Türk Ekonomi Bankası-Şafak SEVİNÇ (Dijital İK Yöneticisi (HR-Tech & Eğitim Teknolojileri Uzmanı )-On Dokuz Mayıs Üniversitesi-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu

Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler

  • Adı Soyadı: Şafak SEVİNÇ
  • Mezun Olduğu Üniversite: On Dokuz Mayıs Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
  • Yüksek Lisan Yaptığı Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi-Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Mesleği: Dijital İK Yöneticisi ( HR-Tech & Eğitim Teknolojileri Uzmanı )
  • Çalıştığı Şirket: Türk Ekonomi Bankası
  • Görüşmeyi Düzenleyenler: Sunay Akay, Dilara Biçen
  • Katılımcılar : Ali Eren Ünver, Esma Sevinçhan, Büşra Şener, Rasim Yiğithan Oğuz.

Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Kariyer gezileri kapsamında, On Dokuz Mayıs Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu, Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisans yapmış olan Şafak SEVİNÇ ile görüşme gerçekleştirdik. Şafak Bey, İstanbul’da Türk Ekonomi Bankası’nda Dijital İK Yöneticisi (HR-Tech & Eğitim Teknolojileri Uzmanı) olarak çalışmaktadır. Kendisiyle yüz yüze görüşmek istedik fakat pandemi sürecinden dolayı görüşmemizi online gerçekleştirmeyi daha uygun bulduk.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

1987 yılı İstanbul doğumluyum. Liseyi Haydar Akın Anadolu Meslek lisesinde yazılım üzerine okuduktan sonra On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun oldum. Okul bittikten sonra Türk Ekonomi Bankası’nda stajer olarak başladığım işe Dijital İK yetkilisi olarak devam ettim ve iş hayatının getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda da Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisans yaptım

foto_1

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünü kendi isteğinizle mi seçtiniz yoksa bir yönlendirme ile mi bu bölümü okumaya karar verdiniz? Bu bölümden memnun muydunuz? Bölüm değiştirmeyi hiç düşündünüz mü?

Bilgisayar dersleri ile ilk defa ortaokulda tanıştım. Ortaokulda bilgisayar derslerinde HTML kodlama, PowerPoint, Excelde makrolar gibi birçok ders gördüm. Lisede bilgisayara olan merakımdan ötürü meslek lisesine gitmeyi tercih ettim. Liseyi okuduğum dönemlerde üniversiteye geçişlerde meslek liselilere uygulanan katsayı sistemi uygulaması olduğu için tercihlerimde mühendislik seçemedim ve bu nedenle de BÖTE bölümünü tercih ettim. Öğretmenlik bölümünde lisede öğrendiğim programları geliştirme fırsatı bulduğum için, bu bölümü severek okudum.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde aldığınız eğitim sizin için yeterli oldu mu? Olmadıysa kendinizi bu alanda geliştirmek için nasıl bir yol izlediniz?

Okuduğum dönemde aldığım eğitimler bir yere kadar yeterli olsa da bir süre sonra öğrenme açlığı duydum ve kendimi geliştirmek için yeni fırsatlar kovaladım. Okuduğum üniversitede 2. sınıftayken, uzaktan eğitim merkezi (OMÜ – UZEM) kuruldu. Ben de yarı zamanlı olarak bu merkezde çalıştım. Merkezde fazlasıyla yeni sistem öğrendim (stüdyo kurulumu, yeşil perde ile çekim teknikleri ve bu çekimlerin eğitime nasıl entegre edilebildiği). Bu eğitimleri hazırlamak bana çok faydalı oldu.

Uzaktan eğitim gelişim asistanı olarak staj yapmışsınız. Staj yapmak kariyerinizi nasıl etkiledi? Staj bulmada zorlandınız mı? Staj programına seçilme süreciniz nasıl gerçekleşti? Bu Süreci iyi ve kötü yönleri ile anlatabilir misiniz?

Üniversite yıllarında uzaktan eğitim merkezindeki yarı zamanlı çalışmamdan ötürü staj bulma sürecinde hiç zorlanmadım, aksine deneyimlerimden ötürü hemen staj yeri ayarlayabildim. “Kişi kendisini spesifik olarak uzmanlaştırabilirse, iş hayatında kolayca yükselebilir ve staj bulma konusunda zorluk yaşamaz” diye düşünüyorum..

Bahçeşehir Üniversitesi’nde, Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisans yapmışsınız. Bu bölümü neden seçtiğinizi ve bu bölümün size katkısını açıklayabilir misiniz? Ayrıca yüksek lisans yapmak kariyerinizi nasıl etkiledi?

Yönetim Bilişim sistemleri bölümü, aslında hep okumak istediğim ama kendi dönemimde bu bölümdeki kontenjanın az olması sebebiyle okuyamadığım bir bölüm oldu. Bu imkânı yüksek lisansta yakaladım. Bankada yaptığım iş sadece dijital eğitim üzerine değil İK grubunun tamamen dijitalleşme süreçleri üzerine. Bu nedenle Yönetim Bilişim Sistemleri okumak işim açısından bana çok şey kattı.

foto_3

Eğitim teknolojileri alanında ilerlemeye ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

Uzaktan eğitim merkezinde yaptığım staj beni eğitim teknolojileri alanına yönlendirdi. İlk önce IT departmanında; network yönetimi ya da sistem yönetimi alanında kendimi geliştirmek istedim fakat uzaktan eğitim merkezinde çalıştıkça eğitim teknolojileri alanında uzmanlaşma kararı aldım.

Eğitim teknolojileri alanı oldukça kapsamlı, işin içinde proje yönetimi, yeni medya içerikleri oluşturma gibi sürekli farklı işler oluyor, bu durum beni eğitim teknolojileri alanına yönlendirdi. Eğitimin son kullanıcıya eğlenceli olarak sunulması ve son kullanıcıya dokunması bana cazip geldi diyebilirim.

İşinizin bir parçası da uzaktan eğitim. Uzaktan eğitimde kullandığınız programlar nelerdir? Bu işi yapmak isteyen birine hangi programları öğrenmesini tavsiye edersiniz?

Eğitimin içerik kısmının genelde videoya döndü bu nedenle video edit programları olan Adobe Premiere ve Adobe After Effects gibi programların orta seviyede de olsa bilinmesi gerekir. Bu programların biliniyor olması, eğitim teknolojilerindeki rolünüze değer katacaktır. Ayrıca bu programların öğrenilmesi ile çekilen videoları eğitsel içerik haline getirebilirsiniz, animasyon videolar oluşturabilirsiniz ve araya kapaklarda ekleyebilirsiniz yani eğitimi videolarla daha eğlenceli ve mesaj odaklı yapabilirsiniz. Articulate ve PowerPoint programını iyi bilmek gerekiyor , animasyon programlarını da orta seviyede de olsa bilmekte fayda var.

Eğitim materyali hazırlarken nelere dikkat edersiniz?

 3 boyutlu tasarımlardan daha çok iki boyutlu tasarımlı eğitimlere geçildi ve sunumlarımda hareketten ziyade daha anlaşılır ve sade tasarımlar kullanıyorum, bunun sebebi ise bilgiyi karşı tarafa daha net aktarabiliyorsunuz.

Şu an real sektörde çalışan biri olarak ve birçok eğitim materyali hazırlayıp sunan, organizasyonlarda bulunan biri olarak bence Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde şu eğitim mutlaka verilmeli dediğiniz bir eğitim var mı?

Grafik tasarım dersi, video kolajlama, video çekimi dersleri ve renk uyumu ile alakalı bir dersin koyulması mesleki açıdan iyi olabilir.

 foto_4
Tüm BÖTE öğrencilerine ve bu alanda ilerlemek isteyen öğrencilere vermek istediğiniz herhangi bir tavsiye var mı?

Teknolojik gündemi mutlaka takip etmek gerekir, yeni teknolojide hangi ilerlemeler yapılıyor ve bunlar hayatımıza nasıl girecek, bu değişiklikleri eğitsel tasarıma nasıl dönüştürebiliriz bunlar hakkında düşünmek gerekiyor. Bu konular üstünde durmanız size mutlaka artı katacaktır. Ayrıca şuan pandemiden dolayı şirketler uzaktan eğitim birimi kurmaya başladı ve burada BÖTE mezunlarına geniş bir saha açılabilir. Bu nedenle uzaktan eğitim konusunda  kendinizi mutlaka geliştirin. Size mail adresimi de  vereyim  meslekle alakalı herhangi bir konuda aklınıza takılan bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca bana LinkedIn’dan da    ulaşabilirsiniz.

Mail adresim: safak.sevinc.87@gmail.com


Bu Görüşmenin Bize Kazandırdıkları

Şafak Bey ile yaptığımız görüşmede; kişinin kendisini yetiştirmesinin, iş hayatına pozitif etkilerinin olacağını ve bu yüzden sadece okul derslerine bağlı kalınmaması gerektiğini, aksine perspektifimizi genişletmemiz gerektiğini ve yeni çıkan teknolojileri yakından takip etmemiz gerektiğini anladık.

Eğitim teknolojileri üzerinde uzmanlaşmak isteyen bireylerin, hangi programları kullanarak kendilerini geliştirebileceklerini ve bu alanda çalışmak isteyen bireylerin günümüzdeki iş olanaklarını konuşup nerelerde çalışabilecekleri hakkında fikir sahibi olduk.


İrtibata geçtiğimiz anda bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşan Şafak Bey’e, kariyer görüşmesi için bizleri teşvik eden  Mehmet hocamıza ve görüşmemize katılan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Yazar: Sunay Akay

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir