TOS Analytics – Metin İLHAN(Android Developer) – Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Mezunu


Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı:
Metin İLHAN
Mezun Olduğu Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Android Developer
Çalıştığı Şirket: TOS Analytics
Geziye Katılanlar: Başak Cemre KARACA, Serra Ecem DEMİREL, Gamzenur KARADUMAN


Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Gezimiz kapsamında TOS Analytics şirketinde Mobil Uygulama Geliştiricisi olarak çalışan Metin Bey’i ziyaret ettik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve önerilerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Metin Bey’e teşekkürlerimizi iletiriz.

İstanbul Şişli’ de bulunan TOS Analytics şirketinde Mobil Uygulama Geliştirici olarak çalışan Metin İLHAN’ ı çalıştıkları yer olan Kolektif House Levent Şubesi' nde ziyaret ettik. Metin Bey bizi kapıda karşıladı, ufak bir şirket gezisi yaptık ve çalıştığı ofis küçük olduğu için teras kısmına geçtik ve konuşmamızı burada yaptık. Sorularımız bitince çalıştığı yere geçerek gezimizi sonlandırdık.

WhatsApp Image 2020-03-30 at 16.15.56

Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE mezunu olan Metin Bey üniversiteye 2014 yılında başlamış. O sıra yazılımla pek bir bilgisi yokken üniversitede öğrenmeye başlayan Metin Bey ikinci-üçüncü sınıfta şirketlere iş yapmaya başlamış.

Metin Bey üniversite döneminde work and travel da yapmış ve bu nedenle Amerika'da beş ay gibi bir süre kalmış. Metin Bey’ in üniversite son sınıfta 15 tane zayıfı olduğundan dolayı okulu iki sene uzatımış. Okul biter bitmez KPSS'ye girerek 76 puan almış. Fakat o sıra öğretmenlik alımı 80-90 puan civarında olduğundan Metin Bey kendisiyle çalışmak isteyen firmalar olduğundan dolayı tercihini özel sektörden yana kullanmış.

Ufak bir Start up firmasında Eğitim Teknolojileri bölümünde yazılımcı Eğitim Teknoloğu olarak başlayan Metin Bey orada mobil oyunlar ve çocuklar için uygulamalar geliştirmiş. İki sene orada çalışmaya devam ederken aynı zamanda mobil uygulama eğitimleri almış. Daha sonra CV benim diye bir kariyer firmasında biraz çalıştıktan sonra Samsung' dan nova tek projelerine geçip orada çalışmış. Buradan ayrıldıktan sonra Almanya’ daki bir firma Türkiye’ de bir ofis açmı ve oraya bir takım lideri arıyorlarmış Metin Bey’ de hayallerinin şehri olan İzmir’ e taşınmaya karar vermiş. İzmir’ de iki sene boyunca VRP (Araç yönlendirme problemi) üzerine çalışan Metin Bey İzmir’ de kaldığı süre boyunca askerliğini de yapmış. İş yerinde yaşanan problemlerden dolayı işten ayrılan Metin Bey İzmir’ in hayallerinin şehri olmadığına karar vermiş ve İstanbul’ a geri dönmüş. Son olarak iki aydır burada çalışan Metin Bey bunun dışında da freelance çok iş yapıyor. Farklı firmalara Android-iOS mobil uygulamalar yapıyor.
Şu an da geliştirdikleri uygulama olan Pakodemy onbinlerce soru, çözüm videoları, öğrencinin seviesine göre sorular, plan yapabilme, seviye takibi, soru paylaşma ve daha bir sürü özelliklerin olduğu bir uygulama. Buradan ulaşabilirsiniz.

Metin Bey uygulamanın iki ay önce kötü ve eksikleri olduğunu, şimdi bayağı bir toparladığını, şu an aylık üyelik falan sattıklarından, günde 3000-4000 kullanıcımız olduğundan, yatırımlar aldıklarından ve böyle devam ettiklerinden bahsediyor.

Meslek lisesi çıkışlı olan Metin Bey sınava girdiği zaman yaşadığı puan probleminden dolayı BÖTE bölümünü tercih etse de denediği çeşitli işler sonucunda sevebileceği işin yazılım olduğunu dile getiriyor ve işimizi severek yaparsak o işten zevk alacağımızı ekliyor.

WhatsApp Image 2020-03-30 at 16.16.05

BÖTE bölümün de okumanın avantajlarını ise doğru yerde çalışmakla bağdaştırıyor. Eğitim Yazılımları geliştiren firmalarda çalışırken çok büyük faydasını gören Metin Bey eğitim kuramlarını öğrenerek çok daha iyi bir öğretim materyali geliştirilebileceğini ve sunulabileceğini ve geliştirilen uygulamanın öğrenciye hitap etmesi gerektiğini düşünüyor. Bir bilgisayar veya yazılım mühendisin öğrenciye hitap etmesinin zor olacağını bu yüzden BÖTE’nin bu konuda daha avantajlı olduğunu düşünüyor. Okulda gördüğü yazılım dersleri de iş hayatını olumlu etkilemiş. Dezavantajlarından ise birkaç firma tarafından bilgisayar mühendisi olmadığından geri çevrildiğinden bahsediyor.

Şu an da Ahmet Yesevi Üniversitesi’ nde Bilgisayar Mühendisi yüksek lisansını yapıyor.

Mobil programlamaya ise 2010'da java ile uğraşarak başlayan Metin Bey o zamanlar başarısız olsa da 2014-2015 dönemlerinde Aykut Taşdelen’in Android ile ilgili kitaplarını okuyarak, kurslarına katılarak kendini geliştirmeye başlamış.

Şu an ve gelecekte mobil cihazlara olan ilginin daha da artması ile insanların bütün işlerini mobil cihazlardan halledebileceği için bilgisayara gerek kalmayacağını fakat mobil cihazlardan pilin sıkıntılı olduğunu düşünen Metin Bey 2011’ den bu yana mobil cihazlarda büyük bir gelişme olduğunu fakat pilin aynı kaldığını söylüyor.

Kendini geliştirmek için eğitimler satın alan Metin Bey boş zamanlarda kod yazdığını yazılımın onun için bir hobi olduğunu söylüyor. Dışarıya çıkıp maç izlemek veya başka bir şeyler yapmaktansa açıp kod yazmak ve uygulama yapmak daha çok hoşuna gidiyor. Bu nedenle kendini de geliştirmek için eğitim videoları satın alıp çalışıyor.

WhatsApp Image 2020-03-30 at 16.15.13

Genel olarak Metin Bey ilk girdiği ve şu anki çalıştığı firmada eğitici uygulamalar yapmış. Almanya’dan bazı firmalara ERP(Kurumsal Kaynak Planlama) üzerine bir çok uygulama yazmış. Samsung’un projelerinde yer almış ve onlara da uygulama yazmış. Start uplar da çalışmış ve Start uplar da çalışma avantajının projenin her şeyini yapmak olduğunu büyük ya da kurumsal şirketlerde ise projenin sadece bir parçasını yaptığından gelişmenin zor olduğunu söylüyor.

Büyük firmalar da saatin içerisindeki basit bir çarksın ama start uplar da saatin tamamısın diye düşünüyor.

Ek olarak Öğretim teknolojilerine çok önem verdiğini belirten Metin Bey, öğretim yazılımlarını geleceğin teknolojisi olarak gördüğüne değiniyor.

Metin Bey’ in bize verdiği tavsiyelerle görüşmemizden sonra şu sonuca vardık:

Aldığımız her dersin değerli olduğunu, bize bazen kuramsal gelebileceğini fakat hepsinin çok büyük bir önemi olduğunu ve mezun olduktan sonra yerine koyabilecek bir eğitim alamayacağımızı bu yüzden aldığımız eğitimleri özümseyerek öğrenmemiz gerektiğini anladık. Yabancı dilimizin yeterli seviyede olduğunda ve diğer konularda eksiklik olmadığında her konuyu kavrayabileceğimiz sonucuna vardık.

WhatsApp Image 2020-03-05 at 16.17.46

Yazımızı burada noktalıyoruz. Umarız sizin içinde bu bilgiler yararlı olur. Bu kariyer gezisini yapmamıza vesile olan Mehmet hocamıza da teşekkürlerimizi iletiriz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir