Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Yusuf Karafazlıoğlu
Mezun Olduğu Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi BÖTE Bölümü
Mesleği: Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Yöneticisi
Çalıştığı Şirket: İBB -İSMEK
Geziye Katılanlar: Oğuzhan Öz,Assumani Kadogo,Tuba Demir
Soru : Öncelikle başlangıç olarak kısa bir biyografinizi alabilir miyiz?
Cevap :Kendimi tanıtayım adım Yusuf Soyadım Karafazlı oğlu 14 mart 1986 Rize doğumluyum.
İlk, orta ve lisenin çok büyük bir kısmını memleketimde tamamladım. İlk okulun 1.2. ve 3. Sınıfın ilk dönemini köyde okudum. Ondan sonraki dönemde de Rize merkezde Kurtuluş ilkokulunda tamamladım. Akabinde Rize İmam Hatip Lisesi Orta okul Bölümünü bitirdim.28 Şubat sürecinde son mezunlarız. Lise 1.sınıfı Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesinde Telekomünikasyon Bölümünü kazandım ve kayıt oldum. İkinci sınıfta ise belli bir puan ortalamasıyla Mimar Sinan teknik lisesi Bilgisayar(Yazılım) bölümüne kısmına geçiş yaptım.4.sınıfın ikinci dönemini Küçükköy Teknik Lisesinde tamamladım. Sonrasın da Rize Meslek yüksek Okulu BilgisayarTeknolojileri ve programlama 2 yıllık önlisans bölümünü bitirdim. Okul bittikten sonra ara verdim. Açıköğretimde Anadolu Üniversitesinde iktisat bölümünü tamamladım. Daha sonra ise Aydın üniversitesi %50 burslu olarak Bilgisayar BÖTE’ yi 2016 yılında tamamladım.2005 yılında yüksekokulu bitirdiğim o süreçte İSMEK’in düzenlemiş olduğu Öğretmenlik sınavı o dönemlerde yüksek okul mezunlarını bu kurumlarda öğretmen olarak alabiliyorlardı. Bu konuda İSMEK’e küçük yaşlarda girenlerden biriyim. 19 yaşında sınava girdik yazılı uygulama ve mülakat neticesinde görevlendirme yaptılar. Yıllarca öğretmenlik yaptım. Geçen sene Eylül ayında Kurum içerisinde açılan yöneticilik için başvuru yaptık ama sonradan çok sayıda aşamadan geçtikten sonra 18 Eylül 2017 tarihinden itibaren de şu anda bir kurs merkezinde kurs yöneticisi olarak görev yapmaktayım.
Soru : Şu anki pozisyonunu göz önüne alarak konuşuyorum. Öğretmenlikten kurumsallara geçmek nasıl bir süreç oldu? Öğretmenlik size neler kattı?
Cevap: Eğitim insan hayatının geneline bakıldığında çok önemli olduğunu düşünüyorum. öğretmenin tanımını Yapacak olursak her daim öğrenendir aslında .mesleki konuda ise birçok katkı sağladı. Hele hele ki yetişkin eğitim dediğimiz antrogojik formasyon kapsamında yetişkin ve yaygın eğitimde öğretmenin ,öğretmenliğin Ciddi faydasını gördüm .Hem kişisel gelişim açısından hem de etkileşim açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Daha sonraki süreçte de kurumsal bir yapı olmamız sebebiyle ciddi manada toplum ve çevre ile çok ciddi katkılar sağladı bu süreçte de diğer pozisyonlara geçiş vasıtasıyla da farklı bir durumda da yöneten kısmına geçiş yaptığımı söyleyebilirim.
Soru:Böte bölümünü siz mi tercih ettiniz yoksa bir yönlendirme üzerine mi bu bölümü bitirdiniz?
Cevap : Öncelikle şunu söylemek isterim benim hayalim bilgisayarcı olmaktı bilgisayarı bilgisayarla uğraşmayı çok seviyorum açıkçası Elektronik eşyalarla uğraşmayı çok seviyorum.2003 mezunuyum lise yıllarında öncesinde 1999-2000 yıllarında Telekomünikasyon Bölümüne yazılmıştım. bilgisayar Bu kadar yaygın değildi ayrıca bizim dönemimizde Teknik Liseler 4 yıldı.Teknik liseler 4 Yıldı hem hazırlık hem kültür hem de teknik dersler olduğu içinbizim dönemde zor sayılabilecek ve belli bir puan barajını aşmak suretiyle lise 1 ve lise 2 seviyede ki yeterliliği olması gerekiyordu. ve sonraki süreçte kendi isteğimle yöneldim. yüksek okulu da kendi isteğimle seçtim. daha sonra ara ara çalıştım.Öğretmenliği de kendim seçtim. bu noktada farklı pozisyon farklı üniversitelerde seçmem de mümkündü. Hatta 2014 yılında deneme maksatlı YGS sınavına girdim. Sakarya Üniversitesi Tarih kazandım Şu anda da kaydım var ama gitmiyorum gündüz eğitiminde kazandığımı söyleyebilirim. tarihe ayrı bir ilgim vardı ondan dolayı Normalde böte sayısal bir alan olması sebebiyle sözelin çok iyi olmadığı düşünülür ama bir noktadan sonrada şansım yaver gitti ve ilgimden dolayı da kazandım açıkçası. BÖTE ‘yi kendi isteğimle seçtiğimi rahatlıkla söyleyebilirim.
Soru: Bilgisayara olan ilginizden dolayı BÖTE yi seçtiğinizi söylediniz. neden bilgisayar öğretmenliği yerine bilgisayar mühendisliği ya da yazılımı seçmediniz? bu konuda hiç pişmanlık yaşadınız mı?
cevap: Bilgisayar öğretmenliğinin seçmemiz amacı şu aslında; insanların fazla faydalı olabileceğini Tabiri caizse daha fazla hayatlarına dokunabileceğimi düşündüğüm için öğretmenliği seçtim. Mühendislik de bu noktada çok iyi olduğunu söyleyebiliriz ama ben insanlara bir şeyler öğretmenim bilgi paylaşmanın Çok daha yararlı olacağını düşündüm ve insanların hayatında Tabiri caizse bir imza atılması gereken bir bölüm olduğunu ve oraya da kendimizce imza atmaya çalıştık. Yıllar İçinde bu noktada çok olumlu dönütler aldığımı söyleyebilirim. Hatta Hatice hanım adında bir kursiyerimin” bilgisayarı kullandıkça size dua ediyorum” gibi teşekkür mesajlarına hala almaktayım. hiç unutamadığım anılarımdan bir tanesidir. bu ve bunun gibi birçok olumlu dönütler almışımdır. ondan dolayı açıkçası öğretmenliği tercih ettiğimi söyleyebilirim insanlarla faydalı olmak noktasında böyle bir yol izledim .hiç de pişman değilim.
Soru : Verdiğiniz cevaplar doğrultusunda O zaman şunu söyleyebilir miyiz? Meslek seçiminde işin maddi boyutundan çok manevi boyut ile ilgilendiniz?
Cevap : Üniversitede eğitim kurumlarında kişilere belli bir noktalarda yol gösterilir. Sonraki süreçte kişinin kendi emek ve çabayla gelişimi söz konusu olabilir.Bunun haricinde bir üniversitede veya bir eğitim kurumunda farklı kurslar da tam anlamıyla %100 bilgi donatımıyla Hayata hazırlayabileceğini düşünmek biraz hayalperestlik olur. Onun için kişi kendi üzerine biraz bir şeyler katmalıdır.Aslından insanlara baktığınızda mutlaka bilgilerinin Üzerini bir şeyler katılmışlardır. Manevi boyutu önemli mi? Kesinlikle önemli. Hem sevdiğim için hem Bu noktadan insanlara faydalı olma düşüncesi daha ağır bastığı için bu mesleğe yöneldim. Maddi boyutunuda arka planı atmıyoruz bunu da söylemekte fayda olduğunu görüyorum.
Soru : BÖTE öğrencilerinize neleri tavsiye edebil irsiniz?
Cevap:BÖTE Öğrencilerine Günümüzde yeni nesil teknolojiler var bunlara yoğunlaşmak gerektiğini düşünüyorum. şu anda Milli Eğitim’de ya da farklı kurumlarda BÖTE Mezunlarını çok farklı bir kaderi var ne yazık ki “ Böteci ne yapar kasayı acar kasayı kapatır varsa küçük teknik bir arıza onu çözer. word anlatır excel anlatır bu kadardır” diye düşünülür. aslında böyle değil eğitim teknologu dediğimiz bir yapı var. böteciler bu alanda çok yaygın olarak istihdam ediliyor. kişilerin farklı noktalara yönelmesi gerekiyor. Örneğin; Ardunio programlama, Mekatronik mühendisliğine yakın olan kullanılan ARM işlemciler ya da Bunun haricinde yeni nesil WEB teknolojileri web2.0 hatta web3.0 çıkacak bununla ilgili Ciddi çalışmalar var,Yapay Zeka vs . BÖteciler Bizim eski Standard kalıpta ki Belli bir çerçevede daha yeni nesil teknolojilere yönelmesi gerekiyor Yoksa o okulda ki standart programlama dilleri ve standart anlatılan veritabanı uygulamaları ile çok fazla yol kat etmeniz mümkün değil. farklı olmak bir alanda uzmanlaşmak gerektiğini kanaatindeyim. Örneğin; Big data dediğimiz yani veri madenciliği son derece önemli. bu noktada veritabanları Oracle gibi ATM lerde olsun diğer bankalarda olsun Çok ciddi bir şekilde kullanımı var. Veya belli bir alanda uzmanlaşacaksa bir Böte öğrencileri tam olarak Network ,Cisco cihazları yapılandırmas vb gibi bir alanda uzmanlaşmakta fayda görüyorum. teknoloji ve bu noktadan takip etmek gerektiğini düşünüyorum. Bir bötecinin mutlaka bir web sayfasının olması gerektiğini düşünüyorum. veya aktif olarak bloglarının kullanılması Gerektiğini düşünüyorum. bu alanla ilgilenenleri sosyal medya da takip edilmesi kanaatindeyim.
Soru : Yapmış olduğunuz mesleki seçim sebebiyle kaçırmış olduğunuz fırsatlar oldu mu ?
Cevap : Meslek seçmede yönlendirme konusunda şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü ailem de öğretmenler de vardı biraz onların Yönlendirmeleri ile oldu.onları rol model olarak aldığım için bu noktada ilerledim.
soru: Öğretmenlik noktasında size böte alanında ihtiyaç var mı?
Cevap: Milli Eğitim de çok fazla talep var Ama ne yazık ki puanlar çok yüksek onu da takip ediyorum bu noktada.
Soru : Sizce Özel sektörde çalışılmalı mı?
Cevap: Özel sektörün şu anda maddi anlamda vermiş olduğu olanaklar yeterli değil veya Milli Eğitim’de noktada diyelim ki 6 yıl Bir yerde görev yapmanız gerekecek en son durum buydu. öyle hatırlıyorum. Bir yerde görev yapacaksınız 6 yıl Orada kalacaksınız ailenizden ayrı kalmak kolay bir etken değil.
Soru : Sektörlerin yetersizliğinden bahsettiniz bu konuda ne yapabiliriz yada siz olsanız ne yapardınız?
Cevap : Kişinin idealist bir bakış açısı ile ilintili Bir durumdur aslında. Ben olsam ne yapardım? kendi üzerinden örnek vereyim öğretmenlik hayalim mi Evet hayalim mesela kendi okuduğum İlkokulu’nda Öğretmenlik yapmak benim hayalimdi.Nasip olmadı.
Ben olsam özel sektör üzerinden giderdim bir çok noktada şartlar daha iyidir. bu noktada gayret ve çaba göstermek gerekir. Milli Eğitim’de de aslında böyledir ama burada da farklı olduğunuzun hissettirmeniz gerekir. teknik alanda yeterli olduğunuzu farklı alanla uğraşmanız gerektiğini ve bunların da hep sonuçlarını alabileceğinizi söyleyebilirim.
Soru : İsmek kariyer gelişimi Açısından katkısını ne oluyor. mesela biz buraya gelip çalışmak istesek, Sizin konuma gelmek istesek destekleri oluyor mu? Kariyer eğitimleri oluyor mu?
Cevap:Tabi Tabi. İSMEK yani hayat boyu öğrenme Müdürlüğü bu noktada İstanbul genelinde 200’ün üzerinde Kurs Merkezi 700’e yakın branşta eğitim veriyoruz. Ve bu eğitimler neticesinde de insanları topluma kazandırma noktasında daha aktif hale getirmek suretiyle çok ciddi çabalarımızın olduğunu söyleyebiliriz. Kariyer noktasında ise İSMEK Belirli aralıklarla çok sayıda branşta öğretmen alımları yapıyorlar tabii bunlar yazılı ,uygulamalı ve mülakat aşamalarından geçiş yaptıktan sonra ki süreçte de iyi bir eleme sonucunda istihdam söz konusudur. sonraki süreçte de zaten sizin gayretiniz ,çabanız ve performansınızın neticesinde de belli yerlere gelmeniz söz konusudur bunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Etkinliklerimize, şirket gezilerimize sen de katılmak istersen buraya tıklaman yeterli olacaktır. Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere BÖTE’ciler kendinize iyi bakın.
OĞUZHAN ÖZ
TUBA DEMİR
ASSUMANİ KADOGO