaş.Çok yoğun ve hareketli bir iş ortamları olmasına rağmen bizimle ilgilenip sohbetimize katıldılar.Bir diğer ekip üyesi de yine aynı okuldan Pelin Hanım’la aynı dönem mezunu Uğur Bey. Hem okul hem iş arkadaşı olmalarının da etkisiyle çok samimi ve sıcak bir sohbet ortamı vardı.Bu ortam ,okulda kazanılan akademik çevrenin önemini bir kere daha anlamamızı sağlamış oldu.İlk önce Uğur Bey burada işe başlamış ve sonrasında ihtiyaç olduğundan Pelin Hanım da bu ekibe böylece dahil olmuş.Bu kadar okul geçmişi olan 3 BÖTE mezununu görünce üniversite döneminde nasıl birer öğrenci olduklarını da sorduk ve tahmin ettiğimiz gibi çok aktif bir öğrencilik dönemi geçirdiklerini öğrendik. Pelin Hanım şöyle anlattı öğrencilik dönemini; “Üniversitede aktiftim diyebilirim. Eğitim teknolojileri adında bir klubümüz vardı ve ben de orada sekreter pozisyonundaydım. Klüp ile seminerler düzenliyorduk, çalışmalar yapıyorduk. Eskişehirde olan İlk BÖTE kurultayında oradaydık.Daha sonrakilerde de vardık.Mezun olmadan önce de 5. Böte Kurultayını biz organize ettik ve çok heyecanlı bir süreçti. Mezuniyet sonrası işe alım sürecinde de çok etkili oldu bu durum.İşe alım sürecinde Özgeçmişimde iş deneyimlerinin yanında düzenlediğimiz etkinliklere de baktılar, yaptığımız sosyal sorumluluk projelerimiz vardı onlara da çok dikkat ettiler. Tegv de 2 yıl kadar eğitim gönüllüsü olarak eğitim verdim.Bunlara dikkat ettiler daha çok ve “aa, bunu da mı yaptınız”dediler.”
“Yeni mezun birinde deneyime değil de daha çok duruşunuza, kendinizi ne kadar geliştirmiş olduğunuza ve geliştirebileceğinize odaklanıyorlar”
diye ekledi Uğur Bey.
Çalışma ortamlarını görünce diğer yerlerde de nasıl olduğunu merak ettik ve BÖTE mezununun bu alandaki iş imkanlarını sorduk Pelin Hanım’a.
“Bu alanda BÖTE mezunları mumla aranıyor diyebiliriz.Çünkü bu pozisyon için BÖTE nin yerini doldurabilecek başka bir bölüm yok.”
Merak edenler için söyleyelim(her yerin fotoğrafını çekmemize izin verilmese de ki, kurumsal bir yer olmasının verdiği sorumluluğu anlıyoruz tabii ), biz ortamı çok beğendik.Çalışanların, çalışmalar yapabileceği kütüphaneleri, dinlenme alanları, kafeleri, toplantı odaları, eğitim verilen sınıfları, Eğitim Teknoloji Uzmanlarının işinin bir parçası olan GreenBox odası ile biz ortamı çok sevdik.
Bize ortamı görme imkanı verdikleri ve ilgilerinden dolayı Pelin Hanım’a, Turhan Bey’ e ve Uğur Bey’ e teşekkürlerimizi iletiyor ve kariyerlerinde başarılar diliyoruz.