Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu ile ilgili Bilgiler
Adı Soyadı: Esma ÇAKIRBEY KESKİN
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü
Mesleği: İş Geliştirme Uzmanı
Çalıştığı Şirket: Pearson Eğitim Çözümleri
Geziye Katılanlar: Çiğdem DURMAN, Hanım KARAÇOĞLU
Merhaba sevgili okurlar,
Pearson Eğitim Çözümleri’nde İş Geliştirme Uzmanı olarak çalışan Esma Çakırbey Keskin ile çalıştığı yerde, kendisinin kariyer yolculuğu ile ilgili bir söyleşide bulunduk. Kendisine buradan da bize zaman ayırıp, iş yerinde ağırladığı için teşekkürlerimizi bir kez daha iletiyoruz.
Esma Hanım 2015 yılı Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu. Üniversitede bölüm tercihini:
“Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünü tercih eden öğrenciler ya yazılım alanında ilerlemek için ya da öğretmen olmak için bu bölümü seçerler… Ben de yazılım alanında ilerlemek hayaliyle tercihte bulunmuştum.”
sözleriyle anlatıyor. Üniversite hayatının ilk yılı Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde geçiyor, sonrasında Marmara Üniversitesi’ne geçiş yapıyor.
Üniversite hayatının çoğunu hayatının geri kalanında ilerlemek istediği alanı keşfetmek için stajlarla geçiren Esma Hanım, 2. sınıftayken ilk stajını Microsoft’ta 6 ay süren bir eğitim programıyla gerçekleştiriyor. Bu program içerisinde yazılım alanında eğitim görüyor ve yazılım alanında çalışan bir çok kişiyle tanışma fırsatı oluyor. Bu süreç, yazılım alanında ilerlemek istemediğini anlamasını sağlıyor.
3. Sınıftayken Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Kurultayı’nda Enocta’nın Workshop’una katılıyor. Workshop’ta board üzerinde yangın eğitimi içeriği tasarlıyor. Bu Workshop sayesinde Öğrenme Teknolojileri’nin keyifli olduğunu düşünüp 1 ay boyunca stajyer olarak kendisini almaları için Enocta’yı arıyor. 8 ay boyunca Enocta’da staj yapıyor. Bu süre zarfında Articulate üzerinde ve arka tarafta senaryolar üzerinde çalışmalar yapıyor. 4. Sınıfa geçmesiyle beraber Okul Stajı da yapması gerektiği için Enocta’dan ayrılıyor. Enocta’daki stajını aşağıdaki cümlelerle anlatıyor:
“Hayatıma yön veren staj…Çoğunlukla içerik ekibi içerisinde yer aldım. Eğitim senaryolarının oluşum sürecini detayları ile görebildim. Bir eğitim talebi geldiğinde kurgusu ne olmalı, hangi konsept ve karakterlerle ilerlenmeli gibi detayların planlandığı süreçlerde yer aldım. Sıfırdan aldığımız içeriği bambaşka bir şeye dönüştürebiliyor olmak, yeni içerikler yaratabilmek ve en önemlisi her şeyin kendi elimizde şekilleniyor olmasının gerçekten çok keyif verici olduğunu fark ettim.”
4. sınıfa geçtiğinde okul stajını Eyüboğlu Okulu’nda yapıyor. Normalde stajyer almayan Eyüboğlu Okulları’nı da Esma Hanım azmiyle ikna etmeyi başarıyor. Staj süresinde hayallerindeki mesleğin öğretmenlik olmadığını da fark eden Esma Hanım mezuniyet ile beraber öğrencilikten beri aklında olan yurt dışına çıkma hayalini ailesi ile paylaşıyor ve ikna edene kadar geçen sürede de Pearson Eğitim Çözümleri şirketinde dönemsel bazlı işe giriyor. Pearson’da 5 ay kadar çalışıyor. Çalışma süresince Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri mezunu olmanın faydalarını da kullanarak işe teknik olarak yardımcı olmanın dışında Pedagojik olarak da katkıda bulunuyor. Daha sonrasında hayalini gerçekleştirmek için Amerika’ya gidiyor. New York’da yaklaşık 3 ay dil eğitimi görüp Türkiye’ye dönen Esma Hanım, LCW’ın Akademi Birimi’nde Eğitim Teknolojileri Uzmanı olarak çalışmaya başlıyor. Bu sürecini aşağıdaki cümlelerle anlatıyor:
“Çevrimiçi eğitim içeriği üretiyordum. İçerik analizi, senaryolaştırma- ki burada Enocta’da gördüğüm senaryolaştırma tecrübelerimi kullanıyordum ve Articulate üzerinden bunu tamamen bir ürüne dönüştürüp son kullanıcıya hazır hale getiriyordum. Böyle bir süreçte her şeyi görüyorsunuz… Bunun bana katkısı, şu anda bir iş planladığımda her aşamasını bildiğim için herkesle aynı dili konuşabiliyor olmamdır… Eğitim içeriği üretiminin her alanını görmek çok faydalı oldu benim için. Bu sayede, dahil olduğum projelerde konuya yukarıdan tümüyle bakabiliyorsunuz.”
10 aylık LCW sürecinin sonunda, Pearson’dan iş teklifi geliyor. 2017 yılından beri Pearson’da çalışıyor. Eğitim Teknolojileri Danışmanı olarak başladığı yolculuğuna yeni yıl itibari ile İş Geliştirme Uzmanı olarak devam edecek. Eğitim Teknolojileri Danışmanı olarak Pearson’ın sahip olduğu çevrimiçi çözümlerin eğitimde etkili kullanılabilmesi için eğitmenlere yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte çevrimiçi platformda toplanan verileri anlamlandırma ve yorumlama kısımlarında yer almaktadır. Doğru metodlar ile kullanılan teknolojinin eğitime katkısının farkındalığını oluşturmaya çalışmaktadır.
Teknolojinin Yüksek Öğrenim’de kullanılması ile ilgili özel bir kurumda yürütülen projede görev almıştır. Projeleri Pearson Growth Awards kapsamında ödül almış ve Esma Hanım İngiltere’de ödülünü almıştır.
Yeni görevinde ise Kurumsal Çözümler’e odaklanacaktır. Yapılan araştırmalarda iş verenlerin mezun olan öğrencilerdeki beceri beklentisi ile mezun olan öğrencilerin sahip olduğu becerilerin arasında oldukça fazla bir açıklık bulunuyor. Bu açığı kapatmak için, öğrencilerin kariyer ve akademik becerilerini geliştirebilecekleri içerikleri barından bir platform üzerinde çalışacaktır.
“Bu platformda kariyer yolculuğunuzda kendinizi tanımanız için öncelikle kişilik envanteri alarak başlıyorsunuz. Envanterin detaylı raporuna göre platform size kariyer yolculuğunuzda gerçekleştirmeniz gerekenler adımları deneyimlemenizi sağlıyor. En son adımda ise iş görüşmesi nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli gibi detaylı olarak her süreci size aktarıyor. Akademik ve Sosyal Becerilerin geliştirilmesi için ise Çevrimiçi Öğrenme, Not Alma, Eleştirel Düşünme, Problem Çözme gibi içerikleri size sunmaktadır. Platformun en güzel tarafı ise size dijital sertifika vermesidir. Platform içerisinde bulunan içerikleri belli bir seviyede tamamladıkça dijital sertifika almaya hak kazanıyorsunuz ve dijital sertifikanızı Linkedin gibi sosyal platformlarda paylaşabiliyorsunuz.”
Şu anda beraber çalıştıkları bazı Özel Üniversitelerde bu platformun içerikleri kredili ders olarak öğrencilere verilmekte. Bu platformun çıkış süreciyle ilgili olarak aşağıdakileri anlatıyor.
“Maalesef artık üniversiteden mezun olan kişiler iş bulmakta çok zorlanıyorlar ve bir yerde farklılık yaratmaları gerekiyor. Pearson olarak biz de yaptığımız araştırmalar sonucu, öğrencilere farklılık yaratabilmeleri için önce sosyal becerilerini elde etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Çünkü araştırmalarda elde ettiğimiz sonuçlara göre şu an işverenlerin istediği şey teknik beceri değil, sosyal ve ince becerilere sahip olmanız. İş verenlerin öncelik verdiği üç beceri ise Eleştirel Düşünme, Takım Çalışması/ İş Birliği, Profesyonellik. İşverenler ben sana işin teknik kısmını öğretebilirim fakat senin ince becerilerini geliştiremem diyor. Kurumlar da bu yaşanan durumun farkında oldukları için, platformumuz ilgi görmekte ve geliştirilmektedir.”
İşte kullandığı teknolojiler hakkında da bizi bilgilendiriyor. Şu anda işi gereği kullandığı Pearson’ın kendi uygulamaları haricinde Camtasia, Articulate ve iSpring var.
İş hayatında İngilizcenin önemini vurgulayan Esma Hanım’a bize başka hangi tavsiyelerde bulunmak ister mi diye sorduğumuzda yanıtı aşağıdaki gibi oluyor.
“Keşfetmek çok önemli, hem kendinizi hem de ne istediğinizi. Yazılımcı olma hayali ile başladığım yoldan şu anda tamamen farklı bir noktadayım… Her bir fırsatı değerlendirip, kendinizi keşfedecek ortamlar yaratın kendinize. Çünkü maalesef üniversite’den mezun olduktan sonra alan değiştirme cesaretini bulamıyoruz. O yüzden 1. Sınıftan itibaren ilgilendiğiniz her alanı deneyimleyip, gerçekten yapmaktan mutlu olduğunuz işi keşfetmeniz gerekiyor. Çünkü iş yerinde mutluysanız hayatınızın diğer alanlarında da mutlu oluyorsunuz.”
Bu gezinin bize katkısı; kendimizi tanımak ve hayatımızın geri kalanında bize keyif veren işi bulmak için okul yıllarımızın çok kıymetli olduğu, bu konuda okul yıllarını çok iyi değerlendirmemiz gerektiği oldu.
Bu projenin gerçekleşmesinde katkısı olan Mehmet hocamıza ve tüm öğrencilik hayatını dolu dolu geçirip istedikleri için mücadeleden vazgeçmemiş olan Esma Hanım’a sonsuz teşekkürler ile yazımızı sonlandırıyoruz.