ING Group – Talha KÖSEN (Android Uygulama Geliştirici -Android Developer-)-Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu

 

Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler


Adı Soyadı: Talha KÖSEN

Mezun Olduğu Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi–Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Mesleği:  Android Uygulama Geliştirici (Android Developer)

Çalıştığı Şirket: ING Group

Geziye Katılanlar: Buse TURAN, Sümeyye ŞİŞMAN, Aleyna CAN, Ayça EFE, Elif KUŞÇU


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Gezimiz kapsamında ING Group şirketinde Android Developer olarak çalışan Talha Bey ile görüşmeye geçtik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Talha Bey’e teşekkürlerimizi iletiriz.

 Öncelikle Talha Bey’i tanıyalım. Talha Bey Teknik Liseden Bilgisayar Bölümü çıkışlıdır. Üniversite tercihinde öğretmenlik bölümünü yazmış fakat hiç aklında olmadığını söylüyor. 2001-2006 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde eğitim hayatını sürdürmüştür. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünün kendi zamanında daha yeni ve önde gelen bir bölüm olduğunu çünkü hem bilgisayar hem öğretmenlik içerdiğinden bahsediyor.  Üniversite döneminde ilk sene hazırlık okumuştur ve bu sayede İngilizcesi gelişmiştir.

“Bizim sektörde İngilizcenin iyi olması gerekiyor.”

 Lisede yazılım okuduğu için programlamaya ilgisi o zamandan beri varmış ve üniversite zamanlarında da sahaflara gidip Microsoft’un kitaplarını alırmış. Bilgisayarında hep Visual Stuido gibi programlar yüklü olurmuş ve programları kurcalayıp projeler geliştiriyormuş. Üniversite zamanında sadece derslere odaklı değil aynı zamanda arkadaşlarıyla gezdiğinden ve sosyal biri olduğundan bahsediyor.

  Kendi üniversite zamanında bölümlerinin bir kulübü yokmuş ve kendisi de tiyatro ve dans kulübüne üyeymiş.

 Talha Bey’in üniversite zamanında tüm dersleri ve aynı zamanda hocalarıyla da arası iyimiş. Üniversite 1.sınıfta matematik, 2.sınıfta kimya, 3.sınıfta fizik ve 4.sınıfta ise biyoloji derslerini görmüştür. Onların döneminde Mobil Uygulama dersi değil Web Programlama dersi varmış. Kendisi algoritma ve veri tabanı derslerini ilgi ile takip ettiğinden bahsediyor.

  Eğitim hayatında bir start-up projesi olmuş fakat hayata geçirememiş fakat iş hayatında bu projesini dolaylı olarak kullanmış yani aklındaki bir projeyi yapmaya çalışırken C#’ın bir kısmını öğrenmiş ve iş görüşmelerinde projede öğrendiği teknolojilerden bahsetmiş.

WhatsApp Image 2020-04-03 at 19.20.40

Talha Bey’e yüksek lisansı düşündünüz mü sorumuzda ilgili olarak;

  “Akbank Firmasında çalışırken orası yüksek lisansa teşvik ediyordu.  Yüksek lisans için Boğaziçi Üniversitesi’ne 2 arkadaşımla başvurduk ve seçildik. Daha sonra mülakata girdik, olumlu geçti ve TOEFL sınavına girdim fakat sınava girdiğim yer sınav ortamı için uygun değildi ve sınavdan geçerli puanı alamamıştım.”

 Sektöre nasıl girdiği ile ilgili olarak;

  “Üniversite döneminde C#, Flash programlama, Web programlama vardı. Grup arkadaşımla birlikte bitirme tezimizi interaktif ortam uygulaması üzerine yapmıştık hatta 98 puan alarak birinci olmuştuk. Okul bittikten sonra KPSS sınavına girdim ve sonra askerliğe gidip geldikten sonra ne yapacağımı bilmiyordum. Daha sonra babamın yanında çalışmaya başladım ve orada projeler yapmaya başladım. Sonra bir arkadaşım beni aradı ve Doğuş Üniversitesi’ne iş başvurusu yapabileceğimi söyledi ve C# ile Web Development olarak çalışmaya başladım. 1,5 sene kadar çalıştım daha sonra Motiwe şirketinde işe başladım. Orada da ilk başladığım zaman C# ile uğraşıyordum. O zamanlar Samsung’un Bada adlı bir işletim sistemi vardı ve Bada’ya Flash programını kullanarak 6-7 tane uygulama geliştirdim.  2009-2010 yılları arasında Motive şirketinde yer alan patronum Samsung’un gönderdiği cihazlara bakmamı istedi ben de kabul edip araştırmaya başladım. Öğrenmeye başladıkça yavaş yavaş yaptığımız uygulamaların mobil versiyonlarını da yapmaya başladık. Çalıştığım firmanın Samsung ile iş ortağı olması sayesinde tanıştım.  Firmada 3 kişi çalışıyorduk. Back-End kısmını, Database ve Android kısmını da ben oluşturuyordum. Ufak tefek uygulamalar yaparken 2-3 yılın sonunda 8-10 tane irili ufaklı uygulama yapmıştık fakat bu uygulamaların hiçbir kod standardı yoktu. Ben konfor odaklı bir insan değilim ve bu da beni araştırma yapmaya itiyor. Daha sonra Akbank Firmasında Outsource (Dış Kaynak) olarak çalışmaya başladım. Şu an ki Akbank Mobili yazan takımın içindeydim. 6 ay çalıştıktan sonra benden memnun oldukları için kadrolarına geçtim. Kadroya geçince rahat hissedememeye başladım ve bu sürece içerisinde Linkedln uygulamasından da teklifler gelince kafam karışmaya başlamıştı. Magiclick firmasından Team Lead pozisyonu üzerine teklif aldım orada 6 ay çalıştım ve o süre içerisinde 2 adet uygulama yaptık. Birisi Odeabank diğeri ise Dominos Pizza uygulamasaydı. Daha sonra Sahibinden.com firmasında işe başladım. Çalışma ortamı güzeldi fakat çok standarttı. Turkcell Firması aradı ve bir iki hafta içerisinde orada işe başladım orada çalıştığım 1,5 – 2 sene sonra yurt dışından teklif aldım. Linkedln profilimi güncel tutuyordum ve Amazon Firması, Almanya’dan bir firma ve Hollanda’da Veon firmasından teklif aldım. Amazon ile görüşmelerim ilerlemeye başladı ama geri dönüş alamadım, Almanya da olan firmadan olumsuz geri dönüş aldıktan sonra Hollanda’da olan Veon Firmasının teklifini kabul ettim ve 1,5 sene boyunca orada çalıştım. Turkcell Firmasının Bip uygulaması gibi Veon uygulaması yapıyorlardı daha sonra firma yatırım yapmaktan vazgeçti ve hepimizi işten çıkardı ben de o arada ING ile anlaştım.

“Development kısmında her zaman araştırman, okuman, denemen, kurcalaman ve bunları yaparken de zevk alıyor olman lazım.”

“Yazılımcı olmak herkesin yapabileceği bir şey değil biraz yapı meselesi.”

Kariyer hayatınızda mezun olduğunuz bölümün Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi olması size engel oldu mu sorumuzda ise;

 “Bence olmadı ama bundan 10 sene önceki şartlar yoktu yani bu kadar mühendislik bölümü yoktu ve şu an öne çıkmak için bir şeyler yapmış olmak gerekiyor. Kısacası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi okumuş olman bir dezavantaj değil ama okurken ne yapmış olduğun çok büyük avantaj ya da dezavantajdır. Çünkü okulda o 4 seneyi sadece okula gidip gelerek geçirdiysen işin sonunda kendini biraz geliştirmen gerekir ama okurken yapılan etkinlikleri takip edip interaktif olup bir işin ucundan tuttuysan eğer bu bir avantajdır.”

Kariyerinize baktığınız zaman hangi adımları atmış olmanız sizin için önemli sorumuzda ise;

 “İlk olarak bu işin içerisinde biraz şans da var. İkincisi konfor odaklı biri değilim bu yüzden içgüdüsel olarak ne öğrenmeliyim, nelere bakmalıyım diye araştırmaya yöneldim ve bilgileri üst üste koydukça bunlar mülakatlarda, iş görüşmelerinde işime yaradı. Çalıştığım sırada Stackoverflow sitesinde bayağı bir soru cevapladım ve orada moderatörlük kazandım. Stackoverflow’da yer almam Akbank ve Sahibinden.com firmalarında işe girerken çok işime yaramıştı.”

“Aslında bu sorunun cevabı konfor odaklı olmamam”.

 Kendime hiçbir zaman burası harika demedim. İşletmenin iyi veya kötü olmasıyla alakalı değil. Konfor odaklı olmamam beni hep yeni bir şeyler bulmaya itti.

Çalışma hayatında kullandığı teknolojiler ile ilgili olarak;

 “Android Studio üzerinde Kotlin, Java ve Dart kullanıyoruz ayrıca yaklaşık 1 senedir Flutter ile uğraşıyorum.”

Android üzerinde mi yoksa Flutter üzerinde mi devam etmemizi önerirsiniz sorumuzda ise;

 “Bir şirketin yatırım yapma gücü varsa Native’e yatırım yapıyor çünkü Native totalde daha tutarlı ve yönetimi daha kolay oluyor. İşletim sistemi değişiyor ve cross platformun kendisini güncellemesi gerekiyor ama ya geç güncelleme oluyor ya da cihaz çeşitliliği oluyor. Flutter ise daha farklı çünkü ekranı sürekli olarak render ediyor. Dart ile yazıyorsunuz Flutter ise IIS karşılığını ve Android karşılığını oluşturuyor aslında native bir çıktı veriyor. Flutter cihazın direkt CPU ve GPU’sunu kullandığı için daha hızlı hazırlıyor. Ben size Native Developer olmanızı öneririm, cihazları tanıyın daha sonra cross platformları da öğrenmeniz size artı getirir.”

WhatsApp Image 2020-04-03 at 19.20.56

Bir mobil geliştiricisinin sahip olması gereken özellikler ile ilgili olarak;

 “Bence development yapan kişi için platform bağımsız olmalı, algoritma mantığını çok iyi bilmeli. Programlama nedir, development nedir, bu bilgiler nasıl işleniyor ve nerede tutuluyor bunları bilmek gerekiyor.”

“Olmazsa olmazı algoritma bilmektir.”

Türkiye ile yurtdışında çalışmanın farkları konusunda;

 “Turkcell Firmasında çalışıyordum ve orası ile kıyaslarsam bir farkı yok ama diğer yerler ile kıyaslarsam yurt dışında çalışmak daha düzenli, mesai diye bir şey yok. Herhalde yurt dışında çalışmayı tercih etme sebebim kariyer ve maddiyattır. Türkiye’de de burada yarışır vaziyette şirketler var. Örneğin Turkcell bulunduğum yerdeki çoğu şirketten iyidir.”

Udemy gibi platformlarda verilen eğitimler ile ilgili olarak;

 “Youtube’u destekliyorum, Udemy’de kaliteli içerik olduğunu düşünmüyorum. Sizi motive edecek yani sizin çalışmanızı sağlayacak bir şeyse eğer onu yapın. Google Dökümanları, Udacity gibi platformlardan da yararlanabilirsiniz.”

Bu süreçten sonra planlarınız nelerdir diye sorduğumuzda;

 “Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. Eğer burada kalırsam ömür boyu oturum iznini alırsam yer bağımsız olacaktır. Start-up projesi yapabilirim, üzerinde çalıştığım projeyi hayata geçirebilirim.”

Yazılımın birçok alanı var ve bizler bunlardan biraz biraz mı öğrenelim yoksa sadece birine mi yoğunlaşmalıyız ile ilgili olarak;

 “Bu biraz sizin içinizden ne geçtiği ve yapınız ile alakalı. Şu an biraz daha önde olan bir şeyi öğrenip daha sonrasında onu kullanmak daha mantıklı olabilir. İlk öğrenmeniz ve kendinizi geliştirmeniz gereken konu algoritma çözümleridir. Bir iki tane başucu kitabı yapın bunlar sizi motive eder. Github’da bir hesap oluşturun ve yaptıklarınızı oraya koyun, Stackoverflow’da hesap açın ve orada soru sorun, cevaplayın ayrıca bunları İngilizce olarak yapmaya çalışın.”

“Algoritmayı öğrendiğiniz zaman doğru kod yazmayı öğrenirsiniz ve algoritma bilginizle yurt dışında iş bulabilirsiniz.”

CV konusunda bizlere tavsiyeleri ise;

  “CVde yazılan şeyler çok özeldir aynı zamanda kişiye özeldir. Şu an Kotlin Flow, Google Architecture, LiveData, Databending yazmanız güzel olacaktır ama bunların sizde de bir karşılığı olması gerekiyor.”

Talha Bey’den son olarak bizlere verebileceği öneriler ile ilgili olarak;

  “Konfor odaklı olmayın. Bir şeyi denemekten korkmayın. Kendinizi her zaman geliştirmelisiniz. Çok araştırmalısınız. Okurken proje yapmaya çalışın. Bu yaptığınız etkinlikler güzel şeyler ve böyle iletişime geçtiğiniz insanlar ile konuşmaya devam edin, insanlara ulaşın. Teknoparklarda bulunan yazılım firmalarına gidip iş arayabilirsiniz. 3-5 arkadaş bir araya gelip proje üretin.”

Bu gezinin bize kazandırdıkları ise;

Sürekli araştırma yapmamız gerektiğini çünkü gelişen dünyada teknoloji de gelişmektedir ve bizler bilişimci olarak yeni çıkan teknolojilerden haberdar olmalı ve onları denemeliyiz. Aynı zamanda kendimizi geliştirmemiz için konfor odaklı olmamalıyız.

  Yazımıza son verirken Talha Bey’e teşekkürlerimizi tekrar sunarız. Ve bu kariyer gezisine vesile olan hocamız Mehmet hocamıza teşekkür ederiz

KG

Buse TURAN

Sümeyye ŞİŞMAN

Aleyna CAN

Yazar: Buse Turan

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir