Akbank-Sercan Sevindik(Sr. Mobile Application Developer)-Bahçeşehir Üniversitesi BÖTE Mezunu


Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri

Adı Soyadı: Sercan Sevindik
Mezun Olduğu Üniversite: Bahcesehir Üniversitesi BÖTE Bölümü
Mesleği: Sr. Mobile Application Developer
Çalıştığı Şirket: Akbank
Geziye Katılanlar: Mehmet Bilal KAPLAN.Büşra GAZEL, Seda ATA, Emine Ezgi ÜNSAL


akbank-genel-merkez

Merhaba botekariyer.com okurları;

Mezun olduktan sonra yapacağımız tercihler hakkında bilgi edinip fikir sahibi olmamız konusunda bizlere yardımcı olacak bir kariyer gezisi gerçekleştirdik.  Bu gezi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi BÖTE Mezunu, Akbank’ta Mobil Uygulama Geliştirici olan Sercan Sevindik’i ziyaret ettik. Sercan Bey bizlere zaman ayırarak sorularımıza samimi cevaplar verdi, iş hayatı ile ilgili çeşitli konularda merakımızı giderdi, kariyerinden verdiği örnekler ve tavsiyeleriyle ufkumuzu genişletti.

Sohbetimize, Sercan Bey’in üniversite ve iş hayatının kısa bir özetiyle başladık.

“Bahçeşehir Üniversitesi 2011 BÖTE mezunuyum.  Meslek lisesinde yazılım okuduğum için bilgisayara meraklıydım. Dönemdeki katsayı probleminden dolayı bilgisayar mühendisliği okuyamadım. BÖTE bölümü ile yandal olarak yazılım mühendisliği okudum. İş hayatımın başlangıcında küçük ölçekli bir lojistik firmasında yazılım işlerini yaptım. Burada çalışmaya mezun olmaya yakın başlamıştım. Daha sonra Mobilera adında sms kampanyaları yapan bir firmada çalışmaya başladım. Çeşitli ürünlerin paketlerinde bulunan promosyon kodları ile hazırlanan çekilişlerin server taraflarında çalışıyordum. Burada 6-7 ay çalıştıktan sonra mobil tarafta ciddi bir açık durumu olduğunu fark edip bu yönde çalışmalar yapmayı hedefledim.  Aynı firmada pozisyon değiştirerek ios tarafına geçtim. Bir süre burada çalıştıktan sonra 12 ülkede sms kampanyaları yapan firma Türkiye’den çekilme kararı aldı. Buradan sonra bir oyun şirketi olan MobileCraft’ta çalışmaya başladım. Buradaki çalışma süremde yaklaşık 4 ay sürdü. Bir süre yurt dışı seyahatlerine çıktım. Geri döndüğümde hepsibuaradanın eski ortaklarından bir işadamı ile tanıştım. Benim e ticaret ile bir işim yok ama özel yazılımların yapıldığı bir start up’ta teknoloji direktörü ve mobil uygulama geliştiricisi olarak 3 yıla yakın çalıştım. Burada ciddi mobil uygulama çalışmaları ortaya koyduk.  Kelime hane oyunu yaptık, bir tekstil firması için ürün takip portal ve mobil uygulamasını geliştirdik. Start up’ta uzun süre çalıştıktan sonra Türk havayollarında Anadolu jet projesinde çalışmaya başladım 1,5 yıl sürdü. 5 aydır da Akbank’ta çalışmaktayım. “

 Daha sonra kendisine BÖTE bölümünün avantajları ve dezavantajlarını sorduk.

BÖTE bölümünün en büyük avantajını  “farklı alanlara eleman yetiştirebiliyor olması” diyerek tanımladı. “Bu bölümden bir yazılımcı da yetişiyor, tasarımcı olabiliyor, iş analisti olabiliyor ve öğretmende olabiliyor. Asıl amacı öğretmen yetiştirmek olsa da özel sektör imkanı da sağlıyor.” diyerek bunun güzel bir özellik olduğunu ifade etti.

Mezun olduktan sonra iş hayatındaki tercihinin neden özel sektör yönünde olduğunu merak ettik.

Sercan Bey başından beri öğretmenlik yapma hedefinde olmadığını, katsayı probleminden dolayı öğretmenlik okuduğunu söyledi.

Mezun olmadan önce yapılacaklar konusunda bilgi edinmek için üniversite yıllarında yapılan çalışma ve stajların iş hayatına katkıları sorduk Sercan Bey’e.

İş hayatının üniversiteden çok farklı bir alan olduğunu,  özellikle son sınıf ders boşluklarının olabileceğini, bunların değerlendirilmesi gerektiğini ve bu aralıkta özel sektörde başlamanın çok yararlı olacağını söyledi. İş hayatını öğrenme konusunda erken davranmayı tavsiye etti.

 

 

Ve hedeflerimiz için;

“İş hayatının başlangıcında kurumsal bir firmada çalışmak için neler yapılmalı?” sorusunu yönelttik.

Yeni mezun olduğumuz için tecrübemizin olmayacağını ve bizden çok yüksek bir bilginin beklenmeyeceğini burada önemli olanın istek ve heves olduğunu söyledi Sercan Bey.

“Derste verilen bilgi sektör için yeterli gelmez bunun ilerletilmesi gerekir. Bu konuda daha çok araştırmanız daha çok öğrenmeniz gerekir.”

Sercan Bey birkaç firmada iş deneyimi olduktan sonra mobil uygulama tarafına yönelme kararı almış. Bunun sebebini sorduk.

“Mobil uygulamalar diğer ülkelerde Türkiye’ye göre daha önceden önem kazanmıştı. Ülkemizde yeni yeni önem kazanmaya başladı. Artık insanlar webden çok mobil kullanmaya başladı. Örneğin Akbank’ın en fazla kullanılanı web değil mobil. Başladığım alan Web’di ama bundan sonrasının hep mobilde olacağını ve daha çok kullanılacağını düşündüğüm için buraya yönelmeye karar verdim.”

Biraz çalışma ortamından ve ekibinden bahsetmek istedik.

“Burada Axcess mobilde çalışıyorum. 15-16 kişilik bir ekibimiz var 2 ios 2 Android Devoloper, 2 iş Analisti, 4 Tester, 4 Backend olmak üzere.”

Mobil uygulama alanında kendimizi nasıl geliştirebiliriz, nerden başlamalıyız? sorularını Sercan Bey’e yönelttik.

“Bir uygulama geliştirip Store’a atın, basit olduğunu düşünmeyin. Bir ekranı ya da sadece bir butonu olsa bile sizin için bir başlangıç olsun. Size çok büyük faydası olacaktır. Start-up’ları önemseyin. Burada ciddi bilgi sahibi olabilirsiniz. Piyasaya yeni bir şey çıktığında onu iyi takip edin çünkü onu bilen kişi sayısı az olacak ve bu da sizi öne geçirecek.”

Sercan Bey birçok firmada çalışma deneyimi yaşamış. Bu durumun kendisine neler kattığını sorduk.

“Birçok farklı firmada çalıştım. Burası banka olarak ilk tecrübem.  Bu bir dezavantaj olabilir. Farklı firmalarda çalışmış olmak her çalıştığım yerden edindiğim tecrübeler ile öngörülerim sayesinde önerilerim ile bir adım önde olabiliyorum.”

Son olarak bizlere önerilerini sorduk.

Özellikle üniversitenin son senesinde özel sektör deneyimi yaşamayı, olumsuzluklar karşısında moral bozmamayı ve hırslı olmayı tavsiye etti. Zorlama bir meslekle bir yere kadar gidebileceğimizi, mutlaka sevdiğiniz işi yapmamız gerektiğini söyledi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir