Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Salih DEMİR
Mezun Olduğu Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Mobil Uygulama Geliştirici (Mobile Application Developer)
Çalıştığı Şirket: Garanti BBVA
Geziye Katılanlar: Eda ILDIR,Çağlar YILDIRIM,Haluk Bekleyen,Ramazan TORİ
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Kariyer gezileri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu Salih DEMİR ile bir görüşme gerçekleştirdik. Salih Bey, İstanbul’da Garanti BBVA Teknolojileri firmasında Mobil Uygulama Danışmanı olarak çalışmaktadır. Aslında amacımız kendisiyle yüz yüze konuşmaktı.
Ancak dünyanın ve ülkemizin de geçirmekte olduğu COVID-19 pandemi sürecinden dolayı, görüşmemizi Skype ile gerçekleştirdik.
İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde tecrübelerini, bilgilerini Görüşme sırasında sorduğumuz sorulara yanıtsız bırakmayan Salih Beye teşekkür ederiz.
“Biraz kendinizden bahseder misiniz?”
2011 Yılında Tuzla Anadolu ve Teknik Liseden Veri tabanı bölümünden mezun oldum. Lise iki yıllarımda algoritma ve programlama dilleriyle tanıştım. Bu sayede yazılıma adım atmış oldum. Bu süreç hoşuma gitti. Üniversiteye geçince de tercihimi o şekilde devam ettirdim. Açıkçası yapabileceğim en iyi tercihti 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliğine (BÖTE) bölümünden mezun olduktan sonra yine Boğaziçi Üniversitesi ’de Yazılım mühendisliğine yüksek lisans yaptım. Bir çok iş tecrübesinden sonra şuanda Garanti BBVA teknoloji firmasında Mobil(Android)uygulama üzerinde danışman olarak çalışmaktayım.
“Üniversite bölümü olarak neden BÖTE yi tercih ettiniz?”
Bölümümü tercih ederken, bölümün çıktılarını biliyordum. Eğitimin çıktılarına uygun davranmayacağının da farkındaydım. Bu süreçte kendi isteklerim doğrultusunda bir kariyer planladığım için bölümü tercih ettim. Böte’ye girdiğimde açıkçası eğitimci olmayı çok düşünmüyordum ama okulun sağladığı imkanlar neticesinde istediklerimi yapabildim seçmeli dersler olsun kendi yaptıklarım olsun yazılıma yöneldim.
“Tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?”
İlk işimi üniversite ikinci sınıfta yaptım tatil döneminde Boğaziçi Bilgisayar mezunu olan bir arkadaşım kendi şirketi kurmuştu. Mobil uygulama yaptırmak istiyordu. Hem ios hem de android uygulama yaptırmak istiyordu Ben de hibritli mobil uygulama yazmıştım. Derslerde biraz başlangıcını almıştım. Kendime “Ben bu işi yaparım” Diyerek ilk işime adım attım. İlk işim bu şekilde oldu.
İlk işimden sonra yine o yıllar da üniversite ikinci sınıfım da bir firma tarafından iş teklifi geldi. “Bizde çalışmak ister misiniz? “Diyerek teklifte bulundular ben de kabul ettim. İlk profesyonel işime de bu şekilde başladım. 4 sene kadar KG Teknoloji firmasında çalıştım.
Öğrenmek için her şeyi yapmıştım ASP.net de yazmıştım, bildirim göndermek için bildirim alt yapısını hazırlamıştım, aynı sene yaptığım web sitenin facebook uygulamasını da yazmıştım. Web sitesini mobile uygulamaya taşıdığım için çok zorlanmadım. Benim için iyi bir tecrübe olmuştu. Lise yıllarımda da öğrenmek için birçok iş yaptım. Üniversitede yine bir bölümün web sitesini tasarlamıştım.
Yine üniversitenin yazında yine aynı firma beni AKSA Enerji A.Ş firmasına gönderdi. Herhangi bir görev tanımı yoktu. “Senin orada yetkin olabileceğini düşünüyoruz. Sana orada ne iş verirlerse yap neticesinden” AKSA’a gönderdi. Orda ben PL/SQL ile günlük problemleri çözüyordum. O zamanlar AKSA’nın alt yapısı yenileniyordu. Yeni web sitelerinin javascript bir ara yüzünü yapmıştım. Değiştirebileceğiniz bir foto galerisi vardı onu yapmıştım. 2015’in yazında AKSA da 2 ay çalıştan sonra KG Teknolojiye geri döndüm. KG Teknolojinin diğer firmalara sunduğu yazılım projelerinin demosunu oluşturuyordum. Turkcell için birkaç demo proje hazırlayıp sunmuştuk. Lojistik firmasına web site örneği hazırladım.
Eğitim alanında zorunlu staj kapsamında Üsküdar Amerikan Lisesi’nde stajımı tamamladım.
2016’da mezun olduktan sonra KG Teknolojiye devam ettim. Bu seferde THY’ye danışman olarak gönderdiler. THY’de iki sene üç ay kadar çalıştım. Anadolu Jet projesini KG Teknoloji olarak sıfırdan yaptık. Ana ekipte Android kısmını yazdım. Proje bittikten sonra THY ‘de çalışmaya devam ettim. THY’nin içindeki projelere yapmaya başladım. Kurum içinde mobil storeları var. Google Play gibi ama sadece şirket içinde erişebiliyorsunuz. THY’de ağırlıklı olarak mobil uygulama ile çalıştım. Yine KG Teknoloji aracılığı ile Digiturk‘e geçtim.Bu süreçten sonra askerliğe gittim geldim.Evime ailemin yanına taşındım. Digiturk’den ayrılıp evime daha yakın olan Garanti BBVA‘ya geçtim.
“İş hayatında yaşadığınız ne gibi sıkıntılar yaşadınız? “
Genel iş hayatının sıkıntıları bir insanla geçinmediğimiz zaman iş yerinde de geçinemeyen bilirsiniz. Bu genel bir kural aslında yaşamanın kuralı, iş hayatından bağımsız yaşanabilecek bir sorun.İş hayatı için sıkıntı olarak düşünecek olursak sürekli güncellenen teknolojiler diyebilirim.
Örnek verecek olursam; Bunu Google bile yapıyor bazı zamanlarda ortaya yeni bir teknoloji koyarak yapıyor.
Bu yeni gelişen teknolojiyi öğrenmek zorunda kalabiliyorsunuz. İlanlarda onu da istiyorlar. Yeterlilik olarak önünüze koyabiliyorlar. Mesela Google bu yeni gelişen teknoloji 2 sene kullandıktan sonra vazgeçiyor ya da tutmuyor.
Bu teknolojiyi öğrenen yazılımcı açısından büyük bir risk doğuruyor. Kendinize yatırım yapıyorsunuz. Maddi anlamda parasal bir kayıp yaşamıyorsunuz. Ancak, yazılımcı kendisi için bir şey öğreniyor. Bu yönden baktığınızda kendisi için bir şey satın alıyor. Harcadığı zaman ile satın alıyor. Bu gibi durumlar iş sürecinde yaşanabilecek sıkıntılar.
İnsanlarla iletişiminiz iyi değilse her sektörde geçerli anlaşamıyorsunuz. Benim bu yönden pek bir sıkıntım olmadı. O konuda şanslı olduğumu düşünüyorum.
“Böyle bir yanıt alınca bizde kendisine şu soruyu yönelttik. Şanslı olması aslında Eğitim derslerinden mi kaynaklı açıkçası merak ettik.”
“Eğitim dersleri iletişiminizi geliştirecek yönde katkıları oldu mu?”
Bence bizim bölümümüz bu konuda biraz eksik kalıyor. İnsan ilişkilerine dair yeterli bir ders almıyoruz.
En azından Boğaziçi’nde böyleydi.Ama üniversite hayatımın bana bir şeyler kattığını söyleyebilirim.
Üniversite çok büyük bir sosyal ortam karakteriniz oturtma şansı veriyor size.Belki sizi iş hayatına hazırlıyor olabilir. İş hayatını dezavantajı şu üniversitede yakın çevrenizi siz seçiyorsunuz ancak iş ortamında böyle değil maalesef. Arkadaşlarınız direk iş arkadaşlarınız oluyor.Hoşuna gitmeyecek biriyle bile arkadaş oluyorsun. Onu üniversite ortamında öğrenmek zor ama yardımcı oluyor. Çünkü çok fazla insan tanıyorsun.
“Kurumsal Şirketlerde iş geliştirme süreci nasıl işliyor? Sizin gözlemleriniz nelerdir?”
Şirketler de bu süreci %100 doğru yapıyor diye soracak olursanız. Bence bu süreci tam olarak doğru yapmıyorlar. Onun sebebi; zaman ve maliyetten kaynaklanıyor.
Ancak bunu yapabildikleri kadar yapabiliyorlar. Bunu en güzel nasıl sağlarız ya da hangi metodoloji kullanarak oluşturur derseniz.
Benim çalıştığım çoğu şirketlerde Agile kullanıyorlar. Ancak Agile için Türkiye‘de şöyle bir algı var. Hızlıca proje çıkartalım, isteklerimizi değiştirelim mantığı ile yaygın. Buna uygun metodoloji ancak tam olarak yansıtmıyor. İş geliştirme süreci genelde dinamik bir şekilde ilerliyor.
Genelde projelerde Scrum, Agile ve Waterfall gibi proje geliştirme süreçleri kullanılıyor. Ben bu süreçte Waterfall kullanmadım ama kullanan şirketler büyük projeler için kullanıyor diye düşünüyorum.
“Bir projenin ortaya çıkma süreci, geliştirme süreci nasıl ilerliyor? “
Şu ana kadar yazılım süreçlerini en iyi yöneten Garanti Bankası olarak gördüm. Çok büyük ve köklü bir firma kendisi. Onların nasıl proje geliştirme süreci yürüttüğünden biraz açıklayabilirim.
Bir işe başlamadan önce genelde üst yönetimden bir talep geliyor. Bu işin ne olduğu konusunda fikirler oluyorlar. Sonra bütçesini çıkartıyorlar. Bütçe çıktıktan sonra takımlar oluşturuluyor. Takımları kuracak yöneticinin takımları kurması isteniliyor.Ona göre kaynak ve zaman belirleniyor. Agile metodolojisi ile süreç başlıyor.
İş süreci hesaplar pilotlama yaparız. Pilottan gelen istekleri tekrar değerlendirilerek yazılımı şu şekilde güncelleriz diye bir takvim çıkartırız.Takımlarda 2 haftalık sprint aralığında toplanarak birbirlerinden haberdar olup kendilerini güncelliyorlar. 2 haftalık sprint sürecin sonunda yeni bir süreç hesaplanıyor.
Yapılmak istenilen durumlar belirlenip, yeni sprint hesaplanırken bu süreçte biz de bu bölümleri alacağız, bu çıktıları vericez gerek demo yaparak gerek sunum yaparak. İş bittiği durumda ekibi farklı ekiplere dağıtıyorlar. Gelen istekleri değerlendiren, netleştiren bir Team oluyor. Ekip genelde sabah günlük toplantılar yapılıyor. Onlara Daily deniyor. Bugünlük toplantılarda, herkesin bir sorumluluk belirleniyor.
“Hobileriniz nelerdir? “
İşten arda kalan vakitlerimde birçok şey yapıyorum. Tabi üniversitedeki kadar boş vaktim olmuyor ama vakit buldukça değerlendiriyorum.Seramikle uğraşmayı amatörce de olsa hobi olarak resim çizmeyi seviyorum.Reçine ile uğraşıyorum. İş dışında hobi olarak yazdığım yazılımlar var.
Örnek verecek olursak bulunduğum odada programlanabilir bir lambam var. Arada onu toplamaya, kodlamaya çalışıyorum. Xiaomi’den almıştım.
Optiğe karşı ilgim var, bazen lazer setleri ile deneyler yapıyorum. Akvaryumla uğraşıyorum. Para ve taş koleksiyonlarım var. Üniversite zamanın da daha aktiftim. Üniversitede hemen hemen bütün kulüpleri üye olmuşumdur. Dağcılar ile beraber mağaracılık yapıyordum. Güzel bir tecrübeydi ama şu an pek gidemiyorum. Bir zamanlar hobimdi. Mağaralara giderdik. Mağaralar sakin yeler tabi sakin olmayan yerleri de var. Dikey mağaralara girdiğinizde stresli oluyor. Bir açıdan da bu deneyimi yaşamak güzeldi.
Mutlak sessizliği, şehir ortamında yaşamak biraz zor. Işığınızı kapattığınızda hiç ışık girmeyen yer bulmak biraz güç. Bunun için şehir dışına çıkmak gerekiyor.
Mutlak sessizlik ve mutlak karanlığı yaşamak çok güzel diyebilirim.
Bisiklet sürüyorum katlanabilen bir bisiklet aldım. Bu soruyu tercih etmeniz güzel.Size tavsiyem çalıştıktan sonra her şeyiniz işiniz olmasın. İnsanın bir hobisi olması lazım. İşi unutturacak çünkü yeri geliyor sıkılıyorsunuz. İyi hissettirecek şeyleriniz olmalı.