Türk Telekom-Tarık BAKİ Makine Öğrenimi Mühendisi & Uygulama Performans Yönetimi – Marmara Üniversitesi Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Mezunu


Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: TARIK BAKİ
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi –Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Mesleği: Makine Öğrenimi Mühendisi & Uygulama Performans Yönetimi (Machine Learning Engineer & Application Performance Management)
Çalıştığı Şirket: TÜRK TELEKOM
Geziye Katılanlar: Eda ILDIR-Çağlar YILDIRIM-Ramazan TORİ-Abdullah FINDIK-Batuhan KORUYAN


türktelekom
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Gezimiz kapsamında Türk Telekom şirketinde Machine Learning Engineer & Application Performance Management olarak çalışmakta olan Tarık Bey’i ziyaret ettik. Öncelikle görüşme boyunca güler yüzünü ve samimiyetini eksik etmediği için ve en önemlisi bizlere vakit ayırarak yardımcı olduğu için Tarık Bey’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Tarık Bey’i Tanıyalım
Doğma büyüme İstanbullu olan Tarık Bey, eğitim hayatı boyunca da ailesiyle birlikte yaşamıştır.
Maçka Anadolu Teknik Lisesi’ de isteyerek ve severek seçtiği bilgisayar yazılım bölümünden 2004 yılında mezun olmuştur. Okul hayatından bahseden Tarık bey, o zamanları şöyle anlatıyor. “Mezun olduğum yıllar meslek lisesi katsayı sorunu vardı. Haliyle sadece öğretmenlik bölümü seçebiliyorduk. Bizim için de Maçka Anadolu Teknik Lise de mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi bir idoldü. İkisi arasında o kadar uyum vardı ki iki uyumlu yapboz parçası gibi hissettirirdi.” dedi.
İlk yıl istediği üniversiteyi kazanamayınca, tercihini Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan eğitim ön lisans bölümü olan Bilgisayar Programcılığı bölümünden yana kullanmıştır. Mezuniyetinin ardından profesyonel olarak iş hayatına atılan Tarık Bey 4 yıl Arena Bilgisayarda network uzmanı olarak çalışmıştır. Ancak içinde ukde kaldığını belirterek üniversite sınavlarına tekrar hazırlanma kararı almıştır. İstediği bölüm olan Marmara Üniversitesi-BÖTE bölümünü kazanarak bir hayalini gerçekleştirmiştir.
“Profesyonel iş hayatına ara verdim ve öğrenim hayatıma geri döndüm.” dedi.
Böyle bir durum karşısında şöyle bir soru yönelttik.

Profesyonel iş hayatınızı bir anda bırakıp okula tekrar dönmek sizin için zor oldu mu?

“Ailemle yaşadığım için maddi anlamda çok bir zorluk yaşamadım. Temel ihtiyaçlarımı ailemin sayesinde karşılayabiliyordum. Günlük harçlık ihtiyacı dışında bir olumsuz durumla karşılaşmadım. Ukde olan bir hedefimi 4 yıl aradan sonra başarmak tüm olumsuz yanları görmezden gelmemi sağladı.” dedi.

Üniversite hayatı süresince part-time işlerde çalışan Tarık Bey, %90 oranında çağrı merkezlerinde çalışmıştır. Geriye dönüp baktığında bize de tavsiye olabilecek şu yakınmayı dile getirdi.

“Keşke, part time bile olsa  bölümümle alakalı işlerde çalışma imkanım olsaydı.” diyerek pişmanlığını dile getirdi.

Tarık Bey, kurslara ve seminerlere giderek kendisini geliştirmeye çalışmıştır. İŞKUR’un Network ve Sistem kursuna gitmiş, bu kursun kendisine fayda sağladığını görmüş, kendisini bu alanlarda geliştirmiştir. Ayrıca, BigData (Büyük Veri) Türkiye sosyal oluşumunda da aktif rol altığını söylüyor.

Tarık Bey şuanda, Telco alanında hizmet veren ortamların performanslarının ölçülüp raporlanması ve çıkan sonuçlara göre hangi katmanda ne ölçüde iyileştirme yapılması gerektiği bilgisinin ilgili ekiplere aktarılmasında görev aldığını ve şirketteki pozisyonundan bahsetti.

Son yıllarda ise, makine öğrenmesi ile ilgili, geliştirilmiş olan kütüphaneleri kullanarak  veri (DATA) üretme, veri analizi oluşturma ve yapay zeka alanlarında çalışmaktadır. Kendisini bu alanda uzmanlaştırma içerisinde olduğunu ve sürekli kendini geliştirmeye devam ettiğini söyledi.

Bu noktalara gelebilmek çok kıymetli.

“Ben BÖTE ya da bilişim mezunuyum dediğiniz zaman, sizleri havada kaparlar.” diyerek geniş imkanları ve olduça geniş çalışma alanları olan bir sektörün içinde olduğumuzu vurguladı. Tabi ki sadece mezun olmak yeterli olmuyor, kendimizi mümkün olduğunca geliştirmek bizim elimizde…”

Öğretmen olmak…

“Aslında en büyük hayalim öğretmen olmaktı. Ege’de bir kasabada  öğretmenlik yaparım boş zamanlarımda da hobilerimle ilgilenerek mutlu olduğumu hayal ederdim.”

Bölümümüz için öğretmenliğe engel olan en büyük unsurun KPSS olduğunu düşünüyor. Çünkü seçici-belirleyici olan sınav sisteminin bölümümüzle doğrudan bir korelasyonu olmadığını, KPSS ye hazırlanmak için 6ay-1yıl bile mesleğe ara verilse, sektörden geri kalınacağını düşündüğü için, kendisini bu hayalden biraz uzaklaştırmış ve özel sektöre yönelmeye karar vermiştir.

Yarın öğretmen olma fırsatınız olsa tercih eder miydiniz?

“Dediğim gibi en büyük hayalim öğretmen olmaktı ama bugünün şartlarında ve şu an bu konuma gelmişken, kurulu düzeninizi bozmak, atamaların başka şehirlere olması, gittiğiniz yere adapte olma süresi vs. daha fazla yorucu olur diye düşünüyorum.”

gezi

Üniversite Nedir?

“Üniversite bireye vizyon katan açık pazar yeri gibidir. Siz oradan mesleğinizle ilgili sevdiğiniz, ilginizi çeken yanları alarak kendinizi geliştirir ve ufkunuzu genişletirsiniz. Esas olan öğrencinin istek ve azmidir.”

BÖTE mi? Mühendislik mi?

Tarık Bey, mühendislik bölümüne göre daha avantajlı olduğumuzu düşünüyor. Sebebi ise, almış olduğumuz formasyon derslerinin bile tek başına, insanlar ile iletişim kurmamızda ve sosyolojik çıkarımlar oluşturmamızda oldukça faydalı olduğunu düşünüyor.

“İnsan her bildiği doğruyu anlatabilmekte başarılı olamayabilir. Kendini ifade edebilmek mesleki yeterlilikten önce gelir. “

Günümüzde tek çatı altında mühendislik, mesleki tanım olarak yeterli gelmiyor. Yazılım Mühendisliği, Test Mühendisliği, Robotik Otomasyon Mühendisliği, Veri Mühendisliği  vb gibi alt başlıklarda uzmanlık tanımları, fakülteler gerekiyor.

Hangi Teknolojileri Kullanıyorsunuz?

 Tarık Bey, soruyu cevaplamadan önce yeni gelişen teknolojilerin ilk olarak TELCO şirketlerine geldiğini ve bu sayede teknolojiye bu şirketlerin yön verdiğini düşünüyor. Cevabı ise;

  • Robotic Process Automation (Robotik süreç otomasyonu )
  • Elastic Stack (Açık kaynak kodlu log toplama, arama ve analiz bileşenlerinin tamamına verilen genel addır.)
  • Big Data (Büyük Veri)
  • Machine Learning (Makine Öğrenmesi)
  • Kafka
  • Automated Root Cause Analysis
  • CISCO AppDynamics
  • Dynatrace ( Performans yetersizliklerini saptayan kod profilleme aracı)
  • Microsoft System Center
  • Vmware
  • Hyper-V (Windows Sunucu Sanallaştırma)
  • Red Hat – Linux
  • ITIL – IT Service Management ( BT hizmet yönetimi)

“Geçmişte Bu İşin Mutfağında Kablo soyup RJ-45 de çaktım, Bilgisayar Fanının Tozunu da Aldım.”

Tarık Bey’in Linkedln profilinde özellikle belirtmiş olduğu teknolojiler vardı. Biz tam karşılığını açıklayan iyi ifade edilmiş tanım bulamadığımızı düşünerek tam karşılıklarını bulmak için tanımlarını Tarık Beye yöneltik.

 Sizin tanımınızla, System-Center Configuration Manager (SCCM) Nedir?

“Hem sunucu ve istemcilerin envanterini tutar, hem de bunların yönetilmesini, işletim sistemlerini ve üzerinde kurulu olan yazılımların  düzenli olarak kontrol edilip, güncellenmesini sağlıyor. Tek tuşla, ağ üzerinden işletim sistemini ,donanım sürücülerini  ve tanımlı diğer uygulamaları ek zahmet gerekmeksizin kuruyor. ” dedi.

Tarık Bey’in kullandığı bir başka teknoloji olan ” SCOM nedir ?” diyerek bir soru yöneltik.

System-Center Operations Manager (SCOM) Nedir?

“Sunucu üzerinde çalışan donanım ve uygulamaların, yazılmış olan kodların sunucu üzerindeki oluşturduğu yükü, kullandığı işlemci-ram miktarını, performanslı çalışıp çalışmadığını raporluyor.” dedi.

Son olarakta ITIL için bir tanım rica ettik.

ITIL Nedir?

“Bir işin IT alanında, başından en sonuna kadar eksiksiz ve en iyi kalitede nasıl yapılacağı üzerine geliştirilmiş servis yönetim ve planlama metodolojisidir diyebiliriz. Buna göre ITIL’a göre oluşturulmuş bir iş planını, dünyanın öbür ucuna da gitseniz sorunsuz bir şekilde kullanabilmenizi, sizinle birlikte çalışan diğer insanlarca anlaşılabilmesi ve yapılacak bu işe kolayca adapte olması sağlanıyor.” dedi.

Yazımıza son verirken kariyer gezisinin bizlere faydalarından bahsetmek gerekirse;

BÖTE öğrencileri olarak gerek yazılım, gerekse donanım(sistem) alanlarında  çok fazla iş imkanının olduğunu daha net bir şekilde kavramamızı sağladı. Çalışma ortamlarını görmek motivasyonumuzu arttırdı. BÖTE mezunu olarak sektörde buralara gelen insanlarla tanışmak, onların tecrübelerini dinlemek kendimizi daha fazla geliştirme adına oldukça faydalı oldu.

Başta Mehmet hocamız ve Tarık BAKİ olmak üzere bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.

1 thought on “Türk Telekom-Tarık BAKİ Makine Öğrenimi Mühendisi & Uygulama Performans Yönetimi – Marmara Üniversitesi Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Mezunu

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir