Ebru Karayılmaz (Eğitim Teknolojileri Koordinatörü & Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı) Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Mezunu

Görüşme Gerçekleştirdiğimiz Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgiler


speakers40

Adı Soyadı: Ebru Karayılmaz

Mezun Olduğu Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Mesleği: Eğitim Teknolojileri Koordinatörü & Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı

Görüşmeyi Düzenleyenler: Berkay Gençdoğan – Selim Gayretli

Katılımcılar: Sedat Solak, Eray Uçar, Sümeyra Fatma Altınışık, Nehire Demir, Ayça Efe, Yusuf Çorlu, Ege Çandır, Jale Demir.


Merhabalar değerli botekariyer.com okurları;

Kariyer gezileri kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu olan Ebru Karayılmaz ile görüşme gerçekleştirdik. Eğitim ve sektör tecrübesini konuştuğumuz bu görüşmede Ebru Hanım bizlere faydalı olacak birçok önemli noktaya değindi. Kendisi şu an özel bir okulda Eğitim Teknolojileri Koordinatörü & Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı olarak çalışıyor.

Yazımıza devam etmeden önce, iletişime geçtiğimiz andan itibaren tüm samimiyetiyle bize destek olmak istediğini belirten Ebru Hanım’a çok teşekkür ederiz. Biz hikâyesini dinlemekten ve kendisini tanımaktan çok keyif aldık. Tüm BÖTE’ci arkadaşlarımızın kariyer yolculuğuna ışık tutması dileğiyle😊

Ebru Hanım bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Ebru Karayılmaz Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE mezunuyum. Şu an da özel bir okulda Eğitim Teknolojileri Koordinatörü & Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanlığını yapıyorum.
gCfPkdRG

Üniversite hayatınız nasıl geçti biraz bahseder misiniz?

En sevdiğim kısım 4 sene o kadar güzel ve dolu dolu geçti ki keşke uzatma şansım olsaydı. İlk senenin nasıl geçtiğini pek anlamıyorsunuz ama ondan sonraki senelerde yurtta ki arkadaşlarımla beraber okuldaki kulüp alanlarında faaliyet göstermeye başladım. 2. Sınıftan itibaren etkinlikleri biz düzenlemeye başladık. Okulumuzda EBİLTEK kulübü vardı. Bu kulüpte etkin bir şekilde faaliyet gösterdim. Üstten ders aldım. Bu sayede üst sınıflardaki arkadaşlarla bilgi alışverişi yapabildim. Açıkçası üniversite hayatım dolu dolu geçti diyebilirim. Öğretmenlerimizin iyi olması da bu konuda çok etkiliydi. Mesela hala birlikte projeler ve iş ortaklıkları yapabiliyoruz. Okulumuzda EBİLTEK kulübündeki etkinliklere aktif olarak katılım sağladım. Farklı okullardaki BÖTE kurultaylarına katıldım. 2.sınıftan 3.sınıfa geçerken Eğitim Teknolojileri Zirvesi bizim okulumuzda gerçekleşmişti. Okulda zirveyi düzenleyen Işıl hocayla tanışmıştım ve şu an da Işıl hocayla beraber Eğitim Teknolojileri Zirvesi’ni düzenleyen asil kadronun içerisindeyim. Bunların bana çok faydası oldu. İlk faydası alanla ilgili çok güzel şeyler öğrendim. 2.si de çok güzel bağlantılar kurdum, network geliştirdim. Bu tür etkinliklere katılmak, düzenleyen kadronun içinde olmak gerçekten çok büyük katkılar sağlıyor.

Üniversite sırasında ve sonrasında iş deneyim süreci nasıl gerçekleşti?

Üniversite sırasında alanımızla alakalı tam zamanlı bir iş bulmak konusunda biraz zorlandım. Daha sonra bir giyim firmasının e-ticaret alanında iş buldum. İş bulma sürecinde şunu öğrendim ki hangi alanda olursa olsun bir işte çalışmak üniversite de ve üniversite sonrasında büyük bir deneyim sağlıyor. Benim açımdan e-ticaret alanında çalışmak teknolojiyle alakalı olduğundan dolayı çok verimli geçti diyebilirim. Üniversite sonrasında da ilk iş deneyimim yine aynı giyim firmasının e-ticaret sitesinde oldu. Staj yapmanın önemini buradan kavrayabiliriz diye düşünüyorum.

Kurumsal hayatta çok fazla masa başında çalışmanın bana göre olmadığını fark ederek üniversite sırasında ilgimin olduğu eğitim alanında çalışmaya karar verdim. İki sene özel bir okulda öğretmenlik yaptıktan sonra farklı bir özel okula Bilişim Teknolojileri Koordinatörlüğü görevinde çalışmaya başladım. Şu an da aynı okulda 4 senedir görev yapmaktayım.

resim1

Eğitim Teknoloğu ne iş yapar?

Öğretmenlere eğitim teknolojileri eğitimi verir, diğer derslerin öğretmenleriyle etkileşimde bulunarak anlatılacak konulara bilişim teknolojilerinin entegre edildiği etkinlikleri hazırlar. Yani kısaca derse teknoloji entegrasyonu konusunda diğer öğretmenlere eğitim verir diyebiliriz. Şunu da söylemek gerekirse, eğitim teknoluğu olmam konusunda bana yardım eden en önemli etken üniversite sırasında yapmış olduğum etkinlikler ve bu etkinliklerde aktif rol oynamamdı. Bu tür etkinliklere katılmak ve düzenlemek eğitim teknoloğu olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olacaktır.

İş hayatınızda ne gibi sıkıntılar yaşadınız ?

Çok fazla sorun yaşamadım ama bizim bölümümüzün çerçevesinde genel olarak yaşadığımız bir sorun var. Öğretmenliğin yanında bizi sanki bir IT elemanı olarak görmeleri, bir teknolojik cihazda ya da bilgisayarla ilgili herhangi bir sorun yaşandığında direk danışılan kişinin ve sorunu halletmesi beklenen kişinin biz olmamız iş yükümüzü artıyor. Bu konu hakkında öğretmenlik yapmak isteyen arkadaşlara okullara girerken bu konuyu söylemelerini ve bir anlaşma yapmalarını öneririm. Şuan ki okulumda bu konu hakkında hiç bir sıkıntı yaşamadım, görev tanımlarımızın çalıştığımız kurum tarafından iyi belirlenmesi gerekiyor.

Özel okulda öğretmenlik yapmanın ne gibi avantajları ve dezavantajları var?

Okulun ekosistemi büyük bu sayede çalışmak kolaylaşıyor. İstersem bahçede istersem atölyede çalışabiliyorum. Burada hem öğrencilerle hem veliler hem de iş arkadaşlarımla ilişkilerimiz çok iyi. Özel günler de dolu dolu kutlanıyor. Dezavantajları ise imkanı olmayan okullarda eğitimde fırsat eşitliği olmadığını düşündükçe üzülüyorum. Onun dışında sürekli etkinlik var ve çok yoğun oluyoruz fakat ben bu yoğunluğu seviyorum.

Şuan yaptığınız mesleği yapmak için okuldaki hangi derslerin önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Bilişim teknolojileri alanında çalıştığımız için tabi ki programlama ve yazılım dersleri çok önemli fakat bilişim teknolojileri her saniye gelişmeye devam ettiği için iş hayatında da bu derslerde öğrendiğimiz bilgilerin üzerine yeni bilgiler katmak gerekiyor.

Bilişim teknolojilerinin yanı sıra alanımız eğitimle de alakalı olduğu için tabi ki eğitim dersleri de çok önemli. Mesela sürekli çocuklarla birlikte olduğumuzdan dolayı onları anlamak ve doğru iletişimi kurmak için çocuk psikolojisi ve eğitim psikolojisi dersleri önemli. Bunların yanında eğitim teknolojisi ve eğitim bilimleri dersleri de eğitim alanında çalışmak isteyen arkadaşlarımız için çok önemli.

Eğitim alanında yoğunlaşmanızın sebebi nedir?

Önemli etkenlerden biri izinlerin fazla olması, bu yoğun tempoda dinlenme imkanı sağlamış oluyor. Ayrıca okullardaki sıcaklık o samimi ortam ve daha canlı olması beni eğitim alanına iten özelliklerden biri oldu. Diğer bir neden ise önceki işimde bilgisayar başında ve bir ofisteydim. Bu beni çok yoruyordu. Bu yüzden eğitim alanına yöneldim.

Pandemi şartlarında uzaktan eğitimde ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

Mart ayından önce biz okul müdürlerimizle bir toplantı yaptık ve pandemi başlamadan önce aslında öngörü yaparak uzaktan eğitimle alakalı önlemler almaya başlamıştık. Bundan dolayı da uzaktan eğitime başladığımızda bizim hem moodle hem de teams üzerinden eğitim vereceğimiz belliydi. Okulumuzun böyle bir öngörüde bulunması ve alt yapısının uygun olması bizim için bir avantajdı.

Dezavantajlarına geçecek olursam pandeminin ilk haftalarında öğretmenlerimiz uzaktan eğitimde kullanılan yazılımları kullanmakta biraz zorluk yaşadılar. Eğitim teknoloğu olarak öğretmenlerin yaşadığı bu zorluklarda onlara yardım etmek benim görevim olmasından dolayı bir yoğunluk yaşadım. İlerleyen haftalarda yaşanılabilecek sorunların çözümlerini detaylı videolar halinde hazırlayarak süreci hızlandırdım. Artık öğrenciler ve öğretmenler tamamen uzaktan eğitime alıştı. Senkron ve asenkron olarak ödevler verilebiliyor, etkinlikleri bile uzaktan yapıyor duruma geldik. Yani genel olarak duruma alıştık ve çoğu sorunu aştık diyebilirim.

Özel okulda velilerle ilgili sorunlar yaşıyor musunuz ?

Çok fazla veli tipi var aslında o yüzden veliden veliye değişiklik gösteriyor ama benim özelimde soracak olursanız bu konu hakkında bir sorun yaşamadım.

Özel okullarda çalışma saatleri nasıl ?

Okuldaki görev tanımınıza göre değişiyor. Öğretmenliğin yanında birde İT elamanı göreviniz varsa biraz daha uzun sürebilir. Bazı günler yarım gününüz olabiliyor. Mesela bugün benim yarım günümdü ama size yardımcı olmak için zamanımı size ayırdım.(Bir arkadaşımızdan gelen” hafta sonları da çalışıyor musunuz ?” sorusuna yanıt olarak) Yine hafta sonundan hafta sonuna fark ediyor ama bazen etkinlik olduğunda hafta sonları da okula gidebiliyoruz.

Okulunuzda BÖTE ile ilgili etkinlikleriniz oluyor mu oluyorsa dışarıdan katılım alıyor musunuz ?

Okulumuzda üniversite öğrencilerine yönelik etkinlik olmuyor. Üniversiteler bize okul deneyimi için öğrenci yollaya biliyorlar, onlarla görüşebiliyoruz. Onlara staj sağlayabiliyoruz. Onun dışında her sene mayıs ayı sonu ve haziran ayı başı MakerFaire etkinlikleri düzenliyoruz. Hem öğretmene hem öğrenciye yönelik etkinlikler oluyor. Bu tarz etkinlikleri ben sizinle de paylaşırım. Bunun dışında Eğitim Teknolojileri Zirvesi yapılıyor. BÖTE bölümü okuyan her kişinin bu etkinliğe katılmasına öneriyorum.
WhatsApp Image 2020-11-12 at 14.26.17

Üniversitede etkinliklere katılmak ileride yarar sağlıyor mu?

Bence kesinlikle sağlıyor. Mesela ben EBİLTEK kulübüne katılmıştım ve etkinliklerde aktif rol almıştım . Aynı zamanda farklı kulüplere katılım sağlayarak network kazanmıştım. Bence üniversitenin en güzel yanı kulüpler. Bir şeyler öğrenirken aynı zamanda eğleniyor ve hobi kazanıyorsunuz. Aynı zamanda CV’nizi doldurma fırsatı sağlıyorsunuz. EBİLTEK kulübünde faaliyet göstermem bana çok fazla fayda sağladı .

Networkleriniz, referanslarınız, katıldığınız etkinlikler sizin için çok önemli. Sürekli her şeyden şikayet eden sosyalleşemeyen çekingen biri olursanız bir işe girmeniz çok zor. Ama sosyal, kolay anlaşabilen biri olursanız işe girmeniz daha kolay olacaktır.

Staj yapmak isteyen öğrencilerin özel sektörde mi yoksa devlet okullarında mı yapmalarını önerirsiniz?

Ben her ikisini de görmelerini öneririm. Bir yazılım firmasına girsinler , özel bir okula girsinler , devlet okulunda staj yapsınlar bunların hepsi yarar sağlayacaktır. Hatta stajyerine değer veren bir kurumda çalışıyorlarsa staj süresi çok daha faydalı geçecektir. Herhangi bir yerde bir hafta dahi çalışmak faydalı olacaktır.

Ders zamanları fazla olduğu için etkinliklere katılmanın zaman kaybı olduğunu düşünüyordum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Etkinliklere katılmak zamanınızı alıyor ama size çok farklı ufuklar açabiliyor. Ben derslere geçebileceğim kadar çalışıyordum. Bu şekilde hem derslere hem de etkinliklere zamanım kalıyordu. Tüm üniversite hayatını full ders çalışıp yüksek notlar alarak geçirmektense yeterli notlar alıp etkinliklere katılın size daha fazla faydası olacaktır. Bir kulübün sloganın da “sadece derse girerek mühendis olunmaz.” yazıyordu. Ben onu “sadece derse girerek BÖTE’ci olunamaz” a çevirdim. Ders puanınız düşük olsun, 6 senede okulu bitirin önemli değil. Okurken şirketlerini  kuran  kaç tane öğrenci var. Önemli olan network sağlamak gerçek hayatı üniversitede öğrenmek.

Bir soru da ben sorabilir miyim? Siz BÖTE’yi seviyor musunuz?

Selim Gayretli: Ben seviyorum. Ben meslek lisesi mezunuyum. Hocam bana eğer bilgisayar mühendisi olacaksanız 24 saat bilgisayar başında kalmayı göze almalısınız derdi. Ben de bilgisayar da fazla vakit geçirmeyi sevmediğim için BÖTE’yi seçtim.

 Ebru Karayılmaz: Ben şu açıdan BÖTE’yi daha çok seviyorum. Mesela İlköğretim Matematik Öğretmenliği okuyorsunuz sadece okulda öğretmen olabilirsiniz fakat bir BÖTE’ci isterse öğretmenlik yapar, isterse yazılıma yönelir. Şu an da popüler olan yapay zeka, big data gibi alanlar var.  BÖTE alt yapısı bunun için yeterli fakat sizin de kendinizi sertifikalı kurslar , zirveler vb. etkinliklere katılarak geliştirmeniz gerekiyor. BÖTE’den mezun olup çok farklı alanlara yönelen arkadaşlarım var . Kimisi Londra’da yazılımcı, kimisi bir şirkette eğitim birimleri müdürü olmuş. Robotik atölye kuran arkadaşım da var.

BÖTE öğrencisi KPSS’ye nasıl hazırlanmalıdır?

Açıkçası o konuda pek fazla bilgi sahibi değilim. Bölümümüzün ataması çok az olduğundan dolayı çok fazla sınav odaklı olmadım . Doğuda bilgisayar laboratuvarı olmadığı, yaptıracak imkanları olmadığı için ataması zor. Eğer doğu bu konuda kendini geliştirirse kesinlikle çalışmanızı tavsiye ederdim.
WhatsApp Image 2020-12-02 at 16.08.39

İş hayatınızda ilk yılınız nasıl geçti?

Öğretim hayatımın ilk senesinde çalıştığım okuldaki öğretmenlerin yardımıyla çok fazla sorun yaşamadım. İlk senemde etkinliklerde gördüğüm çoğu şeyi yapmak için uğraştım. Bir seneyi böyle geçirdim.

Pandemi dönemi sizi nasıl etkiledi?

Pandeminin başında belirsizliklerden dolayı biraz tedirgindik ama ilerleyen zamanlarda bu tedirginliklerimizde ortadan kalktı. Şu an gayet sorunsuz bir şekilde süreci sürdürüyoruz.

Ebru Karayılmaz: Marmara BÖTE ‘de etkinlikler oluyor mu?

Selim Gayretli: BÖTE Kulübü olarak birçok etkinlik yaptık. Örneğin arduino , adobe illüstratör vb. kurslar düzenlendi.

Özel okullara girerken portfolyomuzda üniversitede iken yaptığımız bir girişim örneği bir site kurmak veya mobil uygulama geliştirmek bize kolaylık sağlar mı?

Tabii ki yaptığınız girişime bağlı. Girişim ne kadar ilgi çekici ise işe girmeniz o kadar kolay olacaktır.

Katıldığınız için bize birçok bilgi aktardığınız için çok teşekkür ederiz. BÖTE bölümü öğrencilerine önermek istedikleriniz var mı?

Ben teşekkür ederim bir faydam olduysa çok mutlu olurum. Benimle iletişime her zaman geçebilirsiniz. Mezun olduktan sonra da CV’nizi yayınlamak, biriyle paylaşmak için de yardımcı olurum. Yeter ki iletişimi koparmayın ve kendinizi geliştirin. Bunun dışında hangi işe girerseniz girin nereye başvuracaksanız başvurun, iyi İngilizce bilmek gerekiyor. Gerek iş imkânı için gerek maaş için İngilizce çok önemli. Kesinlikle dilinizi geliştirin. En büyük tavsiyem budur.

Bu görüşmenin bize kazandırdıkları

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (BÖTE) bölümünün mezunlarının çalışma alanlarının fazla olması, biz BÖTE öğrencilerinin mezun olduktan sonra kariyerimizi şekillendirmemizde çok fazla olanak sağlamaktadır. Bu görüşme bölümümüz öğrencilerinin eğitim teknolojileri koordinatörlüğü ve bilişim teknolojileri öğretmenliği yapmak isteyen mezun arkadaşlarımıza önemli bir yol göstericilik yapmaktadır. Bu görüşmede bizimle deneyimlerini paylaşan Ebru Hanım’a ve görüşmemize katılarak sorularını ileten arkadaşlarımıza katılımlarından dolayı TEŞEKKÜR EDERİZ. -Berkay Gençdoğan  -Selim Gayretli

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir