Türkiye İş Bankası – Çağatay ŞAHİN( Yazılım Uzmanı)-Marmara Üniversitesi BÖTE Mezunu


Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Çağatay ŞAHİN
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi BÖTE Bölümü
Mesleği: Yazılım Uzmanı
Çalıştığı Şirket: Türkiye İş Bankası
Geziye Katılanlar: Ayşenur AYDIN, İsmail BAL, Hacer KALAMAN, Aynur KILIÇARSLAN


Merhaba botekariyer.com okurları,

Bugün, Türkiye İş Bankasında Yazılım Uzmanı Çağatay Şahin Bey ile görüşüp çalışma ortamını gördük. Gezi hakkında bilgi vermeden önce bizi işyerine kabul eden ve en iyi şekilde ağırlayan Çağatay Şahin Bey’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Çağatay Bey Bilgisayar Programcılığı ön lisans eğitimini İstanbul Üniversitesinde tamamlamıştır. Ardından hedefleri doğrultusunda DGS ile Karadeniz Teknik Üniversitesinde Bilgisayar mühendisliği kazanmış fakat intibak olayı yüzünden bırakmak zorunda olduğunu söyledi. Bunun üzerine Çağatay Bey Lisans eğitimine başlamak için tekrar DGS ve YGS sınavlarına girmiş ve ardından Marmara Üniversitesi BÖTE bölümüne başlamış. Fakat BÖTE’de eğitim almasına rağmen Çağatay Bey öğretmenlik yapmayı hiç düşünmediğini, hedefinin yazılımla ilgili alanlarda çalışmak olduğunu belirtti. Bunun devamında ise tüm iş arayışlarını hedefine yönelik yazım alanında gerçekleştirdi. Yazılım ile uğraşanların yani meslektaşlarının çoğunun Bilgisayar Mühendisi olması sebebiyle Çağatay Bey Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladığını belirtti. Çağatay Bey aldığı üniversite eğitimlerinin önemli olduğunu söyledi. Fakat “ Her okulun kazandırdığı muhakkak bir şeyler var ama hiç biri sizi işe hazırlamaz.” diyerek iş stajlarının önemine vurgu yaptı.

Çağatay Bey’e iş hayatına ne zaman başladığını sorduğumuzda ise BÖTE bölümünü bitirdikten sonra şuan çalışmakta olduğu iş yerine başladığını belirtti.

Stajlarınızı nerelerde ve nasıl yaptınız?

Çağatay Bey üniversite stajlarını Bilge Adam’da yaptığını söyledi. Ayrıca “Özellikle Bilge Adam olsun istedim. Çünkü yazılım alanında kariyer planladığım için özgeçmişimde Bilge Adam’ın olmasının katkı sağlayacağını düşündüm.” diye Bilge Adam’ın önemini belirtti.

Staja nasıl başladığını sorduğumuzda ise Çağatay Bey:

“Bilge Adam’da çalışan bir tanıdığım vardı. Benim için “Böyle bir öğrencimiz var staj yapabilir mi?” diye sormuş. Daha sonra görüşmeye çağrıldım, sağ olsunlar kabul ettiler. Biraz şans faktörü etkili oldu ama benim için iyi oldu. Buradan öğrendiğim bir çok şey oldu.” diye belirtti.

Daha sonra Çağatay Beyle sohbetimiz daha çok kariyer üzerine yoğunlaştı. Kendisi şuan 2,5 yıllık iş tecrübesi olduğunu ve planladığı kariyerin üstünde olduğunu söyledi. Öğretmenlikten ziyade yazılım alanında ilerlediği için pişman olmadığını ve mutlu olduğunu belirtti. Kariyer ilerlemesi olarak kendisinin şuan ki pozisyonda önünün açık olduğunu hatta müdürlerinden ve amirlerinden bu konuda iyi eleştiriler aldığını dile getirdi.

Çağatay Bey’e neden başka bir şey değil de yazılım dediğimizde tek kelimeyle “Merak” dedi. Yeni bir şeyleri ortaya çıkarmak, bulunmayanı bulmak, yapılmayanı yapmak her zaman ilgisini çektiğini belirterek yazılımı seçmesinin sebebini bu şekilde açıkladı. Daha sonra yazılıma olan tutkusunun lisede başladığını ve çeşitli üniversitelerde de aldığı eğitimlerle üstüne koyarak kendini geliştirdiğini belirtti.

Peki, buradaki iş kariyerinize nasıl başladınız, işe giriş sürecinizde neler yaşadınız?

Çağatay Bey şuan çalıştığı kurumda nasıl işe başladığından bahsederken, zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Psikolojik açıdan zor bir dönem geçirdiğini belirten Çağatay Bey askerlik görevi aradan çıkması için askere gittiğini döndüğünde ise iş bulmakta zorlandığını belirtti. Çağatay Bey iş aramaya başladığında piyasanın sürekli tecrübeli eleman aradığından dolayı iş bulma sürecinin uzamış olduğunu belirtti. Bu süreçte gerek çevreden, gerek aileden aldığı tepkiler ve gerekse işsizlik durumundan dolayı psikolojik olarak zor zamanlar geçirmiş. Sonunda şuan çalıştığı firma tarafından mülakata çağrılmış ve başarıyla geçen mülakat sonucunda işe başlamış. Çağatay Bey ekleyerek herkesin iş bulma sürecinde genelde bu aşamalardan geçtiğini belirtti ve “Biraz zaman geçtikten sonra kendinizden şüphe duymaya başlıyorsunuz, bir şey bilmiyor muyum, işte bir şey yapamıyor muyum acaba diye. Ama o tamamen piyasayla alakalı bir durum hiç moraliniz bozulmasın” diye bir söylemde bulundu.

Çağatay Beyin bize sorusu ise şöyleydi: “ Öğretmenlik dışında başka hayaliniz var mı?”

Bizde kendisinden etkilendiğimizi ve hepimizin aklında yazılım sektörünün de olduğunu belirttik. Hatta o kadar çok etkilendik ki buradan çıkınca yazılımcı olma yolunda ilerleyebileceğimizi söyledik. Kendisi de bir zamanlar BÖTE’de okurken öğretmenlik stajında öğretmeniyle yaşadığı bir anısından “Staj için eski okuduğum liseye gittim. Hocamla konuşken o anda öğretmen olmaya karar verdim. Hemen gidip KPSS’ye kayıt yaptırdım ama bir hafta sonra bıraktım. Bana göre olmadığının farkına vardım” şeklinde bahsetti.

Peki, BÖTE hakkında neler düşünüyorsunuz?

   Çağatay Bey BÖTE hakkında ki düşüncelerinden bahsederken BÖTE’nin  insan ilişkileri konusunda kendisine büyük oranda katkı sağladığını söyledi.BÖTE bölümünde gördüğü derslerden bahsederken sabretmeyi, insanlarla doğru diyalog kurabilmeyi ve bir şeyleri öğretmek için çeşitli yollar kullanarak insan ilişkilerini doğru ve anlaşılır biçimde kullanabilmeyi öğrendiğini belirtti. Formasyon derslerine öğretmenlik düşünmediği için ilgi göstermediğini dile getirdi fakat aldığı eğitimlerin insan ilişkilerinde kendisine  fayda sağladığını söyledi.

Yazılım alanında İngilizce şart mı?

   Çağatay Bey’e yazılım alanında kendimize iş bulabilmek için ingilizce bilmenin ne düzeyde olması gerektiğini sorduk. Çağatay Bey “Şunu söyleyeyim yazılım için size İngilizce bir şey sormazlar. Mülakatta size İngilizce biliyor musunuz diye soranlarda var, sormayanlarda var. Ya da kimse sizden mükemmel bir İngilizce beklemez. Belli başlı sabit ingilizce bilmenizi isterler. Ama bankaya ve benzeri kurumlara gidecek olursanız sizden ALES ve benzeri sınavlardan 80-85 puan almanız beklenir.” Diyerek ingilizce dilinin sektördeki durumu hakkında bilgi vermiştir. Kendisine şuan da çalıştığı kuruma işe girerken hangi düzeyde ingilizce istediklerini sorduğumuzda ise “Burada ben ingilizce mülakata girmedim. Ama yazılımda ingilizce gerekiyor mu evet gerekiyor. Çünkü benim çalıştığım programın bir tane dahi Türkçe dokümanı yok hepsi ingilizce.Mükemmel bir ingilizcem yok fakat işimi yapabilecek kadar olanı anlıyorum. İngilizce konusunda verebileceğim tavsiye öğretmen olmak istiyorsanız  bence hiç lazım değil. Ama kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız öğrenirsiniz. Öğrenmenin sonu yok her şeyi öğrenebilirsiniz.” Diye belirtti.

Röportajı okuyan öğrencilere  şunu mutlaka yapın diyeceğiniz bir şey var mı?

Çağatay Bey’e öğrencilik zamanında ki kariyer planlaması konusunda tavsiye istediğimizde ise ilk olarak hedefimizin belli olmasını ve bu hedef doğrultusunda gereken çalışmayı özenle yapmamız gerektiğini belirtti. Ayrıca kendisi bize üstüne basarak BÖTE den mezun oluyorsunuz fakat öğretmenlik dışında birçok alana yönelebilirsiniz diyerek bu konu hakkında önemli vurgu yaptı.

Ayrıca öğrenciliği döneminde İşkur’un İEP(işbaşı öğrenme programı) kapsamında java uzmanlığı eğitimi aldığını üstelik de buradan para kazandığını dile getirdi. Bizlerede bu kurslara gitmemizi tavsiye etti. İş hayatına atılmadan önce de erkek adaylar için kesinlikle askerlik görevlerini yerine getirdikleri takdirde daha rahat iş bulacağını belirtti. Askerlik derdi olmayan adaylara işverenlerin kalıcı olacaklarını düşünerek daha rahat işe alım süreci gerçekleştirdiklerine de değindi.

Uzun ve eğlenceli sohbetimizin sonuna doğru yaklaşırken Çağatay Bey’e çalıştığı ortamda hangi programları kullandığını sorduk.. Kendisi “Bizim Maximo denilen bir ERP programımız var. IBM’in yapmış olduğu bir program onun şuanda danışmanlığını yapıyorum ve bütün şirketin yapısı, işverenin sahip olduğu birçok konuda lokasyon şirketleri var bunların kullanılmasına destek veriyorum ve programla ilgili hatalar olduğu zaman bana geliyor. Aynı zamanda bununla ilgili program yazıyorum ve geliştiriyorum. Bana ekstra programlar da çıkabilir onları da yazıyorum. Şuan da Java tarafında yazıyorum. C# çıktığı zaman C# da müdahale edebiliyorum. Bu şekilde bütün işim yazılım ve ERP programları.” diyerek bize şirket içinde kullandığı programları söyledi.

Çağatay Bey’e tecrübelerini bizimle paylaşarak verdiği tavsiyeleri ve destekleri için botekariyer.com ekibi olarak teşekkür ediyoruz.

k20180409_160228dsc_0136

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir