tatil.com-Adem Yalçın(Front-End Developer)-Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu


Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler

Adı Soyadı: Adem YALÇIN

Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi –Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Mesleği: Front-End Developer

Çalıştığı Şirket: tatil.com

Geziye Katılanlar: Buse TURAN, Sümeyye ŞİŞMAN, Aleyna CAN, Sedat SİPAHİ, Ayça EFE


20191031_110545

Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

  Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Gezimiz kapsamında tatil.com şirketinde Front-End Developer olarak çalışan Adem Bey’i ziyaret ettik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Adem Bey’e teşekkürlerimizi iletiriz.

  Gezimizde aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden mezun olan, İnsan Kaynakları departmanında çalışan ve bizlere önerilerde bulunan Remzi Bey’e de teşekkürlerimizi iletiriz. Remzi Bey’in bizlere tavsiyesi “Kafamızın net olmasını, sektörün içinde olmak mı yoksa öğretmen olmak mı konusunda karar vermemiz gerektiğini ve bunun içinde belirli bir uzmanlığa geçene kadar biraz biraz birçok şeyden deneyimlemiş olmanın yardımcı olacağını ve kendimizi geliştirebildiğimiz kadar geliştirmemiz gerektiğinden bahsediyor.”

20191031_105832

   “Dünyadaki en değerli şey fikirdir. Fikri ortaya koyduktan sonrasında onu bir ürüne çevirmek çok kolaydır fakat güzel bir fikir her zaman ortaya çıkmaz.”

  Öncelikle Adem Bey’i tanıyalım. Adem Bey 2008 yılında Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesinden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Teknik Eğitim Fakültesine gitmeyi hedefliyordu fakat üniversite sınavlarına bir sene daha hazırlanmayı tercih etmiştir ve hazırlandığı süre içerisinde Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılması üzerine Eğitim Fakültesine gitmeyi tercih etti. 2010-2014 yılları arasında Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde eğitim hayatını sürdürmüştür. Üniversite döneminde Akademik Gelişim Biriminde kısmi zamanlı olarak çalışmış ve burada çalıştığı süre içerisinde bu birimin web sitelerinin içeriklerini düzenlemekten sorumluydu ve ihtiyaç dahilinde web sitesi de yapmıştır. Mezun olmadan önceki son yılında İŞKUR’un bir kursunu bulup haftanın 6 günü Wissen Akademi .net Veri tabanı Yazılım Uzmanlığı kursuna gitmiştir.

Mezun olduktan sonra yüksek lisansını 2016 yılında Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde yapmıştır.

  Üniversite döneminde hangi etkinliklere ve kulüp faaliyetlerine katıldığı ile ilgili olarak bizimle şunları paylaştı:

  “Bir tane hobim vardır o da dans etmektir bu yüzden okul kulüplerinden sadece dans kulübüne katıldım ve dansa hala devam etmekteyim.” Bizlere kulüpler ile ilgili tavsiyesi ise eğlenceli kulüplere de katılmamız gerektiğidir.

  Üniversite döneminde grup ödevlerini yakın arkadaş çevresiyle mi yoksa farklı insanlarla mı yapmayı tercih etmesi ile ilgili olarak;

  “Üniversitede arkadaş grubum vardı ve onlar ile birlikte  projeleri yapardık. Projelerde sorumsuzluğa gelemeyen birisiyimdir. Eğer aynı kişiler ile projeler yaparsanız bunun avantajı farklı durumlara karşı kendinizi hazırlamış olursunuz dezavantajı ise sürekli aynı monotonlukta gidersiniz.”

   Adem Bey’den Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün arasındaki farklardan bahsetmesini istedik;

  “Mühendisliklere göre avantajınız var. Çünkü pedagojik dersleri alıyorsunuz, insanlar ile nasıl iletişim kurmanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Hangi sektöre giderseniz gidin iletişim her şeyden daha önemli.”

   “Karşınızdaki kişi ile sabrınız ne kadar yüksek ise o kadar iyi anlaşırsınız.”

  Üniversite için İstanbul’a Gaziantep’ten gelmiştir. “İlk yıl veya ikinci yılın başlarında bir şirkette stajyer olarak, para almadan çalışmayı düşünebilirdim eğer bunu yapsaydım şu an farklı bir seviyede olabilirdim.” Ve bu konuda bizlere tavsiyesi ise; “Yazın – kışın okul sonlarında, haftada bir gün bile olsa çalışırsanız mezun olduktan sonra veya mezun olmaya yakın çalıştığınız yerler sizleri yanında tutmak isteyecektir. Çünkü artık siz o şirketin işleyişini biliyorsunuzdur, yeni gelen kişinin oraya adapte olma süresi en az 3 aydır. Bu yüzden şimdiden iş bakmaya başlamalısınız.”

  Sektöre nasıl girdiği ile ilgili olarak;

  “Danstan tanıştığım bir arkadaşım Start-Up projesinde çalışmaktaydı ve ben de bu projeye haziran ayında dahil oldum. Bu proje -DüğünÖzel- ile evlenmek isteyip evlenemeyenlere, uzaktan gelemeyenlere yakınlarının hediye göndermesi ile ilgili bir fikirdi. 3 ay boyunca projede Juinor Full Stack Developer olarak çalıştım ve daha sonra proje kapandı. Ardından KPSS’ye hazırlanma kararı verdim, bu sırada küçük küçük işler geldi ve freelance olarak çalışmaya devam ettim o sıralarda WordPress’i iyi kullanmayı öğrenmiştim. 8 ay KPSS’ye hazırlandım fakat matematik netlerim iyi gelmemişti. 2 kere öğretmen olma yolunda yol ayrımına girdim. Bir buçuk ay iş aradım ve sonunda Pixelplus ile Enka Koleji aynı gün geri dönüş yaptılar. Enka Kolejini kabul ettim fakat Pixelplus’ı reddetmedim. Diplomam kayıp olduğu için çalıştığım kolej sözleşmeyi iptal edeceğini söyledi ve Pixelplus’ta 2 yıla yakın çalıştım. Pixelplus’ta çalıştığım süre içeresinde Front-End’i öğrendim. Daha sonra mayıs ayında kariyer.net ile Doğa Koleji arasında kararsız kaldım ve bu sefer kariyer.net’i seçtim. Stresin çok olduğu bir yerdi ve orada hastalandım. Daha sonra tatil.com şirketinde işe başladım ve burada bir yılın sonunda hastalıklarım azaldı.”

  Yabancı Dil öğrenme konusu ile ilgili olarak;

  “İngilizce bilmiyordum ve üniversite dönemimde benimle dalga geçerlerdi. Onlara söylediğim şey şuydu: Bir gün benim İngilizcem sizin İngilizcenizi geçecek ve hiçbir İngilizce kursuna gitmeden kendi kendime öğrendim. Yurt dışında iş aradığım için çok fazla görüşme yapıyordum, film izledim, özellikle danstan çok fazla yabancı arkadaşlar edindim, yurt dışına festivallere gidip yabancı kişiler ile konuşmaya başladım. Yurt dışında yaptığım ilk iş görüşmesi çok zordu ama şu an akıcı bir şekilde, telefonda sorularını cevaplayabilecek seviyeye geldim.”

  Yurt dışında iş arama süreci ile ilgili olarak;

  “Her türlü iş arama platformunu deniyorum. Mesela Almanya’da Xing, İngiltere’de job.uk, Rusya’da hh.ru var. Bunların bana en güzel katkısı ise İngilizcemi geliştirmesidir.”

  İş hayatının ilk gününün nasıl geçtiği ile ilgili olarak;

  “Oryantasyonum çok hızlı geçti, ilk günümde projeye hızlı bir giriş yaparak, takım liderimle projeyi bilgisayara indirdim ve gerekli ayarları yaptıktan sonra ilk geliştirmemi yapmıştım.”

  İş başvurularında aranan özellikler var fakat o an biz bunları bilmemiş, öğrenmemiş oluyoruz bunlara başvurmak gerekiyor mu sorumuz ile ilgili olarak;

  “Aranan özelliklerin daha önceki versiyonlarını kullanmışsan, bilgin varsa eğer başvurabilirsin bu sayede aranan özellikleri öğrenmen kolay olacaktır ama hiç bilmiyorsan hemen öğrenemezsin. Ama şansını denemende fayda olacaktır.”

  “Başvuru yapmaktan çekinmeyin fakat bilinçsiz başvurular da yapmayın.”

  Adem Bey üniversite döneminde C#, PHP, actionscript dersleri almıştır. Eğer arduino dersi alsaydı evine sensörler yapmayı düşünmüştür.

  Yazılımın birçok alanı var ve bizler bunlardan biraz biraz mı öğrenelim yoksa sadece birine mi yoğunlaşmalıyız ile ilgili olarak;

  “Kendimi ilk önce Back-End olarak düşünüyordum, Pixelplus’ta ihtiyaç olduğu için Front-End olarak çalıştım. Orada jQuery, Javascript ile yeni yeni tanışmıştım. Front-End olan kişi Back-End’i de biraz bilmeli çünkü senin bir insan ile anlaşabilmen için o insanın dilini bilmen gerekiyor. Front-End ’in amacı Back-End ‘in isteklerini, sana gelen şeyleri ön yüzde göstermektir, Back-End ’de Front-End ‘in ihtiyaçlarını karşılayabilmeli.”

“Tamamen bir şeye odaklanmak kendini kapatmak olur. Ne istiyorsanız ona odaklanın fakat diğer tarafları da bilmeniz gerektiğini unutmayın.”

  Adem Bey’in şu anki hedefi yurt dışında çalışmaktır. Görüştüğü ve teklif aldığı firmalar da vardır. Amacı ise 5 yıl yurt dışında yaşamak, dilini geliştirmek, oranın kültürünü ve dilini öğrenmektir. Örneğin Almanya’ya gittiyse Almanca öğrenmek gibi. Öğrenmeyi seven biridir.

“Bahane bulmaktansa çözüm bulmayı tercih edin.”

  Adem Bey yazılım sektöründe yazılımcı kadınların olması gerektiğini ve bu konuda kendimizi geliştirmemiz gerektiğini bizlere söylüyor.

  “Sadece kod yazacağım diye düşünmeyin. Bizim bölüm bu konuda çok zengin. Product Manager, Business Analyst, Test Otomasyon, Data taraflarında da kendinizi geliştirebilirsiniz.”

   “Bakış açınızı genişletin.”

  Udemy gibi platformlarda verilen eğitimler ile ilgili olarak;

  “YouTube kanalımda 500 adete yakın videom vardır. Bu videoları çekmek benim işime yaradı çünkü Pixelplus’ta işe başlama sebebim buydu. Videoları çekerken hatalar yapıp orada daha çok şey öğreniyorsunuz. Bedava olan kursları bulup daha sonra ücretli olanlara bakabilirsiniz. Sadece Udemy’e yönelmeyin daha birçok site var onlara da bakabilirsiniz. Eğitim arşivim vardır  ve hala boş zamanlarda videolar indirip izlerim. Böyle şeylerin varlığını bilmeniz sizleri bir adım öne çıkarır. Linkedln, Facebook üzerinden gruplara da üye olabilirsiniz.”

  Çalışma hayatında kullandığı teknolojiler ile ilgili olarak;

  “Front-End olduğum için JavaScript, CSS ve HTML’in yanında AngularJS, Vue.js, ReactJS, Sass, jQuery kullanıyorum. Tek bir dile veya tek bir teknolojiye odaklanmak doğru değil. Yeni bir dili öğrenme becerinizi de geliştirmeniz gerekiyor. Çünkü yeni yeni birçok şey ortaya çıkıyor.”

   “En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Kötü de olsa karar verin, en azından kötü olduğunu anlar sonra iyiye geçersiniz.”

IMG-20191031-WA0042

   “Nerede ve ne yapmaktan mutlu olacağınız çok önemli. Olduğunuz yerde oluşturacağınız bir fark sizi diğerlerinden ayırır.”

   Adem Beyden son olarak bizlere verebileceği öneriler ile ilgili olarak;

  “İngilizce bilmiyorsanız onu bir an önce öğrenmeye çalışın, fırsatınız varken bir yerde stajyer olarak çalışın ve hedefiniz mesleği öğrenmek olsun, çevrenizdeki fırsatları değerlendirin örneğin İSMEK, İŞKUR bunların kurslarına gidin, kendi alanınız ile ilgili yenilikleri ve gelişimleri takip edin bu sayede yeniliklerden haberdar olmak sizi bir adım öne taşır, herkesin söylediğini doğru kabul etmeyin öncelikle kendiniz araştırın, sorgulamayı öğrenin ve altını doldurun.”

  Bizler ise Adem Bey ile görüşmemizden şu sonuca vardık: “Tek bir teknolojiye yönelmememiz gerekir çünkü gelişen dünyada teknoloji de gelişmektedir ve bizler bilişimci olarak yeni çıkan teknolojilerden haberdar olmalı ve onları denemeliyiz.”

  Yazımıza son verirken bizi sıcak bir karşılama ile ağırladıkları ve şirketlerini gezdirip bilgi verdikleri için Adem Bey’e ve tatil.com şirketine teşekkürlerimizi tekrar sunarız.  Ve bu kariyer gezisine vesile olan hocamız Mehmet hocamıza teşekkür ederiz.

topluresim

Buse TURAN

Sümeyye ŞİŞMAN

Aleyna CAN

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir