Kodlama ve Robotik Eğitimi ( MakerCodes)

Merhaba! Sevgili Okurlar, Gününüz bol neşeli olsun.Ben Oğuzhan Öz,Marmara Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 4.sınıf öğrencisiyim.Bugün sizlere yaklaşık 1.5 ay önce arasına girmiş olduğum MakerCodes ailesinin kurumsal firmalarla anlaşmalı bir şekilde uygulamış olduğu kodlama ve robotik gününden kazandığım tecrübelerden bahsedeceğim..Koltuklarınıza yaslanın ve heyecanlı bir o kadar da eğlenceli yazımızın keyfini çıkartın..

 

makercodesstartMakerCodes ekibimiz 7 kişiden oluşuyor benimle birlikte,Volkan Keskin(sol tarafta) hocamız bu atölyenin ve yazılım merkezinin kurucu ortağı aynı zamanda eğitimcisi.Kendisi İstanbul Üniversitesi İktisat  mezunu  ve özel sektörde bir çok firmada pazarlama ve yönetim alanında çalışmıştır.2008 yılından beri yazılım sektöründedir.

 

Öncelikle size Maker Hareketinden biraz bahsetmek istiyorum.Günümüzde Maker Hareketi(Maker Movement) Teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan bir bir akımdır.Maker Hareketi kapsamında bir kişi kendine maker diyorsa o kişi maker’dır. Yemek yapmaktan,  model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçtan, 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında maker hareketi kapsamında, maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.

Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty‘nin tanımına göre, “Maker ruhunun” temelinde
-Rekabet yerine paylaşım,
-Para yerine yetenek,
-Yoğun ezber bilgi yerine deneyim
vardır.

 

Ön bilgiyi verdikten sonra gelelim şimdi asıl eğlenceli kısma eğitim içerikleri nelerdir ,kodlama ve robotik günü adı altında biz(MakerCodes) kimlere ne öğretiyoruz ;

Öncelikle bu eğitim özel olarak MediaMarkt genel merkez çalışanlarının çocukları için düzenlenmiştir ,hedef kitlemiz ise 3 gruptan oluşmaktadır ; 3-5 yaş,5-10 yaş,10-15 yaş arası olmak üzere.Yaş aralıklarına göre ayırdığımız her grup için ayrı eğitim içeriği ve etkinlik planı oluşturuldu.Bunlar sırasıyla ; basit materyallerle kendin üret (3-5 yaş arası),Cubetto ile algoritmik yapıyı fiziksel bir şekilde öğrenme(5-10 yaş arası),Makeblock Mbot ile Robotik Kodlama (10-15 yaş arası).

oncemakerEğitim öncesi velilere teknoloji ve eğitim alanındaki yeni kavramlar ile ilgili ve çocuklarının alacakları eğitim hakkında bilgi verildikten sonra öğle molası verildi.

makercodescubettomakercodesmbotmakercodesmbot2Öğleden sonra ise 3 gruba da eğitim verilmeye başlandı.

Eğitimler esnasında yaşadığım duygular paha biçilemezdi benim için.Çünkü öğretmenlik hissini sonuna kadar hissettiğim bu eğitimlerde sıradan eğitim içeriklerinden sıyrılarak çocuklara hem onların eğlenebilecekleri şekilde hem de öğrenip-uygulayabilecekleri bir ortam sağlayabiliyorsunuz.

Ben daha çok MakeBlock Mbot ile Robotik Kodlama etkinliğinde görev aldım.Şöyle anlatayım önce öğrencilere kullanacakları arayüz(Scratch arayüzünün aynısı) ile ilgili ön bilgi verildikten sonra.Robotlarını basit bir şekilde nasıl hareket ettirebileceklerini öğrettikten sonra ufak bir yarışma düzenleyerek onlarla birlikte eğlenceli vakitler yaşadık.

Günümüz teknolojilerinde kodlamayı ve algoritmik düşünme yapısını öğreten bir çok yazılım var.Ve bunların birçoğu çocukların öğrenmesi için yapılmış durumda , yazılım ve programları öğrenmek ve öğretmek sandığınız kadar zor değil.Sadece yapmanız gereken cesaret edip bir adım atmak bu alana.Sonrasında hem zevk aldığınız kodlama ve yazılım alanından uzak kalmadığınızı hem de gelecek nesile bir şeyler katabilmenin vermiş olduğu mutluluğun farkına varacaksınız.

Eğitim içeriklerimiz ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz veya sadece neler yaptığımızı görmek isterseniz  Ataşehir(Kozzy Avm nin karşısında)’deki atölyemize gelebilirsiniz,kapımız kendisini bu alanda geliştirmek isteyen tüm arkadaşlarımıza açıktır. :)

Marmara BÖTE

Oğuzhan Öz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar: Oğuzhan Öz

1 thought on “Kodlama ve Robotik Eğitimi ( MakerCodes)

    Zafer

    (9 Temmuz 2018 - 17:40)

    Merhaba oğuzhan bey, ben Zafer Aktaş çanakkale onsekiz mart üniversitesi böte mezunuyum. Biliyorsunuzki robotik ve kodlama eğitimleri ülkemizde gün geçtikçe hızla önem kazanıyor bu durum ülkesini seven her birey için mutluluk verici lakin bu eğitimleri vermek için sadece bir sertifika almanın yeterli olması bir böteli olarak beni ve eminim çoğu böte mezununu rahatsız ediyor. Çünkü 4 sene kafa patlatıyoruz kodlama dersi görüyoruz ama gelgelelim kodlama eğitimi vermek için bir sertifika yeterli oluyor. Sizcede bu çok anlamsız bir durum değil mi? Madem bu eğitimi vermek bir sertifikayı almaya bakıyordu biz neden 4 sene bu dersi görüp böteli olduk. Oğuzhan bey mesleğimiz bizim hayatımız biz ona sahip çıkmazsak elimizden kolayca almalarına hiçbir mani kalmayacaktır. Sesimizi duyurmamız ve hakkımız olanı sadece işin erbabının alması gerektiğini düşünüyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir