Xinerji SOFTWARE – Soykan DURDAĞI (Mobile Application Developer) – Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu


Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Soykan DURDAĞI
Mezun Olduğu Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
Mesleği: Mobile Application Developer (Mobil Uygulama Geliştirici)
Çalıştığı Şirket: Xinerji SOFTWARE
Geziye Katılanlar: Nisa ELEK, Afra Nur VATANSEVER


IMG-20200227-WA0013

Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Bugün kariyer gezisi aracılığıyla, Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu ve Xinerji Software şirketinde Mobile Application Developer olarak çalışan Soykan DURDAĞI Beyin kariyerinizi şekillendirmenize yardımcı olacak okul ve iş hayatını paylaşmaya çalışacağız. Öncelikle irtibata geçtiğimiz zaman bize çok kısa sürede geri döndüğü, iş yerine kabul ettiği ve tecrübelerini bize samimiyetle aktardığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.

“Elinizden geleni yapın ve anı yaşayın” sözüyle cümlelerine başlıyor.

Xinerji Software Şirketinin Ankara, İstanbul ve Bulgaristan/ Sofia’ da olmak üzere 3 şubesi bulunmaktadır. Gelecek nesil teknolojilerde Türkiye firmaları arasında çok önde ve asıl önemli olan ana odağı Lojistik sektörü olan bir şirkettir. Biz İstanbul/Şişli Şubesini ziyaret ettik ve ziyaretimize başlamamız gerekirse;

Ofise girdiğimiz zaman Yazılım departmanı ve diğer çalıştıkları alanlar farklı kısımlarda olduğundan Soykan Bey bizi yazılım alanına davet etti.
Konuşmaya okul yıllarından başladık;
Şu an 25 yaşında olan Soykan Bey, Meslek Lisesi mezunu olup mezuna kalmadan yazılım alanına ilgili olduğundan Yeditepe Üniversitesinin de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaya karar vermiş 1 yıl İngilizce hazırlık okumuş ve okul hayatında aktif olduğunu ve BÖTE Kurultayında Ulusal Başkanlık yaptığını söylüyor.
Sonra Devlet Okullarında atama zor olduğundan Özel okulda işe başladığını ve çalıştığı süre boyunca memnun kalmadığından ayrıldığını ve yazılım alanına geçiş yaptığını söylüyor.

20200227_110822

-“ Peki Soykan Bey BÖTE Kurultayına nasıl katıldınız ve nasıl Ulusal Başkanı oldunuz ? Bize anlatabilir misiniz ?” diye sorduğumuzda;

“ O dönemde okulumuz ev sahipliği yapmıştı ve hocalarımla aram iyiydi siz de hocalarınızla aranızı iyi tutun ve referans almaktan çekinmeyin , böylelikle bu platform içerisine girerken siz de çok çabalarsanız zorlanmazsınız. Böte Bölümü olan okulları gezmek gibi planlarımız vardı ama okulumuzda Arduino gibi eğitimler verdik. Çok verim aldığım ve eğlendiğim günlerdi.” Diyor.

Yeditepe BÖTE’ nin dersleri zorlamadığını ve kendisi meslek lisesinden mezun olduğu için ve o sene YGS puanlarıyla giriş yaptıklarından derslerinde Lys Fizik dersinin ve İleri Matematik dersinin olması onu zorlandığını söylüyor.

BÖTE(Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği) ilk 2 sene derslerde hiç zorlanmadan geçtim. Zaten ilgim de olduğu için yazılım alanında severek derslere katılıyor ve kendimi geliştirmeye çalışıyordum.

Mesleğini yaptıkça daha çok sevdiğini söyleyen Soykan Bey,Mesleğinin yazılımcılık olduğunu, insanların kullanacağı uygulamaları geliştirdiğini söyleyerek kısaca bir tanım yapıyor. Mobil kısmının daha çok görsele dayandığını ve sözel mantığa yakın olduğundan ilgisini çektiğini ve Flutter 2 Platformunu kullandıklarını söylüyor.

Flutter‘ ı Google tabanlı olduğundan, Kotlin’ den daha gelişmiş olduğundan IOS, Android ve Web alanında kullanabileceğimizi ve eğer ilgiliyseniz öğrenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum diyor.

Kendimizi geliştirmede bir alan seçmemizi savunsa da daha öncesinde mutlaka İngilizcenizi geliştirin dedi. Kendisi Yeditepe Üniversitesinde ilk yıl hazırlık okuduğunu ve bu hazırlık zamanlarının başta boş geçtiğini düşünsede şuan meyvesini aldığını söylüyor. “Tabi geliştirmekte önemli durağanlaşmamak gerekiyor.” dedi.

Bu aynı zamanda programlama dillerinde de böyledir kendinizi sürekli bilgiye açık ve dinamik kılmalısınız arkadaşlar.Udemy gibi platformlardan kurslar izleyin kendinize bir alan seçin ve o alanda ilerleyin, özgüvenli olun diyor.

Size bir numaralı tavsiyesinin İngilizce arkadaşlar, Üniversiteyi bir şekilde bitirebilirsiniz ama daha sonrasında ilerlemek için ingilizcemizin olması gerekiyor.

Yaptıkları projelerden bahsederken Mobile Application Developer olarak diğer çalışan kişilerden bize projeleri anlatmaları ve Mobil Uygulama Geliştirme konusunda bizimle konuşmaları için ricada bulunuyor ve Soykan Beyin Ricasını kırmayıp bizimle ilgileniyorlar. Burdan Xinerji Mobile Application departmanında çalışanlara çok teşekkür ediyoruz.

Ayrıca Soykan bey iş hayatından çok memnun olduğunu çünkü sadece bilgisayar başında zamanın geçmediğini söyledi. “Takım arkadaşlarınızla aranızın iyi olmasıyla iş sizin için eğlence aracı olmaya başlıyor” dedi. Çalıştığı mevkiden oldukça memnun olan Soykan bey insan severek yapmalı yaptığı işi diyor. Çalıştığı firma Lojistik bir firma olduğundan bu alanda projeler geliştirdiklerini ve Soykan Bey’in firmaya ilk girdiğinde başladıkları Taşımacılık Yönetimi (TMS) projesinden bahsediyorlar ve Soykan Bey, Projelerin hepsinde Flutter kullandıklarını eğer Flutter platformu öğrenmek isteniyorsa ilk önce Javascript sonra Java öğrenilmesinin çok yararlı olacağını söylüyor.

IMG-20200227-WA0014

Yaptıkları tüm projeleri bize gösterdikten sonra;
Günün Sonunda bize elimizden geleni yapmamızı çok kasmamamızı ve anı yaşamamızı çünkü bu günlerin geri gelmeyeceğini söylüyor.

İş olanaklarının fazla olduğu bölümümüzün en büyük problemi olarak bunu gördüğünü söyledi. Sürekli B planları üzerinden gittiğimizi ve günün sonunda elimizde hiçbirinin olmamasının bizim için hüsranla sonuçlandığını belirtti eğer doğru ve kararlı çalışılırsa güzel yerlere gelinebileceğini düşünüyor.

Ayrıca Yazılım kariyeri düşünenlerimiz için Teknopark gibi Üniversitelerin çalışma sahalarında seminerlerin çok önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu seminerlerin çoğunluğunun ücretsiz olması biz öğrenciler için daha da avantajlı.Eğer yazılım sektöründe, herhangi bir tasarım sektöründe, teknoloji sektöründe bir şey düşünüyorsak seminerlerin tamamının yakınına katılmamız bizim için artı olacağını söylüyor. staj yapacak yer bulun, gidin. Seminerlerin üç beş tanesine katılırsanız orada mutlaka birilerini bulursunuz.

Gönüllü de olsa stajyer olmak için fırsat kovalamamız gerektiğini ve çabalamamız gerektiğini tavsiye ediyor.

Ama öncelikle her şeyin tadını çıkararak üniversite hayatınızı yaşayın. Hiç bir şeyden çekinmeyin. Girişken ve atak olun. Caba sarf ederek güzel yerlere geleceğinizi düşünmekteyim .
Her şekilde size yardım etmek isterim kapımız her zaman size açık diyen Soykan Bey’e Teşekkür Belgemizi veriyor, fotoğraf çekilmek için rica ediyoruz ve fotoğraftaki gibi bizi hiç kırmıyor .Bu denli bizimle ilgilendiği ve bizi Mobil alanda kendimizi geliştirmemiz için teşvik eden Soykan Bey’e ve Xinerji şirketine tekrar teşekkür ediyoruz. Ayrıca bizi bu geziye teşvik eden Mehmet hocamıza ve siz değerli bötekariyer okurlarına da çok teşekkür ederiz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir