Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu ile ilgili Bilgiler
Adı Soyadı: İlker ŞEN
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Mesleği: Lider Uygulama Geliştirici (Lead Developer)
Çalıştığı Şirket: Cube Games
Geziye Katılanlar: Çiğdem DURMAN, Hanım KARAÇOĞLU, Gurbet ARSLAN, Berat Can DİNDAR
Merhaba sevgili okurlar,
Cube Games’de Lead Developer olarak çalışan İlker ŞEN ile çalıştığı yerde, kendisinin kariyer yolculuğu ile ilgili bir söyleşide bulunduk. Kendisine buradan da bize zaman ayırıp, iş yerinde ağırladığı için teşekkürlerimizi bir kez daha iletiyoruz.
İlker Bey 2012 yılında Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu. Üniversitede bölüm tercihini:
“Bizim zamanımızda meslek lisesinden mezun olduğumuz ve katsayı problemimiz olduğu için farklı bölüm tercih etme ihtimalimiz çok yoktu. Dolayısıyla liseden mezun olduğum bölüm ile ilişkili olan BÖTE bölümünü tercih ettim.”
sözleriyle anlatıyor.
Neredeyse üniversite hayatı boyunca çalışan İlker Bey, kısmi zamanlı öğrenci olarak 2. Sınıfın ortalarında rektörlükte çalışmaya başlıyor. Mezun olana kadar geçen süre boyunca kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışan İlker Bey o zamanları şu şekilde anlatıyor:
“Bu süre zarfının bana kattığı çok şey oldu. İnsan ilişkileri, zaman yönetimi, ekip olarak çalışmak, oradaki memurlarla iletişimin nasıl olması gerektiği ve iş yönetimini öğrendim. Ayrıca orada çalışan uzman arkadaşlardan teknik anlamda da çok fazla şey öğrendim. O zamandan öğrendiğim bir takım uygulamaları hala kullanmaktayım. Bu süre zarfında dersler ile öğrenemeyeceğimiz yetkinlikleri ve teknik bilgileri öğrendim.”
Okul hayatı boyunca yazılım ve kodlama alanında altyapısı iyi olduğu için sürekli en iyi notlarla bu dersleri geçmiş. Bilgisayar derslerinin haricinde formasyon ve Proje derslerinin kişisel gelişimi ve vizyonu açısından etkilerinin önemli olduğundan bahsetti. Özellikle aldığı Proje Geliştirme dersinde öğrendiği; bir projenin Timeline’ı nasıl çıkartılır, risk analizi nedir gibi detay ve teknikler iş hayatında çok işe yaramış. Öyle ki “BÖTE bölümünü iyi ki tercih etmişim” dedirtmesini sağlamış. Bilgisayar Mühendisliği bölümünü seçseydi öğrenemeyeceği sosyal dersleri bu bölüm ile öğrendiğini belirtti.. Okulda öğrendiği Proje geliştirmeye dair bu teknikleri iş hayatında kullanarak diğer rakiplerine göre 1-0 önde başladığını söyleyebiliriz ☺
Mezun olduktan sonra Oyun Geliştiricisi olarak iş arayan İlker Bey bu alanda tecrübesi de olmadığı için bu süreçte zorlanıyor. Görüştüğü yerlerden birisi ondan XNA oyun Framework’u üzerinden oyun geliştirip götürmesini istiyor. Şu an artık kullanılmayan bu Framework üzerinden İlker Bey bir hafta içerisinde proje oluşturup gönderiyor. Bu sayede işi kapan İlker Bey’in kariyer yolculuğu başlamış oluyor.
Çalıştığı yerde ilerleyen süreçte oyun tasarımı için Unity’e geçiş yapıyorlar. Bu kısmı İlker Bey aşağıdaki sözlerle anlatıyor:
“Daha önce okul zamanında üst sınıftaki öğrencilerden ilk defa Unity adını duymuştum. Sonrasında kendim Unity dünyasını inceledim, ancak o zamanlar çok vakit ayıramayıp rafa kaldırmıştım. İş hayatında Unity’e geçtikten sonra gerçek bir oyun motoru nasıl olmalıymış görmüş oldum .”
Işıklandırma, ses ve Input gibi tüm sistemleri içerisinde barındıran Unity, daha önce XNA ve Sun Burn programlarıyla yaptığı tasarımları tek uygulamayla yapabilmesine olanak sağlamış. Söz oyundan açılmışken oyun piyasasına dair aşağıdaki bilgileri de aktarıyor, İlker Bey:
“Oyun alanında piyasada donanımlı birini bulmak güç. Piyasadaki işler Web ağırlıklı olduğu için oyun alanının çok rağbet görmediği ve bu yüzden de hem kendini geliştirmek isteyenler için zor hem de donanımlı birini bulmak isteyen firmalar için zor bir durum.”
Bu süreçte İlker Bey hem oyun alanında kendini daha fazla geliştirip yeni şeyler öğrenmek hem de kendisini zorlamak amacıyla kendi oyun motoru için belli bir süre çalışmalar yapıyor. Şu sıralar çok zamanı olmadığı için çalışmalarına devam edemeyen İlker Bey, tekrar bu konu. Üzerinde çalışmaya devam etmek konusunda istekli olan İlker Bey durumu şu cümleyle anlatıyor:
“Belki ölmeden dünyayı yeni bir teknolojiyle tanıştırırız.”
İş hayatında iki yıl çalışıp teknik anlamda kendisini geliştirdikten sonra 2014-2016 yılları içerisinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği alanında yüksek lisans yapıyor. Yapay zeka üzerine çalışmalar yapıyor. Yüksek lisansı bittikten sonra askerlik süreci başlıyor.
Askerlik sürecinde iş yerinden ayrılan İlker Bey, askerden döndükten sonra şu anki çalışma yeri olan Cube Games’de Lead Developer olarak çalışmaya başlıyor. Şu anki çalıştığı şirkette de aktif olarak Unity programını kullanıyorlar.
Sohbetimize üniversitenin hayatımıza kattıkları ile devam ederken İlker Bey şu sözlerini ekliyor:
“Üniversitenin size baştan sona bir şey öğretmesi mümkün değil. Sizin keşfedip seçim yapmanız gerekiyor. Bu yüzden en güzel bölüm bence BÖTE. BÖTE’de teknik, görsel, sosyal medya gibi farklı alanlara yönelebiliyorsunuz. Üniversite dediğimiz şey aslında bir kıvılcım. Sizde bir kıvılcım oluşturuyor ve onu harlamak sizin elinizde.”
Şu anda öğrenci olanlar için tavsiyesini sorduğumuzda aşağıdaki sözleri iletiyor:
“Benim yaptığım hataları yapmasınlar. Üniversite zamanımda yeterince yoğunlaşmadım , hobi boyutunda kaldı. Hangi konu üzerinde ilerlemek istiyorlarsa oturup üzerine yoğunlaşıp en azından giriş seviyesini geçsinler, hatta orta seviyeye yakın konuma gelsinler. Oyun ile ilgilenecek arkadaşlar için tavsiyem çok hızlı şekilde konuya giriş yapmasınlar. Basamak basamak Unity’de ilerlesinler. Obje nedir, ışıklandırma nedir, rendering nedir, fizik nasıl çalışır, shader nedir bunları öğrensinler. CPU, memory management nedir bilmeden program yaparsanız basit program bir program bile ağır çalışır. Dolayısıyla önce tüm mantığı, temeli öğrensinler… İngilizce de çok önemli. En azından araştırma yapıp, kaynakları anlayacak kadar bir İngilizceniz olmalı. Çoğu program için maalesef Türkçe kaynaklar yok veya çok sınırlı. Bu yüzden İngilizce bilmek önemli. ”
Baştan sona hoş sohbetli geçen bir söyleşi oldu.
Bu gezinin bize katkısı; üniversitede oluşan kıvılcımın peşini bırakmamak ve onu harlamak için bu yılları iyi değerlendirmemiz ve merakımızı asla kaybetmememiz gerektiği oldu.
Bu projenin gerçekleşmesinde katkısı olan Mehmet hocamıza ve hiçbir zaman merakını kaybetmeyen İlker ŞEN’e sonsuz teşekkürler ile yazımızı sonlandırıyoruz.