Sovos Türkiye – Okan TOPER – Web Arayüz Geliştirici (Frontend Developer) – Adnan Menderes Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Mezunu

Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri

Adı Soyadı: Okan Toper
Mezun Olduğu Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Web Arayüz Geliştirici (Frontend Developer)
Çalıştığı Şirket: SOVOS TÜRKİYE
Görüşmeyi Düzenleyenler: Ali Eren Ünver, Rasim Yiğithan Oğuz
Görüşmeye Katılanlar: Berke Karaalioğlu, Mücahit Arslan, Onur Sarıbaş


Okan-TOPER-Zoom-Görüşmesi

Merhaba değerli botekariyer.com okurları;

Kariyer gezileri kapsamında, Adnan Menderes Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu Okan TOPER ile bir görüşme gerçekleştirdik. Okan Bey, İstanbul’da SOVOS TÜRKİYE firmasında web arayüz geliştirici (frontend developer) olarak çalışmaktadır.

Okan Bey’in, kariyerinizi şekillendirmenize yardımcı olacak okul ve iş hayatını paylaşmaya çalışacağız. Öncelikle irtibata geçtiğimiz zaman bize çok kısa sürede geri döndüğü, görüşmeyi kabul ettiği ve tecrübelerini bize samimiyetle aktardığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz. Keyifli okumalar…

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Okan Toper, 26 yaşındayım. Meslek lisesi mezunuyum. Meslek lisesi mezunuysanız üniversite bölümü olarak çok bir alternatifiniz olmuyor. BÖTE istiyordum o zaman, BÖTE’yi seçtim. Yaklaşık 6 yıldır yazılımla ilgileniyorum. Basit web sitesi işleri yapıyordum. O şekilde devam edip mezun oldum. 4 yıl freelance yazılımcı olarak çalıştım. Son iki yıldır şu anki adı SOVOS olan şirkette web arayüz geliştirici (frontend developer) olarak görev alıyorum.

Şu an çalıştığınız şirkette ne gibi görevleriniz var?

Çalıştığım şirket e-fatura ürünleri geliştiriyor. Eskiden küçük dükkanlar kâğıtta fatura keserdi ama büyük dükkanlarda bunun otomatize edilmesi gerekiyor. Bu faturaların belli bir uygulama üzerinden kesilip gelir idaresine gönderilmesi gerekiyor. Onun arayüzünü yazıyorum. Yeni bir müşteri gelecek ise onun başvuru yapacağı bir uygulama var. O uygulamanın arayüzünü ve şirkette arayüz ile ilgili işin içine ne girerse bir parmağım oluyor.

İşlerinizi yaparken hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

Şu an Angular kullanıyoruz Google’ın yazdığı ve hala geliştirdiği bir ürün. Type Script, Bootstrap da kullanıyorum ama işimin %80’i Angular üzerinde geçiyor.

Üniversite hayatınızda kullandığınız programlar ve yapmış olduğunuz uygulamalar iş hayatınızda işinize yarıyor mu?

İş hayatına girmeden önce basit HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap öğrenmeye çalışıyordum, bunlar üzerine web sitesi yapıyordum. İş hayatında bunların çok üst seviyesi kullanılıyor. Eğer ben bunları bilmeden gitseydim öğrenmekte, onların yaptıkları işe uyum sağlamakta çok daha fazla zorlanırdım, hatta bilmediğim için işe almazlardı. Tabi üstüne bir tık koymanız gerekiyor sürekli.

Şu anda çalıştığınız konuma gelene kadar hangi işlerde tecrübeniz oldu?

SOVOS benim ilk kurumsal tecrübem. İki senedir burada çalışıyorum ama öncesinde üniversite zamanı 4 sene civarı -liseyi saymıyorum çok küçük işlerdi- web sitesi yapıyordum. O zamanlarda WordPress ile çalıştım. En son web arayüz geliştirici (frontend developer) olmaya karar verdiğimde arkadaşımla beraber dinamik web siteleri yapıyorduk. O Php ile arka planı yazıyordu ben ön tarafta arayüzlerini yazıyordum. Yaklaşık 30 tane bu şekilde web site yaptım ve şu anki mevcut durumumun temelini attım.

Üniversiteye başlamadan önce de BÖTE bölümünü mü istiyordunuz?

Eğitmenliği çok seviyordum o zamanlar, BÖTE okuyup biraz vakit kazanırım, o vakti kazandığımda da kendimi hem yazılımda hem de eğitimde geliştiririm diye düşünüyordum. Öyle de oldu. Yazılım çalışmayı hiç bırakmadım ama bir ara öğretmenliğe aklım çelindi. Bana göre olmadığını anladım ama BÖTE’yi seçtiğime pişman değilim. Bu bölümü seve seve okudum.

Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?

BÖTE’ye başladıktan sonra staja gittiğimde öğretmenlikle ilgili biraz tecrübem oldu. Yapamayacağımı stajda anladım. Gerekli sabır yokmuş bende. Udemy’ye eğitim çekmiştim o zaman ama Udemy’ye çektiğim eğitimle çocukların karşısındaki sabır aynı değilmiş. Bu yüzden yazılım alanında devam etmeye karar verdim. Zaten istediğim bir şeydi. O zaman da problem çözmeyi çok seviyordum. Bir şeyler yazıyorsun o bir görsel olarak karşına geliyor. Bir de üniversitede yazılımın temelini hangi proje ödevi olursa hep web arayüzü tasarımını araya katarak atıyordum. O şekilde kendi mesleğimin temellerini atıyordum.

Yaptığınız mesleğin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Öğrenmekten yorulmamanız lazım bence bu bir avantaj, beni dinç tutuyor ama arada dinleneyim düşüncesini dezavantaj olarak gördüğünüz zaman bu meslek sizi çok yoruyor. Bazı kritik durumlarda ufak bir hata çok sıkıntılı sonuçlara yol açabiliyor. İşimiz zaten problem çözmek, bir şeyleri otomatize etmek, insanların daha hızlı yapmasına çalışmak. Bunların getirdiği belli başlı stresler de oluyor. Normalde benim çalışma saatlerim stabil ama size stabil bir saat verdiler diye duramıyorsunuz, birinin saat vermesine gerek yok. Mesela benim bir işim bitmediği zaman uyuduğumda bile rüyamda o işi görüyorum.

Bu işi yapmak için üniversitede hangi derslerin faydası oldu & hangi dersler daha önemli?

Üniversitede gördüğünüz yazılım dersi ile sektöre girmeniz ve sektör için hazır hissetmeniz çok zor. Yazılım için programlama dersleri ve yazılım kültürü var o kültürle alakalı teorik de olsa dersler konulabilir.

Üniversiteye yeniden girme şansınız olsa yine BÖTE’yi mi tercih ederdiniz?

3 tane mühendislik okuyan arkadaşımla yurtta aynı odada kaldım. Mühendislik seçmezdim, yine BÖTE’yi seçerdim. Onlar yazılım dersi görüyorlar ama gördükleri dersler beni tatmin etmiyordu. Daha üstüne çıkabiliyordum. Mühendisliğe girsem zaten matematik derslerini geçmeye ayıracağım vakitte yazılıma vakit ayıramazdım. Benim kendi yolumu seçmem gerekiyordu. O yüzden yine bu bölümü seçerdim ama matematiği iyi olan için mühendislik daha iyi olabilir.

Üniversiteye başlarken yabancı dil ile aranız nasıldı, üniversitede nasıl gelişti, şu anda nasıl?

Sınavlardan hep yüksek alırdım ama hiç yetmiyor. Okullarda gördüğümüz İngilizce, İngilizce değil. Sektöre girene kadar hep Türkçe kaynaklardan okuyordum. Şimdi hiç Türkçe kaynağım yok. Hem İngilizce kursuna gidiyorum hem internetten ayrı kurs alıyorum. Yazılım istiyorsanız İngilizceyi tutabildiğiniz en üst seviyede tutmanız lazım. En basiti internette bir kaynak aratıyorsunuz ve İngilizce. O kaynakta verilen öneriyi ve altında yatan sebebi anlamanız lazım.  Günde yarım saat bile olsa dile vakit ayırın.

Üniversite hayatınızdan bahseder misiniz? (Dersler/kulüp faaliyetleri/Stajlar/part-time çalışma)

Stajlarım çok iyi geçmedi. Stajda öğretmen olmayacağıma, bende o sabrın olmadığına karar verdim. Zaten üniversiteye başladığımda da ilk sene yazılıma yoğunluk verdiğim için eğitim derslerinden bütünlemeye kalıyordum.

Web siteleri yapıyordum, insanların neler yaptığını araştırıyordum. Tasarımla çok ilgileniyordum. İlk senemde iş almamıştım. İkinci senemde yeni bir kafe açılmışsa web sitesi isteyip istemediklerini sorup uygun fiyata web sitesi yapıyordum.

Robotik kulübündeydim, odamdaki mühendis arkadaşlar kurmuştu. Çizgi izleyen robot, sumo robotu gibi şeylerle uğraşmıştım ama web kadar ilgimi çekmemişti.

BÖTE’nin kendi kulübü vardı ancak orda çok yazılımcı olmadığı için bir şey yapamıyorduk.

Geçmişe dönseniz değiştirmek istediğiniz bir şey olur muydu?

Pek çok alan denedim. O alanların sonunda web arayüz geliştiricisi olmaya yöneldim. Keşke biraz daha kararlı davranıp direkt web arayüz geliştiricisi olsaymışım diyorum ama bundan pişman değilim neyi sevmediğimi görmüş oldum. Öbür türlü diğerleri içimde ukde olarak kalacaktı. Mesela backend developer olarak biraz Php kodluyordum ama en son fark ettim ki yazdığımın ete kemiğe bürünmesi, o tasarımı görmem lazım.

Bir de öğretmenliği başta çıkarsaymışım keşke diyorum.

Üniversite yıllarına ait unutamadığınız bir anınız var mı?

Bir projemiz vardı ve TÜBİTAK’a götürmek istiyorduk. Okullara gidip öğretmenlerle anket yaptık. 25 tane web 2.0 aracı vardı. Bunlardan hangisini ne kadar biliyorsunuz, size avantajları neler diye sorular sorduk. Güzel dönütler aldık. Eksiklikleri gördük ve eğitim videosu çekmeye karar verdik. Ekipmanlar için yeterli maddiyatımız olmadığından dolayı iletişim fakültesinden iletişim odasını haftada bir bize ayarlaması için rica etmiştik. Ticari amacımız da yoktu, tek derdimiz bir şeyler öğrenip projemizi TÜBİTAK’a gönderip ne olacağını görelim demiştik ama orada ret yemiştik onu unutamam.

BÖTE öğrencilerine tavsiyeniz var mı?

Eğer kafanızda yönelmek istediğiniz alan net ise alanın gerekliliklerini iyice araştırın. İngilizceye güzel vakit ayırın. Bir yere girmeden önce hazır olmaya çalışın, ön bilginiz olsun. Çok savrulmamaya dikkat edin ve kendinize bir yol haritası belirleyin.

Gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı?

Sıfırdan bir projenin mimarı olarak işe başlayıp, bütün geliştirme süreçlerinde tam anlamıyla işin içerisinde olmak istiyorum. Su anki şirketimde var olan ürünün üstüne geliştirme yaparak devam ediyorum fakat sıfırdan projeye, web arayüz geliştiricisi olarak ilk adımı atıp proje tamamlanana kadar hem mimari hem de yazılımcı olarak çalışıp projeyi geliştirmek istiyorum. Çünkü sıfırdan bir ürün geliştirdiğiniz zaman önceki işe bağımlı kalmıyorsunuz, bu sefer kendi potansiyelinizi de görüyorsunuz. Kendimdeki o potansiyeli görmek istiyorum.


Bu görüşmenin bize kazandırdıkları; okulda gördüğümüz eğitimle yetinmememiz ve kendimizi geliştirmek için bütün imkanları kullanmamız gerektirdiğidir. Bu hoş sohbet tarzında olan görüşmemizde, kariyerlerimize destek olmak için vaktini ayıran sayın  Okan TOPER’e bir kez daha teşekkür ederiz.

Biz  BÖTE öğrencilerinin kariyerlerini düşünerek böyle bir projeye imza atan kıymetli hocamıza da bir teşekkürü borç biliriz. Başka  yazılarda görüşmek ümidi ile…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir