HostaMedia– Yusuf DAVUT(Front-End Developer) – Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu


Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Yusuf Davut
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Front-End Developer(Web Arayüz Geliştirici)
Çalıştığı Şirket: Hostamedia
Geziye Katılanlar: Afra Nur Vatansever,Elif Barca,Elif Kaya,Eda Nur Hasanoğlu, Ege Candır,Zülal Varol


IMG_4765

Merhaba botekariyer.com okurları;

Bugün yazımızda kariyer gezileri kapsamında ziyaret ettiğimiz HOSTAMEDIA şirketinde Front-End Developer olarak çalışan Yusuf DAVUT beyi kaleme aldık. Öncelikle bize yoğun iş yeri ortamında zaman ayırdığı, ortamı incelememizi sağladığı, sıcak ve samimi sohbeti için teşekkürlerimizi sunarız.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 09.48.01 (2)

Yusuf DAVUT 21 Ocak 1994’te İstanbul’da doğdu. Liseyi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde okudu. Marmara Üniversitesi BÖTE(Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) bölümünden 2016 yılında mezun oldu ve şuanda HOSTAMEDIA şirketinde Front-End Developer olarak çalışmaktadır. CSS3, HTML5, JavaScript, Jquery, Vue.Js, Angular.Js dillerini bilmektedir.  ASP.NET ve PHP dillerine aşina ve bilgisi vardır.

Liseyi birincilik derecesiyle bitirmiştir. Bilgisayar mühendisliği bölümü okumak istemiştir. Ama puanı yetersiz olduğu için öğretmenlerinin tavsiyesi üzerine BÖTE(Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) bölümünü birincilik kontenjanı puanından yararlanarak kazanmıştır.2. veya 3. Sınıfta arkadaşlarıyla beraber İzmir’ deki BÖTE(Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) Kurultayına gitmişlerdir.

Üniversitedeyken Servet Hocanın Öğretim Tasarımı dersinden sınıfça kaldıklarını ve Esat Hocanın Flash dersinde zorlandığından bahsetti. Marmara Üniversitesinde okumanın özel sektörde isim olarak çok tanınmış ve bilindik bir üniversite olarak avantajlarının olduğunu söyledi. Okulu özlediğini ve üniversite zamanınızın kıymetini bilmemiz gerektiğini söyledi.

Yüksek Lisans düşündünüz mü peki? diye sorduğumuzda;

“Yok hiç düşünmedim. Front-End Developer kısmı için çok verimli olacağını düşünmüyorum”. Dedi.

Bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar öğretmenliği arasındaki farkı sorduğumuzda;

“Bilgisayar mühendisliğinin gerçekten yazılımcı olmak isteyen kişilerin seçmesi gerekiyor. Bilgisayar öğretmenliğini pedagojik formasyon derslerinden dolayı eğitimci olmak isteyen kişilerin seçmesi gerektiği bir meslek.” Dedi.

Lise de stajını Vakıfbank da yapmıştır. Sonrasında yazın boş vaktini değerlendirmek için CASPER Teknik Servisine girmiş ve burada 1 ay çalışmıştır. Buradan ayrıldıktan sonra Marmara Üniversitesinde part-time olarak çalışmaya başlamış. Burada akıllı tahtalarla ilgilendiğini ve bozulunca tamir işlerini kendisinin yaptığını söyledi. Üniversite stajını devlet okulunda ilköğretim grubu öğrencileriyle yapmıştır.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 09.48.01 (1)

 

Mezun olduktan sonra 3 arkadaşıyla beraber FİKRİ MOBİL yarışmasına katılmışlar. Bu yarışma, mobil ve teknoloji dünyasına ilgi duyan üniversite öğrencilerinin iOS, Android, Windows 8 platformlarını kullanarak geliştirecekleri mobil uygulamalara ait fikir ya da projeleriyle başvuru yaptıkları bir yarışma olduğunu söyledi. Sonrasında Scope Digital Ajansında Junior Developer olarak stajyerlik yapmıştır. Askerlik durumu nedeniyle Scope Digital Ajanstan ayrılmak zorunda kalmıştır. Askerden döndükten sonra şuan da çalıştığı yer olan HOSTAMEDIA şirketinde çalışmaya devam etmektedir. HOSTAMEDIA şirketine kariyernet sitesinden başvurmuş ve iş görüşmesine gittiğinde kendi sitesini göstererek başvurduğunu söyledi. Bizimde eğer bir sitemiz varsa bir iş başvurusu yaparsak sitemizi gösterebileceğimizi ve işe alınırken etkili olacağını söyledi.

Şuanda öğrenmek istediğiniz bir program ve bilgisayar dili var mıdır diye sorduğumuzda;

“Front-End Developer olarak daha iyi olmak ve Back-End Developer kısmını da Front-End Developer’ ın yanına ekleyip Full Stack Developer olarak devam etmek istiyorum.” Dedi Java Script i VUE.JS’ yle yazdıklarını ve bu dilde daha iyi olmak istediğini de ekledi. Aynı zamanda yeni teknolojiler çıktıkça bunları takip etmemiz ve öğrenmemiz gerektiğini söyledi.

Bir projeyi ne kadar sürede ve nasıl yaptıklarıyla ilgili bize sürecinden şu şekilde bahsetmiştir;

IMG-8471


Front-End Developer:  Web’in görüp etkileşime girebildiğiniz kısımlarına verilen addır. Frontend genellikle web tasarımı ve web’in ön yüzünün geliştirilmesini kapsar. Web tasarımı dendiğinde; Adobe XD, Photoshop ve Sketch gibi tasarım programlarını kullanabilen, aynı zamanda da HTML, CSS, JavaScript ve JQuery ile kod yazabilen tasarımcılardan bahsedilir.

Back-End Deveoper: Web’in arka yüzü yani Web geliştirme de denir. Backend genellikle bir sunucu, bir uygulama ve bir veri tabanından oluşur. Bir havayolu veya otobüs firmasının web sitesine girerek bilet aldığınızda frontend ile etkileşime girmiş olursunuz. Siz bilgilerinizi web sitesine girdiğinizde, uygulama bu bilgiyi alır ve bir sunucu üzerinde kurulmuş olan veri tabanına depolar.PHP, Ruby, Python vb. yazılım dilleri ve MySql, PostgreSQL ve Oracle gibi veri tabanları kullanılır.

Yeni bir proje için 1-2 ay gibi bir süreç olduğunu söyledi. Projenin işleyişi şu şekilde devam ediyor önce tasarım geliyor ve Back-End Developer kendi bölümünü yapıyor. Sonrasında Front-End Developer başlıyor yapmaya tabi ki bu süreçte Front-End ve Back-End Developerlar arasında gidiş gelişler oluyor. Sonrasında test aşaması oluyor. Responsive dediğimiz kısım en önemli aşama, bu kısımda Tarayıcı uyumsuzluğunu bakılıyor. Telefon, tablet ve bilgisayarda sitenin nasıl göründüğü test ediliyor. E-Ticaret siteleri, otel siteleri gibi siteler yaptıklarını söyledi.

Şuanda yaptıkları bir site örneğini bizlerle paylaştı ve hala test aşamasında olduğunu söyledi. Sizlerin de görmesi için siteye gitmek için tıklayınız..

WhatsApp Image 2019-11-29 at 18.31.33

Yusuf Bey hobilerinden şu şekilde bahsetmiştir;

BÖTE Kurultayı ‘ndan sonra İzmir Kordon Sahilinde günbatımını görünce manzara çok hoşuna gitmiştir ve telefonuyla bir fotoğraf çekmiştir. Bu olay onun fotoğraf hobisinin başlangıcı olmuştur. Sonrasında İstanbul’ a döndüğünde profesyonel bir fotoğraf makinesi alarak arkadaşlarıyla birlikte çekimler yapmış ve Instagram sayfasından çektiği fotoğrafları paylaşmaya başlamıştır.

Yusuf Beye hayaliniz nedir diye sorduğumuzda;

“Norveç ‘ e gitmek ve orada fotoğraf çekmek istiyorum. Kariyerim ve mesleğim içinde Kanada veya Amerika’ya gitmek istiyorum.” Dedi.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 10.10.49

Yusuf beyin bize tavsiyeleri şu şekildedir;

Ücretli kurslara gitmek yerine Udemy ve YouTube’ da ki kursların daha iyi ve verimli olduğundan bahsetti. Bu platformlardaki videoları izleyerek öğrenebileceğimizi kendi kendimize öğrenmenin daha yararlı ve faydalı olacağını söyledi. Araştırıp merak etmemizi bir şeylerden başlamamız gerektiğini söyledi. Bu bölümü bitirmemiş birinin bile YouTube’ dan Udemy’ den vs. videolar izleyip öğrenebildiğini söyledi. Biz BÖTE(Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) bölümü öğrencileri olarak bu bölümün pedagojik formasyon derslerinin insanlarla olan iletişimimizin iyi olmasında katkıda bulunduğunun ve bu konuda diğer bölümden mezun olan öğrencilerden avantajlı olduğumuzu söyledi.

Eğer Front-End Developer olmak istiyorsak CSS ve HTML kesinlikle çok iyi öğrenmemiz gerektiğini ve Photoshop programını da bilmemiz gerektiğini söyledi. PHP ve JAVASCRİPT de zaman buldukça pratik yaparak öğrenebilecek bir dil olduğunu söyledi. WordPress’ in eğlenceli ve zevkli olduğundan bahsetti. Bizimde kendimizi geliştirip bir şeyler öğrenebilmemiz için dijital ajanslardan iş yeri tekliflerine başvurmamızı ve herhangi bir yerde stajyerlik yapmamız gerektiğini söyledi.

Bilgisayar programcılığı ile ilgili kullanıcı odaklı soru cevap sitesi olan stackoverflow önerdi. Buradan yararlanabileceğimizi söyledi. Siteye gitmek için  tıklayınız.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 09.48.01

Fotoğrafta gördüğünüz Hostamedia’nın aldığı ödülleri nasıl ve kimler tarafından değerlendirilip taktim ediliyor diye sorduğumuzda;

” awwards tam olarak yerli / yabancı tüm firmaların kodladıkları siteleri tanıtmak amacıyla kullanıldığı bir platformdur. Firma ya da şirket olarak katılıyorsunuz. Bireysel katılım hakkınız bulunmamaktadır ve yeni site tasarımı yapılmadan çoğu firma bu sitedeki örnek ve ödül almış sitelere bakarak ilham alıp esinleniyorlar.” Dedi.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 13.13.31

Yazımızın sonuna geldik. Bize bu geziyle birlikte mezun olduktan sonra ne yapabileceğimiz konusunda bakış açımızı genişleten, bölümümüzün iş olanakları hakkında detaylı bilgi sahibi olmamızı sağlayan ve hiçbir şey için geç olmadığı konusunda çalışıp didinmeye teşvik eden Mehmet hocamıza sonsuz teşekkür ederiz. Bizi şirketinde ağırlayan,bize elinden geldiğince yardımcı olan Yusuf Beye ve Hostamedia şirketine bizi kabul ettikleri için teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca zaman ayırıp yazımızı okuduğunuz içinde siz bötekariyer okuyucularına teşekkür ederiz. Sevgiyle kalın. :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir