Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu ile ilgili Bilgiler
Adı Soyadı: Davut GÜNEŞ
Mezun Olduğu Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Mesleği: İOS Geliştiricisi
Çalıştığı Şirket: Beymen
Geziye Katılanlar: Berfin SÖNMEZ, Yunus ÖZOĞUL
Merhaba botekariyer.com okurları,
Bugün kariyer gezisi ödevimiz kapsamında Beymen şirketinde İOS Developer olarak çalışan Davut Güneş’i ziyaret ettik. Bizimle tecrübelerini paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederiz.
Davut Bey’e ilk sorumuz neden bu bölümü seçtiği hakkındaydı. Zorunlu olarak bu bölüme geldiğini söyleyen Davut Bey imkânı olsaydı bilgisayar mühendisliği okumak istediğinden bahsetti. 2004-2010 yılları arasında ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okuyan Davut Bey okuldan dersler konusunda verim alamadığını, liseden öğrendiği bilgiler sayesinde alt yapısını güçlendirmeye çalıştığından bahsetti. Okulunun ikinci yılından itibaren bir yerde çalışması gerektiğini düşünmeye başlamış, küçük projelerle kendisini geliştirmeye çalışmış.
Daha sonrasında iş hayatına nasıl başladığından ve şuan ki iş hayatından bahsetti:
İlk iş deneyiminin 2012’de Hürriyet’te olduğunu söyledi. İlk olarak Titanium ile uygulama geliştirmesi gerekmiş. Titaniumun ne olduğunu sorduğumuzda uygulamaya kodu script olarak yazdığımızı daha sonra derleyip hem Android hem İOS’a uygun olarak çıktığını söyledi. Şuan kullanılmadığını, yetersiz kaldığını onun yerine Native tercih edildiğini ve bunu kullandıkları belirtti.
Devamında Star’ın mobil uygulamasını yaptığını söyledi. Genel olarak medya sektöründe birçok firmanın mobil uygulamasını yaptığından bahsetti. Bu şekilde mobile giriş yaptığını şuan ise Beymen şirketinde hem İOS hem Android kısmında çalıştığını ancak çoğunlukla İOS kısmında görev aldığını söyledi.
Okulda verilen eğitimin yeterli olmadığını söyleyen Davut Bey tek artısının ekip içinde kendisini daha rahat ifade edebildiği olduğunu söyledi. Mühendisliğin iletişim problemi olduğunu kendisini bu yönden daha şanslı gördüğünü ve takım çalışmasına daha yatkın olduklarını söyledi.
Şuan bu bölümü okuyan kişilere tavsiye olarak neler tavsiye edersiniz diyerek devam ettik konuşmamıza:
“Mümkünse alanınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu alanlar her zaman değişebilir. Hayat ne getirir bilemeyiz. Ancak fırsatınız varsa Part Time çalışın, ücret almayın. Boş günlerinizi mutlaka değerlendirin.”
Sadece Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğinde değil Bilgisayar Mühendisliğinde de eksikler olduğunu ancak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğinin amacının tam olarak belli olmadığını söyledi. Üçüncü sınıfa gelene kadar öğrencilerin kariyer planlamasını tam olarak yapamadığını ve kişisel gelişimlerine geç kaldıklarını söyledi. Bölümün öğretmen olmak istemeyen kimseye bir yararı olmadığını çok kez ifade etti. Ancak okul isminin önemli olduğunu söyleyen Davut Bey, “İşe alımlarda önümüze gelen özgeçmişlerden Marmara Üniversitesini ilk tercihlerimiz arasında tutuyoruz.” diyerek okul isminin öneminden bahsetti.
Üniversite yıllarında Böte Kurultayı başkanlığı yaptığından bahseden Davut Bey bu dönemde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğiden mezun olan insanları bir araya getirdiklerini bu sayede çevresini genişlettiğini ve bu tür programların yararlı olabileceğini söyledi.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunlarının kendilerini geliştirirlerse çok iyi yerlere geleceğine değinen Davut Bey “Önünüzde çok güzel örnekler var. Türk Telekom’un Eğitim Direktörlüğü Başkanı, Garanti Teknoloji Eğitim Direktörlüğü Başkanı bunlar hep bölümümüzden mezun. Ama bu aşamaya gelmek için herkesin öncelikle ne yapacağına karar vermesi gerekir.” diyerek bize kariyer planlamanın öneminden bahsetti.
Son olarak mobil uygulama geliştirme sektöründe çalışanlara neler önerirsiniz diye sorduk Davut Bey’e. Kendisi Şuan Andorid’de uygulama geliştirmek isteyenlere verdiği tavsiyede Kotlin ile program yazmalarını, bütün sektörün bu dili kullandığını söyledi. İOS için geliştirmek isteyenlerin ise Swift kullanması gerektiğini söyledi. Davut Bey Piyasada İOS ‘ta daha fazla açık olduğunu söyledi. İmkânı olanların İOS’ta program yazmasının ilerisi için daha mantıklı olabileceğinden bahsetti.
Bize tecrübelerinden bahseden değerli Davut Güneş’e, bu güzel organizasyonu sağlayan Mehmet hocamıza ve bu yazıyı okuduğunuz için siz değerli okurlarımıza teşekkürlerimizi sunarız…