Boyner Grup – Anıl ARIKAN (Eğitim Teknoloğu) – Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu


Görüşme Yapılan BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgiler

Adı Soyadı: Anıl ARIKAN

Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Mesleği: Eğitim Teknoloğu

Çalıştığı Şirket: Boyner Grup

Görüşmeyi Düzenleyenler: Aykut DEMİR, Onur KIR

Görüşmeye Katılanlar: Kadir Palancı, Emre Karayakupoğlu, Zülal Varol, Eda Nur Hasanoğlu, Cansu Turhan, Zehra Feyzoğlu


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Kariyer gezileri kapsamında, Boyner Grup şirketinde Eğitim Teknoloğu olarak çalışan Anıl ARIKAN’ın ilham verici ve kariyerinizi şekillendirebilecek iş hayatını ve şimdiki iş hayatına geçiş sürecini anlatan yazımızı paylaştık. Öncelikle bizimle bu görüşmeyi kabul ettiği ve öğrencilikten iş hayatına geçiş sürecindeki tecrübelerini samimiyetle paylaştığı için kendisine teşekkür ederiz.


Anıl Bey


Anıl Bey, 2015 yılında Anadolu Lisesinden başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi BÖTE bölümüne başladı. Çoğu Anadolu Lisesi mezunu gibi mühendislik okumak istediğini belirten Anıl Bey BÖTE bölümüne girip ilk derslerini almaya başlamasıyla beraber aslında BÖTE tercihinin yanlış bir karar olmadığının farkına vardı. Bölümün ilk yıllarında almaya başladıkları yazılım, web tasarım gibi dersleri desteklemek ve kendini geliştirebilmek için çeşitli kurslara gitti. Hatta gittiği kursun üretim departmanında bir yıl boyunca yarı zamanlı web tasarım sorumlusu olarak çalıştı. Gerek aldığı derslerden gerekse çalıştığı dönem boyunca edindiği tecrübelerden yazılım ve kodlama üzerine çalışmak istemediğinin farkına vardı. Daha sonra o da bizler gibi Web Tasarımı dersi için bir kariyer görüşmesi yaptıktan sonra uzaktan eğitim sektörünün kendisine uygun olduğunu farkedip kendisini bu sektör için geliştirmeye başladı. Arkadaşlarıyla gezi sonrasında geçirdiği diyaloğu şu şekilde anlattı:

“Kapıdan çıktım ve dedim ki; arkadaşlar ben bu sektörde kendimi buldum, artık bu sektörde bir kariyer hedefliyorum.”

Üniversite yıllarıyla ilgili ek olarak; bir dönem Bilişim Teknolojileri kulübünün yönetiminde yer aldı.

Kendi mesleğini buldu, Eğitim Teknoloğu olmak istiyordu ve kendisini bir şekilde geliştirmesi gerektiğinin farkındaydı. Bu yüzden kendi sektörüyle ilgili bir yerde staj yapmak istiyordu. 3. Sınıfın sonunda K-12 düzeyindeki çocuklar için eğitim içerikleri hazırlayan Morpa Kültür Yayınlarında deneyim kazanma fırsatı yakaladı. Yöneticisi ile görüşmesini bize şu şekilde aktardı:

“Ben bu sektörde bir kariyer hedefliyorum, kendimi geliştirmem gerekiyor bunun farkındayım, ben çalışayım size bir faydam dokunsun yeter ki gelişebileyim.”


Resim 4


Kendisini geliştirmek için hangi kurslara gittiğini sorduk.

ASPX, C#, Web Tasarım (HTML, CSS)

BÖTE bölümünden mezun olunca iş bulma imkânları yeterli buluyor musunuz diye sorduğumuzda ise şu şekilde ifade etti:

“BÖTE bölümü çok multidisipliner bir bölüm ve bu oldukça avantajlı. Bizim ise kendi yeteneklerimizin ve ilgimizin neye yönelik olduğunu farketmemiz gerekiyor. Daha sonrasında belirlediğimiz alanda kendimizi geliştirdiğimiz takdirde iş bulma imkânlarının yeterli olduğunu düşünüyorum. ”

Eğitim teknoloğu olarak çalıştığınız şirkette neler yapıyorsunuz, diye sorduk.

Boyner Grup çatısı altındaki tüm çalışanlarının eğitim-gelişim ihtiyaçlarını gideren insan kaynaklarına bağlı akademi direktörlüğünde eğitim teknoloğu olarak çalışmaktadır. Hedef kitlelerinin çoğunlukla 30 yaş altı ortalamaya sahip genç arkadaşlar olduğunu aktaran Anıl Bey, daha çok video eğitim üzerine yoğunlaştıklarını belirtti.

Oluşturulan eğitim içerikleri hakkında olumlu yorumlar alıp eğitimleri çok kısa sürede tüketildiğini ekledi.

Özellikle Eğitim Teknoloğu mesleğini ileride yapmayı düşünenler için üniversitedeki hangi dersleri daha önemli görüyorsunuz, diye sorduk.

Eğitim bilimleri derslerinin hepsinin bu sektör için oldukça önemli olduğunu belirten Anıl Bey, öğretim tasarımı, ölçme değerlendirme ve eğitim materyali geliştirme derslerinin önemine ayrıca değindi. Öğrenmenin kişide nasıl gerçekleştiğini bile bilmenin işimize çok yarayacağını söyledi. Çoklu ortam tasarımı dersinde gördüğümüz ikili kodlama kuramında insanların tek bir kanaldan öğrendikleri ile iki kanaldan öğrendiklerinin kalıcılık ve öğrenme kalitesi arasındaki farktan bahsetti. Özellikle 4. sınıfta aldığı uzaktan eğitim dersiyle ilgili şunları ifade etti:

“4. sınıftaydık, uzaktan eğitim dersimize UZEM koordinatörü Zeynep hoca veriyordu. Bu sektörde kendimi geliştirmek istediğimden Zeynep hocayı duyar duymaz ondan her şeyi öğrenmeye çalıştım. Dönem projesi olarak bir e-öğrenme materyali hazırlayacaktık. O projenin benim açımdan faydasının oldukça farkındaydım çünkü portfolyo olarak sunabilecektim. Proje bittikten sonra biraz daha üstüne kattım ve iş görüşmelerimde sundum.”

Ayrıca kamera kullanımını ve video montajını öğrenmemizin bizim için oldukça faydalı olacağını da ekledi.

İlk iş günü heyecanı yaşama korkusu olanlar için, çalıştığınız işe adapte olabilmek için o süreci nasıl yönettiğini sorduk.

Yeni mezun bir çalışan olduğunuzun farkında olup ona göre görevler vereceklerdir. Sizde her zaman yaptığınız işin hakkını verip üstüne katarak ilerlemelisiniz. Hep merak edip, öğrenmek istemelisiniz.

Ayrıca ilk iş günlerinden de şu şekilde bahsetti:

“Ben girdiğim zaman yeni mezun olduğumu biliyorlardı, iki ay neredeyse hiçbir şey yapmadım, sadece izledim ve öğrenmeye çalıştım. Yeni mezun olarak tecrübesizliğim yüzüme vurulmadı, devamlı kendimi geliştirmeye çalıştım.”

Son olarak BÖTE bölümü okuyan ya da mezun olan arkadaşlara ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz, diye sorduk.

Bulunabileceği en büyük tavsiye olarak kendi yeteneğimizin üzerine gitmemiz oldu. Staj yapmanın ve okulda geliştirilen projelerin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Anıl Bey son olarak şunları ekledi: uzaktan eğitim sektöründe çalışacak olan arkadaşlar kesinlikle eğitim fakültesi mezunu olduğumuzu asla unutmamalıyız.

“İstediğinizi fark edin, mutlu olabileceğiniz şekilde çalışmaya uğraşın.”

Kariyer Görüşmesinin Bize Kazandırdıkları

Öncelikle bana ne kazandırdığıyla ilgili ödevin başından itibaren alaraktan kısaca bahsetmek istiyorum. En başta bu ödev verildiğinde bize BÖTE mezunu biriyle görüşme yapmamız için Linkedln üzerinden araştırma yapmaya başladığımda BÖTE mezunu kişilerin hangi sektörlerde, firmalarda ne konumlarda ne işler yaptığını, yapabildiğini görebilme ve aynı zaman da ne tarz programlar kullandıkları ile ilgili fikir sahibi olma şansını yakaladığımı düşünüyorum. Anıl Bey ile yaptığımız görüşmenin, eğitim teknolojileri alanında neler yapabileceğime dair kafamda fikirler oluşturmamı daha iyi sağladı ve BÖTE bölümü, bölümde ki dersler hakkında verdiği güzel bilgilerde bölüm hakkında farkındalığımın iyice artmasını sağladı. Bu değerli görüşme için Anıl Bey’e ve bu görüşmeyi gerçekleştirmemize vesile olan Mehmet hocamıza teşekkür ederim.

Aykut DEMİR

Anıl Bey’le yaptığımız görüşmenin, hem üniversitemiz BÖTE mezunu olması hem de eğitim teknolojileri alanında deneyim sahibi olması nedeniyle, başta eğitim teknoloğu mesleği üzerine fikir sahibi olabilmemiz ve bölümümüz hakkındaki farkındalığımızı artırmamız adına verimli geçtiğini söyleyebilirim. Eğitim içerik geliştirme araçlarını öğrenmeyi kendimize misyon edinip yolun sonunda bir portfolyo ya da bir ürün ortaya koyabilmenin önemini kendisinden dinleme fırsatımız oldu. Bu değerli görüşme için, tekrar başta Anıl Bey’e ve de bu görüşmeyi gerçekleştirmemize vesile olan Mehmet hocamıza teşekkür ederim.

Onur KIR

Yazar: Onur Kır

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir