Türk Telekom – Emre GÖLÇEK(Teknik Fonksiyonlar Gelişim Uzmanı) – Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler

Adı Soyadı: EMRE GÖLÇEK
Mezun Olduğu Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Teknik Fonksiyonlar Gelişim Kıdemli Uzmanı
Çalıştığı Şirket: TÜRK TELEKOM
Görüşmeyi Düzenleyenler: Abdullah Fındık – Batuhan Koruyan
Görüşmeye Katılanlar: Bedirhan Aksoy – Halil Akdemir


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Kariyer gezileri kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu Emre Gölçek ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemiz mevcut COVID-19 salgını nedeniyle Zoom üzerinden yapılmıştır.

Bu görüşmeleri gerçekleştirmemize vesile olan Mehmet hocamıza ve görüşme talebimizi kabul ederek bizlere vakit ayıran Emre GÖLÇEK’e teşekkürlerimizi sunarız.

Sağlıklı günler, iyi okumalar :)


kariyer1

“Aslen Iğdırlıyım ama 1986 Erzurum doğumluyum. Eşim ile üniversiteden sınıf arkadaşıydık ve şimdi bir kız bir erkek iki çocuğumuz var.”

“Gelelim okul yıllarına; her ne kadar başka bir liseye gitmek istesem de okul müdürünün “Aksa Fabrikası’nın Aksa Meslek Lisesi var. Mezun olduktan sonra üniversite düşünmeden Aksa bünyesinde iş hayatına başlarsın.” sözleri üzerine, yaşımız küçük cahillikte var tabii o zamanlarda bunun mantıklı bir fikir olduğunu düşündüm ve Yalova Aksa Meslek Lisesi’ne gitmeye başladım. Lisedeyken zamanla bu alana ilgim olduğunu keşfettim ve tam donanımlı bir “bilgisayarcı” oldum.”

“Üniversite tercih zamanı gelince yapabileceğim tercihlerin Bilgisayar Öğretmenliği yani BÖTE ve Yönetim Bilişim Sistemleri olduğunu gördüm. Tek tercih olarak Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü seçtim ve kazanamadım. Daha sonra tekrar üniversiteye hazırlandım ve bu kez aynı hatayı yapmayıp dördüncü tercihim olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi BÖTE bölümünü kazandım.”

“ODTÜ’yü kazanmak, orada eşimle tanışmak, Türk Telekom şirketinde çalışmaya başlamak ve en son olarak baba olmak hayatımdaki dönüm noktaları oldu.”

“Şimdi ise ikinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde Çocuk Gelişimi bölümünü okuyorum.”

kariyer2

Üniversite Sırasında ve Sonrasındaki İş Deneyimi

“Üçüncü sınıfın sonunda Simsoft Bilgisayar Teknolojileri şirketinde kendimi geliştirmek için gönüllü staj yaptım. Burada simülasyon alanında çalışmalar yaptım.”

“Dördüncü sınıfın başında ise part-time olarak BITES Savunma ve Havacılık şirketinde çalışmaya başladım. Burada Flash Animasyon kullanarak Hava Kuvvetleri’ne bağlı Eğitim birimlerinde “Helikopter nasıl çalışır?” gibi simülasyonlar yapıp bunların eğitimlerini verdim.”

“Mezun olduktan sonra da BITES şirketinde Eğitim Teknoloğu olarak simülasyon eğitimleri vermeye devam ettim. Askerlik zamanı gelince de işten ayrılmak zorunda kaldım. Hep İstanbul’a gitmek istiyordum ve askerlikten sonra İstanbul’da iş aramaya başladım ve MagiClick Digital Solution Reklam Ajansı’nda çalışmaya başladım. Bir süre sonra oraya ait olmadığımı düşünüp başka bir iş aramaya başladım.”

“Bir süre sonra bir arkadaşımın Türk Telekom’a ait bir iş ilanını benimle paylaşması sonucu Türk Telekom yolcuğuma Eğitim Teknolojileri Uzman Yardımcısı olarak başladım. Bir yıl sonra da Teknik Fonksiyonlar Gelişim Uzmanı pozisyonunda iş hayatıma devam ettim ve yaklaşık iki yıl önce de Teknik Fonksiyonlar Gelişim Kıdemli Uzmanı unvanı ile iş hayatıma devam ediyorum.”

Öğretmenliği Tercih Etmeme Sebebi

“BITES şirketinde çalıştığım dönemde özel sektörün çok zor olduğunu gördüm ve o zamanlar öğretmen olmayı düşündüm. Daha sonra arkadaş grubumuzla okulun son döneminde KPSS kursuna gittik. Bu süreçte okul-iş-kurs üçgeni arasında kalmak çok yorucu oldu. Bölüm derslerini %100 İngilizce olarak aldığımız için ve kursta Türkçe eğitim verilmesi sebebiyle çok zorlandık, kavramları anlamakta güçlük çektik. O zaman KPSS gibi bir engeli aşmanın ve kamuda öğretmen olmanın zor olduğunu anladım. Özel okullarda öğretmenliği ise hiç düşünmedim.”

İngilizcenin Önemi

“Herhangi bir şey araştırdığınız zaman sadece Türkçe kaynaklara bağlı olmak size kısıtlı bir alan sunar. Ama İngilizce bilirseniz çok daha büyük bir alana ulaşırsınız. İş hayatında da “İngilizce biliyor” diye aralardan sıyrılıp talep edilen biri olabilirsiniz. Ülkemizde hala İngilizce bilen ve bilmeyen diye bir ayrım var. Dolayısıyla İngilizce bilmek çok önemli.”

İş Tanımları

Eğitim Teknolojileri Uzman Yardımcısı

  • Türk Telekom Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemini yönetmek
  • e-Eğitim tasarımı yapmak

Teknik Fonksiyonlar Gelişim Kıdemli Uzmanı

  • Sorumlu olduğu birimlerin eğitimlerini yönetmek
  • Yeni çalışanlara oryantasyon kapsamında eğitim vermek
  • e-Eğitim tasarımı yapmak
  • Microsoft Office eğitimleri vermek
  • İnovasyon eğitimleri vermek
  • Eğitimde dijitalleşme çalışmaları
  • İleri Excel eğitimleri vermek
  • Sunum becerileri eğitimi vermek

Pandemi Sürecinin İş Hayatına Etkisi

“Pandemi süreciyle birlikte evden çalışmaya başladık, eğitimlerimize online olarak devam ediyoruz. Bu sürecin tek olumsuz yanı, çocuklar olduğu için evden çalışmayı kısıtlıyor.”

Mesleği İçin Önemli Olan Dersler

Ölçme Değerlendirme, Türk Eğitim Sistemi, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Eğitim Psikolojisi, Proje Yönetimi, Yazılım…

Kısaca aldığı tüm derslerin önemli olduğunu düşünüyor.

Mesleğinin Avantajları ve Dezavantajları

“Sürekli insanlarla iletişim halindeyim, çeşitli eğitimler veriyorum bu güzel bir şey. Dolayısıyla sosyal bir iş yapıyorum. Teknik bir işe kıyasla maaş skalasının altında kalabiliyoruz. Dezavantaj olarak söyleyebileceğim tek şey bu. Mutlu olduğunuz işi yapmak maddi kazançtan daha büyük bir kazançtır.”

BÖTE’nin Avantajları ve Dezavantajları

Yazılım, Web Tasarım, Veri Tabanı, Uzaktan Eğitim, Öğretmenlik vb çok fazla alternatife sahip olmamızın büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Ama aynı zamanda bu avantajın dezavantaj olduğunu da söyledi. Çünkü mezun olduktan sonra bile hangi mesleği yapacağımıza karar vermekte zorlanabileceğimizi söyledi.

BÖTE Öğrencilerine Tavsiyeler

Vizyon…

“Vizyon sahibi olursanız kariyerinizde çok daha hızlı ve etkili ilerleyebilirsiniz. Kariyer başlangıcımdaki en büyük gelişim alanım vizyondu. Bunun sebebi ise meslek liselerinin kısıtlı alana bir hitap etmesi. İster istemez kısıtlı bir vizyona sahip oluyorsunuz. Tek bir alana takılı kalmamak gerekiyor. Sürekli gelişen ve değişen bir sektörün içindeyiz.”

“Mezunlarla iletişim halinde olmak, neler yaptıklarını öğrenmek, onlardan fikirler almak çok önemli. O yüzden yaptığınız bu kariyer görüşmelerini alkışlıyorum…”


Bölümümüzden mezun kişilerle, onların kariyerlerine dair bilgiler almak bizler için çok önemli ve verimli oluyor. Bu sayede bizler de kendi kariyer hedeflerimizi daha sağlıklı bir şekilde planlayabiliyoruz. Kendimizi tek bir alanla sınırlandırmayıp birçok alanda bilgi sahibi olabileceğimizi daha iyi anlıyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir