Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu ile ilgili Bilgileri
Adı Soyadı: Mahir Onur YATKIN
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu
Mesleği: İş Geliştirme Uzmanı
Çalıştığı Şirket: NOXDO
Geziye Katılanlar: Haluk BEKLEYEN, Doğukan OKAN, Hakan AKKAR
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Gezimiz kapsamında NOXDO şirketinde İş Geliştirme Uzmanı olarak çalışan Mahir Onur Bey’i ziyaret ettik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Mahir Onur Bey’e teşekkürlerimizi iletiriz.
Mahir Onur Bey, Marmara BÖTE bölümüne 2009 yılında girmiş. Henüz 6.ayda okul dışında çalışmaya başlamış. Edindiği tecrübelerle özel sektör içerisinde çalışmayı daha mantıklı bulmuş. Özel sektörde daha fazla gelişeceğini ve öğreneceğini hissetmiş. Okul süresince hep yeni şeyler üretmek için çaba göstermiş. 2014 yılında mezun olmuş. Ayrıca okul yıllarında Erasmus sebebiyle İspanya Sevilla’da bulunmuş. Eğitim ve web tarafında çeşitli işler yapmış daha sonrasında İspanya’ dan döndükten sonra aynı şirkette danışmanlık tarafına geçmiş, mezuniyetinden sonra Marmara Üniversitesi’nde BÖTE bölümünde Yüksek Lisans’a başlamış şu anda tez aşamasındadır.
İş hayatına bir yazılım firmasında çalışmaya başlayarak atılan Mahir Onur Bey, bu firmanın yurtdışı yazılım ürünlerinin kurulumu, uygulaması, belgelenmesini, eğitimini ve testlerini yapmaya devam etmiş.İlerleyen süreçte Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile ilgili çalışan bir ajansın iş ilanı görüp başvurmuş ve daha sonrasında SEO ajansına geçip burada satış biriminde çalışmış. Kazandığı bu birikimlerle yaşamını değiştirecek olan ilk şirketini 2016 yılında kurmuş. Hem kendi işini kurmuş hem de İTÜ ÇEKİRDEK’ te “ADGAGER” adlı projenin ortaklığına başlamış. Daha sonrasında hem kurduğu ilk şirketten hem de projeden ayrılarak 2017 yılında kurduğu NOXDO’ da profesyonel çalışma hayatına devam etmektedir. Firmasında esas olarak uzaktan çalışma ilkesini özümsemiş.
BÖTE’ yi neden tercih ettiği hakkında ise öğrenim gördüğü lise türünü ve ek puanları neden gösterdi. BÖTE hakkında multi-disipliner bir alan olduğunu sadece bilişim tarafıyla değil, bilişim eğitimi veya eğitimde bilişim teknolojilerinin kullanımıyla daha fazla ilgilendiğini belirtti. Bu istek mevzusu sonuçta diyerek işinin biraz daha sosyolojik bağlamları ve çıkarımları olan bir iş oluğunu ve bunları elde etmede BÖTE’ de ki pedagojik ve gelişimsel süreçlerin kendisine çok şey kattığını söyledi.
Kendisini ileriye taşıyan en önemli etkenlerden birinin ingilizce biliyor olması. Okul hayatında da özel sektörde fazla yer alması sayesinde edindiği tecrübeyle İngilizce öğrenmenin çok önemli olduğunu belirtti. Programlama dili olarak en çok Python kullanıldığını kendisin de yurtdışında Java’yla ilgilendiğini ve daha fazla bilmek istediğini ilave etti.
Özel sektörü tercih etme sebebine ayrıca “Kendini daha çok geliştirebiliyorsun. Memurun geliri sabitken özel sektörde çalışma ve gelir şartlarını sen belirleyebiliyorsun. Özel sektöre başlayıp, buradaki çalışma hayatı içinde var olunca burada çalışmak istedim.” diye ekledi.
Şu anki ortamının bir açık ofis olduğunu, iş arkadaşlarımla çoğunlukla birlikte çalışma ortamı kurmadıklarını daha öncesinde farklı tip ofislerde çalıştığını bazen de home office yaptığını söyledi. Evde çalışmanın handikapları noktasında çalışma motivasyonun yüksek olmasa verimli sonuçlar alınmadığını belirtti. O yüzden insanlarla bir arada yarı sessiz bir ortamda çalışmayı daha çok sevdiğini söyledi.
Alanının dijital pazarlama danışmalığı olduğunu belirtip, Google, sosyal medya platformları ve farklı reklam mecralarında, alıcılarının büyümesini kastederek iş geliştirdiğini söyledi. Sektörde bu işle uğraşan kişi sayısının fazla olduğunu ve bundan dolayı bilgi kirliliğinin çok yüksek olduğunu belirtti.
Özel sektörde başarılı olmak için kişinin neye ilgisi varsa ona yönelmesi gerektiğini yazılımın kendisini çekmemesi sebebiyle eski çalıştığı yerden de çağırmalarına rağmen geri dönüp yazılım alanında belli bir maaşla çalışmak istemediğini vurguladı.
Bu sebeple sadece yazılım olarak değil gezi ekibimizden arkadaşlar Haluk ve Doğukan’ a yaptığı değişik alanlardaki çalışmalar sayesinde iyi bir kariyer yapabileceklerini belirtti.
Kendi işinde teknolojinin %5-10 kullanıldığını, teknoloji okur-yazarlılığının %30-35 olmasının yeterli olup gerisinin sosyoloji alanıyla tamamlandığını örnek verdi. Tavsiye olarak Google Analytics’i öğrenmeyi, veri analizi yapabilmeyi ve bunlarla birlikte bu alanda ilerlemek isteyenlerin Tag Manager’ i öğrenmesininde faydalı olabileceğini belirtti. Örneğin dijital ajanslarda, pazarlama içerisinde çalışmak istiyorsanız bu araçları öğrenmemizi, verinin nereden geldiğini hangi veriyi nerede gördüğünüzü bunu nasıl analiz edeceğinizi ve en önemlisi bu veriyi nasıl kullanabilir hale getirebileceğinizi öğrenin. Çünkü Türkiye’deki ajansların çalışma mantığı sitenize şu kadar kişi girmiş, şu sayfaları görüntülemişler tabi bunu herkesin görebildiğini ama bu bilginin kullanılmasının nasıl olduğunu ve nasıl kullanılacağını çok fazla kişi bilmediğini söyledi.
BÖTE özelinde konuşursak, ben çok teknik bir insan olmak istiyorum diyenlere veya ben yalnızca eğitim kısmında psikolog-sosyolog veya pedagog olmak istiyorum diye düşünenlere, BÖTE ‘nin verimli olmayacağını zira BÖTE’ nin bütün olarak eğitim süreci içerisine teknolojiyi nasıl entegre ederim diye incelediğini bunu yazılım ve donanımsal olarak desteklediğini belirtti. Kişinin ilgisine, ne yapmak istediğine, neyden keyif aldığına bağlı olduğunu bunu da erken yaşlarda zor olabileceğini söyleyerek Avrupa’da liseden sonra insanlar bir sene dünyayı geziyor kendini tanımaya çalışıyor dedi.
Yazımı sonlandırırken bizleri bu gezi için teşvik eden hocamız Mehmet hocamıza teşekkürü bir borç biliriz, başka bir gezide ve yazıda görüşmek üzere…