Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Umut ÇELİK
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Full Stack Developer
Çalıştığı Şirket: Magna Tectum Danışmanlık Dış Ticaret A.Ş.
Geziye Katılanlar: Başak Cemre KARACA, Serra Ecem DEMİREL, Nisa ELEK, Gamzenur KARADUMAN, Haluk BEKLEYEN, Muhammed Enes DURMAZ
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Gezimiz kapsamında Magna Tectum Danışmanlık Dış Ticaret şirketinde Full Stack Developer olarak çalışan Umut Bey’i ziyaret ettik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Umut Bey’e teşekkürlerimizi iletiriz.
İstanbul Kozyatağı’ nda bulunan Magna Tectum Danışmanlık Dış Ticaret şirketinde Full Stack Developer olarak çalışan UMUT ÇELİK’ i ziyaret ettik. Umut Bey web uygulamaları veya yazılım geliştirirken bu yazılımın hem Front-End hem de Back-End kısmında çalışmaktadır. Şirkete girip çalıştığı bölüm katına geldiğimizde bizi olumlu, hoş bir şekilde karşıladı. İkramlarda bulundu. Çalıştığı ofis küçük olduğu için toplantı salonuna geçtik ve konuşmamızı burada yaptık.
Konuşmamız gayet verimli geçti. O sırada şirkette patronu Ali ERDOĞDU’ da vardı. Konuşmamızın ortasında yanımıza gelip sorularımıza Umut Bey ile olumlu cevaplar verdi. Buradan kendisine de teşekkürlerimizi iletiriz.
Meslek lisesi mezunu olan Umut Bey lise bittikten sonra herkes gibi mezuna kalmış. Hedefi o zamanlardan belli olan Umut Bey’ in BÖTE bölümünü seçmesinin onun için zaman kazanma kaynağı olduğunu düşünüyor.
Marmara BÖTE’ nin dersleri zorlamadığını ve kendisi meslek lisesinden mezun olduğu için ilk iki yıl derslerin hemen hemen aynı olduğunu bu yüzden de hedefine rahat bir şekilde ilerlediğini söyleyerek Marmara da okumanın avantajları olduğunu dile getiriyor. Fizik dersinin zor olduğuna değinen Umut Bey de fizikten kalmış.
Mesleğinin yazılımcılık olduğunu, insanların kullanacağı uygulamaları geliştirdiğini söyleyerek kısaca bir tanım yapıyor. Umut Bey’in geliştirdiği iki uygulama mevcut. Magistum’ un özel okullar tarafından kullanıldığını ve belirli veriler girerek sene sonunda öğrencinin dijital bir portfolyosu olduğunu öğrendik. İkinici işi ise ViaDirect’ te VDAgent olarak tanımlanan güncelleme işlerinden sorumlu yazılımın corss-platform olarak yeniden yazılmasıyla ilgilenmek. Bu işte beş kişi çalışıyorlar ve altı aydır uğraştığına değiniyor. Bir aylık işi kalan Umut Bey daha sonra askerlik nedeni ile ara verecek.
Bulunduğu noktadan memnun olduğunu fakat çok fazla iş yükü olduğunu ve bu yükün gelecekte azalıp normal seviyelere döneceğini düşünüyor. Dört beş yıldır bu sektörün içinde olduğunu ve iş yükünün normale düştüğünü görmediğini söylüyor.
Yazılım işinde herkesin ne yapacağı belli oluyor. Proje yöneticisi işleri bölüp ekibe dağıtıyor. Bir yerde ekip ne kadar ekip olarak çalışsa da günün sonunda yapılan iş bireysele dönmüş oluyor. Bilgisayarla baş başa olduğumuzu söylüyor: “Google, sen ve bilgisayar. Başka kimse yok.”
O yüzden Umut Bey ekiple çalışmakla normal çalışmak arasında çalışma disiplini olarak bir fark olmadığını düşünüyor. Ama ekiple çalışmak daha keyifli ve daha az sıkıcı ona göre. “Cuma günleri Happy Friday olur, çıkar birlikte bir şeyler yaparsın veya gün içerisinde canın sıkılır oturur ekibinle konuşursun. Ama bilgisayarınla canın sıkıldığı zaman konuşamazsın.” diye de ekliyor.
Umut bey yaptıkları bu işlerde alt yapıyı Front-end’ i angular, Back-end'i php ve MariaDB ile yazdıklarını söylüyor.
İşe alım için Back-end çalışmak istiyorsak belirli bir seviyede Php, Node.js ve MariaDB veya herhangi bir MySQL veritabanı bilgisine sahip olmamız gerektiğini eğer Front-end için çalışmak istiyorsak tamamen angular bilgisine sahip olamamız gerektiğini söylüyor.
Front-end uygulamasını tamamen angular ile yazdıklarını ve uygulamanın herhangi bir yapıdan bağımsız kendi başına çalışabilen bir uygulama olduğunu Cordova ile mobil uygulama haline getirdiklerini vurguluyor.
Php bilgimizin sağlam olmasına gerek olmadığını çünkü onlarında yavaş yavaş Node.js'e geçtiklerine ve amazondaki fonksiyonlarını php'den Node.js'e çevirdiklerine değindi.
Konuşmamızın devamında Umut Bey'in patronu bize katıldı. Kendisi de Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bize bir kaç tavsiye verdi. Bir numaraları tavsiyesinin ingilizce olduğunu söyledi. Üniversiteyi bir şekilde bitirebileceğimizi ama daha sonrasında ilerlemek için ingilizcemizin olması gerektiğini vurguladı.
Diğer bir tavsiyesi ise hedefimize karar vermemiz gerektiğiydi. Bölümümüzün en büyük problemi olarak bunu gördüğünü söyledi. Sürekli B planları üzerinden gittiğimizi ve günün sonunda elimizde hiçbirinin olmamasının bizim için hüsranla sonuçlandığını belirtti. Mezun olduktan sonra aile baskısının da üzerimizde olmasıyla bir işe girdiğimizi ve kendimizi geliştiremediğimizi düşünüyor. O yüzden yapmak istediğimiz meslek ne ise bir an önce karar vermemiz ve o amaçla ilerlememiz gerektiğini söylüyor.
Hedefimizin 3.sınıfa başlarken belli olması gerektiğini önemle vurguluyor. Artık bilgisayarın her alanda işin içinde olduğunu ve herkesin bilgisayar bilgisinin olması gerektiğini düşünüyor.
Umut Bey'in patronu 2005 yılında mezun olduktan sonra 7 sene öğretmenlik yapmış daha sonrasında ilerleyemediğini fark etmiş ve mesleği bırakma kararı almış.
İçimizde bir heyecan varsa bunun peşinden gitmemiz gerektiğini söylüyor. Okul derslerin hep aynı olduğunu fakat teknolojinin sürekli değiştiğini bu yüzden bizimde kendimizi geliştirmemiz, yenilememiz gerektiğini önemle vurguluyor.
Umut Bey YTÜ gibi üniversitelerin avantajının etrafında teknokentlerin olması olduğunu düşünüyor. Doğal olarak teknolojinin hemen yanında olduğu için staja başvurduğumuzda ve orada staja başladığımızda kendimizi geliştirebiliriz. Marmara üniversitesinin etrafında böyle seminerler olmadığından Umut Bey seminerlerde genelde İTÜ, YTÜ öğrencileri ile karşılaşmış. Yazılım kariyeri düşünenlerimiz için bu seminerlerin çok önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu seminerlerin çoğunluğunun ücretsiz olması biz öğrenciler için daha da avantajlı.
Diğer illerdeki ve İstanbul’ da ki yazılımcıların arasındaki tek fark seminerlerin tamamına yakının İstanbul’ da düzenleniyor olması. Eğer yazılım sektöründe, herhangi bir tasarım sektöründe, teknoloji sektöründe bir şey düşünüyorsak seminerlerin tamamının yakınına katılmamız bizim için artı olacaktır. Umut bey de bu seminerleri kaçırmamak için özen göstermiş.
“Paranız olduktan sonra eğitiminiz için harcamaktan çekinmeyin. Size yararı olacağını düşünüyorsanız, yazılım işlerine girecekseniz bir şeylere başlayın. Mesela gönüllü staj yapacak yer bulun, gidin. Seminerlerin üç beş tanesine katılırsanız orada mutlaka birilerini bulursunuz. Biraz enerji harcayın. Oturarak bir yerlere gelmiyorsunuz. Çalışmayınca olmuyor maalesef.” Son olarak bu cümleleri ekliyor.
Umut Beyle olan görüşmemizden sonra biz şu sonuca vardık:
Eğer meslek seçimimize henüz karar verememişsek bir an önce karar vermemiz ve o yönde kendimizi geliştirmemiz gerektiğine. Ayrıca yabancı dil konusunda mezun olmadan kendimizi ne kadar çok geliştirirsek o kadar çok kazançlı olacağız.
Yazımızı burada noktalıyoruz. Umarız sizin içinde bu bilgiler yararlı olur. Bu kariyer gezisini yapmamıza vesile olan Mehmet hocamıza da teşekkürlerimizi iletiriz.