INVICTI SECURITY- Türhan Yıldırım (Senior Software Development Professional) –Yıldız Teknik Üniversitesi–Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Adı Soyadı: Türhan Yıldırım

Mezun Olduğu Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi–Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Mesleği: Kıdemli Yazılım Geliştirme Uzmanı (Senior Software Development Professional)

Çalıştığı Şirket: INVICTI SECURITY

Görüşmeyi Düzenleyenler: Güneş ARSLAN-Şükran KAHRİMAN-Sedat SİPAHİ

Görüşmeye Katılanlar: Öznur Yılmaz-Hatice Ayça Efe-Zeynep Beyda Olgun-Zülal Varol-Nehire Demir-Mert Kandemir-Deniz Kıskanç-Sedat Solak-Selin Dayıoğlu-Salih Toğuç


Merhaba değerli botekariyer.com okurları; Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak bir kariyer görüşmesi düzenledik. Görüşmemiz kapsamında Türhan Yıldırım bize eşlik etti. Buradan teşekkürlerimizi gönderiyoruz.


Türhan Bey’i tanıyalım. Meslek lisesi çıkışlı olan Türhan Bey; eğitimci olarak meslek hayatına yön vermek istememiş ve programlama ile ilgili alanlara yönelmiş. Şimdi sorularımıza geçelim.

1

Üniversite yıllarınızda etkinlikler anlamında aktif miydiniz?

Etkinlikler konusunda içine kapanık, iletişim kurmayı sevmeyen biriydim. Sosyal hayat anlamında kendi kendime olurdum. Ya da paylaşımlarım bir iki kişiyle sınırlı kalırdı. Kafanızı dinlendirmek zorundasınız. Ve bunu en kaliteli şekilde yapmaya çalışın. Yine size bir katkısı olsun.

Okulda işlediğimiz derslerin bize ilerideki katkısı nedir? Siz şu an ne gibi problemler çözüyorsunuz?

Benim de kafamda yıllarca olan soru. Bunu öğreniyoruz ama iş çözüm aşamasında bana katkısı nasıl olacak diye düşünürdüm. Örneğin fibonacci öğrenirken metod içinden metod çağırmayı öğreniyorsunuz. Asal sayı problemlerinde kurallı bir şekilde data elde etmeyi öğreniyorsunuz. Şöyle bir bakınca biz sadece bir fikri gerçeğe çeviriyoruz.

Bölümü okurken aldığınız formasyon bilgisi iş hayatında işinize yaradı mı?

Bana olan katkısı nasıl öğreneceğimi öğrenmek oldu. Bilimsel olarak nasıl öğrendiğimi bilmek iş hayatımda da beni oldukça ileriye taşıyan bir etken. Bir şeyleri öğrenmek ve öğretmek konusunda bana artısı olduğu için şirket hayatımda da birçok konuda yardımımın alındığı söyleyebilirim.

İstanbul’da eğitim gördünüz. Size katkısı oldu mu? Daha küçük bir şehirde eğitim almış olsaydınız yine olduğunuz konumda olabilir miydiniz?

Üniversite yıllarımda çok asosyaldim. Etkinliklerle alakam yoktu. Eve gidip kendi kendime çalışırdım. Artık bilgiyi her yerden edinebiliyoruz. Küçük şehir büyük şehir farkını sadece iş bulma konusunda söyleyebilirim.

Yazılım çok fazla alana ayrılıyor. Seçim ve kişiye uygunluk durumunu nasıl anlayabiliriz?

Maalesef doğru. Mesleğe başlamadan önce bu konularda iştahınızın açık olması lazım. Derin çalışmalara girmek ve sonrasında size uygun olmadığını anlamak zaman kaybı olur. Her konuda fikriniz olsun küçük çaplı çalışmalara başlayın diye önerebilirim.

Dil hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İngilizce en büyük engellerden. Bir dil katmak istiyorsanız kendinize bu İngilizce olsun. Anadiliniz gibi konuşmaktan bahsetmiyorum. Sadece utangaçlığınızı kırmak için bile cambly’i önerebilirim.

Staj alımlarında bile çok fazla yetkinlik isteniyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Beklenen isteklerin çoğunun stajyer için ekstrem olduğunun onlar da farkında. Bunun yanı sıra yazılım sürekli gelişen bir alan. Size de güncel olayları takip etmelisiniz. Çalışmalarınıza başlangıç aşamasında güvenmiyorsanız bile asla pes etmemelisiniz.

Mezun olduktan sonra neler yaptınız? Nasıl ilerlediniz?

BÖTE’nin bana kattığı en güzel şey birilerine bir şeyler öğretmek. Kariyerimde de bunu görebiliyorum. Okul hayatımın son yılında çalışmaya başlamıştım. Mezun olduktan sonra da farklı farklı işler yaparak örneğin e-ticaret gibi bir çok yoldan geçerek şu an olduğum konuma geldim.

Keşke mühendis olsaydım diye bir düşünceniz var mı? Veya size böyle düşündüren bir anınız?

Özel bir firmanın iş görüşmesinde son aşamaya kadar gelmiştim. İşe alımda sadece mühendislerin alınabileceği söylendiği için elenmiştim. Daha sonrasında geldiğim noktaya bir bakıyorum ve kendime itiraf edeyim bir öğretmen olarak ekibimde 6 tane bilgisayar mühendisi çalıştırdığım da olmuştu. Yine de hala içimde ukdedir. Uzaktan bilgisayar mühendisliği okuyup bıraktım ancak yüksek lisans yaparak en azından mühendislik ile ilgili tarafa da geçmek gibi bir hedefim var.

turhan_yıldırım

“Diploma size kurumsal bir hayat için güzel şeyler getirir. Saygıyı ise; bilgi birikiminiz ve niteliğiniz.” – Türhan YILDIRIM

Yurtdışı ve Türkiye teknolojisi ile bir kıyaslama yapabilir misiniz?

Türkiye teknolojisi yurtdışına oranla kötü değil aksine gayet yeterli bir seviyede. Yurtdışında bakılan tek şey tecrübe. Hedefiniz ilk olarak yurtdışı olmasın. İlk tecrübenizi Türkiye’de edinmeye çalışın. Türkiye’de halen bir sürü avantaj var tek sıkıntı sektörün kısıtlı olması.

Kendi şirketinizi kurmayı düşünüyor musunuz?

Hayır. Ben profesyonel bir elemanım. Bir fikir varsa en iyi şekilde yazarım. Ancak fikir bulmak bana göre değil.


Görüşmenin Bize Kazandırdıkları

Türhana Bey’in samimi ve eğlenceli kişiliğiyle görüşmemiz çok eğlenceli ve renkli geçti. Sorduğumuz soruların hiçbirini geri çevirmedi. Bize ve katılan arkadaşlarımıza geçmiş deneyimlerinden bahsederek çoğu yerde öğrenemeyeceğimiz taktikler verdi. Stajlar, eğitim hayatı, sosyal hayatı çerçevesinde bize bir BÖTE’cinin yapacağı birçok meslekten bahsetti. Meslek seçimi konusunda ve saygı konularında bizleri ciddiyetle uyardı. Gelişen teknolojiye ayak uydurmamız ve her dalda az da olsa bilgimiz olması gerektiğini hatırladık. Her iş görüşmesinin, her işin, stajın bizlere farklı yetkinlikler kazandıracağını şimdiden keşfettik. Bize vakit ayırdığı için Türhan Bey’e , daha sonrasında bu görüşmeyi ayarlamamıza yardımcı olan Mehmet hocamıza çok teşekkür ederiz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir