İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK Kursları- Umut Meral(Eğitim Teknoloğu)-İnönü Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu

91ZesmxA

Adı Soyadı: Umut MERAL

Mezun Olduğu Üniversite: Malatya İnönü Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Mesleği: Eğitim Teknoloğu

Çalıştığı Şirket: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Görüşmeyi yapanlar: Melek Yayla Er, Gülsüm Yıldız

Görüşmeye katılanlar: Ali Eren Unver

 


 

 

Ekran Görüntüsü (26)

Bize biraz kendinizden bahseder mısınız? diye sorduk. Kendisini bize şöyle tanıttı: 

Malatya İnönü Üniversitesi BÖTE bölümünü 2011 yılında kazandım. İsteğim doğrultusunda bölümü uzatarak 2016 yılının sonlarına doğru mezun oldum. Mezun olduktan sonra işe ilk başlamam 15 günlük süre zarfında oldu. İlk iş deneyimimi Malatya’da yaşadım. Malatya’da kendime bir şeyler katamayacağımı fark edince İstanbul’a gitmeye karar verdim. İstanbul’da özel bir okulda Robotik Kodlama eğitimi başlığı altında ders vermeye başladım. Yalnız, yapılan işin Robotik kodlama eğitimi olmadığını düşündüğümden ayrılmaya karar verdim. İ.B.B’nin BÖTE mezunu öğretmen ilanını görüp başvurdum. Gerekli sınavlar ve mülakatları başarıyla geçmem sonucunda göreve başladım. İ.B.B’de yaklaşık 1 yıla yakındır Bilişim ve Teknolojileri Öğretmenliği yapıyorum. Yine İ.B.B’de yaklaşık 6 aydır uzaktan eğitim merkezinde 8 kişiyle çalışıyoruz. Burada öğretim tasarımı ve içerik geliştirme ekibindeyiz. Uzaktan eğitim derslerinin içeriklerinin tasarlanması, düzenlenmesi, uzaktan eğitim sürecine uyarlanması (senkron, asenkron, harmanlanmış yapıya karar vermek) ve kullanılacak teknolojilere karar vermek ve bunları kullanacak eğitmenlere eğitim vermekteyiz. Aslında özet olarak bölümle alakalı eğitim teknologluğu yapıyoruz.

Bu bölümü tercih etme sebebini ise şu şekilde anlattı:

Üniversite sonuçlarımın iyi olmasına rağmen Türkiye’nin ilk BÖTE mezunlarından olan dayımdan etkilendim diyebiliriz. Bunun yanında tabii okuyacağım bölümün Malatya’da bir bölüm olması da benim için önemliydi. En önemlisi tabi ki dayımın mesleği olmasıydı.

Üniversite döneminde kendinize bir kariyer planı belirlemiş miydiniz? diye sorduk

“Üniversiteye ara verdim, ara verdiğim içinde bu tür planları yaptım diyemem. Üniversite yıllarım çok verimli geçmedi o yüzden kendim için vermiş olduğum ara bol bol gezip görmemi sağladı. Farklı insanları tanıdım. Bunlar değişik alanlarda çalışmaktaydı. Mesela yazılım alanında çalışan arkadaşlarım vardı. Bol bol online konferanslara katıldım. Bu tarz eğitimler için Malatya’dan İstanbul’a geldiğim de oluyordu. Üniversitede Toplama Kasa diye isim verdiğimiz arkadaş grubumuz vardı ve bu grubumuzla devamlı etkileşimde olduk ve birbirimize yararlı olmaya çalıştık. Aynı zamanda bunların kariyerim için çok önemli adımlar olduğunu düşünüyorum. ” dedi.

Mezuniyet sonrası ilk ne düşündünüz? 

Okul sonrası o ilk 15 günlük kaygı çok stresliydi. İyi bir süreç değildi diyebilirim.

Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?

Ders yoğunluğundan mezun olma süreceğini düşünmeye fırsatım olmadı. Özel okullara başvurmaya başladım. İlk maaşım benim için çok önemliydi.

Üniversite bittikten sonra keşke yapsaydım veya yapmasaydım dediğiniz şeyler oldu mu? sorusunu şöyle cevapladı

Okulu uzattığım için hiç pişman değilim öncelikle bunu belirteyim. Kendime birçok şey kattığımı, vizyonumu genişlettiğini düşünüyorum. Gerek olmamasına rağmen yaz okulu derslerini aldım. Gördüğüm derslerde tanıştığım arkadaşlarımın bana ve bölümüme olumlu katkıları oldu. Ama keşke öngörülü olsaydım diyorum. Çünkü Robotik eğitimi verdim ama tam olarak ne olduğunu bilmeden verdim. Keşke öngörülü olsaydım  bu teknolojilerle daha önce tanışsaydım da öyle *evet, ben hazırım ben oldum deyip ders verebilseydim* diyorum. Mezun olduktan sonra çok şey öğrendim. Anlattığım konulara hâkim değildim. Konulara önceki gün göz gezdirip dersi öyle anlatıyordum. Buradaki avantajım şu oldu aslında ders verdiğim öğrenciler çocuklardı ve çocuklar yetişkinler kadar soru sormuyordu :)

Ekran Görüntüsü (27)

Bölümdeyken mezuniyet sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? diye sorduk

Vardı. Kısmen ne yapabilirim diye düşündüm ama KPSS’yi hiç düşünmedim. Bu yönde çalışmada yapmadım. Eğer KPSS ile atanmış olsaydım kendimi bu kadar geliştireceğime ve şu ankinden daha faydalı olacağıma inanmıyorum.


ismek-logo_780_x_345

İş tecrübeleriniz ve iş deneyiminiz nelerdir, bize şu an yaptığınız mesleği seçme sürecinizden kısaca bahseder misiniz? diye sorduk

Özel okul tecrübelerim oldu. Özel okulda BÖTE mezunuysanız eğer sınav kazandırmadığınızdan dolayı ikinci sınıf öğretmen muamelesi görüyorsunuz ne yazık ki. Hâlbuki ilk görevimde çok idealisttim. Ama şu var ki temel dersler öğretmeni değilseniz sizin dersinizi size sormadan temel derslerle değiştirebilirler. Böyle olunca da diğer hocaların gözünde de yetkinliğiniz olmuyor. Burada önemli olan şey aslında sizin bölümünüzün değerini bilen kurumda çalışmanız olacaktır. Şu anda değerimizin bilindiği yerde çalışmaktayız. Bölümle alakalı farklı alanlarda çalıştım ama kendimi bulduğum yer evet burası diyorum. İ.B.B’de bu işin, bizim işimiz olduğu düşüncesi hakim. Eğitim ve teknolojinin entegre edilmesi, sunulması, teknolojiye eğitim gözüyle bakılması ve bunların karar aşamalarının BÖTE mezunlarından geçmesi çok önemli bir durum. Bu öngörüleri yıkacak yöntem uzaktan eğitim süreciyle birlikte başladı. Şimdiki ilanların çoğu BÖTE mezunu uzaktan eğitim bilgisi mevcut olan eleman alımlarıyla alakalı.

Çalıştığınız işleri düşünürsek en çok hangilerini severek yaptınız? diye sorduk

Şu anki işimi çok severek yapıyorum. Çalıştıkça daha fazla üretiyorum ve daha fazla bilgi ediniyorum bu da beni mutlu ediyor.

Su an ki işinizi mecbur olduğunuz için mi yoksa sevdiğiniz için mi yapıyorsunuz? diye sorduk

Uzaktan eğitim sisteminde çok mutluyum. Uzunca süre bu alanda çalışıp tezimi bu alanda yapmak isterim hatta doktoramı da bu alanda tamamlamak istiyorum. Pandemi sürecinde uzaktan eğitimin öneminin farkına varıldı. Artık pandemi olmasa bile insanlar uzaktan eğitimin ve BÖTE’ lilerin kıymetini de anlıyorlar. BÖTE’nin en verimli olduğu alan öğretim teknolojileri alanı oldu.

İş hayatında neler yapıyorsunuz? Birkaç örnekle açıklayabilir misiniz? diye sorduk

Hocalarla istişare edip verilen eğitimlerin modüllerini izliyor, bunların hangi yöntemle uzaktan eğitime aktarılması gerektiğine  karar veriyoruz. İşin özü, öğretim tasarımı ve öğretim içeriği yapmaktayız. Ders içeriklerini slaytlara aktarıyoruz, içeriklerini ve grafiklerini düzenliyor ardından bir ürün ortaya çıkarıp moodle’a aktarıyoruz. Bunlarla da bitmiyor yaptıklarımız, derslerin geri dönüşünü kontrol ediyoruz. Öğrenci fikirleri, test sonuçları hepsi kontrolümüzden geçiyor. Şu an uzaktan eğitim sistemi üzerinde çalışmaktayım. Müfredat geliştirmeye, içinde kullanılacak yöntemlere, hangi yöntemlerin kullanılacağını, kaç kişinin kullanacağını belirlemeye kadar bir sürü iş yapmaktayız. Pandemi sürecinde daha yoğunduk. Şu an sistem daha iyi oturmuş durumda. BÖTE’cilerin farkı da işte burada ortaya çıkmış oldu.

Bizi diğer öğretmenlerden ayıran fark devamlı güncel bilgiyi öğrenmek ve takip etmek .

 Bu sektörde çalışmak isteme sebebiniz nedir? diye sorduk

Bilişim sektörü alanında çalışmak istedim. Öğretmenliği seviyorum. Bu süreçte öğrencilerimi de özlüyorum. Mezun olurken öğretmen olacağım diye mezun oldum, bunun yanında kendimi yazılım sektöründe geliştireceğim diye düşünüyordum. Arayış içine girmiştim. Üniversiteden mezun olurken kafam biraz karışıktı ama uzaktan eğitime başlarken kendimi bulduğumu gördüm. Üretken olmak, içerik hazırlamak, bunları sunmak ve bu işin temellerini biliyor olmak, kendimi bu alanda çalışmak işe yaradığımı hissettiriyor bana. Bilgisayarın sadece kasa, monitör olmadığını anlatmak lazım. Şimdiki nesil bunların hepsine hakim. Bizim web tasarımı, programlama gibi diğer alanları da öğretmemiz lazım. En önemlisi teknoloji okuryazarlığı öğretmemiz lazım. Güncel olmayan müfredat anlatılıyor bu da bizim kısırlaşmamıza sebep oluyor. Kendimizi verimsiz hissedip, çalışmaktan keyif almamıza engel oluyor.


Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı? sorusuna ise şöyle cevap verdi:

Dersler hiçbir zaman yeterli değil bence. Devamlı gelişmeye açık olmalıyız. Dersler ilkokul öğrencilerine verilecekse çok, ama aldığımız eğitim yazılımcı olmak içinse yetersiz. Hangi iş kolunda çalışacağımıza karar vermeliyiz. Web, grafik tasarım gibi alan seçimi için yeteneklerimize bakıp yönelmemiz lazım. İşte o zaman neye ihtiyacımız olduğunu bilir, ona göre kendimizi geliştiririz.

Mesleğinizi yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir? diye sorduk

BÖTE mezununun çalışabileceği çok alan var. Kişi; kendine, yeteneğine, ilgi alanına yönelik seçim yapıp, o yönde gelişme sürdürmeli. BÖTE mezununun illaki öğretmen olma zorunluğu yok. BÖTE mezunu kendini devamlı güncellemeli. BÖTE mezunu olmak tek tekerlekli bisiklet sürmek gibi. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor. Buna ayak uydurmak lazım. Zaten ayak uyduranlar mesleğinde başarılı olur.


BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTE’lilerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz? diye sorduk

Atanan öğretmenler hâlâ emekli olmadı. Okullarda hâlâ yeterli teknoloji sınıfları açılmıyor maalesef. Çok iştah açıcı bir atama da yok. Bunun için kendimizi alternatif alanlarda geliştirmeye çalışmalıyız. Ben, uzaktan eğitim verdiğimde  BÖTE’den mezun olduğumu anladım. Ve benim belli yeteneklerim varmış dedim. Mezuniyetten sonra kendimi geliştirebileceğimi biliyordum. Tüm öğretmenler eğitim teknolojilerini size soracaklar. Tavsiyem size; uzaktan eğitimde çalışın, kendinizi bu alanda geliştirin. Bölümü iyice irdelemek lazım. Özellikle okurken mezuniyet sonrasında ne yapabiliriz, kendimizi nasıl geliştirebiliriz diye iyice düşünün. Bölüm öğrencilerinin farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri lazım.


 

İş tecrübelerinizden sonra okuduğunuz üniversitenin ve bölümün size ne gibi avantajları olduğunu düşünüyorsunuz? diye sorduk

BÖTE mezunu olmanın getirdiği çok yönlülüğün faydasını gördüm. Mezuniyetten sonra bilişim öğretmenliğinin ardından  yetişkinlere robotik eğitimi verdim. Ve sonrasında uzaktan eğitim serüvenim başladı. Bir baktım ki eğitimlerin içeriğini tasarlamaya başlamışım. Öğretim tasarımı yapabiliyorum, farklı içerikler geliştirebiliyorum. Bu alanda yapmış olduğum eğitimlerim de var.

Çok ciddi avantajları vardır. Bir kere çok yönlü mezun oluyorsunuz. Eğitimin teknoloji ile entegrasyonunu yapabildiğimiz bir bölüm. Bunların yanında bölümün size kattığı harika bir unvan var. Çocukların gözünde kahraman hacker oluyorsunuz. Dezavantajı ise atama ve iş bulma kaygısı.

sertifika

tesekkur-belgesi


Bu Görüşmenin bize kattıkları:

BOTE ‘yi bitirince diğer eğitim fakültesi mezunları gibi sadece öğretmenlik yapma hakkımızın olduğunu sanıyorduk. Umut Bey’le yaptığımız görüşme sonucunda bakış açımız tamamen değişti. Bize aslında bölümden tek yönlü mezun olmayacağımızı gösterdi. Mezun olurken hem eğitim hem de teknoloji çağının en temel bilgileriyle donanmış olarak mezun olup birçok alanda avantajlı olarak ilerleyebileceğimizi gösterdi. Çok faydalı bir görüşme oldu bizim için. Bu farkı gösterdiği için Umut Bey’e ve bu görüşmeyi yaptırdığı için Mehmet hocamıza teşekkür ederiz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir