Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
- Adı Soyadı: Burcu YILMAZ
- Mezun Olduğu Üniversite: Ankara Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Yüksek Lisans Yaptığı Üniversite: Ankara Üniversitesi-Eğitim/Öğretim Teknolojisi
- Mesleği: MEB’de Bilişim Teknolojileri Öğretmeni / Bilişim Teknolojileri Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
- Görüşmeyi Düzenleyenler: Zehra DEMİRTAŞ-Zeynep ARPACIK-Gülsüm TÜRK
- Katılımcılar: İsmail SU-Mücahit ARSLAN-Gamze ACAR-Hatice Ayça EFE-Ayşenur KAYIŞ-Nehire DEMİR-Büşra ŞENER-Yasemin AĞMAN-Ali Eren ÜNVER-Sunay AKAY-Uzuk BAKYYEVA-Jale ULUCAN-Ege ÇANDIR-Emre KARAYAKUPOĞLU
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Kariyer gezileri kapsamında, Ankara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu Burcu YILMAZ ile bir görüşme gerçekleştirdik. Burcu Hanım, Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Milli eğitim bakanlığı bünyesinde Bilişim Teknolojileri öğretmenliği yapmaktadır. Aslında amacımız kendisiyle yüz yüze görüşmekti. Ancak dünyanın ve ülkemizin de geçirmekte olduğu COVID-19 salgını sürecinden dolayı, görüşmemizi Zoom programı üzerinden gerçekleştirdik.
İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşan Burcu YILMAZ’ a teşekkürlerimizi iletiriz. Ayrıca kariyer görüşmesi için bizlere önemli bir fırsat sağlayan Mehmet Hocamıza da teşekkür ederiz.
Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
1999 girişliyim ilk görev yerim Aydın. BTE öğretmenlerinin en kıymetli zamanlarında atanmış şanslı bir grubun temsilcisiyim. 2 çocuk annesiyim. Girişimci ve sosyal fayda gönüllüsü biriyim diyebilirim.
Bize üniversite hayatınızdan biraz bahsedebilir misiniz? (Stajlar, kulüp faaliyetleri, dersler)
Samimi olmam gerekirse üniversite yıllarında potansiyelimin %10’unu kullanmış biriyim. Üniversite yıllarına çok yüksek puanlarla girenlerdenim daha farklı bölümleri de tercih edebilirdim ama ben yapmak istediğim mesleği tercih ettim. Ankara gibi büyük şehirde yaşamanın avantajlarından faydalandım. Etkinlikler kısmında şu anda takip etmem gereken etkinlikleri daha iyi bilsem de o zamanlar iyi kötü bir şeylerin ucundan tutabildiğimi düşünüyorum.
Peki üniversite hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz, bize verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
Ben kariyer hedeflerim de inandığım kısımda devam etmeyi tercih ettim. Beni toplumsal fayda mutlu ediyor. Bilişim teknolojileri eğitimi ve eğitimcilerinin önemi üzerinde sosyal fayda sağlayan çalışmalara öncülük etmeye karar verdim. Ben kendi inandığım şeyi yaptığım için çok mutluyum sizin de kendi mutlu olduğunuz inandığınız şeyleri bulmanız, arayışınızı tamamlamanız gerekiyor. Zamanında güzel bir araştırma yapılmış ve sonucunda beni etkileyen kısım vardı. Şöyle ki; insanlar öleceklerini öğrendikleri zaman neye keşke diyorlar sorusuna cevap aramışlar yanlış yaptıkları şeyler de hiç kimsenin pişman olmadığını görmüşler yapamadıkları şeylere sadece keşke diyorlarmış. Ben keşke şunu yapsaydım diyeceğimi düşündüğüm an elimi taşın altına koyuyorum keşke dememek için risk alıyorum ve işin içine giriyorum. Keşke dememek için elimden geleni yapıyorum sizlerde keşke dememek için çabalamalısınız üniversite hayatınız hakkında size verebileceğim en büyük tavsiyem bu olacaktır.
Keşkeler kötüdür elinizden geleni yapın!
Eğitim sürecinizde pişman olduğunuz bir konu var mı?
Üniversite hayatımda şöyle bir hata yaptım. Mezun olmaya odaklanmıştım. Üniversite hayatımdaki kadar mesleki ve kariyer gelişime açık daha uygun bir zamanım olmadı. Şu anda hala eksikliklerim var. Yapay zeka, mobil uygulama, programlama çalışıyorum, tasarım becerisine ihtiyaç duyuyorum ve keşke okul zamanım da biraz halletmiş olsaydım diyorum.
Yüksek lisansınız hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Bu alana yönelmeye nasıl ve neden karar verdiniz?
Benim yüksek lisansım 12 yıl sürdü, bu Türkiye rekoru olabilir. Yüksek lisans bence bir diploma almak için gidilecek bir yer değil. Hayatta mentorlara, akıl danışacak kişilere, ustalara ihtiyaç duyuyorsunuz. Doktorada da aynı şeyi yapmayı düşünüyordum ama pandemi dönemi baltaladı, özel öğrencilik kabul edilmiyor. Bu yaklaşımımın doğru olduğunu da söyleyemem ama akademik kariyer için doktora veya yüksek lisans yapan biri değilim. Ben her dönem 2 ders almayı kişisel gelişim olarak görüyorum. Yüksek lisans eğitimi güzel ve önemli hedefler veriyor.12 yıllık süreçte yaklaşık 3-4 tane tez konusu çalıştım yani yüksek lisans eğitimi benim için diplomadan çok daha ötesi… Ben hep eğitim alanında çalışmak istiyordum bir de kendime en uygun olan bilişim alanını seçtim. Bilişim ve eğitim kendi inandığım alanda en üst seviyede çalışmaya değer en büyük alan diyebilirim. Eğer yüksek lisans değil de bu bir sertifika programı, bir kamp olsa benim için o da geçerlidir.
Üniversite sırasında ve sonrasında iş deneyimi süreciniz var mıydı ve şu anki konumunuza gelene kadar hangi iş deneyimlerini tecrübe ettiniz?
Benim en büyük deneyimim gençlik kamplarında liderlik yapmak oldu. Daha öğretmenliğe başlamadan binlerce öğrenci tanımıştım ve bana çok büyük bir katkı sağladı. Onlarca kampta yüzlerde çocukla sabahtan akşama kadar baş başasın o kadar zorlanıyorsunuz ve sınırlarınızı o kadar çok keşfedebiliyorsunuz ki bu süreçte çocuklarla çok büyük bir deneyim kazandım. Garsonluk yaptım, CD sattım, Arkadaş Kültür Sanat Bülteninin yayınında çalıştım ve hala da desteğe devam ediyorum. Bana deneyim kazandıracak her türlü işi yaptım. Erdem kazanmak usta-çırak ilişkisi ile öğrenilir. Eğer ki bilgi alacağıma, bir şeyler öğreneceğime inandığın insan varsa onlar için zaten gönüllü çalışmaya hazır biriyim. Ulusal Eğitim Derneği Platformu yönetim kurulunda bir müddet çalıştım, Engelsiz Bilişim Platformu Ankara temsilciliğinde elimizden geldiğince işin ucundan tutmaya çalışıyoruz bunlar bize çok ciddi anlamda deneyim katıyor.
Üniversiteye tekrardan girme şansınız olsaydı yine BÖTE’ yi tercih eder miydiniz? Şu an ki konumunuzdan memnun musunuz?
Ben ne yaparsam yapayım orayı ve oranın sınırlarını zorlayan biriyim. Bir yola giriyorsanız o yolda keşke demeyeceksiniz. Bu konu hakkında bir konuşma geçmişti ben tek bir şey söyledim kendi çocuğunuzun BÖTE bölümünde okumasını ister misiniz? Evet kesinlikle diyebileceğiniz dersler koymalısınız mutlaka diyebileceğiniz etkinlikler planlamalısınız. Bu soruyu kendime yönlendirdiğimde kendi çocuğumun BÖTE okumasını ister miyim sorusuna bu şekilde değil derim ama kendi çocuğumun BÖTE bölümünde okumasını nasıl desteklerim sorusunun cevabını biliyorum hangi bölüm olursa olsun bu alanda inanarak gelişmesi için ne yapması gerektiğini biliyorum. Ben diplomaların çok önemli olduğuna inanmıyorum ama yetkinliklere çok inanıyorum. BÖTE bölümünün size katması gereken yetkinlikler çok önemli! Şu anda Türkiye’nin en önemli firmalarında çalışan öğrenciler yetiştirdim onun için bana tekrar BÖTE okur musunuz diye sorarsanız evet derim çünkü ne yapmam gerektiğini biliyorum.
Şu an ki yaptığınız işte (yönetim kurulu başkanlığı) ne yapmaktasınız? Ne gibi görevleriniz var?
Derdim bilişim teknolojileri eğitimi ve eğitimde teknolojileri konusunda toplumu bilinçlendirmek, herkesin nitelikli BT eğitimi alması adına çalışmak. Sizin gibi öğrenci arkadaşları, ardından bilişim teknolojileri öğretmenlerini, ardından yetkilileri, akademisyenleri bilinçlendirmek, bir araya getirmek ve çalışmalar ortaya koymak için uğraşıyorum. Dernekteki tüm işleri, yönetim, organizasyon, bütçe bulma, kaynak geliştirme, temizlik, raporlama yapıyorum.
Öğretmenlik mesleğinden biraz bahsedebilir misiniz? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Her işin zorluk durumu var ama öğretmenlikte uğraşacağınız en kötü şey çocuk. Öğretmenlik bana göre çok anlamlı bir meslek. Doktor olsanız hastayla, polis olsanız katille hırsızlarla uğraşıyorsunuz. Öğretmen olursanız ise çocukla. Çocuğun sevgisini görmek bizi mutlu ediyor. Onun “canım öğretmenim” diye gelip sarılması çok mutluluk verici. Manevi tatmini memnuniyetle karşılıyor.
Pandeminin eğitim sürecine etkileri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Uzaktan eğitimde sadece öğretmenlerin canlı derste ders anlattığını düşünüyorlar. Bir çok üniversitede alt yapı yoktu. Şimdi bütün üniversitelerin alt yapısı var. Ama en büyük adımda inanılmaz engel var. Atılması gereken en büyük adım bilişim teknolojileri eğitimi ve eğitimcileri ile ilgili olmalıdır.
Ne yapılırsa yapılsın BT eğitimi ve BT öğretmenleri üzerinden bir şey yapılmadığı sürece bir basamak hep eksik kalacak. Mutlaka içerik geliştirecek, sistemi koordine edecek bir bilişim teknolojileri eğitimcisine ihtiyaç olacak. Umarım bunu deneyimlemek zorunda kalmayız bir an önce hamleler yapılır.
Peki mesleğe ve hayata dair gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı?
Ben aslında hayalimi gerçekleştirmek için benim gibi düşünen insanlarla birlikte çalışıyorum. Her çocuğun nitelikli bilişim teknolojileri eğitim alması, her ilde öğretmen ve öğrencilerin bir araya gelebileceği teknoloji merkezleri, teknoloji liseleri, nitelikli bt eğitimi, zamandan ve mekandan bağımsız öğrenme ortamları…Gücümün yettiği kadarını yapmaya çalışıyorum.
BÖTE öğrencisi olarak hangi alanlarda bilgi sahibi olmalıyız? Hangi kitap ya da filmleri islemeliyiz?
Ufkumu açan tek şey kitaplardır. İnsanların sözlerinin sebeplerini kitaplardan öğreniyoruz. Bu konuda önerebileceğim beş on kitap bulunmakta. Yaklaşık 100 kitaplık serimiz var. Bu seriyi okuduğunuz zaman aydınlanıyorsunuz. Şu an ne yapsam diye fikriniz olmuyor. Akademi ve KPSS arasında sıkışıp kalıyorsunuz. Fikriniz olması için okumalısınız. Udemy, Google, Apple gibi markaların girişimcilik hikayeleri beni çok etkilemiştir. Geleceği keşfedenler kitabındaki birçok ismin hayatları beni çok etkilemiştir. Ufkunuz açılıyor. Ortalamanın Sonu gibi eğitimin aksayan yönlerini vurgulayan kitaplar beni etkilemiş, eğitim nereye gidiyor diye sorgulamama yardımcı olan kitaplar fikir geliştirmeme sebep olmuştur. Lütfen okuyun. Neden bahsettiğimizi anlamak için okuyun. Fikir ancak o şekilde gelişiyor. Yaratıcılık ve inovasyon okuyun, tarih okuyun, ders çalışmak gibi okuyun. Kaleminizi defterinizi alın ve not ala ala okuyun.
Bize katkı sağlayacak kurslar var mıdır ?
Bu konuda şanslısınız çünkü çok fazla kaynak bulunmakta. Ama kurs bir yana Youtube ya da birmilyonistihdam gibi yeni öğrenme kaynakları takip etmeniz gerekiyor. Sürekli mesleki gelişim bizde hayat biçimi. 40 yaşını geçmiş biri olarak hala en büyük vaktim mesleki gelişime gidiyor. Şu anki sıkıntı hangisinin doğru kaynak olduğunu belirlemek. BÖTE’den mezun olan bir üniversite öğrencisinin kesinlikle Arduino’ya hakim olması gerekiyor. Arduino ile en az 20-30 proje yapıyor olacaksınız. Bu projelerde arabalar olacak. Çöp toplayan arabalar olacak. Çocuklara hitap eden, çocukların net göreceği şeyler olması gerekiyor. Üç boyutlu tasarım ile ilgili hakimiyetinizin olması gerekiyor. Ankara’da bulunanlar Derneğimizde kendilerini geliştirmek için büyük fırsatlar yakalayabilir. Mobil uygulama, app inventor mutlaka bilmek zorundasınız. Çocuklar için yapay zeka uygulamalarında bilgi sahibi olmanız gerek. Youtube’da bu konuda eğitimler yayınladı. Bu eğitimleri takip etmenizi öneririm. Python ya da ileride hangi dil olacaksa hakimiyetiniz olmak zorunda. Gerekirse droneları bile Pythonda kodlamaya başlıyorsunuz. Mutlaka birkaç tane drone uçurucaksınız. Şuan BT derneğinden bir ekip , ticari ehliyet aldık. Öğretmenlere bu konuda hakimiyet kazandırmaya çalışacağız. Projelerimiz olacak. Bunun haricinde web 2.0, 3.0 araçları eğitimde kullanılan diğer kahoot vb. uygulamaları söylememe gerek bile yoktur. Bunların hepsinde birazcık fikir sahibi olmanız gerekiyor. BT derneğinin kanalındaki yayınları takip edebilirsiniz.
Kendimi çok yetersiz hissediyorum. 4. sınıf öğrencisiyim. Çok fazla alan var. Bu yıl içerisinde hangisinde yoğunlaşmalıyım? Kpss ile atansam bile öğrencilerimin karşısında yeterli nitelikte çıkacak bir öğretmen olduğumu düşünmüyorum.
Sizler 4 yıl eğitim aldınız. Benim zamanımda biraz önce bahsettiğim hiçbir şey yoktu. Ben Scratch ya da üç boyutlu tasarım öğrenmedim. Siz teknolojinin içerisindesiniz. Gözünüzde büyütmeyin. Oturup üç beş gün sabahlarsınız ve ne öğrenmeniz gerekiyor ise öğrenirsiniz. Sizin iletişim ağınız çok kuvvetli. Burcu hocam “Ben bunu yapamıyorum” dersiniz. Biz size yardımcı oluruz. İşler bu şekilde ilerliyor. Bilişim teknolojisi öğretmenlerinin en büyük yeterliliği bilgiye ulaşmaktır. Sizi gerçek anlamda değerli ve kıymetli hissettirecek öğrencilerinizin başarısıdır. Ben Türkiye’nin ilk unicorn’unda çalışan çocuğu yetiştirmişim. Siz yetersizseniz kim yeterli? Benim Linux çalışan ortaokul öğrencilerim var. İletişim ağım çok kuvvetli. Çocuk Phytonda takıldığı zaman onu alanındaki uzman kişiye yönlendiriyorum. Öğretmenlik yalnızca bilgi aktarmak değil gerekirse birlikte öğrenmektir. Bir milyon istihdama kaydolabilirsiniz. Orada çok fazla ve güzel eğitimler var. Hem de bu sayede bir ekosisteme girmiş oluyorsunuz.
Atanan arkadaşlardan duyduğum kadarıyla okulda bir nevi teknik personel pozisyonunda rol alıyormuşuz. Bu doğru mudur? Bilişim öğretmenlerinin devlette yükselme imkanı var mıdır?
Öğretmenin yükselme imkanı ne ise BT öğretmeninde yükselme imkanı odur. Müdür, ilçe milli eğitim müdürü diyerek bu sıralama gider. Öte yandan BTR diye bir mevzuat var. Bilişim teknolojileri rehber öğretmenliği. Formatör öğretmenlik diye bir konu vardır ve bu tüm öğretmenlik alanları için geçerlidir. Zamanında bilgisayar sınıfları kurulurken bilgisayar formatör öğretmenliği yayıldı. Ancak 27 yıl geçti ve geçici çözümlerle bu süreç çözülmeye çalışılıyor. Teknik işlerle bunaltılan kısım bu görevlerdir. Teknik kısım bu formatör öğretmenliğinin yanlış anlaşılmasıdır. Bununla ilgili mart ayında bir çalışma yapacağız.
Hocam sorularımızın sonuna geldik. Eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Çok güzel bir etkinlik oldu. Bunu yaygınlaştırabiliriz. Siz bizden isteyin. Deneyimli öğretmenler ile ilgili çalışma yapalım. Bu öğretmenler soruları cevaplasın hatta mentorluk yapsınlar. Öğrencilerle eşleştirmeler yapalım. Bunu düşünelim.
Bu Görüşmenin Bize Kazandırdıkları
“Burcu Hanım’la görüşme gerçekleştirmek kariyer hedeflerim için çok önemli bir yeri olduğunu söyleyebilirim. Keşke dememek için çabalamamız gerektiğini değerli görüşleriyle vurguladı. Kendisinin bu alandaki tecrübelerini dinlemek çok keyifliydi. Sorularımızı güler yüzle cevapladığı için ve bize zamanını ayırdığı için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.”
-Zehra DEMİRTAŞ
“Bu görüşmenin bizlere kazandırdığı pek çok şey oldu. Her şeyden önce kariyer ve gelecek hedeflerimizi gerçekten sevdiğimiz ve istediğimiz bir alanda yoğunlaştırmamız halinde kişiye ve topluma dokunabilen işlerde bulunabileceğimizi bir kez daha anlamış olduk. Başarının soyut bir kavram olarak değişebildiğini ve eğitimci olmanın gönüllülük esaslı bir meslek olduğunu Burcu Hanım sayesinde fark ettik.”
-Gülsüm TÜRK
“Burcu Hanım ile görüşmek bana ve grup arkadaşlarıma ayrıca eminim ki katılımcılarımıza çok şey kattı. Kariyer hakkındaki görüşlerimin kafamda net bir şekil almasına vesile olmakla birlikte kendisiyle gerçekleştireceğimiz mentorluk eğitimi sonucunda eğitmenlerin tecrübe ve deneyimlerinden faydalanmamızı sağlayacak. Kendisi gibi sosyal fayda için çabalayan bir öğretmen olmayı hedeflemekteyim. Kendisine engin bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaştığı için teşekkürlerimi sunuyorum.”
-Zeynep ARPACIK
Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hepimiz için faydalı bir görüşme olduğunu belirtmek isteriz. Tekrardan ricamızı kırmayıp bizimle görüşmeyi kabul eden Burcu Hanım’a, Mehmet Hocamıza ve görüşmemize katılanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.