Adı Soyadı: Mehmet Zahit Karabulut Mezun Olduğu Üniversite: KTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Yüksek Lisans Yaptığı Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - E -Devlet ve Kamuda Dönüşüm Tezli Yüksek Lisans programında öğrenimine devam etmektedir. Mesleği: İçişleri Bakanlığı’nda Bilişim Uzmanı/İş Analisti Görüşmeyi Düzenleyenler: Muhammed Enes Kaynar ve Mustafa Kalfa Görüşmeye Katılanlar: Öznur Yılmaz |
Merhaba değerli botekariyer.com okurları,
Bugünkü görüşmemizde çok özel bir konuğumuz var. İçişleri Bakanlığı’nda bilişim uzmanı/iş analisti olarak çalışan Zahit Bey, kendisinin tecrübelerinden yararlanmak üzere görüşme talebimizi kabul etti.
Zahit Karabulut, ilk iş hayatı tecrübesinin Marmara Üniversitesi’nde teknik destek personelliği olduğunu dile getiriyor. Ardından yazılım analistliği görevini üstlenen Zahit Bey, kariyeri boyunca test uzmanlığı ve eğitim destek uzmanlığı gibi farklı alanları da deneyimlediğini söylüyor.
BÖTE mezunu olmanız herhangi bir avantaj ya da dezavantaja sebep oldu mu?
BÖTE mezunu olmasının herhangi bir avantaj ya da dezavantaja sebep olup olmadığı sorumuza kendisinden şu yanıtı aldık: “Bilişim personeli kadrolarına alımlarda mühendislik fakültesi haricindeki bölüm mezunları belli bir maaş skalasının üzerine çıkamıyorlar. Ancak BÖTE mezunları olarak biz sosyal yönümüzün daha kuvvetli olduğunun farkındayız. İnsanlarla olan ilişkilerimizi iyi yürütmemiz açısından mezun olduğumuz bölüm bize ciddi katkılar sağlıyor. İnsanların ihtiyaçlarını belirlemek, bunlara en doğru çözümü üretmek ve bu çözümleri sunmak noktasında bizler çok daha faydalı olabiliyoruz. Geliştirilen yazılımların devreye alım sürecinde ortaya çıkan personellerin eğitim ihtiyacını da biz karşılıyoruz. Bu noktada BÖTE mezunlarının mühendislerden daha iyi iş çıkardığını düşünüyorum.”
"BÖTE mezunlarının mühendislerden daha iyi iş çıkardığını düşünüyorum."
İş analistliği nedir? Çalıştığınız ortamda hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?
Zahit Bey’e iş analistliğinin ne demek olduğunu, çalıştığı ortamda hangi teknolojileri kullandıklarını sorduk: “Karşılaştığımız uzmanlık alanları kısaca yazılım uzmanlığı, sistem uzmanlığı, network uzmanlığı, yazılım test uzmanlığı vs. şeklinde. Bunlardan biri de iş analistliği. İş analistleri, kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyip dokümantere eder ve yazılımcılara teslim eder. Proje ekibine süreç boyunca rehberlik eder. Süreç sonrası projenin gerçeğe alma çalışmalarında da rol oynar. Yani kısaca yazılımcıyla kullanıcı arasında bir köprü görevi görür. Ben de şu an İçişleri Bakanlığı’nın acil yardım numaralarının tek numarada birleştirilmesi şeklindeki bir proje üzerinde çalışıyorum.”
"Alacağınız eğitimlerin hiçbir zaman dezavantajı olmaz, aksine, size avantaj sağlar."
Almamız gereken kurslar, sertifikalar var mı?
Kendisi BÖTE’de yüksek lisans yapmakta olan Zahit Bey’e almamız gereken kurslar, sertifikalar olup olmadığını sorduğumuzda şu cevabı aldık: “Önemli olan ne olmak istediğinize karar verdikten sonra bu sertifikaları almanız. Esasında birçok alanda eğitim ve kurs almama rağmen şu an yaptığım meslek olan iş analistliğine dair bir sertifikam mevcut değil. Tabii bir iş analistinin her konuda bilgisinin olması gerekli. Alacağınız eğitimlerin de hiçbir zaman dezavantajı olmaz, aksine, size avantaj sağlar. Ne olmak istediğinize karar verdikten sonra da her işin başında birtakım sıkıntıların baş gösterebileceğinin bilincinde olmak gerekli. En zor uzmanlığın dahi öğrenme aşaması altı aydır denebilir. Altı ayın sonunda o işi çok iyi yapar hale gelebilirsiniz. O sebeple yapamam diyerek bir işten uzak durmak yerine yapmak istediklerinizin üzerine gitmek daha faydalıdır. Ne yapmak istediğinizi önceden belirlemenin bir diğer faydası da sonradan uzmanlık alanın değiştirilmesinin çok zor olması.”
Öğrencilik zamanınızda kulüp faaliyetlerine katıldınız mı?
Zahit Bey, üniversite hayatında derslerinde başarılı bir öğrenci olduğunu ancak kulüp faaliyetlerine pek fazla katılamadığını dile getiriyor. Bunun bir eksiklik olduğunu belirttikten sonra bir şeyler öğrenmek, yeni bağlantılar kurmak gibi faydaları sebebiyle bu tür faaliyetlerin mutlaka tecrübe edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca bizlere Erasmus programından faydalanma tavsiyesinde bulunuyor.
"Erasmus'tan faydalanın."
Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmayı düşündünüz mü?
Zahit Bey’e “Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmayı düşündünüz mü?” diye sorduğumuzda; Zahit Bey: “Büyüdüğüm yerde çevremde hiç analist olmadığından böyle bir sektörün varlığından habersizdim. Yazılımcı gibi tabirler duyuyorduk ama sistem nedir? Network nedir? Bilmiyordum. Bilgisayar bölümünden mezun olduğum zaman, bulunduğum ilde yapabileceğim en iyi iş bir teknik servisin yanında çalışmaktı.” diye cevap veriyor. Öğretmenlik sektöründe çalışmayı düşündüğünü fakat bu sektöre girmeden Marmara Üniversitesi'nde Teknik Destek Elemanı olarak çalışmaya başladığını aktarıyor.
Kamu kuruluşlarında veya özel sektörde çalışmak için belirli bir tecrübe isteniyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor?
Kamu kuruluşlarında veya özel sektörde çalışmak için belirli bir tecrübe isteniyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor diye sorduğumuzda ise, bize şu cevabı verdi: “Kamu kuruluşlarında çalışmak için bir tecrübe istemeyen, KPSS ile alımlar yapan kuruluşlar da vardır mutlaka ama benim çalıştığım bilişim uzmanlığı için üç yıllık bir tecrübe isteniyor. Bu tecrübeyi edinmek için özellikle belirttiğim şekilde sevdiğiniz ya da çalışmak istediğiniz sektörlerden başlayarak, üniversite okuduğunuz şehrin de imkanlarından faydalanıp; part-time çalışılan işlere de girebilir ve önünüze çıkan başka fırsatları da değerlendirebilirsiniz. Bu sayede üniversite hayatını ve sonrasındaki zamanı iyi değerlendirmiş olursunuz."
İçişleri Bakanlığı’nda çalışmak zor mu?
Katılımcılarımızdan gelen “İçişleri Bakanlığı’nda çalışmak zor mu?” sorusuna bizi yüreklendirerek hiçbir yerde çalışmanın yapılamayacak bir zorluğunun olmadığını, her kurumun farklı bir güzelliğinin olduğunu söylüyor. Gözümüzün korkmaması gerektiğini, bizlerin de bu kurumlarda rahatlıkla çalışabileceğini ifade ederek; şimdiki gençlerin çok daha avantajlı olduğunu, piyasadan ve teknolojilerinden eskiye oranla daha çok haberdar olduklarını dile getiriyor. Ve önümüzde farklı sektörlerin de olduğunu çevredeki örneklerden de öğrenebileceğimizi belirtiyor. Kendisinin farklı sektörlerde ve şehirlerde iş arkadaşlarının olduğunu belirtip çalışma arkadaşlarının iş hayatlarından ve farklı kurum tecrübelerinden yola çıkarak, başaramayacağımız hiçbir şeyin olmadığını söyleyerek bizleri cesaretlendiriyor.
"Başaramayacağınız hiçbir şey yok."
Kurumsal yerlerde iş geliştirme süreçleri nasıl işliyor?
Kurumsal yerlerde iş geliştirme süreçlerinin nasıl işlediğini sorduğumuzda bize kurumdan kuruma farklı çalışma metotları bulunmakla beraber, her kurumun kendisine ait projeleri bulunduğunu ve bu projelerde çalışan farklı ekiplerin olduğundan bahsetti. Farklı süreç yönetim araçlarının olduğunu, projeden ve servisten servise değiştiğini söyledi. Ama bu süreçlerin benzer özellikler sergilediğini ve çalışma ortamlarının işleyişlerinin birbirine benzediğini; sürece alışmanın çok zor olmadığını, yaptığınız işi en doğru şekilde yapıp görevi başka bir arkadaşa devretmenin önemli olduğunu aktardı. İşleyişin ise önce proje planı ile başladığını daha sonrasında müşteriler ile görüşmelerin gerçekleştiğini, bu görüşmeler sonucunda ihtiyaçların belirlendiğini, bu ihtiyaçları yazılımcı çalışma arkadaşlarına aktardıklarından sonra yazılımcılara rehberlik edilerek proje aşaması tamamlandıktan sonra çeşitli testler yapılarak ürünün ortaya çıktığını söyledi. Bazı teknik detayları aktardıktan sonra; bu aşamaların tamamına eşlik ederek çıkardıkları ürünün eğitimlerini yine kendilerinin verdiğini ve ürünün gerçeğe alınmasının bu şekilde olduğunu ifade etti.
Mesleğinizin (İş Analistliği) avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Zahit Bey’e mesleğinin avantajlarını ve dezavantajlarını sorduğumuzda insan ilişkilerinin ve sosyal ilişkilerin ön planda olmasının sosyalliği sevenler için bir avantaj olduğunu paylaştı. Yaptıkları projelerde ve gerçekleştirdikleri görüşmelerde, proje sahibi gibi görüldüklerini, aslında kocaman bir ekibin yüzü olduklarını aktardı. Tekniğe ve yazılıma ilgi duymayan kişiler için de çalıştığı bölümün avantajlı olduğunu söyledi.
Dezavantajları için ise açılan kadroların yeni yeni çoğaldığını aktararak, henüz Türkiye’de iş tanımının tam oturmadığını söyledi. Bazı kurumlarda yazılım dışındaki bütün işlerin de iş analistlerine verildiğini anlatarak, iş tanımının yetersiz olduğunu açıklamış oldu.
İleride çalışmayı düşündüğünüz başka bir pozisyon var mı?
Zahit Bey’e ileride çalışmayı düşündüğü başka bir pozisyonun olup olmadığını sorduğumuzda bize proje yöneticisi olmayı düşündüğünü ama bu kadronun daha çok yazılımcı ekipten seçildiğini belirterek, aslında daha sosyal ve yönetimsel bir statüde olan bu pozisyonun daha çok, sosyal yönü fazla olan iş analistlerinden seçilmesi gerektiğini söyledi. Çalıştığı sektörde iş analisti olarak çalışmanın dezavantajı olarak bu durumu belirtti. Bölümünü sevdiğini söyleyen Zahit Bey: BÖTE mezunlarının daha sosyal olduklarını ve bir eğitim teknoloğu ve piyasada teknik bilgiye sahip bireyler olarak eğitim vermesi gerektiğini ve bu kadrolara BÖTE mezunlarının alınması gerektiğini vurguladı. BÖTE mezunlarının bazı maddi ve statüsel olarak bazı zorluklara maruz kalmalarına rağmen sosyal ve teknik bilgiye sahip bireyler oldukları için daha fazla istihdam edilmeleri gerektiğini vurguladı.
"BÖTE mezunları daha sosyal."
Görüşmenin bize kattıkları;
"Bu görüşmenin bana kazandırdığı çok şey var: Öncelikle Mehmet Zahit Bey ile görüştüğümüzde, bizi iş hayatının çalışma koşullarına karşı cesaretlendirdi. Samimi şekilde anlattığı çalışma hayatı ile bize yol gösterici oldu. Sevdiğimiz ve çalışmak istediğimiz işlerde çalışmamızı; bunu yaparken de karşılaşabileceğimiz zorluklara karşı bize nasıl hazırlıklı olunacağını anlattı. Biz Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü mezunlarının çalışma hayatındaki yerinden ve eğitim teknoloğu olarak bakış açımızın sektördeki öneminden bahsetti. Bu sayede sektörü ve sektördeki yerimizi daha iyi kavramamızı sağlayarak bizi cesaretlendirdi. Görüşmeyi kabul edip, samimi sohbeti ile bize tecrübelerini aktaran Mehmet Zahit Karabulut Bey’e ve bize bu imkânı sunan Mehmet hocamıza çok teşekkür ederiz." -Muhammed Enes Kaynar
"Mehmet Zahit Karabulut, görüşmemiz boyunca sürdürdüğü samimi tavrı ile söylediklerinin bizde çok daha büyük etkiler bırakmasını sağladı. Sektördeki iş imkanlarından, uzmanlıklardan, BÖTE mezunu olmanın getirdiği artı ve eksilerden bahsederek piyasanın nasıl işlediğine dair bizlerde bir ufuk açmış oldu. Bu okuldan mezun olduğumuz zaman yalnızca öğretmen olmak zorunda olmadığımızı, farklı iş dünyalarına atılım gerçekleştirebileceğimizi, öğretmenliğe uygun dersler aldığımız için de sosyal yönümüzün daha kuvvetli olduğunu, sayısal işlerle daha fazla haşır neşir olan kimselerden daha iyi bir iş yönetimi sergileyebileceğimizi, eğer istersek her şeyi başarabileceğimizi öğrendik. Kendisine ve bizi bu görüşmeye sevk eden Mehmet hocamıza teşekkürü bir borç biliriz." -Mustafa Kalfa