Ziyaret Edilen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunu İle İlgili Bilgileri
Adı Soyadı: Muhammed TAŞÇI
Mezun Olduğu Üniversite: Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Mesleği: Bilgi Güvenliği Uzmanı
Çalıştığı Şirket: ALBARAKA TÜRK
Geziye Katılanlar: Haluk BEKLEYEN, Murat KARAŞAH | Buse Turan, Kemal ŞENER
Merhaba değerli botekariyer.com okurları;
Bugün yazımızda sizlere kariyer gezileri kapsamında kariyerimizi şekillendirecek, mezun olduktan sonra iş hayatımızda yapacağımız tercihler hakkında bilgi sağlayacak keyifli bir kariyer gezisi yazısını kaleme aldık. Kariyer gezisi dediğime bakmayın ağız alışkanlığı. Ülkemizi ve dünyamızı etkisi altına Çin Virüsü nedeniyle gezimizi online yaptık. Gezimiz kapsamında Albaraka TÜRK şirketinde Bilgi Güvenliği Uzmanı (Information Security Specialist) olarak çalışan Muhammed Bey ile bir görüşme gerçekleştirdik. İrtibata geçtiğimiz andan beri bizi yanıtsız bırakmayan, samimi bir şekilde karşılayan, tecrübelerini, bilgilerini ve tavsiyelerini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen Muhammed Bey’ e teşekkürlerimizi iletiriz.
1992 İstanbul doğumlu Muhammed Bey, Liseyi Şişli Endüstri Meslek Lisesinde okuduktan sonra o zamanlarda tercih yaparken kay sayı problemi yüzünden 2011 yılında bizler gibi Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümüne giriş yapmış. İyi bir üniversitede mühendislik veya Boğaziçi’ nde Yönetim Bilişim Sistemlerini okumak istediğini ancak nasip olmadığı BÖTE okumaktan da pişman olmadığını, severek okuduğunu bizlere vurguladı.Muhammed Bey, lise ve üniversite yıllarında hep özel sektörde çalışmayı hedeflediğini belirterek buna bağlı olarak lise ve üniversite yıllarının yaz tatillerinde boş zamanlarını gönüllü staj yaparak, üniversite eğitimini alırken de Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışarak değerlendirmiş.Bu staj ve çalışmalarının kariyerinde çok büyük bir artısı olduğunu söyledi.
Üniversite yıllarını dolu dolu geçiren Muhammed Bey, bir dönem Microsoft’ un Öğrenci Partnerliğini yapıp Microsoft’ta yaz stajı yapma imkanı bulmuş. Amacının para kazanmak değil, mezun olmadan kendini olabildiğince geliştirmek ve yetiştirmek olduğunun konuşma boyunca kulağımıza küpe eden Muhammed Bey, üniversitenin son döneminde İŞKUR’un mesleki gelişim eğitimine katılmış.
O zamanlar yeni başlayan bir proje olan bu eğitimde Sistem ve Network Uzmanlığı üzerine bir eğitim görmüş ve eğitim daha bitmeden Linkedin’ den bir iş ilanı başvurarak Siber Güvenlik Danışmanlık firmasında ilk iş deneyimine başlıyor. Ancak burada uzun süre çalışmayı uygun görmeyerek karşılıklı anlaşıp.Firmadan ayrılıyor ve IBM Türkiye’ de iş başvurusunda bulunuyor yetkinlikleri geliştirme adına Sistem operasyonları alanında kariyerine devam ediyor. Yaklaşık 1,5- 2 yıl çalıştıktan sonra işlerin monotonluğun sıkılarak mesleki gelişimine daha fazla katkı sağlayacağını düşündüğü yeni siber saldırılara yeni siber defanslara yelken açmak için Albaraka Türk’e geçiş yapıyor ve burada Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik alanında çalışıyor.
İngilizcemizi geliştirmemiz için bu zamanların bulunmaz bir nimet olduğunu ve iyi değerlendirmemiz gerektiğini bol bol pratik yapıp kendinize en büyük yatırımı yapmamızı ve şayet yapmazsak yabancı dilimiz olmaz ise, basit arayüz bile kullanamazsınız, büyük şirketlerde veya daha iyi pozisyonda çalışmak hayalden öteye geçemez diyerek belirtti. Çalıştığı departmanda kullandıkları teknolojilerden bahsederken Siber güvenlik alanında çalışmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyesinin, yazılım, donanım, network ve sistem konuları hakkında belirli seviyede bilgi sahibi olunması gerektiğini çünkü hepsi üzerinden oluşabilecek güvenlik açığı konularında çözüm üretilmesi beklendiği belirtti. Uzman olmasanız da fikir sahibi olup yeni teknolojilerini takibini sürekli yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca güvenlik sistemleri tarafında kullanılan ürünlerin çoğunun linux tabanlı ürünler olması hasebiyle giriş seviyesinde bilgi sahibi olmamızın faydalı olabileceğini belirtti.
Kariyer belirleme sürecinde örneğin yazılım üzerine bir planlama yapılacak ise yapılması en mantıklı olayın yazılım mimarisi, yazılım algoritma ve mantığını iyi öğrenip sonrasında çalıştığınız yerlerdeki yeni dillere adapte olma ve öğrenme süresini böylelikle en aza indirebilirsiniz dedi. Yazılım ve programlamanın mantığı öğrenin sonra bir dilde iyi olun gerisi gelecektir. Bu süreçte gönüllü staj veya projelere katılarak gelecekteki kariyer planlamasının daha sağlıklı yapılabileceğinden bahsedildi. BÖTE’ nin mühendislik bölümlere nazaran bazı konularda pozitif farklarının olduğunu belirten Muhammed Bey, teknik insanlarla bizi ayıran noktaların olduğunu herhangi bir süreci anlatırken analizi yaparken daha iyi sonuçları elde edebiliyoruz diğer teknik çalışanlara göre fark oluşturan takım oyunu oynayabilme etkili iletişim kurma öğrendiğini öğretme gibi konularda çok fazlasıyla avantaj sağladığını ve bunla birlikte sosyal ve disiplinleri arası bir bölüm olduğunu üniversite tercihlerinde yeni geleceklerin BÖTE’ yi tercih edebileceklerini ancak gelecek planlamalarını çok iyi yapmaları gerektiğini dile getirdi.
Yazımızı burada noktalıyoruz. Umarız sizin içinde bu bilgiler yararlı olur. Bu kariyer gezisini yapmamıza vesile olan Mehmet hocamıza da teşekkürlerimizi iletiriz.
Muhammed Bey’ e onca yoğun mesaisinde bize zaman ayırdığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz.