Kodris – Koray Uzel (Ortak/Satış Müdürü) – Bahçeşehir Üniversitesi BÖTE Mezunu


Ziyaret Edilen BÖTE Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Koray Uzel
Mezun Olduğu Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi BÖTE Bölümü
Mesleği: Ortak, Satış Müdürü
Çalıştığı Şirket: Kodris
Geziye Katılanlar: Muhammed Keskin, Murat Gül


  WhatsApp Image 2017-12-11 at 09.22.46

 

“Böteciyseniz sadece öğretmen olmak için mücadele edemezsiniz.”

Merhaba botekariyer.com okurları,

Sözlerimize geçmişe giderek başlamak istiyorum. Yıl 2013. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Böteciler için düzenlenmiş olan kariyer günlerindeyiz. Programın içerisinde çok aktif bir insan vardı. İstekliliğiyle ve hareketliliğiyle hemen dikkat çeken birisi. Alanındaki bilgisiyle beni etkilemeyi başarmıştı o gün. Aradan 4 sene geçti, şimdi o samimi insanla röportaj yapmak için yeniden evimden çıkıyorum.Cy-5_ERWIAAvmc3 Koray Uzel 89 doğumlu genç bir abimiz. Bahçeşehir üniversitesinden uzatmalı mezun olmuş birisi. Hazırlıkta başlayan o meşhur koşturmacası ve hareketliliği bugün 8-16 yaşlarındaki çocuklara eğitsel olarak kod öğretmek amacıyla kurulmuş Kodris şirketinde devam ediyor. Satış direktörü olarak girdiği şirkette bu projeye inancı ve topluma faydalı olma isteği onu ortak yapmış.

Murat kardeşimle Koray Beyle buluşacağımız yere geliyoruz. Sağolsun kendisi yoğun iş temposu arasında bizlerle buluşmayı kabul etti. Koray Bey enerjisini burada da gösteriyordu, geldiğimizde hazır bir şekilde bizi bekliyordu bile. Sıcakkanlılığını fazlasıyla hissediyorsunuz. Sanki eski bir dostuyla buluşmuş gibi hemen konuşmaya başlıyor. Lafını çay getiren çaycı bölebiliyor. Yoksa muhabbeti hiç kesecek gibi değil.

Eğitim sürecinde 12 staj yapmış. Bu bilgi bizi bayağı şaşırtıyor haliyle. Hızlı bir şekilde Böte öğrencisi Koray Beyi tanımaya başlıyoruz. Koray Bey hazırlıktan beri aktif bir öğrencilik geçirmiş. 5 yıl bir kulübün başkanlığını yapmış, 6 yılda kulüpler birliği başkanlığını yapmış. Staj sayısını duyduktan sonra ilk stajının 1.sınıfta olmasına şaşırmıyoruz. Koray Bey okuldan arta kalan çoğu vaktini hep stajlarda geçirdiğini belirtiyor. Birinci sınıftan staja başlamanın öğrenciye çok fazla katkısı olduğunu, bakış açısının ve ufkunun genişleyeceğini belirtiyor bizlere.

Staj aşamasında nelerle karşılaştığını tek tek anlatıyor. IT’cisinden en üst yöneticisine kadar herkesin helpdexten başlayan serüvenlerinden bahsediyor. Staja ilk sınıftan itibaren girilmesiyle mezun olur olmaz hemen iş bulunacağını söylüyor aksi durumda güzel bir işe hemen girilemeyeceğini belirtiyor. Şimdi, sizin de merak ettiğiniz soruyu hemen soruyorum: Peki siz ne zaman işe girdiniz? Mezun olmadan 6 ay önce işe girmiş. Koray Beyle beraber 4 arkadaş 1.sınıftan staja başlamışlar. Bu 4 arkadaşın 4 ü de şimdi çok güzel kurumlarda çalışıyorlarmış.

“Stajda sebat ederseniz size extra puan olur. Öğrenciyken yapmış olduğunuz hatalar eksi olmaz, 0 olarak görülür.”

DPi4LS-XcAAVMU0

Koray Beyle sıcak muhabbetimiz ikinci çayları getirti bile. Meşhur soruyu soruyoruz: Peki Koray Bey, Böte bölümüne isteyerek mi yani severek mi girdiniz? Evet diyor, ben bilgisayarı seviyordum. Amacım bilgisayar alanıydı. Okul uzamasını daha üniversite başında kabul etmiştim ama üniversite hayatımda etkili şeyler yapmam gerek diye kendime söz vermiştim. Ve hamdolsun 12 staj, kulüp etkinlikleri, bilgisayar mühendisliği çap ve mezun olmadan işe girmeyle bunu başardığını belirtiyor. Bize karşısında sadece Maşallah demek kalıyor. Hemen Murat kardeşim ordan soruveriyor çapta mı yaptınız? Koray bey bilgisayar mühendisliğiyle aynı zamanda çap yapmış. Laf arasında bunu söylemese öğrenemeyeceğiz. Mütevazılığı takdire şayan. Ama hiç bu etiketle işe girmediğini hep aktifliğiyle işe girdiğini belirtiyor. Laf lafı açıyor artık. Kendisi okul uzasa da çok başarılı biriymiş. Sözel alanda değil ama bilgisayar alanında derslerinin hep A olduğunu belirtiyor. “Derslerde hocalar hep proje verirdi ben de itinayla bunları yapardım. Bu sebepten hep yüksek alırdım. Ama en önemlisi bu projelerin bana getirdiği birikim ve tecrübe. İlerde iş hayatımda hep kullandım” diyor.

Koray Beyi sabah kadar dinleyebilirsiniz. Hiç susmadan konuşma yetisine sahip bir insan. Susamışsınızdır diyerek su veriyoruz kendisine. Sular içildikten sonra hayat hikayesine hemen geri dönüyoruz. Peki Koray Bey Böteciler biliyorsunuz Eğitimciler ve Yazılımcılar olarak genelde ikiye ayrılıyorlar. Siz öğrenciliğinizde hangi alana giriyordunuz? “Ben yazılımda o kadar iyi değildim, orta karardım. Ve çokta keyif almıyordum o yüzden kendimi o noktada geliştirmeyi hiç düşünmedim. Ama işimi görecek kadar biliyordum. Eğitim, araştırma ve uygulamalarda iyiydim” diye belirtiyor. Şu anda kendi işinde de eğitim ve satış alanıyla uğraşıyormuş zaten.

Ara ara bizlere öğüt vermeyi hiç ihmal etmiyor Koray Bey. Alanımızla ilgili organizasyonlarda aktif görev almamız gerektiğini belirtiyor. Bu Böte Kurultayı, bilgisayar etkinliği veya öğretmen etkinliği olabilirmiş. İş başvurularında bunlara bakıldığını söylüyor. “İnsan kaynakları, cv nizde bunu görünce ne kadar aktif bir çocukmuş der. Yani çocuk bir şeyler yapmaya çalışmış diye düşünür. Çünkü öğrenci üniversite zamanında yapmış olduğu etkinlikleri tamamen hobi amaçlı kendini geliştirme adına yapar. Bu da ne demektir günümüzde zaman çok değerli öğrenci demek ki bu işi sevmiş manasına gelir”, diye belirtiyor Koray Bey.

Yarım kalan iş hayatıyla devam ediyoruz. Anadolu grubundan sonraki iş hayatını soruyoruz. Önce HP şirketine sonrasında da herkesin hayali olan Microsoft Türkiye de işe girmiş. 1 yıl burada kaldıktan sonra şirketin küçülme kararıyla beraber Bilge Adam’a geçmiş. Bilge Adam serüveninin ardından Kordis şirketinin teklifiyle buraya geçmeye karar vermiş. Her şirkette ayrı bir tecrübesi, anıları var Koray Beyin. İlk şirketi Anadolu grubunun kendisine özgüven veren bir yer olduğunu belirtiyor. Hp de ise yüksek lisans yapmayan tek kişiymiş, hepsi okuyan çalışan kişilermiş. Stajların faydasını burada gördüğünü belirtiyor. Microsoft, Hp deki başarımı görünce bir yerden beni bulmuş ve bizle çalışmak istiyor musun diye teklif götürmüş kendisine. Hem de Hp de çalıştığından 2 katı maaşla. Nereye imza atmamı istiyorsunuz diyerek teklifi hemen kabul ettim, diye esprili bir şekilde anlatıyor.

DPTrk_9W0AAnxdD

Bilge Adam çığır açtığım yer diye belirtiyor. “Büyük firmaların hedeflerini yükseltmekti amacım. Kısmet ve uyguladığım kriterlerle firmalar çok iyi cirolar yaptılar.” Bu dikkat çekmesine ve yükselmesine vesile olmuş.Sonrasında Kodris’ten birlikte çalışma teklifi geldiğini artık kendi işiyle uğraşma hissiyatının kabul etmesine vesile olduğunu söylüyor. Ağustos 15 ten itibaren Kordisle beraber okul gezileri, ürün tanıtım çalışmaları yapıyormuş. Ülkemizde hala yerli StartUp ve eğitim tarafına destek verecek güzel ürünlere ihtiyacımız olduğunu, devamını kendilerinin getirdiğini yarın da bizlerin getirmesi gerektiği öğüdünü veriyor. Eğer bir fikrimiz varsa ve iyi olduğuna inanıyorsak mutlaka o fikri değerlendirecek insanlar çıkarmış. Bu sözleri üzerine bize Udemy’i örnek gösteriyor. Bir Türk firmasının Silikon vadisinden nasıl destek aldığını ve geliştiğini anlatıyor. Neden bizde onlar gibi olmayalım bayrağı daha da ileriye taşımayalım ki diyor. Çok haklı… Ve böyle güzel dolu dolu geçen konuşmasını şu sözlerle bitiriyor Koray Bey:

“İnsanlarla konuşa konuşa kitlerle konuşmaya alışırsınız, kitlelerle konuşa konuşa büyük kitlelere hitap etmeyi öğrenirsiniz. Sahada mücadele etmeye alışırsanız hangi iş olursa olsun hepsiyle mücadele etmeye alışırsınız.”

Koray Beye hayat hikayesini bizlerle paylaştığı için ve güzel öğütleri için çok teşekkür ederiz.

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir